• 9.373.864 stemmen

Met onder meer: Robert de Hoog, Derek de Lint en Victor Reinier

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 24 november 2011

Plot Nova Zembla

Nova Zembla vertelt het legendarische, waargebeurde verhaal van de avontuurlijke ontdekkingsmissie van Willem Barentsz (Derek de Lint), dat destijds is opgetekend door het jonge bemanningslid Gerrit de Veer (Robert de Hoog). In het 16e eeuwse Amsterdam waarin de scheepsbemanning wordt samengesteld is Gerrit de Veer assistent van de bekende dominee Petrus Plancius (Jan Decleir) en bovendien verliefd op diens mooie dochter Catharina (Doutzen Kroes). Als grote initiator van de ontdekkingsreis besluit Plancius heimelijk om de bleue Gerrit mee te sturen op de expeditie van Barentsz en Heemskerck (Victor Reinier) om te bewijzen de liefde van zijn dochter waard te zijn.

Gerrit de Veer

Petrus Plancius

Willem Barentsz

Catharina Plancius

Jacob van Heemskerck

avatar van wwelover

wwelover

Allereerst wil ik zeggen dat ik blij ben dat Oerlemans zulke projecten durft op te zetten (zelfde geld voor New Kids, ondanks het niveau), het zijn toch vrije grote producties die je zelden ziet in Nederland. Helaas word Nova Zembla daar niet beter op, en dat mag Oerlemans zichzelf zeker aanrekenen. Ten eerste is het verhaal gewoon niet interessant genoeg neergezet. Men verwacht spanning, en die blijft toch wel uit er zitten te weinig echte tegenstoten in de film, terwijl die er vast in het 'echt' wel zijn geweest. Wat me ook vrij negatief opviel, en dat komt dan door waarschijnlijk de tekortkomingen van Oerlemans als regisseur, waren de snelle en onlogische wisselingen van shots gedurende bepaalde scenes, en dan vooral met Doutzen. Ze gingen soms zelfs bijna over de as heen had ik het gevoel. Verder waren sommigen dialogen vrij matig en waren sommigen scenes gewoon te overdreven, bijvoorbeeld in de kroeg. Ik kan me een stukje uit de trailer herinneren met een kale man die om Doutzen draait, alleen kon ik die niet terugvinden in de film, beetje apart. Ander raar moment is dat je op een gegeven de pols van Teun Kuilboer ziet met een tatoeage die verdacht veel lijkt op een space invader...

De cast was opzich vrij redelijk, al vond ik ondanks zijn goede spel Jan Declair een beetje te makkelijk gedaan. Robert de Hoog speelt een prima rol, maar voor mij was de grote ster toch wel Victor Reinier, die speelde echt erg goed (en zijn baardje was geniaal). En ons aller Doutzen was echt vreselijk. Ik snap dat het marketing technisch slim is, maar het was soms zo lachwekkend, mede door haar tekst.

Nu lijkt het alsof ik heel negatief ben, maar het zag verder wel mooi uit, al was de 3-D weinig toevoegend. Beetje leuk voor een keer, in de bioscoop sowieso mede door de muziek die wel goed was.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Een waargebeurd verhaal, een opkomende acteur en een flink budget zorgen niet meteen voor een spannende terugblik op de ontdekkingsreis van Willem Barendsz. Nee, er is bizar weinig te beleven en de meeste personages worden oppervlakkig ingevuld. Het ziet er te gelikt uit en ze mogen dan rillend rondlopen met lappen en vodden maar aan hun glanzende neus kun je zien dat ze net onder de douche vandaan komen. Het blijft binnen de perken, het is te verzorgd en in dit geval werkt dat enkel nadelig omdat er weinig kracht overblijft om een beklemmend avontuur neer te kunnen zetten. Daarbij hadden sommige details wat meer aandacht mogen krijgen (zoals het afsluiten van de schoorsteen terwijl het vuur gewoon blijft branden) en het hele gebeuren met Catharina wijkt niet bijzonder veel af van een lieftallig sprookje. Ik waardeer de moeite die Reinour Oerlemans heeft ondernomen en de plaatjes op IJsland zien er mooi uit maar uiteindelijk komt het gewoon neer op een saaie en clichématige vertoning die nergens indruk weet te maken.

avatar van Macmanus

Macmanus

Slecht.

Wat vooral opvalt is dat het helemaal niet zo groots is al men roept. 6 miljoen is vet weinig voor Amerikaanse film wordt dan altijd geroepen. Maar de film is ook helemaal niet zo groots als een Amerikaanse film. Het blijft allemaal heel klein. Schip, paar helikopter shotjes, maar toch vooral veel studio werk. Vooral de scene waarin ze tegen de ijsschotsen bonken was super lame. Beetje schudden met de boot maar wat zich buiten afspeelt zien we nooit.

Klein is niet per se erg. Vahalla Rising liet zien dat slim omgaan met locaties en studio een weergaloze film kan opleveren. Oerlemans heeft dan niet in zich. Hij wil Hollywood zijn. Sympathieke held, grote lompe gast met klein hartje, en nog wat kleurloze gasten. Het is in Hollywood nog wel te pikken omdat het spektakel vaak wel groots is. Hier is er geen groots spektakel, eigenlijk is er überhaupt geen spektakel. Ze gaan snel weg, ze komen vast te zitten, bouwen een hut, en wachten tot het zomer is. Ze gaan niet lopen en er gebeurt eigenlijk niets. Behalve een waardeloze scene met een ijsbeer die door de schoorsteen valt. Dan is het zaak dat de karakters boeiend zijn. Maar helaas. We krijgen vreselijke flashbacks, overigens moet gezegd met een fantastische decolleté van mevrouw kroes. Maar verder is het echt compleet zinloos en overbodig. De dialogen in de hut gaan al helemaal nergens over. Zelden zo weinig binding gekregen met de personages.

Oerlemans zakt door het ijs. Ha!

1.5 ster.

avatar van Scarafax

Scarafax

Gisteren naar de bios geweest om de film te zien. Normaliter kijk ik best graag naar Nederlandse films. Ben gek op historie dus deze film leek me wel wat. Helaas was ik na afloop best teleurgesteld. Eerst de pluspunten: het filmen op lokatie heeft mooie plaatjes opgeleverd. Daarnaast vond ik (en daar sta ik echt van te kijken) Doutzen Kroes en Sammy Schilt voor hun debuut redelijk goed acteerwerk afleveren. Maar nu de minpunten: het acteerwerk was soms echt om te janken, kwam erg ongeloofwaardig over op sommige momenten. Vooral Robert de Hoog en Victor Reinier vond ik erg tegenvallen. Enkele 'bijrollen' werden een stuk beter en geloofwaardiger gespeeld. Daarnaast vond ik dat de geschiedenis wel iets nauwer gevolgd mocht worden. Zo keren in de film maar 6 bemanningsleden terug terwijl dit in het echt 12 mannen waren. Daarnaast sterft in de film Willem Barentsz als laatste, dit terwijl oorspronkelijk Jan Fransz van Haerlem (op 5 juli) als laatste overleed. Daarnaast hadden enkele historische gebeurtenissen zeker niet mogen ontbreken in mijn ogen... zoals de beenamputatie (zonder verdoving) van Jacob Jansz. Carsten Hoogwoudt. De film volgt het boek van Gerrit de Veer dus niet zeer nauw. Voor een dvd of een avondje thuis op de bank op een commerciële zender is de film wel geschikt. Voor de bios in mijn ogen echter niet, had achteraf liever een andere film gezien.

avatar van Paulus1968

Paulus1968

Als je niet op veel computer animaties en onzinnige actie zit te wachten is dit gewoon een prima Nederlandse nostalgische film. Geen overdaad maar recht door zee en mooi stukje geschiedenis. Ik denk dat we in NL met een minder budget als geen ander topfilms kunnen maken. Goed gedaan Reinout, want zonder mensen zoals jij met komt Nederland nooit

vooruit. In tegenstelling tot het meeste slechte acteerwerk is dit gewoon goed gespeeld.

avatar van Quentin

Quentin

Prima te doen. Had erg lage verwachtingen na alle kritische reacties, maar het viel allemaal wel mee. Tuurlijk is het script van Hugo Heinen veel te mager en bovendien weinig episch voor een film als de deze. Het is een weinig origineel maar vlot en vermakelijk geheel geworden dat hier en daar (vooral regietechnisch) wat steken laat vallen maar overall prima tijdverdrijf biedt. Muziek is wel om te janken zo slecht. 2,75*

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Oei ...

Heb bewust geen recensies van de film gelezen, dus kon gelukkig zo neutraal mogelijk de film in gaan. Maar het werd bij de eerste paar scènes al zo ontzettend pijnlijk duidelijk dat dit niet best ging worden. Te beginnen bij het ontzettend magere spel, alle acteurs waren echt van bedroevend niveau. Nu had ik sowieso al niet veel verwachtingen van een meneer Lucky Letters (waarom hij gecast werd mag Joost weten), maar ook een Derek de Lint of Jan Decleir, toch niet de minste namen, waren opvallend matig bezig. Was Oerlemans te druk met de production design of de 3D- techniek om de acteurs een klein beetje aan te sturen?

Daarnaast waren de personages die werden vertolkt ook echt de saaiheid zelve. Allemachtig, wat een suf stel bij elkaar. Dat werd voor mij vooral duidelijk tijdens de eindtitels, toen alle 'belangrijke' personages nog even in beeld kwamen met het naam van hun karakter en ik bij de helft echt geen idee had wie het waren, ondanks dat ik er net anderhalf uur naar heb zitten kijken. Bepaalde karakters kregen wellicht iets nuttigs te doen, maar de meeste waren toch gewoon 'man met baard 1 t/m 7'. Tja, en dan komen al die 'emotionele' sterfscènes natuurlijk voor geen meter aan. Tegelijkertijd waren de karakters die wél iets te doen hadden behoorlijk belachelijk. Zo'n Kuilboer, die nog even voor een geforceerd en clichématig eindgevecht moet zorgen of de grote gespierde vent met z'n vogel. Er schijnen dus mensen geweest te zijn die dat een goed idee vonden.

En zo zit de film vol met momenten waar ik af en toe bijna plaatsvervangende schaamte voelde opkomen. Zeker tegen het einde, met scènes als Kroes die in slowmotion naar haar liefde komt rennen en het applaus tijdens hun kus, zakte de film naar ongekend niveau. En dan doen ze er nóg een schepje bovenop met de laatste scène als Kroes en De Hoog met hun kind op het strand lopen. Het boek "Filmclichés die al een hele lange tijd echt niet meer kunnen" werd volledig gebruikt. En dit alles werd natuurlijk voortdurend voorzien van een mopje Enya- muziek waar je u tegen zegt. Karakteropbouw is dan natuurlijk ook helemaal niet meer nodig als je elke scène gewoon emotie kan geven door er een droevig nummer onder te zetten. Als The Lord of the Rings het kan...

Eveneens heb ik vrij verbazingwekkend naar de nutteloosheid van het 3D zitten kijken. De film werd dan wel gepromoot als 'de eerste Nederlandse 3D film', maar nog nooit heb ik 't zo zinloos gebruikt zien worden als hier. Heb zelden zo gelachen toen er tijdens de film ineens random een shot van Doutzen op een schommel voorbij kwam zetten. Of het verliefde duo dat even de handen recht naar voren steken. Ja, dat is 3D op zijn spectaculairst. De film zal ongetwijfeld wel weer een succes worden (begreep dat de film de 100.000 bezoekers al heeft gehaald), maar ik hoop dat we dit toch redelijk snel weer kunnen vergeten.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Ik ben er nog niet over uit of het een goede zaak is dat de Nederlandse film zo in een stroomversnelling zit dat er veel van dit soort semi-blockbusters op ons afkomen. Enerzijds is het een teken dat onze vaderlandse cinema op verschillende niveaus een gezonde business is gaan worden (waaruit we hopelijk goede films gaan krijgen); anderzijds levert het nog steeds niet die artistieke doch commerciële films op die ons een internationale status gaan opleveren. And quite frankly my dear, we're not really good at it! Ook bij Nova Zembla proef je een bijsmaak van dat het zo krampachtig Hollywood wil benaderen dat het uiteindelijk als een slappe kopie aan gaat voelen. Reinout Oerlemans is te prijzen dat hij deze - voor Nederlandse begrippen - lastige onderwerpkeuze heeft proberen te vertalen naar een onderhoudende film, maar zijn poging strandt helaas bij een paar mooie sfeershots in een verder leeg omhulsel. Nova Zembla werkt niet. En dat met het gemakzuchtige gebruik van 3D-effecten waar we inmiddels allemaal schoon genoeg van hebben.

avatar van N23

N23

Het gemiddelde valt me tegen, en toch ergens begrijp ik het wel.

Het is zoals een geschiedenis les van de middelbare school, als het niet je vak is verveel je je de nijten. En als het wel je vak is dan is het dragelijk. Deze film heeft inderdaad weinig diepgang en weinig spectaculaire scenes.

Maar laten we wel eerlijk zijn, het is daar de film ook niet voor. Het is een stukje geschiedenis verfilmd op een realistische manier.

avatar van rep_robert

Wat een pijnlijke ervaring is Nova Zembla uiteindelijk geworden. Het is een mix van slechte soapelementen, weinig spanning(gebeurt er iets spannends in de film?) afgewisseld met momenten die voor spannend door zouden moeten gaan. Het ijsberen gedoe was bijzonder triest en op een gegeven moment vliegt er zelfs één door die schoorsteen heen? What the fuck, pakjesavond is al geweest! Daarnaast lijkt het budget af en toe ook wel erg krap te zijn met mensen die buiten beeld op de grond vallen van een rots of een ijsbeer dat even 1sec zijn gezicht laat zien.

Verder een hoop onnodig sentiment, ondanks dat Kroes een prachtige meid is blijft het en waardeloze toevoeging aan de film. Oerlemans vliegt hiermee volledig uit de bocht.

Daarnaast is de tocht dus niet spannend in beeld gebracht, af en toe moeten de onderlinge ruzies voor een spanningsboog zoeken, maar die mis je compleet. De natuurlijke elementen komen nauwelijks aan bod en zo verloopt alles wel erg makkelijk. Hetzelfde geldt voor de terugreis in de sloepen, er wordt zo even een maandje over drie overgeslagen van de reis tussen Nova Zembla en een eiland ten noorden van Lapland. Ja, zo kan ik het ook wel goed af laten lopen in een film. Wanneer er eenmaal overwinterd wordt in het Behouden Huys weet Oelewapper ook niet meer wat hij met de film aan moet, aangezien dit een doelloos en saai half uur in de film is.

Verder nog een aantal dubieuze momenten in de film. Zo zien de mannen er qua baardgroei e.d. er nog exact hetzelfde uit als 17 maanden eerder. Ik zou toch wel willen weten wat voor wondermiddel er gebruikt wordt. Ook heb ik mijn vraagtekens bij de nachtelijke scenes in de zomer(juli, augustus) in het ijskoude noorden. Hoort het in deze periodes niet dag en nacht licht te zijn? Het kan zijn dat ik er naast zit, maar ik dacht het wel.

Nee, Nova Zembla is een mislukte soap geworden van een zeer interessant onderwerp uit de geschiedenis. Barentsz is niet interessant, het Behouden Huys voelt niet bijzonder aan en je mist gewoon het avontuur gevoel wat dit soort epossen wel met zich mee zouden moeten brengen.

avatar van djpj

djpj

Zelfs voor een Nederlandse film een slechte film. Even snel in elkaar geflanst. Oke jongens, we hebben nu dus 1 uur op de boot en 1 uur in het behouden huis, wat voor slappe anticlimax spanningscenes kunnen we daar tussenstoppen? Ja een ruzie op de boot en dat ze 5 keer op rij worden aangevallen door een ijsbeer die op laatst door het dak valt en dan ook nog een keer dat het vuur uitgaat. Spannund! En zo zijn er nog veel meer nutteloze zijtakken in de film die een halfuur lang uitgerekt worden.

Had een ware nummer 1 film kunnen worden die elk jaar weer opnieuw gekeken kon worden, maar nee.

Volgens mij hadden de producenten op laatst bij het zien van het eindresultaat nog even besloten dat Doutzen er in moest, want die stukjes sloegen al helemaal nergens op.

Overal ook dramatische deuntjes onder gemonteerd, terwijl er echt geen zak gebeurde. Er waren veel momenten die net spannend begonnen te worden, en toen opeens patsboem voorbij waren (laag budget?).

In één woord: kutfilm.

avatar van Jolienepien

Jolienepien

Een tegenvaller. Zulke grote Nederlandse films worden altijd zo groots en mooi aangekondigd dat ik ze toch altijd wil zien, maar ze vallen vaak tegen. Het verhaal leek niet ergens naartoe te lopen, het was vooral een hoop ellende, waarbij je blij bent dat je het zelf niet meemaakt. Het einde was ook zeer onbevredigend , vooral die zoen van Catharina en Gerrit waarbij iedereen applaudisseert is nep en overdreven .

avatar van Oordeel

Oordeel

Nova Zembla is voor mij een van de grootste tegenvaller van het jaar geworden. Toen ik hoorde dat dit geschiedenisverhaal verfilmd ging worden was ik meteen enthousiast. Op mijn basisschool hing een grote prent in de klas die het vastzittende schip van Barentsz afbeeldde. De leraar kon hier de mooiste verhalen bij vertellen. Verhalen over de dappere Nederlandse helden die de kou doorstonden voor volk en vaderland. Een verhaal dat een fantastische film zou kunnen opleveren, maar dit gebeurt helaas niet. Deze film mist namelijk twee hele belangrijke ingrediënten: emotie en spanning

Het eerste (pak en beet) half uur van de film is verreweg het sterkste deel. De voorbereidingen worden getroffen voor de vaart over zee. De verhoudingen tussen De Veer, Catharina, Planctius, Barentsz en Heemskerck worden goed neergezet. De relatie tussen Gerrit en Catharina is niet erg overtuigend, maar Kroes stelt niet teleur in haar debuutfilm. Eigenlijk gaat het bergafwaarts vanaf het moment dat Gerrit het schip betreed. Hier en daar een ruzie, maar erg veel boeiends gebeurd er niet. De film weet geen enkele symphatie op te wekken voor ook maar een enkel bemanningslid. De momenten die medelijden op zouden moeten wekken Gerrit die in een bak bloed wordt gedrukt, Die dikke die gekielhaald wordt laten mij volkomen emotieloos. Ook als we op Nova Zembla zijn aanbeland voel ik geen enkel medelijden met de bemanning. Bij een aantal bemanningsleden die overlijden heb ik het idee dat ik ze voor het eerst zie. Zelfs bij de aftiteling zag ik nog een paar nieuwe gezichten. Dit zegt eigenlijk alles.

Daarnaast is de spanning nergens voelbaar. Er mist namelijk een lijfelijke vijand . De vijand zou de natuur moeten zijn, maar na anderhalf uur sneeuw en ijs gezien te hebben is het weinig verrassend meer. Hetzelfde geldt voor de vele aanvallen van de ijsberen. Het is meer van hetzelfde.

Het einde is het dieptepunt van de film. Er wordt van de hak op de tak gesprongen. En de slotscene in de kerk is ronduit belachelijk, nep en totaal misplaatst.

Nee, deze film doet de prachtige verhalen van mijn basisschoolleraar geen eer aan.

avatar van Keane1983

Keane1983

De film was net zo een martelgang voor de bioscoop bezoekers als voor de overwinteraars op Nova Zembla!!!
De film begint lekker en dacht ik echt met recht; wat zeuren mensen zou?? De film valt toch echt wel mee!!
Maar als het schip strand begint niet alleen de lijdens weg voor de personages maar ook voor het kijkend publiek. Hier had veel en veel meer ingezeten.
Het enige wat het een beetje spannend maakte waren de scenes met de ijsbeer.
Ik bedoel, het enige wat je ziet, zijn de mensen die slapen of op bed liggen!!!! Kan me niet voorstellen dat dat echt het enige is wat ze daar gedaan hebben.
Maargoed, dat gezegt te hebben moet ik toegeven dat de film prachte beelden heeft en dat de 3D toch echt wel schitterende diepte geeft aan alles (voor mij de eerste keer dat ik lyrisch was over 3D).
Acteerwerk is aardig maar zeer zeker niet door iedereen overtuigend gebracht. Ik miste ook wel wat "diepte" in de personages waar door een echte "inlevenings vermoge" om je in te kunnen leven ontbreekt.
Tja, dan hebben we nog de borsten van Dautzen Kroes!!!! Dit zag er toch wel heel erg raar uit.. Van boven was het alsof alles tot ontploffig zou gaan komen...maar wordt er van voren gefilmt...dan is alles zo afgebonden dat het een zwarte piste lijkt!! Dit is allemaal teveel uit zijn verband getrokken want de borsten zien we echt niet in 3D als zijnde ontblood.
Qua verhaal heeft de film weinig tot niets te bieden! En dat is jammer want de setting en de opzet van het geheel leent zich hier wel voor.
De score is wel heel erg mooi en past ook goed in de film.
Persoonlijk vind ik de film te overschat.Groots van opzet maar weinig inhoud of spanning.
Ik kan de film echt niet meer geven dan een 2,5*

avatar van Ridito

Ridito

Bedankt Reinout ,

Had niet gedacht dat je het in je had maar wat een mooie film.

Heb elke minuut genoten.

avatar van jipt

jipt

Mooie film die door een gebrek aan spektakel te saai en braaf blijft. Dat is jammer want het zag er met vlagen prachtig uit en een erg mooie score. Helaas door een gebrek aan gebeurtenissen en een soapisch geheel wordt het nooit spannend, koud of beangstigend en wordt het een helemaal een beetje een niemandsdalletje. De rol van Doutzen is me ook een raadsel, want op een mooie vulling na voegt ze niet veel toe. 2,5*/3* En dat is jammer want het is verder wel knap gedaan.

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Nja, zo Hollywoodiaans maken ze ze in Hollywood zelfs niet. En alsof dat feit op zich nog niet storend genoeg is, is het ook jammer dat het eenvoudigweg onmogelijk is een band te vormen met welk personage dan ook, wat het vervolgens onmogelijk maakt ook maar enig gevoel van spanning te beleven onder het kijken van de film. Daarnaast is het camerawerk maar matig, het acteerwerk bij tijden gewoon zwak, de muziek veel te aanwezig, de montage soms slecht en voegt het 3D-aspect maar weinig toe. Dit is gewoon op alle vlakken een gemiste kans. Al is Doutzen Kroes wel een knappe dame.

avatar van Marlyvk

Marlyvk

Het is eigenlijk een van mijn eerste keren dat ik bij een film totaal geen emoties heb gevoeld. Geen spanning, geen angst, geen verdriet, geen blij gevoel. Helemaal niets...

Aan het acteerwerk heeft het niet gelegen, zelfs Doutzen Kroes vond ik prima acteren. Maar ze heeft dan ook geen grote rol in de film. Oorzaak is het verhaallijn en de manier waarop de scènes zijn gezet.

Zeker met alle promotie vooraf waren mijn verwachtingen hoog. De spannende scènes met ijsberen waren ver te zoeken. Ik geloof dat ik twee keer het silhouet van een ijsbeer en één keer een overduidelijk neppe ijsbeer heb gezien.

Verder door kranten e.d. de hemel ingeprezen, maar wat mij betreft een echte flop. Veel poeha rond de première van de film, maar de mate van publiciteit hangt in dit geval echt niet samen met het succes van de film.

De kwaliteit van de 3D is overigens prima, beter dan van bijvoorbeeld Harry Potter 7/2. Alhoewel de 3D-effecten weinig toevoeging aan de film geven. Hartstikke leuk overigens dat er nu ook een 3D film van Nederlandse bodem is, maar met het verhaallijn e.d. in beschouwing genomen haalt dit het internationaal echt niet.

Muziekkeuze vond ik niet altijd goed of passend bij een scène. De muziek heeft me dan ook, niet echt verwonderlijk, niet gepakt.

Verder had ik met het kijken van de film verwacht enige historische kennis op te doen, maar ook dat heeft het zelfs niet gehaald.

avatar van Timmy757

Timmy757

Ik had kaarten gewonnen voor deze film, en ik ben blij dat ik er dus geen cent aan uitgegeven heb, wat een tegenvaller. De film begint aardig, maar zodra de mensen aan boord gaan stort de boel in als een pudding. Wat cliché gebeurtenissen tussen de personages aan boord hoofdrolspeler past niet in groep, redt bullebak die hem terroriseerde en hoppa hij hoort er helemaal bij . Vervolgens gaat het fout wanneer de bemanning aankomt bij Nova Zembla de eerst nacht slaapt men buiten (op de noordpool in feite) onder een dun dekentje en iedereen staat de volgende morgen weer gezond en wel op.... maar natuurlijk . Wanneer men het behouden huis betreed is het hek helemaal van de dam, er gebeurt eigenlijk helemaal niks meer, op wat geleuter, wat slecht in beeld is gebracht, met een ijsbeer na. hoe groot was die schoorsteen wel niet . Zoals het het in de film overkwam had iedereen daar wel kunnen overwinteren, afzien is er weinig bij, bevriezingsverschijnselen.... welnee. De weer elementen spelen geen enkele rol, ja het was koud maar verder.... Gebrek aan dingen, zoals eten was er klaarblijkelijk ook niet, en gebrek aan scheermesjes al helemaal niet, Tjah, ik kan zo nog wel even doorgaan, ontzettend jammer want hier had zoveel meer ingezeten, een beter verhaal voor een mooi filmspektakel is er haast niet. Het einde is afgeraffeld en komt daardoor vrij ongeloofwaardig over, met de scene in de kerk als kers op de taart. Zoals al vaker gezegd dus krijg je geen enkele band met de personages en is het maar een saai geheel.

Om positief af te sluiten, een aantal mooie shots van de natuur, een oogverblinde Kroes, aardige acteerprestaties (Kroes en Schildt konden goed meekomen), en eehm.... tjah 2,5* omdat ik me ook weer niet verveeld heb.

avatar van jimcarrey gek

jimcarrey gek

Nova zembla

28 december 2011

We besloten om naar de film te gaan, omdat er geen leukere films draaide besloten we om naar nova zembla te. Ik persoonlijk hou helemaal niet van nederlandse films, maargoed, ik geef het een kans.

29 december 2011

20:00

We gaan naar de bioscoop, gaan in de zaal zitten, of bestellen wat popcorn en drinken. We wachten gewoon tot de film begint, ondertussen zit ik me te bedenken hoe de film gaat worden, maal al een beeld in mijn geheugen.

20:45

De film begint ik zet mijn 3d bril op en luister eerst. Hieruit blijkt maar weer hoeveel ik engelse films gewend ben, zoveel dat ik het op het begin niet eens verstond. Maar mischien kwam dat ook wel door die stem van doutzen kroes, die niet goed de verstaan is omdat ze wel van oorsprong fries is. Ondertussen raak ik aan het nederlands gewend en kan ik volop genieten van de film.

21:15

De film is een half uur bezig, en nu begint het pas echt. Ze gaan de boot op, gelukkig, wat was dat begin klef zeg (te klef). De acteerprestatie is beter dan ik had verwacht, blijkbaar hebben we in nederland ook talent, het is allemaal mooi in beeld gebracht. Maar laat ik niet te vroeg oordelen.

21:35

Pauze. Mijn mening blijft nog staan, het acteerwerk is goed en het word allemaal mooi in beeld gebracht. Nu ze op de boot zitten, en met de reisproblemen te maken krijgen word het voor de avonturier in mij alemaal wat leuker. Ik leer de bemanning kennen, klaas: groot met een klein hart,, vos: een kleine etter, enz.

22;30

De film is ondertussen afgelopen, ik heb een gemengd gevoel.
Het is allemaal zo mooi, maar aan de andere kant deed het me niets. Als er iemand dood ging, wist ik de helft van de tijd niet eens wie het was. Kleine foutjes in de film, die, als je er niet op let, je niet eens ziet, erger je aan. Sommige dingen zijn niet eens zo goed uitgelegd:
Op het einde wordt het boek helemaal gescheurd, 2 seconde later had hij het hele boek weer vast. Waar ik me ook aan erger zijn die teksten op het begin en het einde, wat mee eraan ligt dat het een waargebeurd verhaal is dan aan de film. Ik vind dat gewoon luiheid, ze willen niet uitleggen hoe het verderloopt, dus zetten ze het gewoon in tekst.

Ook al heb ik een paar minpunten, deze film is de moeite wel waard, dit is mischien wel een, wat ik noem een home-alone film: een film die je 1 keer per jaar kijkt, en elke keer als je hem kijkt heel leuk is, maar als je hem meerdere keren bekijkt word hij heel saai.

3 januari 2012

Ik zit me neer om deze review te schrijven , wat zal ik hem geven 3,0 of 3,5?
Ik zet het om op 10: 6 of 7? dat geetf me meer duidelijkheid, eigenlijk is het 6,5. maar omdat ik in een goede bui ben geef ik het 7.

3,5*/5*

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Vandaag maar weer eens naar de bioscoop gegaan. Helaas waren de films die er draaiden wel twijfelgevallen. Echt films waar ik niet speciaal voor naar de bios zou willen gaan. Dus ik heb gekozen voor Nova Zembla. Een film waarvan ik positieve maar vooral negatieve kritiek heb gehoord. Desondanks dat, heb ik de trailer niet gekeken en wist ik zelfs niet eens echt goed waar de film nou over zou gaan. Ik wist wel dat het eind jaren 1500 zich ergens afspeelde, dus dat het een film over het verleden was. Verder liet ik het maar op me af komen. Al had ik wel bijna een stuk van de film gemist. Wat gingen er ontzettend veel kinderen naar de bioscoop vandaag, zeg! Alvin and the Chipmunks 3 en Dolfje Weerwolfje waren vrij snel uitverkocht dus zaten er noodgedwongen ook opeens plotseling jonge kinderen bij ons in de zaal, die de film kennelijk niet erg boeiend vonden.

Ik dacht eigenlijk dat ik er dus ook niet zoveel aan zou gaan vinden. Maar dat is me echt meegevallen. Ik vond het zelfs een mooie film. De eerste fragmenten zijn niet zo interessant. Maar hieruit kun je wel goed de rol van Doutzen Kroes in de film afleiden: zoenen. Meer hoefde ze eigenlijk niet te doen. Maar de stukken die ze dan moest acteren deed nog best aardig vond ik (al waren dat er dus niet echt veel..). Robert de Hoog is een acteur die ik nog niet kende, maar ook hij was zeker niet verkeerd. Derek de Lint zette ook een goede rol neer als Willem Barentsz. En de rest van de cast was ook best aardig. Het verhaal is best mooi. De uitwerking is niet in alle opzichten even goed, maar over het algemeen toch wel vind ik. De film verveelde me ook geen moment. Het begin was misschien een beetje langdradig maar zodra het schip eenmaal uit Amsterdam is vertrokken komt het verhaal pas echt op gang. In het begin is (misschien niet de juiste benaming) een beetje 'kinderachtig' in beeld gebracht hoe Gerrit een beetje gepest wordt door de rest van de bemanning. Maar na de redding van Claes gaat de film weer verder met het verhaal. Eigenlijk zodra Nova Zembla zelf in beeld komt en het schip loopt vast wordt de film nog interessanter dan eerst. De bemanning moet zien te overleven in de barre omstandigheden en dat levert natuurlijk de nodige problemen op. Misschien was die met de ijsbeer nog wel het mooiste. Ik moet toegeven dat ik best wel schrok op het moment dat die naar binnen kwam. Ik kreeg het spontaan koud toen ik daar zo naar zat te kijken Een beetje jammer vind ik dan wel weer, dat nadat ze het Behouden Huis verlaten hebben de rest van de film nogal vrij simpel verloopt. Ze begonnen te roeien, kwamen aan op een eiland en enkele ogenblikken later is daar een Nederlands schip. Er waren dan nog wel enkele dingen bij gebeurd (de dood van Barentsz en het gevecht met Vos) maar dat duurde ook niet al te lang.

De werking van de 3D was wel goed, maar ik moest lachen dat daar Doutzen Kroes weer voor werd ingezet. Ze schommelt 'de zaal in' en ze steekt haar arm 'de zaal in'. Dat zag er best lomp uit vond ik Een beetje ongepast bij de film. Niet dat het stoorde ofzo, maar ik moet zeggen dat ik het een beetje vreemd vond. Daarnaast zijn de settings in de film natuurlijk ook mooi, maar daar kan het 3D niet zo veel aan doen natuurlijk. De muziek was trouwens ook goed vond ik.

Al met al is deze film me zeker niet tegengevallen! Ik heb er best een leuke middag bioscoop mee gehad. Het is niet op alle gebieden even geweldig, maar daar hoeft ook niet. Ook waren inderdaad niet alle dingen even goed uitgewerkt (zoals al voor me werd gezegd met dat boek wat verscheurd werd en op het einde weer compleet was) maar dat maakte me niet zo veel uit eigenlijk. Toch wel een leuke film van Reinout Oerlemans. Ik verwachte anders, maar het was gelukkig niet zo.

avatar van Montorsi

Montorsi

Vreselijk.

Als zoveel mensen een film hebben gezien, maar ik niet, gaat er bij mij iets knagen. Het is nogal een slechte eigenschap van me dat ik al snel een mening klaar heb op basis van status etc, dus daarmee de vraag beantwoord waarom ik een film kijk waar ik het ergste van vrees.

Ik denk dat deze film wel exponent van zijn generatie genoemd mag worden. Een tijd waarin bekendheid op zich als talent gezien wordt, of bekendheid gebruikt wordt door mensen om dingen te doen die ze helemaal niet kunnen.

Soapacteur laat baard staan en denkt a la Spielberg een heroische epische vertelling neer te zetten, maar zal zo langzamerhand wel merken dat regisseren iets anders is dan productiewaarde creeeren (hoop ik?) Een model fungeert als aas voor het volk (slimste marketingstunt van 2011 denk ik), en lijkt zich geen moment te beseffen wat ze wel of niet kan. De ene onverstaanbare brabbelzin na de andere vullen de scenes waar de regisseur ongetwijfeld doelbewust toch al zo veel mogelijk de focus van probeert af te leiden. Verder, een professioneel knokker legt de lat voor zijn doen misschien nog wel het hoogst, maar leest zijn gestudeerde regels uit zijn hoofd voor. Meer kan je er eigenlijk redelijkerwijs niet van verwachten van dit soort casting, maar dat maakt het er allemaal niet minder belachelijk op.

Gelukkig waren dit slechts bijrolletjes, waar ik vooraf nog niet eens zo bang voor was. Maar blijkbaar dachten de grotere acteurs (De Hoog, vind ik best een talent, De Lint, een naam opzich, en Decleir, vaak sterk), dat dit een aanvaardbaar niveau was. Neiging tot het midden denk ik ofzo, want serieus het leek echt helemaal nergens op. De Hoog zegt net zo goed zijn regeltjes op zonder enige uitstraling, waarbij hij amper de moeite lijkt te nemen de tegenspeler uit te laten praten. Decleir lijkt enkel wat met zijn ogen te rollen, maar zijn toespraken zijn nog de beste acteerprestaties van de film (dat zegt ook wel genoeg), maar ook De Lint viel me erg tegen. Liep er erg ongeinspireerd bij. En dan waren er nog een zooitje bemanningsleden bij, waarvan je eigenlijk van meer dan de helft pas tijdens de aftiteling merkt dat ze ook nog een rolletje hebben gespeeld. Kwam er toen pas achter hoe ze ook allemaal heten enzo, want meer dan kou lijden heb ik ze niet zien doen, de hele film niet.

Het verhaaltje overtuigt natuurlijk geen moment. Alle personages zijn platter dan plat, en interne strubbelingen (Barentsz en Van Heemskerck, Leiding en bemanning, Gerrit en Vos) worden simplistisch en onzinnig uitgewerkt, zonder verder enig interessant gevolg, terwijl er toch wel echt een paar mogelijk twistpunten zijn. Verder doet echt alles gehaast aan. Enkele scenes worden zo gemakzuchtig geschoten of afgewerkt, zodat het lijkt alsof er zo'n tijdsdruk was dit af te krijgen. Of zou het geld op zijn? Op een gegeven moment valt dat jonge ventje op dat vogeleiland van een klif, waar niet eens de moeite wordt genomen met een stuntman oid te werken. Shot jongen op de klif --> shot rest van de mannen en een gil van die jongen --> shot jongen op de grond. Bovenal gebeurt er eigenlijk barweinig in de film, en zit de film opgesloten in een niet gemaakte keuze tussen een realistische vertelling (saaie, lange ontberingen, maar daar is het allemaal te braaf voor), en een romantische en heroisch (aangedikt) verhaal waar vanalles gebeurt. Maar als je er dan voor kiest wel een romance te bedenken en in je film te verweven, dan begrijp ik niet waarom je er op dat eiland ook niet wat leukers van maakt. Enkele pogingen zoals een belachelijk geanimeerde poolvos en ijsbeer, en een gevecht dat uit de lucht komt vallen(wat uiteindelijk blijkbaar ook totaal geen issue is) proberen het allemaal nog enigzins spannend te maken, maar dat werkt allemaal totaal niet.

Een film vol met krakkemikke dialogen en zeer zeer matig acteerwerk, ook van de mensen waarvan je meer mag verwachten. Verder vond ik het vooral saai, daarom ook het cijfer. Mocht er nou nog wat minder te vervelen zijn geweest was ik denk ik wel wat milder geweest. Was er dan echt helemaal niks goed? Nee dat moet ik toegeven, in het eerste kwartier zat er een best aardig gecomponeerd muziekstuk. Jammer genoeg is de soundtrack al niet veel later vervallen tot een Hollywood John Williams-kloon met oorverdovend pathetische bombast, maar daar zat wel meer potentie in dan er uiteindelijk uit is gekomen. Voor de rest belachelijk geforceerde afgeraffelde troep van eigen bodem.

avatar van shadowboxer

shadowboxer

Zelfs Doutzen der tot-op-en-over-de-sleutelbeenderen-getilde-tieten konden dit stukje episch treurnis niet redden. Van de ene ongeloofwaardige scene zo de volgende in en weer terug naar Doutzen der tieten. Gelukkig weet ik dat Neerlands' acteursgilde meer te bieden heeft dan dit, want het was 108 minuten lang huilen met de pet op.

avatar van Number23

Number23

Jah de verwachtingen waren redelijk hoog naar zo'n trailer en dan nog heeft het 2 maanden geduurd voordat ik deze film maar eens ging kijken. Ik dacht: op het bioscoopscherm komt het toch beter tot zijn recht dan op mijn televisie. FOUT!! De 3D voegt in ieder geval niks toe, de soundtrack allesbehalve meeslepend en het verhaal is totaal niet spannend. Geen van de acteurs overtuigt, maar als ik toch iemand moet noemen doe dan maar De Lint en Semmy Schilt . En Doutzen? Ach jah Doutzen geeft echt betekenis aan het woord beeldvulling, de (mooie ) borsten van dat arme meissie zitten zo hoog dat ademen een hele klus wordt. Dat hele subplotje met die romance, die flutpriester en die dagdromen kon me gestolen worden. Ook flink wat foutjes in de film. Bijvoorbeeld de baarden groeien niet echt met de seizoenen mee. En op het einde als de overlevers de kerk inlopen waar is Kok(Bas Keijzer) gebleven?? Ik heb hem niet de pijp uit zien gaan?? Zat tie in de kroeg??

avatar van avdj

avdj

De film vind ik niet echt slecht maar zeker niet memorabel. Het verhaal leende zich bovendien tot een veel spannender film. Waarom wordt er bijvoorbeeld nergens goed in beeld gebracht hoe er vossen worden gevangen? Ik hou het op 3* maar de Blue-Ray laat ik in de schappen liggen.

avatar van The Oceanic Six

Wat een belachelijke film zeg. Misschien had Oerlemans ook wat geld moeten investeren in een fatsoenlijke scriptschrijver. Er gebeurt gewoon he-le-maal niks in de film. En dan moet de film het hebben van wat mooie beelden en de lekkere voorgevel van de enorm sexy Doutzen. Maar wat had ze een compleet nutteloze rol zeg. En dan promoten ze deze film ook nog zeer prominent met Doutzen, maar ze komt er bijna niet in voor. Eye-candy, meer is ze niet. Maar in die rol is ze wel erg goed

Verder kan je deze film snel vergeten. Overigens is de film grafisch vrij beperkt. Verder dan af en toe een uitgezoomd beeld van het schip komen ze ook niet. De film is inhoudelijk zo plat als een dubbeltje. En dan zit de film nog propvol met zeer voorspelbare filmcliches die echt zo vreselijk afgezaagd zijn dat je plaatsvervangende schaamte tijdens het kijken krijgt. In het begin leek de film nog wat, maar al snel merk je dat je naar helemaal niks kijkt.

avatar van steenwil

steenwil

1.5

Met veel verwachting naar de bios geweest om deze 3D film te gaan bekijken.

Had beter thuis kunnen blijven. Wat een deceptie.

Filmprestatie's zwaar beneden peil en er gebeurt werkelijk niets.

Een van de zwakkere nederlandse speelfilms die ik gezien heb

avatar van james_cameron

Tegenvallende tweede film van Reinout Oerlemans als regisseur. Visueel ziet alles er netjes verzorgd uit, maar inhoudelijk schiet het verhaal tekort. Wanneer het schip vastloopt in het ijs, loopt ook het script vast en is er weinig sprake meer van spanning en drama. Alles zeurt dan maar een beetje door naar het misplaatste einde. Robert de Hoog kan de film niet dragen en de flashbacks met Doutzen Kroes zijn nogal wanstaltig.

avatar van Theunissen

Ik ben meestal zeer kritisch op een Nederlandse productie en vaak vind ik ze ook slecht. En van deze film verwachtte ik eerlijk gezegd niet veel maar achteraf is hij me best nog meegevallen. Het verhaal is opzicht best een leerzame en zeker ook een interessante Nederlandse geschiedenisles. Ook de uitvoering viel reuze mee hoewel de ontberingen op Nova Zembla wel wat heftiger mochten zijn want op het einde zagen ze er niet echt uit of ze flink hebben geleden. De beelden vond ik overigens best fraai uitzien en ook in 3D zag het er best aardig uit hoewel ik het ook wel eens stukken beter heb gezien. De film is weliswaar niet echt spannend maar hij wist me wel te boeien tot het einde en hij keek ook lekker weg. De cast deed het ook nog eens aardig en vooral Derek de Lint als Willem Barentsz vond ik best goed. Doutzen Kroes voegde niet veel toe aan de film en het verhaal maar ze was wel een aangename verschijning om naar te kijken.

Een ding vraag ik me wel nog af na het zien van deze film en dat is wat is er met de vogel gebeurt

avatar van firewalker

firewalker

slechste nederlandse film ooit belachelijk....

het enige pluspunt een aantal keer de ingesnoerde tieten van doutzen voor de rest complete bagger