• 9.378.603 stemmen

Met onder meer: Kirsten Dunst, Charlotte Gainsbourg en Kiefer Sutherland

Releasedatum: 25 augustus 2011

• CineMember Bekijk via CineMember

Plot Melancholia

"Enjoy it while it lasts"

'Melancholia' vertelt het verhaal van een groep mensen die moet zien om te gaan met het sterven van de Aarde. Onder hen zijn de twee zussen Justine (Kirsten Dunst) en Claire (Charlotte Gainsbourg). Justine staat op het punt om te trouwen, als er plotseling een enorme planeet genaamd ‘Melancholia’ kennelijk dreigend dicht bij de aarde opdoemt...

avatar van Reinbo

De hele houding die Justine gedurende de film heeft, hint in de richting dat ze voorziennend was en wist wat komen ging. Het is daarom juist buitengewoon interessant om zaken uit te diepen. En om te zeggen dat de symboliek nergens op slaat is gewoon dom en onwaar.

TheShadowking

Ja precies het hint ernaar maar is verder niet uitgewerkt waardoor ze alsnog oninteressant blijft voor mij. Oke de symboliek slaat wel ergens op maar vind ik in deze film misplaatst. Ik zie ook dat mensen nogal veel moeite moeten doen om de symbolische brug scene in verband te brengen met gebeurtenissen of gevoelens van karakters in deze film. De symboliek is diep maar de karakters niet.

avatar van Reinbo

Maar waarom zou je alles voorgekauwd of uitgelegd willen hebben. Het soms toch ook leuk dat je zaken zelf mag duiden en er dingen van jezelf in kwijt kan (Tree of Life is ook zo'n film, die beviel je wel).

Hoezo zijn de karakters niet diep? Ik vond Justine en Claire qua karakter 100 keer beter (dieper) uitgewerkt dan het gros aan personages dat ik op het doek voorbij zie komen. Vind ze juist beide bijzonder sterk.

TheShadowking

Ik zou dat niet willen, liever niet zelfs. maar deze symboliek bracht totaal geen gevoel over bij mij. Het blijken verwijzingen te zijn naar zaken die ik niet ken en ik heb ook geen zin om ze op te zoeken omdat het niets toe kan voegen voor mij. Als ik de personages wel interessant had gevonden was ik het zeker gaan Googlen, denk ik. Ik snapte wel dat het paard dat niet over de brug wilde symbolisch bedoeld was maar het voegde eigenlijk helemaal niets toe voor mij, behalve een symbolische scene

Ik vind de karakters verder eigenlijk vrij oppervlakkig voor deze film, vooral als je rekening houdt met de hint waar je het over had.

avatar van eRCee

eRCee

• 1979 stemmen

Om trouwens de Bileam-verwijzing weer een beetje onderuit te halen; ook Claire komt in haar golfkarretje later niet meer over de brug heen. Aan de ene kant een grapje natuurlijk, maar toch tevens een aanwijzing dat het Von Trier meer te doen is om de sfeer die de symboliek oproept dan om een doorwrochte diepe laag aan te brengen.

@ Redlop: leuk, dat schilderij! Lijkt er zeker op.

avatar van Ferdydurke

Ferdydurke

eRCee schreef:

Je lijkt wat dat betreft wel een beetje op Claire, eRCee: tot twee keer toe zonder aarzelen het Bileam-bruggetje over, maar daarna lukt het niet meer .

avatar van eRCee

eRCee

• 1979 stemmen

Heh.

Wellicht ten overvloede: ik blijf erbij dat die scene verwijst naar Bileam, maar zie dat dus vooral als een sfeer-element.

NarcissusBladsp.

Dat de personages meer suggestief zijn dan dat ze zijn uitgediept geeft de totale film juist meer inhoud. Justine komt liefelijk over... maar nader beschouwt is ze juist erg ambivalent... Haar afstandelijke negativisme krijgt met terugwerkende kracht extra demonische lading.

TheShadowking schreef:

Nu zit er 1 scene in waarin Justine wat diepzinnige opmerkingen maar over het leven op aarde en bonen in een fles maar wordt daar verder totaal niks mee gedaan, daardoor blijven de personages voor mij helemaal niet interessant en slaat de symboliek ook nergens op.

Justine wist precies het aantal bonen, 678, wat ze niet kon weten... Haar voorkennis, intuitie, krijgt hier juist extra betekenis in relatie tot haar depressie...

Als grottenbouwster deed ze me aan dit lied denken.

Jessen0wnt

Is het niet duidelijk dat Justine van ''normale burger'' naar primitief gaat? Zo dacht ik er tenminste over. Geen huwelijk, geen baan. Het leek haast alsof ze kind weer ''wilde'' worden. Papa moest blijven slapen, ze schreeuwde bijna kinderlijk dat ze niet in bad wilde. Ze laat immers weer iemand voor haar zorgen...

avatar van Redlop

Redlop

De planeet Melancholia is niet fictief. Zou Von Trier dit wel weten?

NarcissusBladsp.

Zou me niet verbazen...erg frappant...mooie vondst.

NarcissusBladsp. schreef:

Misschien had Von Trier de Duitse schilder Dürer in zijn achterhoofd, bekend om zijn gravures:
"Melencolia I" en "Apocalyps"...

"Erwin Panofsky proposed the most authoritative interpretation of Melencolia I as Dürer's "spiritual self portrait". Panofsky also considers many of the objects of the picture to be Saturnian, the planet associated with melancholy; the magic square is a reference to Jupiter and alleviates the melancholic influence of Saturn".[3 Wikipedia]

Haar grillig gedrag lijkt verbonden met de veranderende stand van de planeet tijdens de bruiloft. Dat ze specialist is in taglines (slagzinnen...) en daarvoor achtervolgd wordt door de jongste bediende in de reclame is ironisch... een voorspel op haar rol als waarzegster van de ondergang.

NarcissusBladsp. schreef:

Als grottenbouwster deed ze me aan dit lied denken.

Ja dat bedoel ik precies, maar ik had het beter gevonden als dat dus verder uitgewerkt werd, dan was er tenminste iets om over na te denken.

TheShadowking schreef:

Vergeleken de rest van de personages zijn Justines spaarzame uitspraken, gerelateerd aan haar gedrag, juist fascinerend en veelzeggender...

soom

Ik twijfelde eigenlijk enorm. Hierheen gaan of niet? Uiteindelijk besloot ik tot 'wel', en zat ik dus in Cinerama voor potverdorie nog aan toe 9.20 eurootjes... Ik verschoot helemaal van kleur toen ik het bedrag hoorde, eigenlijk... Maar goed, ik ging dus toch. Ik had wel verwacht dat het 9 euro zou zijn.. Maar echt 9.20 neer tellen voor een film? Stelletje tuig.

Opening is fenomenaal, prachtig met de muziek erbij gemonteerd.. Kirsten Dunst speelt, het moet gezegd worden, niet haar beste rol. Maar ze is wel heel intens, ze dringt door tot op het bot en laat niet meer los. Ook Charlotte Gainsbourg, in Antichrist gezien en meer?, is best goed, alleen is Kirsten net iets beter hier.

Het is niet een heel toegankelijke film. Net als Antichrist. Maar het is wel ietsje boeiender dan Antichrist, als ik heel eerlijk mag zijn. Beide films ademen een depressief gevoel, alleen kan ik me net ietsje beter identificeren met Justine dan met de dame uit Antichrist. (die kreeg 3,5* na de eerste kijkbeurt). Tja.. Alles is zowat grauw in de wereld van Lars von Trier, je moet er echt tegen kunnen.

En ik moet het toch zeggen, he. Ik ben zo'n oelieboelie.. Maar allemachtig, wat heeft die Kirsten ineens een enorme gleuf in haar kin gekregen, hoe komt dat? Toch niet door het ouder worden ofzo? Ik weet wel dat ik eigenlijk nogal vals ben, het gaat veel meer om innerlijk dan om uiterlijk.. Alleen viel me dat ontzettend op. Thuisgekomen zette ik Elizabethtown op (imo haar beste), en toen zag ik dat ze daar geen gleuf in haar kin had, in elk geval niet echt opvallend. Het zullen wel de jaren zijn die gaan tellen. Slik.

soom schreef:

PFF denk dat ze zich echt geen "gleuf in haar kin" heeft laten aanmeten hoor. En WTF is een oelieboelie?

Jessen0wnt

Prijsverhoging zal wel met de lengte te maken hebben, al zal ik me niet te druk maken om die 20 cent... Melancholia is elke cent waard

TheShadowking

Je kunt je geld beter besteden aan The Tree of Life.

NarcissusBladsp.

Tja, en ik betaalde donderdag in Groningen nog 4,40 euro... ik was blij verrast want zaterdag was de premiere al geweest.

TheShadowking schreef:

Denk dat ze zich echt geen "gleuf in haar kin" heeft laten aanmeten hoor. En WTF is een oelieboelie?

Een oelieboelie is denk ik vergelijkbaar met een sukkel/muts. Alleen klinkt het net iets vriendelijker en dus leuker als ik zeg dat ik een oelieboelie ben dan een sukkel of een muts .. En ik geloof ook niet dat ze dat heeft laten aanmeten, alleen heeft ze ineens een beetje een onderkin, waar ze in Elizabethtown nog gewoon wat strakker in haar vel zat.

boeie

Juist..

Jessen0wnt

Je verklaarde het zelf al... Ze is wat ouder geworden. Als jij beweert dat Eliziebth beter is, dan moet ik die maar eens snel gaan zien.

Jessen0wnt schreef:

Dan moet ik die maar eens snel gaan zien.

Je moet niets hoor .

avatar van wibro

wibro

Of Soom moet gewoon net zoals ik in een filmhuis of bioscoop gaan werken. Dan kan ze alle films gratis bekijken. Dus geen last van prijsverhogingen. Oh ja, toen ik oelieboelie hoorde moest ik gelijk denken aan dit nummer Wooly Bully Prima opbeurende muziek voor mensen die last hebben van een (slechte zomer)dip .

wibro schreef:

Of Soom moet gewoon net zoals ik gewoon in een filmhuis of bioscoop gaan werken. Dan kan ze alle films gratis bekijken.

Haha, ik zou niet weten wat ik daar moest gaan doen, ik kan niet goed rekenen, dus ik zou altijd teveel of te weinig geven aan de klanten. En het meeste wat je doet in een bioscoop is toch achter de kassa werken imo. Maar goed. Misschien had ik niet moeten piepen over de prijs van Melancholia, maar ik had echt het idee dat 9.00 euro wel genoeg zou zijn. Komt er nog eens 0.20 cent bovenop. Had ik niet echt verwacht. Ik maakte er ook geen probleem van, want ik wilde 'm dolgraag zien. Maar toch vind ik het wel ergens afzetterij.

avatar van Elineloves

Elineloves

Wat een gedoe over 20 cent..

En je kunt ook altijd nog de zalen schoonmaken hoor, dat zie ik die biosmedewerkers ook vaak genoeg doen. Of kaartjes knippen.

Heb een heel stuk gelezen over Melancholia in een van mijn roddelblaadjes, leek me in eerste instantie te zware kost, maar na het lezen van enkele recensies hier en deze film al 3 keer als tip te hebben gekregen, ga ik me er deze week toch eens aan wagen.

Jessen0wnt

Daarnaast mag je soms in filmhuizen ook het programma gezamenlijk aanpassen.

12.000 bezoekers voor MELANCHOLIA in het openingsweekend. Netjes!

(bij arthouse films spreekt men vaak al van een hit als gedurende gehele looptijd dat aantal wordt gehaald)

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Hij is dan ook ongelooflijk goed.

Elineloves schreef:

Wat een gedoe over 20 cent..

Achja.. In Gouda zou ik gewoon 8.50 voor een kaartje betalen, nogal een verschil dus met R'dam, 70 eurocent verschil vind ik toch wel een beetje op het randje hoor .