• 9.375.882 stemmen

Met onder meer: Kirsten Dunst, Charlotte Gainsbourg en Kiefer Sutherland

Releasedatum: 25 augustus 2011

• CineMember Bekijk via CineMember

Plot Melancholia

"Enjoy it while it lasts"

'Melancholia' vertelt het verhaal van een groep mensen die moet zien om te gaan met het sterven van de Aarde. Onder hen zijn de twee zussen Justine (Kirsten Dunst) en Claire (Charlotte Gainsbourg). Justine staat op het punt om te trouwen, als er plotseling een enorme planeet genaamd ‘Melancholia’ kennelijk dreigend dicht bij de aarde opdoemt...

AGE-411 schreef:
[En nog een inhoudelijk vraagje:
- Waarom loopt haar kersverse echtgenoot weg?
- Waarom deed ze plots zo raar? (Waarom had ze seks met die jongen?)

Wat een drang om een logisch antwoord op alles te verlangen. Doet de belevenis van een dergelijk film toch geen goed? Lars von Trier heeft een weinig positief beeld over de mens en dat wordt in deze film weer eens duidelijk. Dat die man wegloopt past perfect binnen dit plaatje en dat het personage van Dunst vreemdgaat is toch ook makkelijk te verklaren? Ze is een mentaal wrak, dan is logica al niet meer zo voor de hand liggend.

rep_robert schreef:

Beetje raar en een contradictie om Dunst Oscarwaardig te noemen om vervolgens een regel later te zeggen dat de dialogen niet van een hoog niveau zijn.

Sinds wanneer worden dialogen geschreven door de acteurs?

avatar van Cupido

Cupido

• 1911 stemmen

Ik denk dat rep-robert bedoelt dat er in deze dialogen niet goed geacteerd wordt.

AGE-411 schreef:

Sinds wanneer worden dialogen geschreven door de acteurs?

Huh? Als dialogen slecht zijn kan je toch heel moeilijk een oscarwaardige acteerprestatie neerzetten? Niet dat de oscar veelzeggend is, maar ik denk dat dat wordt bedoeld door rep-robert.

avatar van rep_robert

Niks aan toe te voegen Dutchtuga

AGE-411

Wat ik bedoel is dat de dialogen/script/tekst maar heel normaal zijn, en dat bij deze film betere dialogen/script/tekst zou passen: Moeilijkere woorden, beter taalgebruik, ...

Ik vind het allemaal nogal simplistisch.

Je kan natuurlijk ook goede dialogen hebben, die slecht geacteerd/overgebracht worden door de acteurs. In het geval van deze film heb je net het tegenovergestelde: dialogen waarvan de acteurs ongetwijfeld dachten "wie heeft die geschreven", worden zeer goed over gebracht.

Acteerprestaties is voor mij meer dan wat regeltjes tekst die iemand schreef afdrammen. Het gaat voor mij vooral over het 'aura' rond de acteur, en hoe geloofwaardig de acteur over komt. Je moet eens de hele film letten op de gezichtsuitdrukking van Dunst en op de manier waarop ze spreekt. Da's klasse.

dutchtuga

Oké, je vindt de mimiek dus erg sterk. Niets aan toe te voegen verder, want die is inderdaad klasse. Ik kan het echter absoluut niet eens zijn met de kritiek op de dialogen. Ik vond ze juist erg natuurlijk en ongeforceerd overkomen. Erg prettig.

dutchtuga schreef:

Dat wel, maar ze mochten voor mij wel een filosofische tint krijgen. De film zou dan direct nog veel sterker overkomen. Sommige zaken zijn namelijk nogal vaag: Alsof je een goede fles wijn drinkt ... gemengd met 1/2 water.

avatar van Skinny Binny

Skinny Binny

Lars van Trier, dat is een mooie vent. Politieke correctheid is een woekerende kanker... kijk wat het de Chinezen heeft gebracht. Soit, normaal presteren mensen met een grote bek niet zoveel, maar Lars heeft me echt een mooie film geschreven. Het eerste, beste deel van de film is het huwelijksfeest van Kirsten Dunst op een landgoed. De vergelijking met Tolstoj is snel gemaakt... een soirée met tal van karakters die elkaar naar het leven staan, vol pijnlijke misverstanden en momenten, dat is zijn specialiteit. Bon, als ge geen boeken leest zal ik 't dan maar vergelijken met Gosford Park. Bijrollen zijn hier weggelegd voor vader en zoon Skarsgard, John Hurt, Charlotte Rampling, Kiefer Sutherland, Jesper Christensen en Udo Kier. Charlotte Gainsbourg, de andere hoofdrol, is wel kotslelijk zeg, ik kan die kop echt niet lijen. Zonder gekheid is dit echt een hele goede film, die de Gouden Palm wel had moeten winnen, maar dat kon natuurlijk niet meer na dat debacle

Jessen0wnt

Hoezo stromen opeens de stemmen nu binnen eigenlijk? Het duurt toch nog effe voordat oe uit komt...

avatar van danuz

danuz

Begrijp het ook niet helemaal (op het net is hij volgens mij nog niet te vinden).

avatar van Macmanus

Macmanus

In Belgie volgens mij sinds gister uitgekomen + persvoorstelling al eerder.

Bioscoop Metropolis Antwerpen (BE) - films, aanvangstijden, informatie : Bioscoopagenda Nederland - biosagenda.nl

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

In België draait hij al sinds 10/08/2011: klik

Macmanus schreef:

In Belgie volgens mij sinds gister uitgekomen + persvoorstelling al eerder.

Inderdaad. Wie hem wil zien moet maar naar Vlaanderen afzakken. Gisterenavond gaan kijken in Cinema Scoop in Gent: Zeer fijne bioscoop waar ze vooral pareltjes draaien die ze niet overal draaien. (Ook nog steeds Tree of Life). Ideale plaats voor een film als deze.

Jessen0wnt

Oh oké ik wacht nog wel even haha, zal sowieso naar A'dam moeten want hier in Almere draaien ze hen niet

avatar van fooraap

fooraap

Ik ben hem in Cartoons gaan zien, apart ervaring en eens iets anders dan een UGC of Metropolis!

fooraap schreef:

Wie gaat er nu ook naar Kinepolis/Metropolis? Voor dit soort films is dat bedrijf echt niet geschikt.

avatar van rep_robert

AGE-411 schreef:

Ik vind het allemaal nogal simplistisch.

Tuurlijk gaat het niet alleen om de dialogen, maar als iets Oscarwaardig is moet het gehele acteerwerk gewoon goed zijn in mijn ogen(dialogen, mimiek e.d) en niet 1 onderdeel hiervan.

avatar van Fortune

Fortune

Is dit nou een Festen extreme?

rep_robert schreef:

Maar de dialogen maken voor mij geen deel uit van de prestaties van de acteur. De scriptwriters moeten maar betere dialogen schrijven.

avatar van fooraap

fooraap

AGE-411 schreef:

Niet eens: zo ben ik blij dat ik Tree Of Life in UGC (kleiner dan Metropolis) heb gezien op een echt groot scherm met haarscherp beeld. Cartoons is veel gezelliger, maar de beeldkwaliteit is minder en het scherm is kleiner. De ene film past beter in een kleine arthouse bioscoop, de ander komt tot zijn recht in een moderne bioscoop. Melancholia past volgens mij in beide circuits.

juist mijn 2 eurocent

@Onderhond: ook waar

Maar UGC is Kinepolis/Metropolis niet ...

avatar van Fortune

Fortune

Von Trier wasn’t around for long this year at Cannes, but its almost guaranteed that he will be back with his porn film “The Nymphomanic” next year, and all will be forgiven.

fooraap schreef:

juist mijn 2 eurocent

@Onderhond: ook waar

Neen, Tree of Life moet je net in zulk kleine, gezelliger cinema zien.

En de kleine cinema's die ik ken, hebben ook een relatief groot scherm.

Van die typische blockbusters kan je wel in grote ketens kijken. Want die kleine gezellige zaaltjes brengen dan niets bij. Als 'Rise of The Planet of the Apes' hoge toppen blijft scheren, zal ik volgende week eens in Kinepolis passeren.

Vind die arthouse zaaltjes meestal niet erg gezellig. Beetje brakke stoeltjes, publiek is vaak even lastig en het scherm/geluidsinstallatie is toch vaak redelijk beperkt.

avatar van SilverGun

SilverGun

Snap niet zo goed wat gezelligheid er toe doet. Als het licht uitgaat boeit dat al niks meer. Enige vereisten zijn goed afgesteld beeld, degelijk geluid, ruime zitplek met lekkere zetel en goede ventilatie/airco (en als het even kan publiek dat zich gedraagt).

Jessen0wnt

Bezoekje aan bioscopen/filmhuizen wordt toch vaak gezien als ''even uit gaan'' dus gezelligheid is zeker een onderdeel van een geslaagd visit. Als de sfeer goed is, zit je ook gelijk in een goede sfeer en bevalt de film meestal beter.

Onderhond schreef:

Waar ik ga toch niet. De zetels in de Scoop in Gent zitten zelf beter, en het publiek is er ook veel beter. In de Kinepolis heb ik al vaak uit mijn krammen willen schieten tegenover mensen die te veel lawaai maken tijdens de film.

En bovendien verkopen ze meestal geen of minder snacks. Popcorn eet ik ook wel eens graag, maar je hebt mensen die dat niet kunnen eten zonder lawaai te maken. Chips of blikjes zijn nog erger.

avatar van Badalamenti

Badalamenti

Puur visueel de mooiste Von Trier tot nu toe, maar ook inhoudelijk worden we als kijker weer mooi met onze neus op de feiten gedrukt

"Wie zal de aarde missen" en "Niemand gaat de mensheid missen" horen we Justine op een bepaald moment zeggen.

Melancholia is net iets minder dan zijn voorganger Antichrist, maar Von Trier slaagt er als geen ander in om opnieuw één brok pure, beklemmende cinema af te leveren !

avatar van wibro

wibro

Fenominaal!

Hij flikt het na het uitstekende "Antichrist" dus weer, het 'enfant terrible' Lars von Trier, door weer een meesterwerk af te leveren. De hoge verwachtingen die ik van deze film "Melancholia" had zijn volledig uitgekomen. Nog nooit een film gezien met zo'n schitterende opening en zo'n magistraal einde. De spanningsopbouw is geweldig. Je weet van de voren dat het onheil dat op je afkomt onherroepelijk is. Dat maakt deze film zo beklemmend en houd je de hele film op het puntje van de stoel. Toen de aftiteling begon was het muisstil in de zaal. Iedereen moest even bijkomen.
Over de inhoud van deze film kan ik eigenlijk weinig verklappen omdat spoilers voortdurend op de loer liggen. Het acteren was in mijn ogen vlekkeloos en de soundtrack - de schitterende muziek uit Tristan und Isolde van Richard Wagner - droeg enorm bij aan de onheilspellende sfeer die in de hele film duidelijk voelbaar was en op het einde een dramatisch hoogtepunt bereikte.
Deze film die ik vanavond in de sneak gezien heb werd door mij beloond met een 9½ en hier op MovieMeter krijgt hij van mij het hoogste cijfer en een plaats in mijn top 10.