Genre: Drama / Oorlog
Met onder meer: Andrew Stevens, Stan Shaw en James Canning
Gesproken taal: Engels en Frans
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Plot The Boys in Company C
"To keep their sanity in an insane war, they had to be crazy."
Tyrone Washington en zijn vrienden gaan vechten in Vietnam. In de chaos van de oorlog moeten ze van hun luitenant bovendien doen aan voetbaltraining. Dat blijkt later weer nuttig en als succesvol voetbalteam mogen ze een wedstrijd tegen de bevriende Zuid-Vietnamezen spelen. Ze staan echter voor een keus: met opzet verliezen of weer gaan vechten in de bloedige oorlog.
Pfc / Sgt. Tyrone Washington
Head Nurse
Sergeant Curry
Sergeant Loyce

Waku
Beetje vreemde oorlogs film.
Op zich niet verkeerd en redelijk onderhoudend.
Heb me ook prima vermaakt.
Maar logisch gezien is het allemaal pure onzin natuurlijk.
Beetje seriueze tegenhanger van MASH.

ewalk
Vond hem juist goed. het geeft een goed beeld van de wijze waarop jonge soldaten deze oorlog beleefden met alle gruwelijkheden en zinloosheid.

kniteforce
Als een van de eerste flms over de oorlog in Vietnam (film release 1978) Vind ik "The Boys in Company C" erg goed.
Apocalypse Now, Platoon, Full Metal Jacket, Hamburger Hill, kwamen later uit.
The Boys in Company C zou je kunnen zien als voorganger van bovenstaande Vietnam films.
Een knappe film.

Madecineman (moderator films)
Ware het niet dat Apocalypse Now opgenomen is in 1976.
Maar verder prima film inderdaad, vroeger best vaak gezien zou hem best weer eens willen bekijken. Misschien binnenkort maar eens de DVD bestellen, heb het idee dat die 3* toch wat aan de lage kant is.

kniteforce
Ware het niet dat Apocalypse Now opgenomen is in 1976.
ooh oops... about Apocalypse Now. heb "The Boys in Company C" ook al heel lang niet gezien. Voor het laatst in ergens in de jaren 80. Wil hem dan ook graag weer eens zien. Ik heb gekeken naar een dvd release in Europa maar tot nu toe niks gevonden. Ik hoop dat hij wel uit komt.
Heb op y..tube trouwens wel wat shots kunnen vinden.

Madecineman (moderator films)
Te koop op Play.com alleen waarschijnlijk geen nederlandse ondertitels maar dat maakt mij niet zo veel uit.

ewalk
Prachtige folk song Here I am van de acteur Craig Wasson die in de film Private Dave Brisbee speelt.
De film met Nederlandse ondertitels is overigens gewoon bij www.bol.com te vinden

ls het zelfde recept als full metal jacked.
Begin is goed en ook de daadwerkelijke gevecht komt goed over.
De spanningen en het verdriet zijn voelbaar.
3,5 ster

Thorak
Deze film is de inspiratie geweest voor Full Metal Jacket.
Ook de dubuut rol van R. Lee Ermey.
Ik heb de Essential Cinema versie gewoon bij de MediaMarkt vandaan, een jaar of 2 geleden al denk ik inmiddels.

ewalk
Deze film is de inspiratie geweest voor Full Metal Jacket.
Ook de dubuut rol van R. Lee Ermey.
Ik zie ook waarom het een inspiratie is geweest.
Die R Lee Ermy is overigens echt getypecast. Een echte ijzervreter, oud marinier en in Vietnam gediend. Beter kan niet!
Ben hem weer aan het kijken. Vervelend genoeg nergens NL en zelfs geen Eng subtitles te vinden.

Jawel hoor ik heb de film gevonden in 5 voor 5 bak bij bart smit.

boozebelly
Jawel hoor ik heb de film gevonden in 5 voor 5 bak bij bart smit.
En als je hem daar niet kunt vinden dan is ie bij Bol.com te krijgen voor 4,99. Ik duik morgenvroeg eerst maar eens in de grabbelbakken van Bart Smit. Bedankt voor de tip 606

Graag gedaan,

ik bedoelde meer de srt. bestandjes. Die zijn niet te vinden.
Gewoon in de bak van 5 voor 5 dan heb je het voor 1 euro.

Don MN
'Here's your body count Captain. Three chickens and a duck!'
Ondanks dat de krankzinnigheid in bepaalde scènes redelijk sterk naar voren komt, is het geen goede film. In dit vroege Vietnam-drama blijft je vooral het onsamenhangende verhaal bij en de slecht uitgewerkte personages. Zo loont het in mijn ogen om een film wat langer te laten duren als je met zoveel hoofdpersonages werkt.
Al is het verlies wel enigszins voelbaar, maakt het totaal niet dezelfde impact als een dode in de Nam-klassiekers van Coppola en Cimino. Gelukkig heeft Kubrick met een vergelijkbaar scenario een decennium later wel een sterke oorlogsfilm weten te maken.

de paulus
zeer goede goede film over de vietnam oorlog.sterk gespeeld door de acteurs. met een ligte verwijzing naar frank lucas drugs handel

RuudC
Met mag dan genomineerd zijn voor een golden globe award, voor mij is het een vrij matige Vietnamfilm. Het thema is goed, maar het is gewoon slecht uitgevoerd. Het verhaal is onoverzichtelijk en de acteurs zijn in de meeste gevallen crap. Zelfs Lee Ermey, die ook in Full Metal Jacket, drillsergeant speelde, wist me niet te overtuigen. Nee, er zijn stapels films over de Vietnamoorlog die stukken beter zijn.

ATAK07
heb vandaag The Deer Hunter en Boys In Company C achter elkaar gekeken en moet toch zeggen dat ik Company C de betere van de 2 vond... tegen de verwachtingen in eigenlijk!

Goeie film over een aantal jonge mannen die getraind worden om te gaan vechten in de Vietnam-oorlog. Een vrij harde en ook vroege anti-oorlogsfilm over de Vietnam-oorlog, die ongetwijfeld een inspiratie vormde voor latere Vietnam-films. De krankzinnigheid en zinloosheid van de oorlog komt goed naar voren. Het wordt echter soms wel wat rommelig gebracht.

Ondanks dat ik de laatste tijd vooral films aan het bekijken ben van regisseur Jesús Franco, stuitte ik toevallig op deze Drama / Oorlog film (ook een passie van mij) van eind jaren 70, waarvan ik dacht deze nog niet gezien te hebben. Maar ongeveer halverwege het verhaal kon ik me toch nog het één en ander herinneren (zeker als men wilt afrekenen met een officier) en heb ik deze film dus als kind of tiener al een keer gezien ergens in de begin jaren 80.
Destijds vond ik deze film, die wel wat weg heeft van de film "Full Metal Jacket (1987)" en dat mede omdat R. Lee Ermey wederom in deze film de rol van "Drill instructor" speelt en misschien ook wel "Apocalypse Now (1979)" en "MASH (1970)", natuurlijk goed en indrukwekkend, maar nu vind ik hem behoorlijk stereotype (officieren worden namelijk geportretteerd als hele grote domkoppen en het hele leger is één verslaafde en corrupte bende) en misschien ook wat aan de lange kant, waardoor ik het soms wat saai vond. De film schijnt wel gebaseerd te zijn op een waargebeurd verhaal, want na het einde krijg je nog wat weetjes te lezen over behaalde hoofdrolspelers en wat er met "Company C" gebeurt is.
Dit is ook pas de tweede film over de Vietnamoorlog (over daadwerkelijke gevechten in Vietnam), na "The Green Berets" uit 1968 en daarbij draait het om Tyrone Washington (Stan Shaw) en zijn vrienden, die naar Vietnam worden gestuurd (al dan niet vrijwillig) en daarom eerst nog een aantal maanden opleiding krijgen. Tijdens hun overzeese tocht naar Vietnam, moeten ze van kapitein Collins (Scott Hylands) bovendien aan voetbaltraining doen, wat wel eens hun redding kan zijn in Vietnam.
Het eerste gedeelte van het verhaal is misschien nog wel het beste, want daar maak je kennis met de hoofdrolspelers, te weten Tyrone Washington, Billy Ray Pike (Andrew Stevens), Alvin Foster (James Canning), Vinnie Fazio (Michael Lembeck) en Dave Bisbee (Craig Wasson), en volg je hun opleiding waarbij ze o.a. met harde hand (vooral verbaal) worden getraind door o.a. sergeant Loyce (R. Lee Ermey) en sergeant Aquilla (Santos Morales). Dat duurt circa 40 minuten lang en daarbij moest ik vooral lachen als sergeant Loyce tegen hun zegt:
"Geef antwoord op de volgende vragen: Ooit seks gehad met een man of een dier ? Plas je in bed ? Draag je vrouwenkleren ? Hoe vaak masturbeer je ?"
Eenmaal aangekomen in Vietnam na de overzeese tocht, volgt de harde realiteit voor ze en zeker als ze belanden in een vijandelijke hinderlaag, terwijl ze luxe goederen vervoeren voor een verjaardagsfeestje van een generaal. Ook krijgen ze te maken met een corrupte bevriende Zuid-Vietnamese officier en moeten ze onzinnige opdrachten (o.a. het vernietigen van een communicatiepost, wat niet meer dan een radiostation blijkt te zien in een hut) uitvoeren waarbij onnodig doden vallen. En wanneer ze, gedreven door krankzinnige eisen aan grotere aantallen vijandelijke lichamen, vuurkracht oproepen op een niet-bestaande vijandelijke positie, lijkt hun actie, vreemd genoeg, bijna logisch.
Naarmate de climax van het verhaal vordert, wordt het allemaal wat tragischer (o.a. te maken met corrupte en laffe officieren) en zeker tijdens de voetbalwedstrijd tegen de bevriende Zuid-Vietnamezen (de "Dragons"), die ze bewust moeten verliezen, maar wat ze natuurlijk niet doen (ze winnen uiteindelijk met 4-5). Na de wedstrijd breekt de pleuris uit en sterven tijdens de gevechten een aantal personages (o.a. de laffe kapitein Collins, Dave Bisbee en Alvin Foster die zichzelf opoffert door op een mijn te springen). Daarna volgen dus nog wat weetjes en is de film na circa 125 minuten afgelopen.
Slecht is deze film zeker niet en voor ongenuanceerde kijkers vormt dit eenzijdige beeld met een aardige rol van Stan Shaw wellicht de verstrooiing die zij zoeken, maar wie een heel klein beetje kritisch kijkt en denkt, zal ongetwijfeld deze film niet geweldig vinden. Dat zal regisseur Stanley Kubrick ongetwijfeld ook hebben gedacht, waarna hij in 1987 "Full Metal Jacket" maakte, die duidelijk raakvlakken heeft met deze film.

Lovelyboy
Bevreemdend en in eerste instantie niet overtuigend. Niet dat ik hier nu een topfilm van verwachte, gezien de cijfers die de film scoort. Waarschijnlijk toch verrast door de toon en idioterie die de film wel behelst en dit niet zo verwacht.
Het begin kan gezien, en benoemd, worden als een FMJ light. Hier maakt Lee Emery zijn eerste opwachting na ontslagen te zijn uit actieve dienst na enkele in Vietnam opgelopen zware verwondingen. Toch is het Morales die als drill sergeant Aquilla het meest in beeld komt en scheld. Aardig is de wijze waarop men hamert op samenwerking en groepsbelang. Hoewel aardig gebracht, en met veel vergelijkingen, kan deze fase van The boys in company C niet in de schaduw staan van FMJ. Dit ligt voornamelijk aan de flauwe toon die gehanteerd wordt en het ontbreken van echt aansprekende personages. Zaken die zich overigens gedurende de film niet zullen verbeteren.
Hoewel het tweede deel niet echt verbeterd valt één ding wel in het positieve op. Hoewel de knettergekke sfeer en idiote gebeurtenissen vaak over het randje zijn benadrukt het wel de idioterie van de Vietnam oorlog in het algemeen. De wijze waarop gesmeten werd met belachelijk veel vuurkracht zonder succes is exemplarisch. Het geslijm en te vriend houden van districtleiders die zelden beter waren dan de vijand, of de belachelijke regeringsleider in die tijd, is schrijnend maar niet minder waar. De wijze waarop men vanuit een hotspot of hinderlaag binnen uren op het strand met een barbecue kon liggen of een plaatselijke stripclub is surrealistisch te noemen. En de wijze waarop konvooien, helikopters en troepen te kust en te keur ingezet werden voor eigen belang, ego, eer of weelde is illustratief en wordt getoond met het konvooi in de film. Vietnam laat zich in die zin in al zijn smerigheid, chaos en idioterie zien, wat een goed punt is.
Toch is dit ook het punt waar de film verder door zijn hoeven zakt en zelfs de beste van Sidney Furie's Vietnam Trilogie niet hoger scoort dan beneden gemiddeld. Integenstelling tot de eerste fase, waar geen enkel karakter in het oog sprong, wordt nu wel met een karakter gewerkt wordt die de aandacht trekt, iets dat zeker een verbetering is. Namelijk Washington. De rest, Bisbee, Fazio en Pike, doet dat te niet door ronduit irritant te zijn. Dan is er de toon en stijl die mislukt. De bedoeling is een antioorlogsfilm met veel scherts en oog voor het knettergekke van die oorlog. Toch slaat naar mijn smaak teveel de toon door naar de verkeerde kant waardoor het eerder allemaal een flauwe bedoening wordt en de momenten die serieuzer benaderd moeten worden, de gevechten rond de basis, de oversteek van de brug en de landmijn, totaal niet uit de verf komen en spanningsloos voorbij trekken zonder enige tegengewicht op alle scherts en spot. Rond de voetbalwedstrijd ben ik dan eigenlijk al helemaal afgehaakt en kijk ik weliswaar de film uit maar doet het me allemaal bitter weinig. Het feit dat er zelden muziek gebruikt wordt maakt het geheel daarnaast nogal bloedeloos.
Nee, hier had ik meer van verwacht. Een film die nog maar eens benadrukt wat voor een geweldig product Full Metal Jacket is omdat daar de mix van sarcasme, humor, grofheid en geweld wel lukt. Wellicht dat TBICC in het tijdsbeeld van de jaren '70 gezien moet worden, toch ondanks een matige beoordeling geef ik deze film nog niet op en wil ik hem met de tijd nog wel eens proberen.

knusse stoel
Deze film is echt vanuit Amerikaans standpunt gefilmd, het was nog maar eventjes geleden de Vietnamoorlog waar Amerika in mee deed. Ondanks dat en het gegeven dat er voetbal in de beschrijving wordt opgevoerd (heb een hekel aan dat ronde geval waar 22 volwassen achteraan lopen) viel de film mij erg mee. Zelfs in het spelletje voetbal kwam eigendunk en schaamte als onderwerp naar boven en dat had ik niet verwacht. Vergaderende voetballers
Niet dat het verhaal erg sterk is maar de film houdt de aandacht wel vast en er gebeurd ook wel het een en ander, blijft dus wel boeiend tot het einde. Wat erg opviel in de film vond ik, is het idiote gedrag van bepaalde officieren en sommige soldaten. Men vraagt om een volledig bombardement van een heuvelrug en, niet te geloven, zonder enige controle, wordt de artillerie ingezet en als kroon op het werk komen er nog een stelletje Skyraiders om de zaak af te bombarderen! En dat allemaal omdat de kapitein een halve zool was in de strijd met zijn groep mariniers en zo haalden deze dit geintje uit toen de beste man op de compound was gebleven.
Voor het geheel een gemiddelde van een 7!

Basto
Komt in juni bij Imprint uit op blu ray in een box met 4 andere films van Sidney J Furie.

'Vikings'-acteur Travis Fimmel terug in trailer Netflix-serie, 'Jiskefet'-acteur Michiel Romeyn: 'VPRO niet geïnteresseerd in terugkeer' | MovieMeter Recap

Netflix deelt eerste volwaardige trailer voor langverwachte 'La Casa de Papel'-spin-off 'Berlín'

Tiffany Haddish reageert na arrestatie voor rijden onder invloed: 'Ik ga hulp zoeken'

De tien best beoordeelde films van de jarige Karen Gillan (36)

C.R.A.Z.Y.
Drama, 2005