menu

The Beast of War (1988)

Alternatieve titel: The Beast

mijn stem
3,57 (251)
251 stemmen

Verenigde Staten
Oorlog / Drama
111 minuten

geregisseerd door Kevin Reynolds
met George Dzundza, Jason Patric en Steven Bauer

Tijdens de oorlog in Afghanistan raakt de crew van een Russische tank de weg kwijt en moet deze strijden tegen een groep guerrilla's in de bergen.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=PxS3CL-IewY

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van paas
4,0
Pas voor de zoveelste keer bekeken, maar nu samen met zoonlief. Gewoon een kei goede oorlogsfilm zonder spatjes...

avatar van specialized
4,0
Top

avatar van SnakeDoc
3,5
Vet hoor. Zaten best een aantal knappe scenes tussen. Meest schokkend natuurlijk de tank die over één van de Afgaanen rijdt. Ziek!

Verder goed spel, mooie shots, en lekker veel actie.
Helaas weerhoudt de soms toch wat overdreven doorgeslagen commandant van de Russen mij van 4 sterren!

avatar van Piratje
4,5
Prachtige oorlogsfragment uit het woestijngebied van Afghanistan. Russen tegen de Afghaanse bevolking.
Eerder een anti-oorlogsfilm waarbij zelfs de afgrijselijke houding van de tankleider tot de ondergang lijdt en duidelijk laat merken hoe beestachtig een mens kan zijn of worden in extreme omstandigheden.

Zeer goed verwerkt verhaal, geregisseert door Kevin Reynolds en prima vertolkt door voor mij onbekende acteurs. Alhoewel het gezicht van de tankleider George Dzundza mij bekend voorkwam.

Sommige annekdotes komen mij wat ongeloofwaardig over, moest men in dergelijke situaties komen. Maar toch om het verhaal voldoende spanning te geven was dit wel nodig of de film werd eentonig of langdradig. Want het is toch een vrij lange film in een zanderig rotslandschap.

Het was voor mij een topfilm die ik toevallig, na jaren, voor de tweede maal zag, maar zo goed als alles van de eerste keer vergeten was.
Naar het verloop van de film herinnerde ik mij de beelden. Maar het vrij realistisch slot wist ik mij niet meer voor te stellen. Maar gepast.

Prachtig!

Verdient een 4,5plus.

avatar van SnakeDoc
3,5
Deze poster is wel bruut.

avatar van mcdaktari
Net voor de zoveelste keer gekeken en het blijft een mooie film. Met prachtige opnames in Israel gefilmd. Qua de Afghaanse oorlog is dit echt een top film vind ik.

avatar van Antonev
3,5
Dit lijkt me wel wat! De Sovjet invasie van Afghanistan is toch wel een van de meest onderbelichte conflicten van de 20e eeuw.

Mooi ook dat ze gekozen hebben om een Sovjet T-55 te gebruiken. Toch een van de meest iconische tanks van na WW2.

avatar van Antonev
3,5
Aardig oorlogsdrama, dat zich afspeelt in een zeer ontzagwekkende en dodelijke omgeving! Op wat ongeloofwaardige passages na heeft het me goed kunnen boeien.

avatar van Gang_Star
3,5
Deze oorlogsfilm over een Russische tankeenheid in Afghanistan opent meer dan prima. Bikkelhard en rauw wanneer de Russen een dorp in Afghanistan overnemen. In het rond vliegende kogels, een tank die de boel kapot knalt, het gebruik van een vlammenwerper, een rpg en een man die door een tank wordt overreden . Gedreven door wraak gaat de lokale bevolking achter de Russen aan. Het begin van een achtervolging dat met de nodige actiescènes en spanning voorbij dendert. Met de nodige mooie shots van de omgeving biedt deze oorlogsfilm prima vermaak.

avatar van scorsese
3,5
Goeie film waarin de bemanning van een tank op zichzelf zijn aangewezen in Afghanistan. Een redelijk rauwe en brute oorlogsfilm waarin de scheidingslijn tussen goed en kwaad moeilijk zichtbaar is. De kale woestijn met de soundtrack samen zorgt voor een desolate sfeer. Een aantal prima actie-scenes. De personages zijn niet overal even geloofwaardig.

avatar van james_cameron
4,0
Herzien. Nog steeds indrukwekkende film over de oorlog in Afghanistan, gezien door de ogen van de crew van een russische tank. Natuurlijk is het storend dat de russen hier vertolkt worden door amerikaanse akteurs, maar gelukkig zijn de dialogen niet aangezet met russisch accent. Goed gemaakt en intens in beeld gebracht, met veel grimmige aktie en allerlei nare toestanden. De tank zelf wordt optimaal goed gebruikt en ziet er geweldig uit. Prima cast ook, met vooral George Dzundza overtuigend als door de wol geverfde tankcommandant.

avatar van PapaBeartje
4,0
Spijkerharde anti-oorlogsfilm over een tankeenheid die zichzelf in de nesten werkt dat gefilmd is op een prachtige zanderig rotslandschap. Het verhaal is spannend, en de tijdsduur van bijna 2 uur, is dan ook prima te doen! De film bevat één behoorlijk schokkende scene. Een Afghaanse man, die door een tank wordt verpletterd. De dialogen tussen de commandant en zijn eenheid, zijn ijzingwekkend, en vergt dan ook de nodige slachtoffers De acteer prestaties waren ontzettend goed, en met name George Dzundza sprong hier dan ook bovenuit. De Russische tank-commandant, die zijn tank nooit en te nimmer zal opgeven, ook al kost het dan de levens van zijn eigen eenheid. Detail: Het betreft hier een Russische tank-eenheid die onderling gewoon Amerikaans communiceren, echter was dit voor mij niet storend.

avatar van Lovelyboy
4,0
Kaminski: I need a woman!
Golikov: Maybe you'll find another sheep.
Kaminski: Maybe I will!


Hele fijne oorlogsfilm, volgens mij voor het grote publiek redelijk onbekend maar ik vind het een hele goede oorlogsfilm. Een fijn statement wat betreft anti-oorlog, wint er ook geen doekjes om hoe ver men gaat om de vijand aan de praat te krijgen, de man geplet onder de tank, maar ook dat men niet maalt om burgerslachtoffers, de vrouwen die vergast worden. Vervolgens volgt er nog een stukje verschroeide aarde tactiek. Wat voor de Amerikanen Vietnam was voor de Russen zonder meer Afghanistan. Een soort van haat, niet de wil om je in gebruiken en de bevolking te verdiepen en het verklaren van de totale oorlog want ze kregen niet alleen de opstandelingen tegen zich maar gewoon weg het hele land.


Verder is de samenstelling van de tankbemanning zonder meer een prachtige beeld vol tegenstellingen. De jeugdige en onbezonnen wreedheid van de ene, het idealisme van de andere en de brute zekerheid van de commandant die als veteraan natuurlijk weet hoe je een oorlog moet winnen. Dit gegeven leid natuurlijk al snel tot spanningen en problemen.

Verder in alle gruwel en wreedheid in beeld gebracht, niet alleen de oorlog maar ook het leven en sterven in een oord als Afghanistan. Ziet er prima en realistisch uit. Fijn, prima, mooi. I love it.

avatar van knusse stoel
3,5
Dit was, denk ik, de eerste film die ik zag over een stukje oorlog van de Russen in Afghanistan. Een klein, heel klein stukje met een geflipte tankcommandant en zijn "lakeien" die een rondje rondrijden in een stukje van Afghanistan. Het begint al goed met dit vijftal als ze in het begin van de film de rechter kant van de driesprong kiezen. Ze rijden daarbij een pas in en waarbij ze de aandacht trekken van verzetsstrijders die dan in de bergen boven de pas aanwezig zijn. Hierna begint een kat- en muisspel tussen deze twee groepen.
Humor is afwezig, ondanks dat het een Amerikaanse productie is maar de spanning tussen de 2 groepen blijft ons vasthouden in hun "spel". Het waren allemaal acteurs die ik niet kende en het wel goed deden. Vooral onze flipper trok mijn aandacht. Wat een heerschap! Maar goed dat ik niet als "lakei" in deze tank bij dit figuur zat. Ik had hem (of hij mij) de tank uitgetrapt! Vooral na het contact met collega's uit het luchtruim.
Met de film heb ik mij wel vermaakt en krijgt als waardering van mij een 7.

avatar van Noodless
3,5
geplaatst:
'The Beast' begint met een overrompelende scène waarin een rustig Afghaans bergdorpje vanuit het niets wordt aangevallen door een bataljon Russische tanks. Eén van deze tanks wordt bestuurd door commandant Daskal (George Dzundza), een sadistische militair. Een gevangen genomen Afghaan die weigert informatie te geven wordt op Daskal's commando, onder de ogen van de familie van de Afghaan, langzaam door de tank overreden. Nadat het dorp verwoest is en zelfs de geiten zijn afgeslacht verdwijnt de tank, maar Daskal maakt een cruciale navigatiefout en de tank komt in een vallei terecht die maar via één weg verlaten kan worden. De moedjaheddin hebben een raketwerper en zetten te voet en per motor de achtervolging in. Aan boord van de tank loopt de spanning steeds hoger op, Daskal wordt steeds maniakaler in het nemen van beslissingen en tankbestuurder Koverchenko (Jason Patric) heeft steeds meer moeite met de keuzes van zijn commandant. Daskal heeft hier op een gegeven moment genoeg van en besluit de van verdachte Koverchenko in de woestijn achter te laten. Al vrij snel wordt hij gevonden door de moedjaheddin en hun leider Taj (Steven Bauer) besluit Koverchenko onder het mom van "de vijand van mijn vijand is mijn vriend" in leven te laten om tezamen achter Daskal aan te gaan. De waanzin van een oorlog komt goed naar voren in deze film. De openingsscène waarin het dorpje verwoest wordt is erg heftig en realistisch. In deze film is niet iedereen per definitie goed of slecht, Koverchenko is een man met bepaalde normen en waarden die voor zichzelf denkt en eigen ideeën heeft over goed en slecht. De leider van de moedjaheddin is een nobel man die zich constant afvraagt of hij de juiste keuzes maakt en regelmatig moet hij zijn strijdmakkers in toom houden omdat ze niet onbezonnen moorden en schieten. De overige Russische tanksoldaten zijn mensen die nauwelijks nadenken en klakkeloos de orders van hun bezeten commandant Daskal opvolgen. 'The Beast' is een degelijke, spannende film. In het begin is het even wennen dat de Russische soldaten er als Amerikanen uitzien en ook zo praten, maar dat stoort niet. Het acteerwerk is degelijk, vooral George Dzundza is goed op dreef als de waanzinnige Daskal. Een voortreffelijk en spannend verhaal dus dat zich afspeelt in schitterende, desolate woestijnlandschappen met daarbij goede actiemomenten. 7/10

avatar van Phantasm
2,5
geplaatst:
Niet echt mijn ding, je moet ervan houden.

Gast
geplaatst: vandaag om 02:11 uur

geplaatst: vandaag om 02:11 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.