• 9.201.211 stemmen

Manufacturing Consent: Noam Chomsky and the Media (1992)

Documentaire | 167 minuten

Genre: Documentaire

Oorsprong: Canada

Geregisseerd door: Mark Achbar en Peter Wintonick

Met onder meer: Noam Chomsky, Mark Achbar en Edward S. Herman

Plot Manufacturing Consent: Noam Chomsky and the Media

"A Primer In Intellectual Self-Defense"

Noam Chomsky, Amerikaanse taaldeskundige en 'dissident', vertelt over de sluwe samenwerking tussen regering en media die tot doel heeft het Amerikaanse volk te manipuleren. Duidelijkste voorbeeld hierbij is de onmiddellijke verslaggeving over de communistische wreedheden in Cambodja aan de ene kant; en het stilzwijgen over de Indonesische invasie van Oost Timor aan de andere.

logo tmdbimagelogo tmdbimage

Zichzelf - Interviewer

avatar van PrinceGambit

PrinceGambit

Deze docu is gebaseerd op het boek manufacturing consent geschreven door Noam Chomsky en Edward Herman. Ook al is het erg gedateerd, het boek is meer dan 20 jaar oud, het onderwerp is nog altijd zeer actueel. Het gaat over hoe de massa media de bevolking van de VS beïnvloedt. Ik beschouw het als een van de belangrijkste boeken ooit geschreven. Eigenlijk zou iedereen de inhoud moeten kennen. Het zou besproken moeten worden op scholen en universiteiten. De wereld zou er dan heel anders uit zien. Ik zou zeggen ga deze docu kijken en verdiep je verder in het onderwerp. De mensheid heeft het nodig!

avatar van PrinceGambit

PrinceGambit

overigens kan je deze docu gewoon gratis kijken via google video

avatar van koningtoet

koningtoet

Er worden in deze documentaire een aantal zaken goed neergezet. Toch krijg je na een tijdje het gevoel dat er veel herhaald word en dat het niet allemaal even orderlijk in elkaar zit. Het debat waar Noam Chomsky en Frits Bolkestein in zitten is heel mooi om te zien. Tegenwoordig is er met de komst van het internet veel veranderd maar wat betreft televisie is veel hiervan is nog steeds actueel. De lengte van de documentaire is ook niet positief te noemen want als het allemaal wat korter en krachtiger zou zijn geweest was het volgens mij beter geweest. De hoeveelheid informatie die op je afgevuurd word is groot.

avatar van yesplease

yesplease

Chomsky heeft interessante, tegendraadse inzichten over onder andere de Amerikaanse politiek, de media en de hegemonie van de u.s. via ingrijpen van leger en instituten als de CIA. Bovendien is hij een beroemde linguist.

Deze documentaire wil veel te veel onderwerpen aansnijden. Ondanks de lengte van deze docu lukt dat niet omdat elk onderwerp slechts fragmentarisch aan bod komt. Bovendien zit er wat onzin tussen zoals een zeer fragmentarische biografie en de opgeblazen rel over een essay over de vrijheid van meningsuiting (wat misbruikt is door derden).

avatar van mikey

mikey

gewoon te zien op de een of andere tube, over de intellectueel en zijn oorlog met de media, die wordt uitgevochten in diezelfde media bij talloze praatprogramma's en balie-achtige discussieavondjes. Inderdaad, onze eigen frits is ook nog te zien, als discussiepartner, die gewoon typisch frits is (en waar je dus niet zoveel aan hebt). De belangrijkste klacht is toch dat de mainstream media niet zijn werk doet: het verschaffen van objectieve verslag zoals Oost Timor (er werd niks over geschreven). Of andere delen in ZO Azie.

Ook (ons) nl wordt te kijk gezet vanwege het leveren van wapens aan oorlogsgebieden (O.Timor) rond 1978, wat ik dus niet wist. Hoogstwaarschijnlijk was dat van Acht en zijn kompaan Hans (want die waren/zijn nogal eehm rechts!!)

Verwacht veel discussies met verhitte koppen en chagrijnige gelaten die zich zichtbaar ongemakkelijk voelen bij Noam en zijn grote gelijk, zijn niet meteen tot de kern klaarkomende uitleg van wat hij toen wel/niet bedoelde bij zijn acties. Ook een leuk fragment is dat de gast van Highlight geen Noam wenst: zijn wereldbeeld `tuurlijk maar vooral ook omdat hij te wollig praat. Tja je moet even tijd vrijmaken. Maar nieuwe inzichten zijn gegarandeerd.