Genre: Thriller / Mystery
Bekijk via Netflix
Bekijk via Videoland
Bekijk via Prime Video
Bekijk via CANAL+
Dinsdag 17 februari in één bioscoop (Amsterdam)
Plot Basic Instinct
"A brutal murder. A brilliant killer. A cop who can't resist the danger."
Nick Curran is een fanatieke detective met een zwak voor alcohol. Als hij een brutale lustmoord op een gevierde rockster onderzoekt, beseft hij niet dat hij in een web van leugens, intriges en wellust zal terechtkomen. Een dodelijk web... zo kruist de sensuele Catherine zijn pad, verleidelijk en gevaarlijk. Zij is de eerste verdachte.
Det. Nick Curran
Capt. Talcott
Hazel Dobkins
John Correli
Pete_033
Sterke film van Paul Verhoeven en misschien wel zijn beste Amerikaanse tot nu toe. Michael Douglas is zoals altijd goed. Sharon Stone speelt haar beste rol en heeft haar bekendheid te danken aan Verhoeven die haar eerder in Total Recall castte. Hierna heeft ze nog een paar goede films gemaakt waaronder Casino en The Quick and the Dead. Ook leuk om te lezen op imdb dat Stone er niks vanaf wist dat Verhoeven de leg-crossing scene zo ging film, yeah right! George Dzundza zet zijn rol als oude cowboy met overgewicht en een grote mond goed neer. Jeanne Tripplehorn ziet er ook erg mooi uit.
Het verhaal is goed. Spannend op sommige momenten maar voor de rest goed te volgen. De sfeer en de soundtrack zijn ook erg goed.
Ook leuk om te zien dat er op een bepaald moment een stukje van Hellraiser was te zien.
Verhoeven is samen met Rutger Hauer de enige Nederlander die het in het echt heeft gemaakt in Hollywood. Hij heeft dan geen Oscar gewonnen maar wat is de waarde nog van een Oscar, behalve alleen in Hollywood zelf, vooral de laatste jaren vraag ik me dit af. Verhoeven heeft met een van de grootste acteurs aller tijden gewerkt, Michael Douglas, en met de grootste actiester op aarde Arnold Schwarzenegger.
Djarune
Vrij opvallend dat volgens de stemmen Basic Instinct als de beste Amerikaanse film van Verhoeven wordt gezien. Ik vind toch zowel Total Recall als Robocop beter. imdb deelt mijn mening. Basic Instinct is een prima thriller, maar erg uniek is ie niet en het boek is inderdaad beter.
Al DeNiro
Toen ik deze voor het eerst zag, kon ik bijna niet geloven dat het gemaakt was door een Nederlander (Verhoeven dus).
Zelfde geldt overigens ook voor Robocop, Total Recall en Starship Troopers.
Echt een ijzersterke thriller met veel spanning en sfeer, steengoede soundtrack, voortreffelijke Michael Douglas en een bloedmooie Sharon Stone.
Dk2008
Nooit eerder gezien deze, wist eigenlijk ook niet dat Paul Verhoeven deze film heeft gemaakt. Wel knap dat hij het zo ver geschopt heeft, met grote namen erin. In deze film ook nog een klein rolletje van Dorothy Malone.
Ben niet zo'n fan van Michael Douglas, eerder van zijn vader Kirk. Toch zie je aan Michael wel wat herkenbaars met zijn vader. Michael Douglas speelt verder goed in deze film dat zeker.
Eigenlijk gekeken vanwege Sharon Stone. Meerdere films van haar gezien, maar een mooie actrice maakt nog geen goede actrice. Ik zal toch niet meer zo snel een film van haar kijken.
Ben ook niet zo liefhebber van het genre thriller/mystery. Vooral het mystery-genre is toch al vaker een afknapper geweest, zodra het mystery wordt opgelost. Ik vind het einde bij deze film ook niet al te denderend.
Voor mijn begrippen niet zo'n oude film, maar gezien het "geweld" toch wel. Sommige scènes waren onbedoeld grappig en de achtervolgingen waren goed maar ook ongeloofwaardig.
In zijn geheel wel een goede film, maar vooral door de eerste helft want hij gaat halverwege steeds meer achteruit. 3.0
Jesse93
Zo. een stuk beter dan ik in eerste instantie had verwacht. ik hou heel erg van dit soort films. Je blijft maar heen en weer gaan en door het geniale eind ben je er aan het eind van de film er nog steeds niet zeker van wie het nou echt was, heerlijk!
SnakeDoc
Ik begrijp eigenlijk de rol van de wat oudere blonde vrouw niet echt. Iemand die dat wat kan toelichten?
En moet ik aannemen dat Catherine de pruik en het politie jasje in het gebouw heeft neergelegd waardoor Beth extra verdacht werd? Net als de boeken in haar appertement?
SnakeDoc
Ondanks nog een paar kleine vraagjes (zie bericht hiervoor) gisteren toch enorm genoten van Basic Instinct. De Blu-Ray versie wist mij absoluut niet te verklappen dat deze film inmiddels dateerd van 20 jaar terug.
Verhaal is leuk, de muziek is zeer toepasselijk en (met name voor de man) is er genoeg moois te zien. Sharon Stone is natuurlijk een ontzettend mooie vrouw, maar Jeanne Tripplehorn doet absoluut niet voor haar onder.
Basic Instinct mag voor een film uit die tijd als ontzettend vermakelijke worden beschouwd. Staat toch maar mooi op het lijstje van dhr. Verhoeven!
trebremmit
Ik las ergens dat Verhoeven bezig is met het maken van een film noir, moet dit jaar uitkomen als het goed is.
Hoewel Basic Instinct niet zo te boek staat heeft het wel alle kenmerken ervan, ik vond het zeker een neo-noir. Klasse film weer van deze regisseur met een verhaal waar je alle kanten mee op kunt.
Stephan
Volgens Stone ging het als volgt:
Ze waren het er beiden over eens dat de suggestie gewekt moest worden dat ze geen slip droeg en met de leg-crossing Nick dat zou zien.
De camera stond uiteraard voor Stone op een duidelijke plek, maar Verhoeven verzekerde haar dat het 'pikante' deel in het donker zou wegvallen.
Sterker... hij vroeg haar haar slip uit te doen, omdat die net teveel licht pakte waardoor je zou zien dat ze die aan had. Deed ze hem uit was het een donker gat (no pun intended).
Stone heeft op de set teruggekeken (op de video-assist) en niets gezien. Zal mede komen omdat die nogal een zwakke lichtopbrengst heeft en een brakke kwaliteit.
Pas bij de eerste screening zag Stone hoeveel je er van kon zien. Ze is toen naar de projectieruimte gelopen (waar Verhoeven zat) en heeft hem daar een klap in zijn gezicht verkocht.
Ze belde met haar advocaat om te zien of ze het shot, en zo nodig de hele film kon blokkeren, maar Verhoeven heeft haar uiteindelijk overtuigd dat het echt nodig was. Wat ze van af het begin ook zelf wist maar het simpelweg niet aandurfde. Uiteindelijk gaf ze het groene licht.
Klinkt aannemelijk.
SnakeDoc
Vraag me nog altijd af wat de rol was van de wat oudere blonde vrouw die regelmatig in bijzijn van Stone was. Iemand?
Stephan
Ik denk dat zij een psychopate was die Stone op het slechte pad gebracht heeft.
Stone deed research bij haar. En volgens mij was ze een soort 'mentor' van haar.
SnakeDoc
Ik denk dat zij een psychopate was die Stone op het slechte pad gebracht heeft.
Oke, .... thnx!
martijn011
- 2034 berichten
Fantastische film van Paul Verhoeven!
Ik moet zeggen dat ik van begin tot eind heel aandachtig heb gekeken en de tijd vloog razendsnel voorbij.
Qua acteerwerk zit het wel snor, Douglas is altijd al een van mijn favoriete acteurs geweest en bewijst dat hier ook weer, Stone ziet er geweldig uit en ze komt echt over als een hele gevaarlijke, maar ook een hele lieve minnares.
Tripplehorn was wat minder, maar ook niet storend ofzo.
Het verhaal zit lekker in mekaar. Je gaat zelf ook meedenken wie nou in vredesnaam die moorden pleegt..
Zijn die geschreven boeken nou echt een alibi of is er echt iemand die ze in praktijk brengt, je wordt steeds heen en weer geslingerd tussen Beth en Catherine..
Het einde is geweldig en je komt er achter dat Curran en ook de hele afdeling moordzaken op het verkeerde been is gezet door het doden van Beth.. Catherine blijkt zelf de moordenaar te zijn, maar ze kan Curran niet vermoorden omdat Beth al dood is, en ze niemand de moord in de voeten kan schuiven..
Prima gedaan en met de heerlijke soundtrack maakt dit een heerlijke mysteriethriller die zo maar niet uit je gedachten verdwenen is!
Jan W
Net weer eens bekeken op dvd. Het blijft toch een sterke film. Prima acteerwerk van Douglas en Stone, mooie shots van de Bont en sterke regie van Verhoeven. Het verhaal zit ook goed in elkaar dus wat wil een filmliefhebber nog meer? Een goede muziekscore? Ook dat zit goed in Basic Instinct, de muziek is meer dan voortreffelijk! Deze film is onderhand al bijna twintig jaar oud maar heeft niets aan zeggingskracht ingewonnen. 4,0*
jumpstylemovie
Basic Instinct is een zeer goede thriller die blijft boeien. Zeer goed acteerwerk van de 2 hoofdpersonage's. Op het einde was ik wel echt benieuwd wie nou de dader was. Uiteindelijk kom je er op een nogal vage manier achter als je het mij vraagt.
Maar over algemeen is dit een prima film.
mikey
yeyo
Buitengewoon matige film noir pastiche met een cumulatie van potsierlijke clichés: femme fatales komen sierlijk van trappen afgedaald, alle personages voeren een soort krachtmeting van stoere praat en zijn stuk voor stuk miserabel, getroebleerd en decadent. Enige verdere toevoeging is véél seks, wat niet zozeer heeft te maken met Verhoeven (oh jeej, weer dat cliché van de oversekste Nederlandse cinema..), maar met scenarist Joe Esterhaz die later ook nog vunzigheid als Showgirls en Jade zou bedenken. De man heeft helaas ook op andere vakken zijn stempel op het script gedrukt, want verhaaltechnisch is het een hopeloos vergezocht en voorspelbaar zootje van belabberde intriges en geknutselde machtsspelletjes. Dat valt tot op een bepaalde hoogte te waarderen, maar helaas blijft het ongestructureerde plotje veel te lang voortkabbelen. De enorm ongepaste, nadrukkelijke score van Goldsmith verpest daarenboven nog de sleazy finesse die een dergelijke film zou kunnen uitstralen. Wel mag gezegd worden dat Jan de Bont uitstekend werk leverde als cinematograaf.
goongumpa
Je kritiek is terecht (tot op zekere hoogte toch), maar ik vind het nog altijd een leuke campy whodunnit. Het script is inderdaad vrij slecht, maar Verhoevens regie maakt er toch altijd wat speciaals van.
yeyo
De regie is inderdaad prima en meestal weten de films van Verhoeven me echt te bekoren, maar dit deed me op één of andere manier erg weinig. Ik vond het aanzienlijk minder geïnspireerd of eigenzinnig dan zijn andere werk. Raar dat de film zo succesvol en geprezen is, want ik vond Friedkin's vergelijkbare, maar geflopte Jade minstens even vermakelijk.
eddyeddy
Een film die het meeste bij blijft vanwege die ene onvergetelijke scene, dat zegt iets over de film, een klassieker dus.
bjerik76
vind hem wel goed in elkaar gezet en dat je elke keer weer toch ook op een ander spoor word gezet.
alleen raar dat ze onder een pseudoniem een boek uitgeeft, maar er staat wel haar foto op de achterkant van het boek ???
ze word niet bekeurd/aangehouden op haar rijgedrag langs de kustlijn ?
hoe dan ook, toch wel goede film
Karl van H.
Heb de film niet afgekeken omdat ik liever naar Dit Was Het Nieuws keek, maar sjezus, wat zit die beroemde ondervragingsscène toch goed in elkaar. Locatie is goed, belichting is fantastisch, camerawerk is meeslepend en montage retestrak. Sharon Stone trouwens ook. Maar dat niet alleen: ook de kleding is gewoon ontzettend goed gekozen - de outfit van Stone is niet zonder reden iconisch - en Wayne Knight doet het fantastisch. Met recht klassiek geworden - al was het niet díe scène die altijd bij me is blijven hangen, maar juist het allerlaatste shot van de film.
TragieStar.*
Nog nooit deze film gezien, maar toevallig hier voorbij gezapt gisteravond, en alleen een klein stukje gezien met een man en een vrouw die lagen te vrijen, en opeens vermoord de vrouw de man woest met messteken. Ik was met een groepje gisteren, en we lagen allemaal in een deuk. En vooral ik, ik kwam niet meer bij. We waren eigenlijk al vrij melig, maarja gelijk maar weer weggezapt
Wil de film overigens nog wel een keer zien.
basssss
Ik vind dit toch wel een van de beste Amerikaanse films van Paul Vehoeven! Spannend, zeker als je hem voor de eerste keer ziet. Goed inelkaar gezet, erotisch en veel spanning! Dit heb je top gedaan Paul! Zeker vier sterren!
thunderball
het boek is inderdaad beter.
Beetje vreemde stelling...daar de film niet op een boek is gebaseerd, maar het boek gebaseerd is op het filmscript van de gelijknamige film en dat nauwgezet volgt.
Aardig boek en leuk om te lezen, maar niet beter als al die andere lectuur gebaseerd op filmscripts (denk aan In the line of fire, The Fugitive, Mission Impossible etc..), die worden uitgebracht in de hoop op het mogelijke succes van de gelijknamige film mee te liften.
Raar maar waar is het boek inderdaad beter. Basic Instinct richt zich vooral op de intriges en zogezegd klassieke scènes als het benenwerk en de ijspin. Terwijl het boek veel meer nadruk legt op het verhaal dat best wel spannend is. Maar dat komt niet helemaal tot z'n recht in de film. Ik heb het gevoel dat daar maar aangemodderd wordt (en dan steek ik het vooral op de regie), maar heeft de schrijver van het boek de grote lijnen van het script wel goed uitgewerkt.
lambf
Haha, is dit nou de beroemde Basic Instinct, had er wel wat meer van verwacht. Oninteressante acteurs (Michael Douglas als hoofdrol, damn, dan doe je wel heel erg je best om de film niet goed te laten zijn), saai verhaal, veel te voorspelbaar plot en het ergste, die muziek. Afschieten die componist.
Stewie Griffin
Zeer goede film.
Goed en spannend verhaal en goed acteerwerk.
Aanrader!
*3,5

Basic Instinct 2
2006

Netflix verwijdert de thriller 'Basic Instinct' van Paul Verhoeven

Amazon Prime Video verwijdert deze ijzersterke titels zeer binnenkort uit het aanbod

Deze drie klassiekers worden zeer binnenkort van Netflix verwijderd

Paul Verhoeven reageert op beschuldigingen Sharon Stone over beruchte ondervragingsscène

Soldaat van Oranje
Oorlog / Drama, 1977