- Home
- The Shining
- Filtered
The Shining (1980)
Genre: Horror
Speelduur: 115 minuten (Europese release) / 146 minuten (Amerikaanse release)
Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Stanley Kubrick
Met onder meer: Jack Nicholson, Shelley Duvall en Scatman Crothers
8,4 (1.220.948)
Releasedatum: 30 oktober 1980
Bekijk via Prime Video
Vanaf zaterdag 11 april in 2 bioscopen (re-release)
Plot The Shining
"A masterpiece of modern horror."
Jack Torrance (Jack Nicholson) is een schrijver met een writer's block. Wanneer hij wordt aangenomen voor een baan als huismeester van het prestigieuze Overlook Hotel, dat zich op een afgelegen plek in de bergen van Colorado bevindt, ziet hij dit als de ideale kans om inspiratie op te doen en zijn boek af te maken. Bovendien is het de perfecte plek voor hem, zijn vrouw Wendy (Shelly Duvall) en zijn zoontje Danny (Danny Lloyd) om tot rust te komen. In al zijn arrogantie slaat hij de geruchten dat er kwade krachten in het hotel zouden huizen, en het lugubere verhaal over de vorige huismeester die waanzinnig is geworden en daarna op gruwelijke wijze zijn gezin heeft uitgemoord, in de wind.
- IMDb (8,4 / 1220948)
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Spoilertopic
- The Shining (BoekMeter)
- The Shining (MusicMeter)
- Kijk op Amazon Prime
Doctor
Durkin
Young Woman in Bath
J. Clouseau
Schitterende, huiveringwekkende, meesterlijke horrorfilm!
Kubrick was zeker wel een geniaal regisseur. Van hem had ik tot nu toe enkel nog maar Dr. Strangelove en 2001 gezien. Strangelove vond ik te mager, die had nog veel satirischer gemogen. Een 2001 is visueel misschien wel het beste ooit gemaakt, maar kon me inhoudelijk niet boeien. Hij was duidelijk een cultregisseur, je moet voor zijn films zijn. Net als bij The Shining.
Ik heb nog niet al te veel horrorfilms gezien (ik hou niet zo van die moderne horrorfilms met in het rond spattende ingewanden en dergelijken), maar deze is zonder twijfel de beste ooit. Dit overtreft zelfs het magistrale The Exorcist.
Net als in The Exorcist begint hier ook alles doodnormaal. Nicholson als schrijver die in rust wil werken aan een boek en in een oud hotel intrekt. En dan komen, langzaam maar zeker, de gekende horrorelementen boven. Onheilspellende situaties, angstaanjagende dromen, voortekens en natuurlijk de obligate imaginaire vriend van Danny. En dan zijn we vertrokken voor een geniale, allesverschroeiende horrorthriller vol méésterlijk opgebouwde suspense en totale waanzin. Kubrick schuwt geen surrealisme, de film barst van de surrealistische scènes (de meisjes in de gang, de vrouw in de badkamer, de gang die vol bloed loopt, de barman die plots odpuikt, het feest, de ballonnen in de gang en dan die fenomenale scène waarin iemand verkleed als beer en een man in een maatpak in het bed liggen...
). Schitterend, fantastisch, meesterlijk, groots, geniaal, fenomenaal, ... Ik vrees dat mijn superlatieve adjectieven opzijn, zo goed is deze film. En dan natuurlijk nog de getypte bladen van Torrance, de legendarische 'Here's Johnny!'-scène en de huiveringwekkende scène in het labyrint, deze film heeft gewoon alles wat een horror-thriller moet hebben. De sfeer is te snijden, ik zat de hele tijd met klamme handen op het puntje van m'n stoel.
En dan zou ik Nicholson nog vergeten, die hier een fenomenale acteerprestatie neerzet. En ook Shelley Duvall en Danny Lloyd waren schitterend. Een waar meesterwerk! 4,5*, met een grote kans tot verhoging. Echt subliem.
deft0nes
De tweede Kubrick voor mij, na Eyes Wide Shut (die ik wel leuk, maar niet geweldig vond). Door deze ben ik helemaal van m'n sokken afgeblazen. De locatie was schitterend en werkt uitmuntend samen met de decors. Audiovisueel bereikt deze film, in mijn ogen, het hoogst haalbare met de door Kubrick gebruikte middelen. Het detail in elk shot was verbluffend. Bijna alle scénes zagen er geniaal uit, zagen eruit alsof er weken (maanden, jaren) over nagedacht was. En creëerden ont-zettende (letterlijk) surrealistische scènes. Daarnaast werkt de muziek haast als een symbiotische wisselwerking samen met de beelden. Kubrick weet door muzikale en visuele opbouw scènes waar eigenlijk helemaal niets boeiend in gebeurd, haast tenenkrommend spannend te maken. En daar neem ik mijn hoed diep, heel diep voor af.
Het verhaal is ook zéér intrigerend, maar is lang niet zo geniaal als bovengenoemde. Soms was het wat vaag en misschien soms (heel misschien) wat te langdradig. Maar dat deed absoluut nergens iets aan af.
En dan Jack Nicholson. Dat het een goede acteur was, dat wisten we allemaal wel (ookal heb je 'm nog nooit zien spelen). Maar wat hij hier aflevert...woorden schieten te kort. Angstaanjagend realistisch weet hij zijn rol over te laten komen. Misschien moet ik One Flew nog maar eens bekijken.
Ondanks alle subliem uitgewerkte aspecten, weet deze film mij niet persoonlijk te raken. En dat vind ik aan de ene kant jammer. Had 'ie mij wel weten te raken, dan was deze zo mijn top10 binnen gestormd. Vooralsnog laat ik 'm zo staan, misschien dat een herziening daar verandering in brengt, of misschien is daar het verhaal gewoonweg niet geschikt voor.
Sowieso belooft deze film grootste dingen voor de voor mij nog komende films van Kubrick.
Tonypulp
Here's Johny!
Fantastische sfeervolle maar vooral briljant opgebouwde en spannende horror/thriller zoals je ze tegenwoordig zelden ziet.
De film neemt tamelijk lang de tijd om zich klaar te maken voor een uiteindelijk zeer korte maar erg krachtige climax. De transformatie van Jack krijgt hierdoor de mogelijkheid om zich op logische wijze plaats te laten vinden, dit versterkt het gevoel van realisme.
Het ijzige onheilspellende sfeertje met het geweldige acteerwerk en daarnaast fantastische locaties houd je constant bezig en is haast ongeëvenaard. Scénes als die in het besneeuwde doolhof of het binnen breken met de bijl zijn bijzonder sterk en laten een indruk op je achter.
Dingen die nergens over gaan, bijvoorbeeld wanneer je de zoon op z'n driewieler volgt (schitterend gedaan)zelfs zulke idiote nietszeggende stukken laat hij ontzettend spannend worden door subliem werk met muziek en beeld.
Je weet niet wat er komen gaat, je weet slechts dat er iets goeds mis is in dat hotel en dat ervaar je als kijker echt.
Die rol van Nicholson is krankzinnig, zijn kop staat centraal in dit meesterwerk, je werd er haast zelf bang van. Zonder hem zou het erg veel aan impact zijn verloren. Mvr Duvall is ook benoemenswaardig, maar ziet er echt bijzonder lelijk uit zeg
Al met al een waar meesterwerk die in haast elk opzicht perfect is of er tegen perfectie aan zit. 4.5*
chevy93
Tja.. Aan de ene kant is dit natuurlijk een prachtige topper. Aan de andere kant is dit een slechte horrorfilm.
Het begon zo goed, maar zakte steeds verder af. Altijd maar die opbouwende muziek, zoals altijd bij een horrorfilm. Maar Kubrick deed het bij deze film wel erg goed en ik had een paar lichten maar even aangelaten
Daarna zakt hij weg en is het spannende er vanaf.
Vooral Wendy was irritant aan het einde. Dat idiote gegil en dat domme gehuppel...
Een 5,0* voor het begin, een 3,0* voor de rest. 4,0* is toch een mooi cijfer?
P.S. Kan iemand vertellen wat die golf bloed nou betekend? Staat dat symbool voor alle mensen die daar gestorven zijn? En waarom zag Wendy die ook?
Via internet kwam ik op een redelijk logische betekenis van het einde: The picture you're talking about shows all the people who have died in the hotel over the years.Jack shows up there because he died there too.
dEUS
Eigenaardige film. Toegegeven, de spanning is echt top en Jack Nicholson is weer op z'n best, maar het trage tempo en het inhoudsloze verhaal maken het wat minder. Toch nog goed voor 3,5*
huVILEub
Geweldige film. Het camerawerk was zeer goed, in combinatie met de prachtige opnamelocaties gaf het werkelijk prachtige plaatjes. Met als hoogtepunten vor mij op het einde in het doolhof en de fietsen in de gangscènes. Er zit een goede spanning in de film, zeer sterk geacteerd. Hoe meer ik van Jack Nicholson zie, lijkt het toch allemaal wel op elkaar, maar dat komt hier goed tot zijn recht. Ook het kind deed het in deze film helemaal niet verkeerd. Ook staat er zeer goede muziek onder de film. Het verhaal, ach ja, dat is in het boek misschien beter, maar dat maakt bij deze film helemaal niet uit. Topfilm!
belizard
Goede film.
Ik vond het acteerwerk fenomenaal, Jack Nicholson doet het heel erg goed in deze film. De film is heel erg spannend, hoewel de film zelf maar op een paar plekken spannend is, is de film door de muziek en de onvoorspelbaarheid toch heel de hele tijd spannend.
AGE-411
Een paar knulligheden:
- In het begin wanneer Jack Torrance de berg op rijdt met zijn auto is het beeld vanuit een helicopter geschoten. Dat valt vooral op omdat je onderaan in beeld de schaduw van de helicopter ziet
Staat ook hier op moviemistakes.
- Ik kan heel goed begrijpen waarom Stephen King deze films niets vond. De film kon namelijk nog vele malen creepy'er als men de verhaallijn beter had gevolgd.
- Daardoor ontstaan er ook bepaalde situaties waar geen verklaring wordt voor gegeven. In de film ga je de verklaring meer zoeken bij de personages: ze worden gek door het isolement en gaan dingen zien die er niet zijn. Maar hoe geraakte Jack dan uit die opslagkast? In het boek wordt meer benadrukt dat het het huis is die de mensen zot maakt.
- Andere dingen gebeuren gewoon en worden nooit verklaard. Zo heb je het moment dat in het lichaam van Danny enkel nog Tony zit. Danny is weg. Waar is hij naartoe en hoe komt het dat hij plots terug is? Waar is Tony dan naartoe? Tony komt verder in de film niet meer voor terwijl Tony een grotere rol krijgt in het boek.
- Zelfde heb ik bij Dick Halloran: In het boek speelt die een belangrijke rol terwijl die rol hier verwaarloosd wordt. Zo konden ze hem er evengoed uitlaten, geen kat die het zou merken.
- Bepaalde situaties lijken zo 'fake'. Dan heb ik het enkel over het begin van de film. Dat heeft niets te maken met de acteerprestaties (die zeer sterk zijn) maar met de scenaristen (denk ik?).
Een voorbeeld is de scéne waar Halloran een rondeiding heeft door de keuken. Wanneer hij binnen in de keuken stapt had ik iets van '
'
Dat verdwijnt dan wel naarmate de film vordert.
Voor de rest een van de meest claustrophobe en creepy films die ik in mijn leven heb gezien.
Acteerprestaties zijn uitmuntend. Vooral Jack Nicholson. Wat is dat een creepy vent zeg! Een van mijn favoriete acteurs
Ook Shelley Duvall! Een mens met een gezicht waar je spontaan zou op kloppen moest je ze in het echt tegenkomen, maar een hysterisch vrouw spelen kan ze wel! (Niet velen kunnen dat!)
En chapeau voor de kleine Danny Lloyd. Geen sinecure om als 7-jarige acteur zo te presteren. Voor het zien van de film keek ik wat angstig uit naar deze figuur. Raar dat bij IMDb bij zijn naam enkel deze film vermeldt staat.
En zelden een film gehoord waar de muziek zo cruciaal is! Je doet het echt in je broek van de muziek alleen al!
Op gevoel af meer een 4,5 maar door ophoping van knulligheden toch maar een halfje minder raten.
_Se7en_
- 2042 berichten
Ik vond The Shining altijd een erg goede film, maar sinds ik het boek heb gelezen is dit toch wel veranderd. Een hoop dingen die erg belangrijk zijn in het boek, komen niet terug in de film.
Zo vind ik dat de hoofdpersonages te weinig uitgediept worden. 10 minuten extra aan film had dit kunnen verhelpen.
Natuurlijk blijft het een enorm goede film. De spanning is vrijwel continu aanwezig en Jack Nicholson zet zijn personage op bloedstollende wijze neer.
Jessen0wnt
Eindelijk gezien. Een buitengewoon sterke horrorfilm die het verhaal verteld van een familiedrama. We worden verwelkomt in een leeg hotel met een vage donkere geschiedenis.... Klinkt als een verhaal die we al meerdere keren in verschillende stijlen hebben meegekregen, maar the shining onderscheid zich met hele goede regie en ijzersterke acteer prestaties. Wat een spanning zeg, pfoe. De doolhof-scène (in de sneeuw), zenuwslopend... Geen horror die eng is qua schrik momenten of de hoeveelheid gore, maar de spanning en het verhaal en de krankzinnigheid van Jack is ongekend. Een ware klassieker. 4,5 ster
RooieBloemkool
The Shining
Ondanks de verwachtingen viel de film mij tegen. Het kijkt vermakelijk weg, heeft redelijke spanning, en uitstekend gespeeld door Nicholson, maar toch vond ik het nergens bijzonder. Het gaat allemaal een beetje traag en langdradig. Tuurlijk is dit de stijl van de film, maar ik word er niet warm of koud van. Ik had ook constant het gevoel dat er nog wat kwam, dat het echte verhaal nog komen moest.
Q Jones
Geinig horror filmpje, meer niet.
Nicholson speelt fenominaal als een man die langzaam gek wordt, maar veder wist ik niet echt wat ik met deze film aan moest. Ik vond hem niet echt eng en het enige wat ik leuk vond was het dreigende sfeertje en het goede spel van Nicholson.
Ook vind ik het jammer dat de meeste films van Steven King op een gegeven moment naar een of andere twillight wereld gaan en daar heel de film mee verpesten, maar ja dat zal wel aan mijn smaak liggen denk ik.
Kortom leuk om een keer gezien te hebben maar naar mijn idee niet echt top 250 waardig, behalve het voortreffelijke spel van Nicholson dan.
Threeohthree
Stanley Kubrick's nagelbijter, bekend van Stephen King's boek, is zo'n film waarvan je naderhand onder je bed gaat kijken, om te controleren dat er niemand onder ligt - Voornamelijk als je, je inbeeld dat Jack Nicholson met zijn bijl achter jouw aanzit. Dit is op een duistere en griezelige manier spookverhalen vertellen met wraak als eindbestemming. Kubrick combineerd the symfonie van horror met meesterlijke precisie, er worden achtervolgende camera's gebruikt om de spanning te verhogen en om de nadruk te leggen op de verschrikking van het opgejaagde slachtoffer. Nicholson heeft een fantastische tijd, waar Duvall een periode van stess en hysterie zal registreren.
Kortom: The shining is het verhaal over een man die langzaam krankzinnig word, met bloeddorstige gevolgen. De langzaam opbouwende spanning, angst en twijfel grijpen de kijker vast en geven je geen moment om adem te halen.
Wij als kijkers van deze klassieker zijn bespeeld als een viool, en we genoten van elke seconde.
Karl van H.
Echt horror kan ik deze The Shining niet meer noemen, nee, het is in wezen eigenlijk meer een dramafilm. Een ontzettend spannende en betrekkelijk bloederige dramafilm - een bovennatuurlijke bovendien, afhankelijk van je interpretatie -, maar toch: een dramafilm. Wel eentje met een ontzettend aanwezige soundtrack (om het maar zacht uit te drukken) - wel een vaak effectieve overigens, maar toch - en met hier en daar toch wel irritant acteerwerk. Deze punten worden gelukkig redelijk gecompenseerd door prima camerawerk en genoeg diepere lagen om je even bezig te houden, maar toch blijft achteraf het gevoel hangen dat The Shining iets mist. Ik kan er mijn vinger niet direct op leggen, maar hopelijk komt dat binnenkort nog eens. Aan Jack Nicholson heeft het in ieder geval niet gelegen: wat een fantastische rol zet die man hier neer, chapeau!
Weet iemand overigens waar ik de Amerikaanse versie van deze film kan vinden? Heb vanavond de Europese gezien en ik miste hier en daar nogal wat scènes.
Eraser2
Beste horrorfilm die ik tot nu toe gezien heb. Wat is deze film eng zeg. Jack Nicholson is perfect gecast evenals Danny Boy.
Waar ik bij de meeste horrofilms vaak de indruk heb dat er op een gegeven moment geen angst meer bestaat voor de 'killer' en er een moment komt dat ze stoer terug gaan vechten, is daar bij deze film absoluut geen sprake van.
LuukTheMaster
Bij vlagen zeer angstaanjagende horrorfilm met een geweldige Jack Nicholson, maar een behoorlijk matige Shelley Duvall. Het is even inkomen, maar vanaf het moment dat ze écht alleen zijn in het hotel wordt het leuk. Het is fascinerd en tegelijkertijd huiveringwekkend om het kleine jochie op zijn driewieler te volgen door de gangen van het hotel. Het geluid van zijn wieltjes is perfect gemonteerd in de verandering van parket - vloerbedekking.
De regelmatig terugkerende meisjes zijn voorspelbaar (de eerste keer nog wel huiveringwekkend maar later steeds minder), maar het bezoek van Nicholson aan de Gold Room (ik geloof dat-ie zo heette) en zijn conversatie met de vroegere toezichthouder zijn luguber. De verandering van het personage van Nicholson is op zijn zachtst gezegd ook kippenvelopwekkend.
Vanaf het begin van de film lijkt Nicholson al een kille man, maar dat wordt naarmate hij vordert nog vele malen erger. Ik had verwacht dat de film zou eindigen in een typische 'slashermovie', maar dat dit niet het geval is vergroot de kwaliteit van de film. De achtervolging door het doolhof is angstaanjagend. Erg goede film.
eddyeddy
Honey I'm Home....en dan met de mimiek en uitspraak van Jack en hysterie ten top Shelley ...het is een onsterfelijke klassieker geworden die gebrand op je netvlies blijft hangen en je oren doet laten suizen.....meesterlijk!!!
xxc
Na 5 jaar eindelijk weer eens opgezet..
Ik heb het gevoel dat alles wat ik hier nu ga typen totaal overbodig is. Bijna iedereen weet toch hoe goed en ontzettend sterk deze film is? Mede dankzij de legendarische Stanley Kubrick en de ijzersterke cast. Maar toch ga ik het doen.
Gisteren heb ik de miniserie van The shining van Stephen King opgezet. Omdat ik ze graag echt goed wou vergelijken, heb ik gekozen om deze een dag daarna te bekijken. En wat zit daar een verschil tussen zeg..
Deze film is zonder twijfel al een stuk enger. Een stuk angstaanjagender. De muziek past er geweldig bij en ik kreeg al gauw (weer) de kriebels van Jack Nicholson. Toen ik gisteren mijn reactie schreef bij de miniserie gaf ik al aan dat Steven Weber (Jack Torrance in de miniserie) zijn rol erg goed vertolkte. Nu, nu ik deze film weer eens herbekeken heb, kom ik erachter dat Steven in het niets valt vergeleken met Jack Nicholson. Wat een talent heeft die man zeg..
Je merkt al gauw dat deze film een stuk ouder is. De serie is allemaal iets moderner gefilmd en omdat mijn voorkeur meestal gaat naar de wat nieuwere films sta ik er absoluut van te kijken dat ik mijn voorkeur geef aan de film in plaats van de miniserie.
Het enigste minpuntje aan deze film vind ik toch wel Shelly Duvall. Wat een afschuwelijke stem heeft die vrouw zeg.. Toen ik gisteren de miniserie heb bekeken en 4,5 uur naar Rebecca De Mornay's mooie gezicht heb gekeken, valt Shelly toch wel ineens heel erg tegen.. Ze kan wel goed acteren, daar niet van.. Daar heb ik absoluut niets over te klagen.. Maar ik ergerde me kapot aan haar tijdens de film..
In de serie was Wendy een vrouw met een eigen mening, een vrouw die niet zomaar alles pikte van haar man. In de film lijkt het echter wel of ze braaf luistert naar haar gestoorde vent en pas het laatste half uur in opstand komt.
Het jongetje acteerde wel een hoop beter dan het jongetje in de miniserie. Deze film is allemaal iets serieuzer. Iets enger.
De serie heeft zijn voordelen, maar de film ook. Ik zie het het liefst als twee verschillende films.. Een heleboel dingen in de serie zie je niet terug in de film en zo is het andersom ook..
Insignificance
Of het Nicholson's dreigende kop of het visioen van Danny is, ergens in de opbouw knarst er iets. Een iets idyllischer fundament had wellicht beter gesmaakt. Nu zit je toch een tijdje te wachten op het aanstaande onheil in plaats van er langzaam in te verdwalen. Neemt niet weg dat Kubrick één van z'n hoofdrolspelers, het enorme hotel, piekfijn uitspeelt door de grootte en de kleuren van de kamers steeds te accentueren.
Hoe ruimer, hoe enger, lijkt het wel. Met Danny op z'n skelter en Nicholsen gevangen in een winterse gloed is het in ieder geval prijsschieten en wanneer de creepy momenten zich opstapelen, verkeert het in hogere sferen. Nicholsen natuurlijk, de nerveuze score, de winterse omstandigheden, maar ook een zinderende finale. Griezelig met veel beeldende kracht en een foto die weer iets aan de verbeelding overlaat.
Kr!kke
Ik vond het een goede film, maar wild werd ik er niet van.
Jack Nicholson is in ieder geval goed op dreef: ik heb nog nooit iemand zo'n kwaadaardig gezicht zien trekken. Hij zit goed in zijn rol, wat dan toch het sterkste punt is van deze film wat mij betreft. De film kent een paar spannende momenten, die ondersteund werden door erg goede muziek. Voor zo ver is alles dus positief aan de film, maar ik ben niet echt fan van het mysterieuze aan de film (wat toch iets essentieels is in The Shining). Ik bleef op het einde van de film met een heleboel vraagtekens zitten, wat sommigen misschien juist het leuke eraan vinden, maar ik integendeel niet. Ik heb graag door wat er juist allemaal gebeurd is in een film, wat ik in dit geval niet kan zeggen.
Sergio Leone
Na Snatch de 2e deze week die toch ietwat tegenvalt. Vooral dan door de hoge score hier op MM.
Prima psychologische horror eigenlijk. Maar toch wordt het nergens écht beklemmend of spannend. Ik heb de lange versie gekeken, en het moet gezegd dat bij die versie het nogal lang duurt eer er nu echt eens iets gebeurd. De climax laat nogal lang op zich wachten.
Gelukkig is die climax dan wel de moeite.
Jack Nicholson speelt imo niet z'n beste rol. Ligt puur aan het karakter, want hij is zowat m'n favoriete acteur. Hij mag er dan nog de juiste kop voor hebben, bang werd ik niet van hem. Misschien was dat ook niet de bedoeling, geen idee.
Danny Lloyd was prima gezien z'n leeftijd. Shelley Duvall vond ik erg slecht. Ze heeft de juiste beangstigde kop, maar hoe ze haar dialogen beleefde, vond ik op niks trekken.
Pluspunt ook is de toch wel leuke sfeer. Echt eng was het Overlook Hotel niet, maar door het prima camerawerk en de juiste muziek creëerde Kubrick toch een aparte sfeer.
Een dikke 3.
WeZet
Niet zo geweldig als zjin andere werken, maar Kubrick's hand is duidelijk merkbaar. Ik krijg het gevoel dat veel mensen 5* geven omdat het "een Kubrick" film is en dus een klassieker (niemand hoeft zich aangesproken te voelen
). De film is na één kijkbeurt niet te beoordelen (of slechts wat doorsnee) en moet meermaals gezien worden, zeker om de details en cinematografie van Kubrick te waarderen en de klankcomposities Krzysztof Penderecki (die ik, als Bach fan, altijd bijzonder vind componeren. Alsof hij achter een piano gaat zitten en wat improviseert in C-klein. Of denk ik teveel in hoe ik zelf te werk ga? Afijn, het past perfect bij de beelden: tenenkrommend spannend!). Wellicht ga ik het boek eens doorpluizen (wat nooit slim is, verfilmingen moeten vaak veel inleveren. LOTR is wat mij betreft samen met The Green Mile -ook Stephen King- de enige uitzondering) om zo meer van het verhaal te weten te komen. Of de film daar beter van wordt? Lijkt me sterk. Al met al een zeer sfeervolle film die op veel punten onvoorspelbaar is. Vooral bij de rustige scenes zat ik op het puntje van mijn stoel. Fijne verdiepingen, maar als verfilming is daar weinig eer aan op te strijken.
ibendb
Wow, ik snap niet dat mensen dit eng vinden. Spannend, ja. Eng, Nee!
Ik vind dit een mooie film die wel een beetje verouderd is.
Een dikke 3*
jumpstylemovie
Gisternacht eindelijk gezien. De beste horrorfilm (volgens MovieMeter) en een hoge plek in de Top 250. Hij voldeed aan mijn verwachtingen. Echt een super mooie film. Het is inderdaad eerder spannend als eng maar hij is op sommige momenten best creepy. Het is allemaal zeer sfeervol: De inrichting van het hotel, het besneeuwde doolhof etc.
De muziek was top, er werd goed geacteerd en het is spannend en leuk. De film liet me achter met een aantal vragen.
1. Waarom zegt Jack "Here's Johnny" als hij binnenkomt met die bijl?
2. Wie deed de deur open van de ruimte waar Jack zat opgesloten. Spookt het daar nou echt? Ik dacht dat het deel van hun verbeeldingen was omdat ze allemaal gek werde. Nu denk ik dat het wel echt spookte, ook door die scene waarin Wendy op het laatst allemaal griezelige dingen ziet.
3. Ik snapte het einde niet? Hoe kan hij in 1921 daar zijn geweest? Was hij al die tijd een spook en was hij de vorige huisbewaarder? En als hij al die tijd een spook was hoe heeft ie dan een kind gekregen met Wendy?
Dreiecke
Ik heb begrepen, her en der achteraf van internet geplukt, dat deze film de typisch Amerikaanse mentaliteit (overacting Jack) en de genocide van de Indianen aankaart. Ook racisme komt in de film voor in de vorm van de moord op de donkere man en bepaalde uitspraken hieraan voorafgaand.
De mens leert niet uit de geschiedenis en herhaalt steeds weer gemaakte fouten. Zowel in het heden van de film als in het verleden (1921) worden vrouw en kinderen vermoord door de man des huizes (verwijzend naar onderdrukking, vernedering en genocide).
Achteraf begrijp ik ook waarom de vrouw er uitziet (haar, gezicht, kleding) als een native American en ook dat zij en hun zoontje als underdog behandeld worden en ook dat zij gevoelig zijn (shining). Dit gezien het culturele vergelijk. De aankleding van de film is ook volop gevuld met Indiaanse motieven, icons en kleuren, allemaal verwijzingen.
Echt een sterke film.
goelian
Leuke horror film. Zit een geweldige spanning in, en het camerawerk is erg mooi. Geeft een spannend sfeertje aan het hotel. Ook sommige scenes vond ik echt erg goed. Vooral die scenes in die balzaal, en met dat blaadje met die tekst, waarop de confrontatie tussen Wendy en Jack volgt. Op dat punt had de film echt potentie, maar over het algemeen vind ik het allemaal wat vergezocht. Dat redrum gebeuren, dat telepathische gaat een grote stap te ver, en die flashforwards/flashbacks met dat bloed en die kindjes enzo was niet echt mijn ding. Ik wachtte op de clue maar die kwam er niet, dus echt een gevoel van 'wauw' kreeg ik er niet van. Ik had er gewoon meer van verwacht. Het script klinkt leuk, maar er wordt te moeilijk gedaan. Ook het motief vind ik wat ongelukkig uitgewerkt, want ik kon zijn daden totaal niet begrijpen. De tijdsprongen zullen hier natuurlijk veel mee te maken hebben gehad, want van het ene moment naar het andere moment, is de relatie tussen het gezin opeens veranderd. Wat betreft het tempo in de film, vond ik het niet storend, en was het voor mij snel genoeg. Alleen nogmaals die tijdssprongen vond ik niet geweldig uitpakken. Had de film dan iets langer gemaakt. De spanning wordt opgebouwd naar een mooie climax. De jacht in het hotel was erg tof. Ik lach een paar tellen in een duik toen ik opeens dat konijn in een kamer zag staan, heel verrassend
Maar de achtervolging in het doolhof duurde wat mij betreft te lang, en op een gegeven moment had ik dat wel gezien. Ten slotte de personages.. tja, die vrouw was nogal vervelend. Wat een huilend en beschermend typje is dat toch. Wel heel erg lief, maar toonde totaal geen karakter, op de knuppel scene na dan.
Halloran maakte in het begin van de film ook wel een mooie mysterieuze indruk door dat gesprek over Doc. Ik had gehoopt dat hij ook verder in de film nog een rol zou spelen maar helaas was hij direct weg uit het verhaal en kwam hij op het einde heel slap terug.
Al met al een film met een paar uitstekende scenes, en een geweldig spannend sfeertje, maar iets te vergezocht en wellicht over-the-top met bijvoorbeeld dat lift-bloed gebeuren.
Misschien dat ik morgen met een ander gevoel terugkijk op de film, maar voor vandaag geef ik hem 3.5 sterren.
thunderball
Deze vrijdags opgenomen en een dag later bekeken.
Was zeker vijftien jaar geleden dat ik deze gezien had.
Destijds had ik de fout gemaakt om vlak er voor het boek te lezen, waardoor je toch ongewild gaat zitten vergelijken, met als resultaat dat de film toen tegen viel.
Ik weet nog dat ik het heel jammer vond dat die dieren er niet in zaten, die tot leven kwamen.
Nu zoveel jaren later, terwijl ik niet veel meer van het boek weet, de film zonder voorbehoud bekeken.... en vond hem nu vele malen beter.
De sfeer is echt fantastisch en ook het camerawerk en het volgen van de jongen op zijn driewieler door de verlaten gangen maakt indruk.
DE scene, die ik vroeger doodeng vond, die met de dame in het bad, viel helaas nu zwaar tegen, het maakte nergens meer indruk en was nu eerder een anti-climax. Vreemd.
Wat ik wel ook jammer vond is dat Nicholson eigenlijk al meteen vanaf het begin als een psychopaat overkomt. Bij de solicitatiescene had ik de hele tijd de indruk dat hij zich vooral ontzettend zat in te houden en zich beter en normaler voordeed dan hij werkelijk was.
Een langzamere opbouw had ik mooier gevonden, desalniettemin een zeer goede rol van Nicholson.
De vaak verguisde Duvall vond ik persoonlijk ook zeker niet slecht.
Ze speelt natuurlijk WEL een vrouw, die haar geliefde in een psychopatische moordenaar ziet veranderen, dus erg gek vind ik het niet, dat ze hier door hysterisch reageert,bovendien lijkt het mij -nadat ze honderd en nog wat takes telkens moest doen- dat Kubrick juist hier naar op zoek was, dus valt het hem zeker zo veel te verwijten, zo niet meer.
Ik heb zeker genoten van de film, hoewel mij de kortere versie misschien wel beter lijkt.
Veel van de extra scene's, zoals bv dat je ziet hoeveel moeite dat die oude kok moet doen om terug bij het hotel te geraken, doen er voor het verloop van het verhaal niet echt toe. Het haalt toch een beetje de vaart uit de film.
Een dikke acht, ofwel vier sterren.
Voor alle mede-Bondfans nog even dit:
de eigenaar van het hotel, die het solicitatiegesprek leidt, is acteur Barry Nelson. Dit was de eerste acteur ooit die James Bond speelde, te weten in de TV versie van Casino Royale (als aflevering van de TV-serie Climax!) uit de jaren '50. Ik ken hem ook alleen maar van deze twee rollen. Geen idee wat hij verder nog heeft gedaan.
Number23
Eindelijk gezien en daar ben ik blij om! Wat een film zeg. Veel beter dan Clockwork en 2001 van Kubrick. De spanning is fantastisch opgebouwd, Nicholson speelt geweldig, camerawerk werd uniek en kippenvel-scenes in overvloed.
El Loco
De horrorfilm der horrorfilms.
En dat is absoluut niet overdreven. The Shining staat bij mij bovenaan de lijst wat betreft de beste horrorfilms aller tijden. The Shining is ook één van de beste verfilmingen aller tijden, maar daar later meer over.
Wat zijn nu de aspecten die van The Shining een huiveringwekkende horrorklassieker maken? Enerzijds heb je al een geweldig verhaal over een gezin die hun intrek neemt in een hotel, om er als enigen er een oogje in het zeil te houden. Jack Torrance, die de baan als conciërge heeft aangenomen, wordt krankzinnig en probeert zijn gezin te vermoorden. Verder is de locatie natuurlijk ideaal om een horrorfilm te laten afspelen. Een immens groot hotel, dat ver van de bewoonde wereld is afgelegen. Ook het gevoel dat je onbereikbaar bent en niemand je kan helpen in noodsituaties is erg angstaanjagend.
Verder heb je natuurlijk ook nog een geweldige cast. Jack Nicholson speelt de rol van zijn leven als Jack Torrance, een aan alcoholverslaafde schrijver, die zijn carrière probeert te herlanceren in de rust van het Overlook hotel. De woorden schieten me gewoon tekort om zijn meesterlijke vertolking te omschrijven. Zijn mimiek is ongeëvenaard. Vooral wanneer hij achter Wendy aanzit, is hij echt meesterlijk. Zijn “Heeere’s Johnny”! Is zonder enige twijfel de meest memorabele filmquote aller tijden. Ook Shelley Duvall doet het erg goed als hysterische Wendy. Niet dat ze er zo fantastisch uitziet, maar overtuigend is ze alleszins wel. De kleine Danny doet het ook uitstekend.
Als grote fan van Stephen King heb ik het boek uiteraard gelezen en je zult u nu afvragen of ik het boek nog beter kan vinden als de film. Inderdaad, ik vind het boek nog beter als de versie van Stanley Kubrick. De versies van beide genieën liggen kilometers ver uit elkaar. Het boek concentreert zich grotendeels op de shining van Danny, terwijl Kubrick de acteertalenten van Nicholson volledig uitspeelt. Ik vind het spijtig dat Kubrick niet meer aandacht heeft besteed aan Danny, omdat hij tenslotte de drager is van de shining en de film The Shining noemt. Natuurlijk zat Nicholson toen in de tijd van zijn leven en met een ondergeschikte rol moesten ze bij hem niet langskomen. Al bij al vind ik de versie van Kubrick ook indrukwekkend, juist omdat hij zijn eigen ideeën de vrije loop heeft laten gaan en met iets helemaal anders voor de dag komt. Als je deze verfilming vergelijkt met bijvoorbeeld die van The Green Mile, dan weet je wat voor genie Kubrick eigenlijk wel is.
Een meesterlijke horrorfilm met de beste acteur aller tijden. 5*
Robi
Horror is niet echt mijn genre. Dit is echter wel een heel beroemde horror die ik héél lang geleden al eens had gezien. Ik herinnerde me nog vooral de man die heel lang moest komen rijden om vervolgens gelijk wanneer hij arriveert te worden vermoord. Vond ik zo'n ondankbare rol. Maar nu ik hem weerzie valt dat allemaal wel mee. Toch is het maar een heel matig verhaal eigenlijk dat het vooral moet hebben van de suggestieve spanningsopbouw. (Zoals in zoveel horrors, voor zover ik daar over kan oordelen).
Maar bovenal komen de karakters me niet geloofwaardig en overtuigend over. En vind ik zelfs Jack Nicholsen hier irritant overacteren, met name tegen het einde. Deze film kan weer voor lange tijd de kast in.

Doctor Sleep
2019

De best beoordeelde supernatural horrorfilms per streamingplatform volgens Moviemeter-gebruikers

Leonardo DiCaprio met snor te zien op eerste foto 'What Happens at Night' van Scorsese

Een greep uit de best beoordeelde psychologische thrillers volgens MovieMeter

Legendarische horrorfilm 'The Shining' van Stanley Kubrick vanavond te zien op televisie

Se7en

The Usual Suspects
Thriller, 1995

American Beauty
Drama, 1999
kindermishandelinghoteloudjaarsavondmontanagebaseerd op boektelepathyisolatiehotelier oregon, usacoloradomazegravehalloweensnowstormbartenderseclusionaxdelusionalcoholismepsychic powersurrealismeeenzaamheidpremonitioncaretakervisionsneeuwhuiselijk geweldpostmodern psychologische thrillerauteurtweelingenlabyrinthalcoholischcultfilmblizzardpsychological horrormutilationbloody body of childextrasensory perceptionuxoricide motherhoodfilicidesnowed inburial ground hypothermiahaunted hoteloff seasonpsychological disintegration detachedparanoidvexedafi franticpediatricianrepetition moeder zoon relatiemalicioussupernatural poweranxiousnew year supernatural horrorghost childpsychotronic filmdrearyaxwriters-blockcabin fever psychological horrornegativedeal with the devilnuclear family avant gardeyosemite national park suspensefulegotisticalnew year's partytwin sistersidentical twins arrogantassertivedemeaningenraged frustratedharshmean spiritedsardonic