The Shining (1980)
Genre: Horror
Speelduur: 115 minuten (Europese release) / 146 minuten (Amerikaanse release)
Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Stanley Kubrick
Met onder meer: Jack Nicholson, Shelley Duvall en Scatman Crothers
8,4 (1.212.657)
Releasedatum: 30 oktober 1980
Beleef deze film nu bij Pathé! (re-release) TIPOn Demand:
Bekijk via Prime Video
Te zien in 99 bioscopen (re-release)
Plot The Shining
"A masterpiece of modern horror."
Jack Torrance (Jack Nicholson) is een schrijver met een writer's block. Wanneer hij wordt aangenomen voor een baan als huismeester van het prestigieuze Overlook Hotel, dat zich op een afgelegen plek in de bergen van Colorado bevindt, ziet hij dit als de ideale kans om inspiratie op te doen en zijn boek af te maken. Bovendien is het de perfecte plek voor hem, zijn vrouw Wendy (Shelly Duvall) en zijn zoontje Danny (Danny Lloyd) om tot rust te komen. In al zijn arrogantie slaat hij de geruchten dat er kwade krachten in het hotel zouden huizen, en het lugubere verhaal over de vorige huismeester die waanzinnig is geworden en daarna op gruwelijke wijze zijn gezin heeft uitgemoord, in de wind.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Spoilertopic
- The Shining (BoekMeter)
- The Shining (MusicMeter)
- Kijk op Amazon Prime
Doctor
Durkin
Young Woman in Bath
Sneakerjeans29
Hoevaak komt deze wel niet op tv?
Freak
Kom op, dit is toch geen horror mensen. Psychologische thriller van de bovenste plank, met een vleugje mysterie/bovennatuurlijkheid misschien, maar als je dit alleen horror vindt doe je de film echt tekort.
film_kaza
Hoevaak komt deze wel niet op tv?
The One Ring
is dit met geesten en zo ??
Dat is nog maar de vraag...
gurdan
goede film, jammer dat ik rond 1 uur al in slaap viel. kan hem gelukkig woensdag nog afkijken
.Fee.
Ik kan me niet voorstellen dat dit zo'n goede film is, er waren zoveel dingen die ongelooflijk voorspelbaar waren...
En ik schoot in de lach toen dat jochie de hele tijd 'redrum' riep.
Het was allemaal wel mooi mysterieus enzo, maar nee. Niet bijzonder.
2,5 ster
Hi-Tek
Same here ! ik keek de film pakweg een minuut of 30 en ik had de moed al op gegeven. Openings scene was wel erg sterk een mooi gefilmt. Verder een lekker mysterieus sfeertje en angstaanjagende bijpassende muziek. Was alleen oververmoeid en moest het er helaas bij neerleggen. Gelukkig start de film woensdag op een aangename tijd en waag ik mij aan een 2e kijkbeurt
Trouwens ik kwam vandaag op youtube de ''Shining'' aflevering van the Simpsons tegen: The Shining dikke lol !
Nubis
Ik vind 3* net te weinig, dus ik geef 3,5*. Maar ik vond het geen superfilm. Ik moest soms eerder lachen dan dat ik bang werd. Maar dat zal waarschijnlijk door het jaartal komen waarin deze film is gemaakt; ik moet ook wel vaker lachen om Hitchcockflims ipv dat ik schrik.
Wel goed geacteerd door Jack Nicholson, wat minder door 'Wendy'.
basketballerke
Dit is dan mijn tweede Kubrick, en beiden zijn ze me heel goed bevallen. Deze film begint vind ik zelf eigenlijk als een simpele horrorfilm, Jack gaat met zijn familie naar een afgelegen hotel om wat geld bij te verdienen en een boek te gaan schrijven. Maar wel wordt hem verteld wat er ooit is gebeurd met een andere beheerder. Die werd gek en heeft toen zijn dochters en vrouw vermoord en daarna zelfmoord gepleegd. Maar wat deze van een simpele film houdt zijn de acteerprestaties, het erg goede camerawerk, de beklemmende muziek, en prachtige maar angstaanjagende sets. Wat ook leuk was aan het begin is dat de spanning door muziek erg goed wordt opgebouwd, terwijl er helemaal niks gaat gebeuren, maar dat is verre van alles. Ik geef 'm een dikke 4,5*
Aloys/Bono/Axl
Topfilm, alleen dat eind vond ik nog al vreemd
met die foto uit 1921, dat slaat er natuurlijk op dat die man had gezegt dat hij daar altijd al de 'oppasser' was geweest, maar dan zou hij toch ook destijds dat gezin hebben vermoord?.. en hoe is het dan mogelijk dat hij steeds dezelfde leeftijd etc.. heeft?
orbit
- 12092 berichten
Dat is dus het magisch realisme van Stephen King, 'de vloek' die altijd heeft gehangen in dat hotel heeft bezit genomen van Jack.. dus het is symbolisch bedoelt, niet letterlijk.. het kwaad heeft gewoon een andere vorm aangenomen, en je ziet Jack op de foto ipv. die vorige eigenaar
Aloys/Bono/Axl
Oké, bedankt! Tja, ik ben totaal niet bekend met Stephen King-verhalen, maar dit interesseert mij wel!
orbit
- 12092 berichten
Het is zelfs een universeel thema in al zijn boeken.. en komt op een of andere manier altijd weer terug
kArIzMa_TuRk
redelijk leuke film van Jack Nicholson
Montorsi
Op dit moment gewoon 2 keer.
3x in 3 weken, een beetje te veel van het goede wat mij betreft. Dan had ik liever een andere Kubrick willen zien woensdag.
markie1978
Goede film met acteur Jack Nicholson, het verhaal is echter wel gepikt van Stephen King, maar desondanks was deze verfilming leuker dan het boek. Voor al het cynische stemmetje van good old jack " Johnny I'm here" is goed.
kiriyama

Het is een boekverfilming, hoe kan dat dan gepikt van het boek zijn??
Sutherland
Ik ook!
Ik heb het begin kunnen zien, en pas op BBC het einde meegepikt. Nu alleen nog het middenstukje
Skyper
Lol, ja daar baal ik nu ook wel van.
Laatst op de BBC telkens stukje zien, weer bij weg lopen.
En dan komt hij nu opeens 2 keer op de Nederlandse tv.
Zal hem wel gaan kijken.
film_kaza
Ken jij de andere versie van The Shining?
Dat is de totale verfilming van het king boek. Deze heeft een hele hoop gebeurtenissen uit het boek niet en ook een ander einde.
De scene dat Wendy gaat kijken wat Jack heeft getypt komt ook niet in het boek voor. Dat ze hem bewusteloos met een honkbalknuppel slaat ook niet. En nog andere erg belangrijke dingen zijn hier anders maar die kan ik hier niet typen, dan verlink in dingen van een andere film. In het andere deel stopte Jack gewoon met schrijven inplaats van 10.000 keer dezelfde zin typen. Dat had dan ook een andere reden waarom hij dat deed.
Eigenlijk is het dus niet echt een verfilming. Gewoon gebaseerd op het boek van Stephen King. Maar dat is niet erg. Ik heb het al eerder gezegd. Was dat boek er niet, dan was deze film er niet.
Charles Manson
Ok, de officiele verfilming van Kings boek is wellicht behoorlijk vrij gebeurd door Kubrick.
Maar om nu te zeggen dat het verhaal "gepikt is" van "een Stephen King verhaal".....?
het is dus een VER-FIL-MING
hollow-man
Deze film heb ik voor het eerst gezien begin middelbare school, ik weet nog dat er meerderen waren die niet meer durfden te kijken en maar een spelletje gingen doen. Toen ik hem later nog eens zag viel ie (uiteraard) iets tegen, maar het blijft een creepy film****
maurice74
De originele film van the shining is beter en enger
Deze van Kubrick is het origineel en simpelweg briljant, vriend. De remake die Stephen King uit onvrede jaren later maakte, kan in het rijtje totaal overbodige boekverfilmingen.
tukkerstein
Op dit moment gewoon 2 keer.
Alleen nu zonder reclame!! Want de Belgische publieke zenders mogen geen reclame tussen programma's door uitzenden!
Drs. DAJA
"Johnny I'm here"

Doet me denken aan Fred Flinstone:
"WIIIIILMMAAAA, I'M HOOOME"
Joram Binsbergen
Deze film staat erg hoog in mijn top.
Prachtig gefilmd, erg mysterieus.
En vooral lekker spannend met prachtige sene's.
Vooral het jongetje dat met zijn 3 wieler door de gangen van het hotel raced. Het geluid daarbij vond ik zo speciaal en erg goed gedaan.
Dit is nou een film die van mij de 5 sterren volledig waard is.
Bxian32
Ik heb 'm gekeken en vond 'm ronduit slaapverwekkend. Ik snap de hele setting ook niet echt. Het hotel komt echt ontzettend leuk over, helemaal niet sinister of zo. Ik zou er morgen naartoe willen
Grappig ook met dat doolhof.
Ik vind de hele opzet ook zo uitgekauwd, dat hysterische gegil van die Duval en het gevlucht. Maar ja, 't zal mijn film wel niet zijn. Ik voelde ook geen moment een beklemmende spanning verder.
Ook Nicholson vind ik niet bijzonder acteren verder. Ik vond 'm in latere jaren veel betere rollen neerzetten (as good as it gets b.v.). Alles is wel mooi gefilmd maar sommige scenes voegen weer helemaal niets toe dat bloed uit die liften bv, erg vaag
Briljante soundtrack, oogverblindend mooie cinematografie een een heerlijk onderhuids horror sfeertje. een overduidelijke 5*+ film. Dat viel me op toen ik tijdens het zappen een paar minuten bleef hangen. Moet hem binnenkort maar weer eens opzetten.

Doctor Sleep
2019

Legendarische horrorfilm 'The Shining' van Stanley Kubrick vanavond te zien op televisie

Dit zijn enkele van de beste films uit de koker van Warner Bros.

Geen enkele nominatie: vijf klassiekers die ooit volledig werden genegeerd bij de Oscars

'The Shining' is net op tijd voor Halloween weer te streamen: 'Voel nog de rillingen over mijn rug'

Se7en

The Usual Suspects
Thriller, 1995

American Beauty
Drama, 1999
kindermishandelinghoteloudjaarsavondmontanagebaseerd op boektelepathyisolatiehotelier oregon, usacoloradomazegravehalloweensnowstormbartenderseclusionaxdelusionalcoholismepsychic powersurrealismeeenzaamheidpremonitioncaretakervisionsneeuwhuiselijk geweldpostmodern psychologische thrillerauteurtweelingenlabyrinthalcoholischcultfilmblizzardpsychological horrormutilationbloody body of childextrasensory perceptionuxoricide motherhoodfilicidesnowed inburial ground hypothermiahaunted hoteloff seasonpsychological disintegration detachedparanoidvexedafi franticpediatricianrepetition moeder zoon relatiemalicioussupernatural poweranxiousnew year supernatural horrorghost childpsychotronic filmdrearyaxwriters-blockcabin fever psychological horrornegativedeal with the devilnuclear family avant gardeyosemite national park suspensefulegotisticalnew year's partytwin sistersidentical twins arrogantassertivedemeaningenraged frustratedharshmean spiritedsardonic