The Shining (1980)
Genre: Horror
Speelduur: 115 minuten (Europese release) / 146 minuten (Amerikaanse release)
Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Stanley Kubrick
Met onder meer: Jack Nicholson, Shelley Duvall en Scatman Crothers
8,4 (1.212.508)
Releasedatum: 30 oktober 1980
Beleef deze film nu bij Pathé! (re-release) TIPOn Demand:
Bekijk via Prime Video
Te zien in 100 bioscopen (re-release)
Plot The Shining
"A masterpiece of modern horror."
Jack Torrance (Jack Nicholson) is een schrijver met een writer's block. Wanneer hij wordt aangenomen voor een baan als huismeester van het prestigieuze Overlook Hotel, dat zich op een afgelegen plek in de bergen van Colorado bevindt, ziet hij dit als de ideale kans om inspiratie op te doen en zijn boek af te maken. Bovendien is het de perfecte plek voor hem, zijn vrouw Wendy (Shelly Duvall) en zijn zoontje Danny (Danny Lloyd) om tot rust te komen. In al zijn arrogantie slaat hij de geruchten dat er kwade krachten in het hotel zouden huizen, en het lugubere verhaal over de vorige huismeester die waanzinnig is geworden en daarna op gruwelijke wijze zijn gezin heeft uitgemoord, in de wind.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Spoilertopic
- The Shining (BoekMeter)
- The Shining (MusicMeter)
- Kijk op Amazon Prime
Doctor
Durkin
Young Woman in Bath
NYSe
Kan iemand mij het einde uitleggen?
"No sir, You are the caretaker. You've always been the caretaker. I ought to know: I've always been here."
Stephan
Ik snap het nog steeds niet.
"Een" mogelijke uitleg is op Youtube te zien:
MrRotKip
Een dingetje: als Wendy de trappen oprent, zie je wel héél duidelijk de schaduw van de cameraman...
brujeria
misschien is het Satan wel ipv de camerman.
Karl van H.
Gisteravond de film voor de derde keer gezien en het was de eerste keer dat ik 'm écht spannend vond. De omstandigheden waren dan ook ideaal: donker kamertje, hard geluid en een kussen om tegenaan te kruipen. Het is vooral het trage camerawerk in combinatie met de kippenvelopwekkende (wel erg aanwezige) muziek die 't 'm doet qua sfeerschepping. Maar ook als de muziek weg is, is dit gewoon ijzersterk: kijk maar eens naar de scène met Torrance en Grady op de toiletten. Toch wil de film me nog niet helemaal bij de keel grijpen. Waarom is me nog niet helemaal duidelijk. Misschien omdat ik het Overlook een beetje lelijk vind. Ook vind ik al die vermeende dubbele lagen niet echt duidelijk naar voren komen tijdens het kijken; de film nodigt niet, zoals bij 2001 of Eyes Wide Shut of Full Metal Jacket nog uit tot verdere reflectie (ondanks dat, zoals wel uit alle interpretaties is gebleken, dit er schijnbaar wel in zit). Score blijft dus hetzelfde, maar als deze lijn zich doorzet, dan mag deze film bij de volgende herzienig op een verhoginkje rekenen.
congo
Stephen King heeft veel suspensevolle boeken gemaakt maar er zijn er maar een paar ook echt succesvol verfilmd. Laatst heb ik het geweldige Needful Things een kansje gegeven, maar ook The Shining is zeker een ingenieuze, desintegrerende en griezelige film.
Visueel en qua sfeer is het gewoon een keiharde mokerslag. De prachtige gefilmde scènes met Danny die op zijn skeltertje door het hotel zit te rijden; laag gefilmd en volledig in perspectief. Maar ook de kleuren zijn prachtig: erg licht en scherp in beeld gebracht. De muzikale score van de film is huiveringwekkend. Zowel de erg lage muziek op het begin als de bijna "krassende" geluidjes voegen erg veel toe aan de al erg duistere, mysterieuze en griezelige sfeer.
Jack Nicholson speelt ook echt een glansrol als huismeester van het Overlook Hotel, Jack Torrance. Hij weet een erg goede opbouw te brengen aan het irrationele en krankzinnige gedrag van zijn karakter. Dit blijft toch wel èèn van zijn meest karakteristieke persoonlijkheden.
Ludwig Von
optie 2 plausibel ?
ben dr ook nog niet helemaal achter waarom die charles/delbert verwisseling
het moet iig wel iets verklaren ?
Eindelijk de amerikaanse versie gezien, die een half uur langer is dan de europese. Al met al vind ik de korte versie beter, maar het extra materiaal is wel interessant. Probleem is alleen dat de film met bijna 2 1/2 uur gewoonweg te lang is. The Shining staat echter nog steeds als een huis en is vrijwel niet gedateerd. Bij vlagen is de film doodeng en technisch zit alles prachtig in elkaar. Wat een geweldig production design en wat een fantastisch camerawerk. De tour de force vertolking van Jack Nicholson is ook een schouwspel op zich. De film is het waard om keer op keer bekeken te worden, maar ik ga de volgende keer maar weer eens voor de kortere versie, denk ik zo.
brabusRUS
calexico
Vandaag in de bios gezien en genoten van deze film! Dit blijft echt een geweldige film en ook heel leuk om hem eens in de bios gezien te hebben.
TomaskeX
Dit is gewoon een superfilm! Veel enger dan de meeste, zelfs dan bijna alle horrorfilms die tegenwoordig verschijnen.
congo
Absoluut een superfilm maar probeer eens deze moderne horrorfilms zoals Martyrs, The Descent, The Devil's Rejects, 28 Days Later, Grindhouse en Let The Right One In: dat zijn toch wel top horrorfilms van de moderne tijd.
Verder met je eens dat deze film nog steeds eng is!
Illum Sphere
The Shining is de film met één van de populairste scenes die de filmgeschiedenis huisvest. Men moest diep onder de grond geleefd hebben om de frase 'Heeere's Johnny!' niet gekend te hebben. En dat komt niet enkel door de doeltreffendheid en de genialiteit van de zin, maar ook doordat The Shining één van de weinige films van Kubrick is die zich ook weet staand te houden op een commerciële zender zoals bijvoorbeeld VT4. Eindelijk heb ik hem nu ook volledig gezien en ik moet toch zeggen dat Kubrick weer zijn typerende handtekening in deze film heeft achtergelaten.
En niet enkel Kubrick heeft zijn aandeel in het succes van deze film. Ook de geweldige acteur Jack Nicholson heeft daar aan meegewerkt. Ik zeg het nog een keer, en ik blijf het herhalen, maar Nicholson is de betere, zo niet, beste mentale gek die ik ooit bezig heb gezien. En het geweldige is, hij moet nooit hard zijn best doen om tot zulke formidabele prestaties te komen. Wie ook weet te presteren is Shelley Duvall, maar dat komt waarschijnlijk door de vernederingen van Kubrick om de rol nog beter op haar buik te schrijven.
Oppervlakkigheid wordt door de film bestraft en zorgt er voor dat het verhaal niet te begrijpen valt. Niet dat iemand die alles (over)analyseert het verhaal wel zal snappen, it's bigger than that, maar deze film is geen gewone horrorfilm. Het is voor mij niet eens een horrorfilm, Kubrick is een genre op zijn eigen. Deze film kent geen traditionele opbouw, laat staan een traditioneel verhaal, maar dat maakt deze film niet slecht. Het is zijn tekortkoming, maar die tekortkoming verhindert niks. Het is Kubrick zijn manier om zijn misantropie uit te beelden en dat weet hij altijd origineel te doen. Of ik kan het mis hebben, want met Kubrick weet je nooit.
” Heeere's Johnny!”
Een prima film, de zoveelste alweer van grootmeester Stanley Kubrick, met een uitblinkende Jack Nicholson.
Wat ten eerste opvalt aan The Shining, is de geweldige locatie, waar het zich grotendeels afspeelt. Kubrick maakt gebruik van opvallende kleuren en daarnaast bevinden zich er enkele opvallende spiegels. Samen met het geweldige camerawerk draagt dit alles bij aan sterke sfeerschepping. Het jongetje op zijn driewieler wordt op een erg sterke manier gevolgd, waardoor je het idee hebt dat je samen met hem door het hotel rijdt. Maar het belangrijkste van alles is dat er een zeer sterk spanningsveld wordt gecreëerd, waardoor The Shining ook daadwerkelijk een erg spannende film wordt. De dreiging is bijna altijd aanwezig.
Die dreiging komt ook van Jack Nicholson zelf. Met een erg sterke acteerprestatie zet hij een rol neer van iemand, die langzaam maar zeker in een gek aan het veranderen is. Hij oogt erg onvoorspelbaar, en juist dat maakt hem zo ontzettend dreigend. Je voelt echt dat hij op een gegeven moment aan het doordraaien is, en zijn vaak overdreven gedrag past daar op een prima manier bij. Alleen de soundtrack ben ik niet helemaal onder de indruk van. Deze is niet slecht en best onaangenaam, maar ik vond het vaak wat aan de eentonige kant. Ook Shelley Duvall levert niet haar beste rol af, al valt ze hier sowieso al in het niets, vergeleken met Nicholson.
Het zijn kleine minpuntjes van een verder zeer sterke film. Kubrick bewijst eens te meer dat hij een ontzettend goede filmmaker is, die altijd en overal zijn eigen weg volgt. Hij bleef ook totaal niet trouw aan het boek van Stephen king, waar King ook niet blij mee was. Dat zal Kubrick een worst zijn geweest, want hij heeft wel meer films gemaakt, die een sterke controverse opriepen. The Shining bewijst ook na ruim dertig jaar nog altijd zijn kracht en is één van de sterkste films in het genre.
Melvin Udall
Onvervalste klassieker, na een jaar of 20 herzien en nog steeds retespannend. Die tergende vioolmuziek kruipt over je rug, brrrrrr. Jack is geniaal!
Illum Sphere
Ik vind dat deze poster wel iets heeft, dus van mij mag deze blijven.
Lexcoaster
Als je het mij vraagt is dit ook een verschrikkelijke poster..
Elineloves
Doe de oude poster eens terug
Verschrikkelijk inderdaad. Meteen alle herkenbaarheid weg.
Loepsaal
De poster hoort bij de fantastische soundtrack.
Onvergetelijke film, vooral dankzij Lloyd.
Meneer Bungel
@ Poster-hubbub: Poster - MovieMeterWiki - wiki.moviemeter.nl + klik.
P.C.96
Blijft gewoon een erg naargeestig stukje cinema. Ik heb zelf de Europese versie gezien maar kan me herinneren dat ik in het verre verleden ooit de Amerikaanse versie gezien die zowat nog een half uur langer duurt.
Stanley Kubrick blijft gewoon een van de meest briljante cineasten die ooit op deze aardbol heeft geleefd. Ik was bij deze film met name zwaar onder de indruk hoe hij gebruikt maakt van de audiovisuele technieken. Het begin al met het prachtige air-shot van de auto is gewoon prachtig maar zelfs dan blijft de film indruk maken. Ook gewoon het grote hotel van binnen: die felrode tioletten! Stanley Kubrick maakt ook op een prachtige wijze gebruik van Steadycam: Het constant in perspectief volgen van het wagentje waarop Danny rijdt. Het is in focus.
Verder is The Shining ook een geweldig meesterwerk op het gebied van suspense. Jack Nicholson's bizarre freaky emotionele expressies maken het tot een enge film en natuurlijk een prachtige vertolking. Ook de redrum-sequentie en het naargeestige einde leiden tot een zeer unieke horrorfilm, in combinatie natuurlijk met de zeer sterke soundtrack, shots en krassende geluidjes. Verder is Shelley Duvall ook gewoon helemaal geweldig in haar rol. Ze schreeuwt en ze jankt: bijna een beangstigde drama-queen.
Danny speelde ook zeer goed.
Nou moet ik binnenkort toch nog een keer Amerikaanse versie bekijken want die is qua tempo nog boeiender en interessanter, tenminste dat lijkt mij.
AC1
Ja, ik moet echt eens die langere U.S. cut eens bekijken. Ik heb me ooit laten vertellen dat Kubrick de Europese versie verkoos maar dat bleek achteraf helemaal niet waar te zijn.

Doctor Sleep
2019

Legendarische horrorfilm 'The Shining' van Stanley Kubrick vanavond te zien op televisie

Dit zijn enkele van de beste films uit de koker van Warner Bros.

Geen enkele nominatie: vijf klassiekers die ooit volledig werden genegeerd bij de Oscars

'The Shining' is net op tijd voor Halloween weer te streamen: 'Voel nog de rillingen over mijn rug'

Se7en

The Usual Suspects
Thriller, 1995

American Beauty
Drama, 1999
kindermishandelinghoteloudjaarsavondmontanagebaseerd op boektelepathyisolatiehotelier oregon, usacoloradomazegravehalloweensnowstormbartenderseclusionaxdelusionalcoholismepsychic powersurrealismeeenzaamheidpremonitioncaretakervisionsneeuwhuiselijk geweldpostmodern psychologische thrillerauteurtweelingenlabyrinthalcoholischcultfilmblizzardpsychological horrormutilationbloody body of childextrasensory perceptionuxoricide motherhoodfilicidesnowed inburial ground hypothermiahaunted hoteloff seasonpsychological disintegration detachedparanoidvexedafi franticpediatricianrepetition moeder zoon relatiemalicioussupernatural poweranxiousnew year supernatural horrorghost childpsychotronic filmdrearyaxwriters-blockcabin fever psychological horrornegativedeal with the devilnuclear family avant gardeyosemite national park suspensefulegotisticalnew year's partytwin sistersidentical twins arrogantassertivedemeaningenraged frustratedharshmean spiritedsardonic