The Shining (1980)
Genre: Horror
Speelduur: 115 minuten (Europese release) / 146 minuten (Amerikaanse release)
Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Stanley Kubrick
Met onder meer: Jack Nicholson, Shelley Duvall en Scatman Crothers
8,4 (1.212.508)
Releasedatum: 30 oktober 1980
Beleef deze film nu bij Pathé! (re-release) TIPOn Demand:
Bekijk via Prime Video
Te zien in 99 bioscopen (re-release)
Plot The Shining
"A masterpiece of modern horror."
Jack Torrance (Jack Nicholson) is een schrijver met een writer's block. Wanneer hij wordt aangenomen voor een baan als huismeester van het prestigieuze Overlook Hotel, dat zich op een afgelegen plek in de bergen van Colorado bevindt, ziet hij dit als de ideale kans om inspiratie op te doen en zijn boek af te maken. Bovendien is het de perfecte plek voor hem, zijn vrouw Wendy (Shelly Duvall) en zijn zoontje Danny (Danny Lloyd) om tot rust te komen. In al zijn arrogantie slaat hij de geruchten dat er kwade krachten in het hotel zouden huizen, en het lugubere verhaal over de vorige huismeester die waanzinnig is geworden en daarna op gruwelijke wijze zijn gezin heeft uitgemoord, in de wind.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Spoilertopic
- The Shining (BoekMeter)
- The Shining (MusicMeter)
- Kijk op Amazon Prime
Doctor
Durkin
Young Woman in Bath
Karl van H.
Het hele gedoe rondom goud vond ik ook niet het meest overtuigende deel van de video, maar dat de horrorscènes niet echt zijn vond ik wel een interessante nieuwe kijk op de film.
coendpl
Had denk ik net iets te hoge verwachtingen van deze film, hij was leuk that's it.
Beetje overrated naar mijn mening.
Uiteraard wel een voldoende 3*.
Snorren
Wauw, deze film staat echt hoog in mijn lijstje. Al gebeurt er vrij weinig in deze film, de sfeer is zo griezelig en benauwend, en dat maakt voor mij deze film zo goed. Ook het spel van Nicholson is natuurlijk onovertreffelijk, wie anders hadden zij voor deze rol kunnen casten? Niemand.
dinhus
Lang, maar dan ook echt lang, heb ik gewacht totdat ik The Shining aan mijn lijstje van 'gezien' kon toevoegen. Samen met een vriend van mij delen wij de passie voor films, en in het specifiek horror-films. Wat ons ervan weerhield om deze hoog aangeschreven klassieker te kijken, was dat we ideale sfeer wilden creëren en bovendien ook genoeg zin moesten hebben. Vaak valt ons oog toch op de wat modernere horror-films. Toch kan een film als deze niet achterblijven.
Op een zondagavond, na een lekker lui dagje achter de rug te hebben gehad, gingen wij er lekker voor zitten. De opening brak het ijs voor mij. Ik vind het heerlijk om een auto rijdend door het bos te zien, compleet afgezonderd van de bewoonde wereld met de juiste achtergrondmuziek. Het zorgt al meteen voor het akelige en eenzame gevoel. Het concept is misschien ietwat simpel, maar oh, wat zorgde het voor een akelige sfeer!
Wat is de casting toch briljant. Shelley is zo overdreven, en uiteindelijk zo geniaal. Haar gelaatsuitdrukkingen zijn zo overdreven, maar in The Shining passend. De wanhoop die zei uitstraalt is met geen woorden te beschreven! Ik kweekte zo veel medelijden! De vertolking van Jack is, net zoals die van Wendy, formidabel neergezet. Zijn personage straalt het akelige uit wat van hem verwacht wordt. Het rustige, en tegelijkertijd ook botte karakter raakt mij van alle kanten.
Het 'shining' aspect van de film zorgt voor een dromerige tint. De scène in het toilet met de voorgaande huismeester is om een of andere reden toepasselijk. De scènes met Lloyd aan de bar verlossen je even van dat vervelende, eenzame en afgezonderde gevoel. Toch weet je dat het allemaal nep is, en dat maakt het extra pijnlijk.
Ik vraag me sterk af of dit mijn nummer één is, maar de verfilming van het boek is misschien wel het wat dat de filmindustrie ooit is overkomen. De setting is buitenaards. Je ziet al tegen het idee op: een gezin, dat een groots hotel moet gaan onderhouden waar voorheen slachtingen hebben plaatsgevonden. Simpel, maar zo goed! Omringd door bomen, ver in de bergen in de staat Colorado.
Als horror slaagt deze film dubbel en dwars. Na één uur heb je het idee dat de film gewoon té eng is! Afkijken is een lastigere opgave dan verwacht. De film geeft je zo'n machteloos en verloren gevoel. Ik ben niet geschrokken, maar ik was goed bang! Een kamer die volledig donker is, rond een uur of 2 in de nacht en het volume goed opgeschroefd, kan je al een eind op weg helpen.
Ik let nooit extreem op het geluid. Het visuele aspect ligt mij meer, maar toch: deze film is onsterfelijk gemaakt dankzij het geluid. Niemand, maar dan ook niemand kan daar omheen! Kubrick heeft daar gretig gebruik van gemaakt, kun je merken.
Ik geef 'em de volle mep. 5*
ibendb
Toen ik deze film voor het eerst zag, vond ik hem saai en niet eng of spannend. Nu heb ik de film op dvd gekocht en in m'n eentje in het donker de film gekeken. Deze keer viel het allemaal best mee. Het sfeertje in de film is erg beklemmend en soms zelfs angstaanjagend. Maar pas als Jack Torrance echt zijn verstand verliest, word het pas echt leuk. Je leeft je echt in met de personages van Shelley Duvall en dat kindje. Het einde vond ik ook erg mooi. 3,5*
Samhain
The Shining blijft voor mij een klassieker in het horror genre en is eigenlijk nu nog steeds effectief kwa spanning. De lange hallen, het grote hotel en de felle lichten geven de film een creepy sfeertje. Maar dan hebben we nog niet eens de verschijning van die doodenge tweeling genoemd. Brrrr, wat een verschijning. Zo creepy als wat. Maar het acteerwerk is ook zo prachtig. Jack Nicholson speelt geweldig als gestoorde maniak. Vind daarom ook zijn langzame verandering in een psychopaat ook best wel goed in beeld gebracht. De hele film zit barstenvol met enge uitstralingen en een sfeer die mij nog steeds de rillingen bezorgt. Binnenkort maar weer eens de dvd uit de kast halen.
AC1
Eerlijk gezegd, voor mij is Jack Nicholson altijd Jack Nicholson en heeft er zich eigenlijk geen verandering plaatsgevonden. Dat was misschien wel de bedoeling van Kubrick.
vdzwet
De film zit goed in elkaar qua acteerwerk, sfeer, soundtrack. De zoals hierboven genoemde 'langzame verandering' ging mij veel te snel en kon naar mijn idee beter verspreid worden over een groter deel van de film. Afgezien van hoe de film in elkaar zit ben ik misschien om verkeerde motieven de film gaan bekijken; 'ik had zin in een goede horror film met een vriendin om haar zo eens even 'goed vast te houden''. Ik had niet zoiets als dit verwacht en heb de dame 146 minuten haar vriendinnen laten smsen. 3,5.
NYSe
één van de beste film ooit?
Niet volgens de Razzies, die Kubrick hiervoor voor Slechtste Regisseur nomineerden. Kan ik nog steeds met m'n kop niet bij.
Eraser2
Dat meen je niet? Ik wist helemaal niet dat Kubrick voor dit meesterwerk een dergelijke nominatie in wacht heeft gesleept. Ik vraag me dan toch af of de jury daarvan wel deze film heeft gekeken.
m1chel
- 1948 berichten
Ach je gaat zulke prijzen toch niet echt serieus nemen.
Drs. DAJA
Nou de film was in zijn tijd een enorm buitenbeentje. Men had andere ideeen over hoe dit verhaal (en zelfs gewoon "horror") er voor de grote markt uit moest zien. Steven King vond deze film bijvoorbeeld verschrikkelijk, als je vervolgens de mini-serie door hem geproduceerd uit 1997 kijkt zie je meteen waar het probleem zit; King moet en zal alles voorkauwen en laat nergens een twijfel over bestaan. Waar Steven King soapachtige dialogen over alcoholisme laat zien verkiest Kubrick voor shots en geluid waarin de muren op je afkomen met aan het einde van de hal een bar... Tsja, briljant maar niet voor de Amerikaanse massa.
Eraser2
Nee dat soort dingen neem ik ook niet serieus, maar helaas zijn er veel mensen op deze wereld die zich wel laten leiden door dit soort onzin. Gelukkig zie ik de genialiteit van de film wel in en kan er optimaal van genieten.
m1chel
- 1948 berichten
Tja, dat moeten mensen zelf weten of ze zich daardoor laten leiden. Je mist alleen wel een erg goeie film. De Razzie, komop zeg. Ik bepaal zelf wel of een film goed is of niet. Heb ik geen Oscar, Razzie of wat dan ook voor nodig hoor
AC1
Tsja, briljant maar niet voor de Amerikaanse massa.
Kweenie, ik denk dat de film in Amerika toen heel veel succes kende.
Stephan
Hij opende in Amerika met een eerste weekendomzet van 600.000 dollar.
Niet echt een blockbuster dus.
Smokey and the Bandit deed in dat jaar meer dan 10 miljoen in het openingsweekend.
Drs. DAJA
Kom dan even met een tegenargument als je z'n statement zo graag wil ontkrachten.
Stephan
Nou ok dan... op de lijst van meest succesvolle films of all time staat hij op plek 1425. Van "veel succes" kun je dan echt niet spreken. Dat-ie inhoudelijk veel hoger staat mag duidelijk zijn.
AC1
Het lijkt erop dat je wat vies bent van het woord "succes", DAJA (en Stephan). The Shining kende misschien weinig bezoek in het eerste weekend maar is toch maar mooi geëindigd op de 14e plaats in de box-office lijst van 1980. Je moet het zien in zijn tijd en context. 44 miljoen Dollar lijkt niet veel - tegenwoordig maak je er nog nauwelijks een film van - maar in 1980 waren er maar 3 titels in geslaagd om de kaap van 100 miljoen te overschrijden. Komt daarbij dat we hier te maken hebben met een R-rating. Toch deed hij het beter als commerciële publieksfilms als Caddyshack, Xanadu, Brubaker, Bronco Billy en Fame. Zie je, dit klinkt toch helemaal niet zo onsuccesvol als jullie ons willen laten geloven, hè? Maar onthoud vooral "de 14e plaats". Het grote publiek had wel degelijk interesse.
Stijn B.
Nog eens bekeken en dit blijft toch één van de beste films van Kubrick: angstaanjagend (die soundtrack is om kippevel van te krijgen), en Nicholson in één van zijn meest angstaanjagende rollen. Beklemmend en angstaanjagend is ondermeer het gesprek dat hij heeft met zijn zoontje waarin deze laatste hem op de man afvraagt: of hij hem pijn wilt doen. Je ziet zo in de ogen van Nicholson's personage de dreiging van dat hij het wel gaat doen
En dan natuurlijk dé legendarische scène waarin Jack Nicholson die deuren aan diggelen staat met een bijl (echte deuren trouwens, de valse haalde men eruit omdat Nicholson zelf vond dat hij er veel te gemakkelijk doorging)
Drs. DAJA
Heb helemaal niets tegen "succes". ik snap ook niet waarom je dat concludeert, je kunt alleen moeilijk zeggen dat de film ten tijde van release echt succesvol was, met name in Amerika. In Amerika heeft ie na maanden gedraaid te hebben zo'n beetje net break-event kunnen draaien, dat lijkt me niet echt succesvol.
Dat er dat jaar wat commerciele films geflopt zijn maakt dit nou niet per se een succes. Sowieso, kun je The Shining niet ook gewoon een commerciele film noemen? Warner Brothers als filmmaatschappij, bewerking van een populair boek van toen nog veel populairdere schrijver. Alleen Kubrick had duidelijk geen commerciele plannen...
mar007
redelijke film
goed verhaal
goed acteerwerk
ik vind het een redelijke film,niet echt geweldig of spannend.
AC1
Heb helemaal niets tegen "succes".
Ik heb de indruk van wel. Je doet echt wel je best om te laten uitschijnen dat de film zwaar is geflopt. Je laatste post is er opnieuw bewijs van. Dat van die "break-even" is niet eens waar, snap je? Ik ga de cijfers niet opnieuw herhalen. En natuurlijk speelt het een rol dat de box-office dat jaar over de ganse lijn tegenviel. Hoe kun je anders dingen in de juiste verhouding zien? Zo moeten we ook rekening houden met de R-rating. Iedereen zal zeggen dat Alien een monstersucces was en toch heeft deze 'hit' (80 miljoen) ook niet de kaap van 100 miljoen overschreden. Het blijft een feit dat The Shining dat jaar in Amerika de 14e succesvolste film was. Dat is niet fenomenaal maar in verhouding gezien zeker niet slecht te noemen. Wat jij zegt (alleen maar de opbrengst van het openingsweekend vernoemen, liegen over break-evens, enz.) klinkt heel negatief. Ik vraag me af waarom.
Drs. DAJA
Ben helemaal niet aan het liegen, de film heeft in Amerika pas tegen het einde een lichte winst opgeleverd (dat het budget er later met video en vooral ook in Europa er dubbel uit is gehaald is een heel ander verhaal). Het enige wat ik beweer is dat de film qua stijlkeuzes niet specifiek iets was voor de Amerikaanse markt. Kubrick's filmische taal was niet wat het Amerikaanse horrorpubliek verwachte, zodoende dat ie (ondanks dat ie gebaseerd was op het werk van een enorm succesvol schrijver in Amerika) nog maar net het geld er uit wist te halen. Het verklaard ook de massaal slechte recensie's en de raspberry. Zelfs Kubrick zelf was zich bewust van het verschil in hoe hij Amerika moest benaderen, vandaar dat ze daar zelfs nog een langere versie hebben met wat meer uitleg.
Dat 1980 een mak jaar was voor boxoffice zegt me niet zo veel. En zelfs als je die vergelijking aangaat red The Shining het niet. Friday the 13th ging met een budget van 2,5 % van The Shining in dezelfde maand in premiere en kwam ongeveer met dezelfde winst uit de Amerikaanse bioscopen. Een independent deed het met 1/40ste van het budget van The Shining net zo goed, dat zou ik veel eerder een succes noemen. En dat zonder raspberry...

Doctor Sleep
2019

Legendarische horrorfilm 'The Shining' van Stanley Kubrick vanavond te zien op televisie

Dit zijn enkele van de beste films uit de koker van Warner Bros.

Geen enkele nominatie: vijf klassiekers die ooit volledig werden genegeerd bij de Oscars

'The Shining' is net op tijd voor Halloween weer te streamen: 'Voel nog de rillingen over mijn rug'

Se7en

The Usual Suspects
Thriller, 1995

American Beauty
Drama, 1999
kindermishandelinghoteloudjaarsavondmontanagebaseerd op boektelepathyisolatiehotelier oregon, usacoloradomazegravehalloweensnowstormbartenderseclusionaxdelusionalcoholismepsychic powersurrealismeeenzaamheidpremonitioncaretakervisionsneeuwhuiselijk geweldpostmodern psychologische thrillerauteurtweelingenlabyrinthalcoholischcultfilmblizzardpsychological horrormutilationbloody body of childextrasensory perceptionuxoricide motherhoodfilicidesnowed inburial ground hypothermiahaunted hoteloff seasonpsychological disintegration detachedparanoidvexedafi franticpediatricianrepetition moeder zoon relatiemalicioussupernatural poweranxiousnew year supernatural horrorghost childpsychotronic filmdrearyaxwriters-blockcabin fever psychological horrornegativedeal with the devilnuclear family avant gardeyosemite national park suspensefulegotisticalnew year's partytwin sistersidentical twins arrogantassertivedemeaningenraged frustratedharshmean spiritedsardonic