• 9.377.861 stemmen

The Shining (1980)

Horror | 115 minuten (Europese release) / 146 minuten (Amerikaanse release)

Genre: Horror

Speelduur: 115 minuten (Europese release) / 146 minuten (Amerikaanse release)

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Stanley Kubrick

Met onder meer: Jack Nicholson, Shelley Duvall en Scatman Crothers

IMDb beoordeling: 8,4 (1.212.203)

Releasedatum: 30 oktober 1980

Plot The Shining

"A masterpiece of modern horror."

Jack Torrance (Jack Nicholson) is een schrijver met een writer's block. Wanneer hij wordt aangenomen voor een baan als huismeester van het prestigieuze Overlook Hotel, dat zich op een afgelegen plek in de bergen van Colorado bevindt, ziet hij dit als de ideale kans om inspiratie op te doen en zijn boek af te maken. Bovendien is het de perfecte plek voor hem, zijn vrouw Wendy (Shelly Duvall) en zijn zoontje Danny (Danny Lloyd) om tot rust te komen. In al zijn arrogantie slaat hij de geruchten dat er kwade krachten in het hotel zouden huizen, en het lugubere verhaal over de vorige huismeester die waanzinnig is geworden en daarna op gruwelijke wijze zijn gezin heeft uitgemoord, in de wind.

avatar van Sasja

Sasja

dorusjuhh schreef:

heeft iemand beetje horror kenis ik heb laast een film gezien en wil graag weten hoe die heet hij ging over een bos waar mensen gingen kamperen en daar spookte het de eerste avond was iemant de tent uit gelopen en niet meer terug gekomen de en op een gegeven moment toen ze terug kwamen bij de tent lagen er zelfs lichams delen. weet iemand meschien hoe deze film heet

zoals al gezegd werd kun je dit beter in het forum gedeelte doen waar een topic voor is bij algemeen.

maar ik denk dat je het over the blair witch project hebt. als het tenminste met een handcamera is opgenomen

avatar van revadebe

revadebe

Heerlijk spannende film. Verder vrij weinig op aan te merken, behalve dan dat het geen vijf sterren verdiend

avatar van Anouk.

Anouk.

Dit is de film die mijn vader me altijd aanraad als ik op zoek ben naar een spannende film. Ineens hadden we hem op bluray en ik heb hem gekeken en ik kreeg er echt enorm de rillingen van. Jack Nicholson kan echt zo goed eng kijken, zo staren op een supercreapy manier. En dan zijn zoontje met die enge visioenen... Ik vond hem echt geweldig. Daar komt bij dat de sfeer ontzettend goed overgebracht wordt door de scènes dat je zijn zoontje door het huis ziet fietsen. Je weet dat er iets gaat gebeuren, maar waar? In welke hoek? Wanneer? Hij hield me echt vast van het begin tot het einde.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Gisteren herzien op BD en deze Kubrick blijft echt moeiteloos overeind als het meesterwerk dat het is. Het inventieve camerawerk zorgt ervoor dat het hotel een nieuwe dimensie krijgt en daardoor bijna een personage op zich wordt. Ook het acteerwerk en de geniale muziek dragen bij aan deze angstaanjagende beleving. Dit blijft een must see voor elk zichzelf respecterende horror liefhebber.

Uitgebreidere review

Supermooie film. De sfeer in de film is fantastich. Vooral door de 'hallucinaties' (bij gebrek aan een beter woord) van het gezin. Die scenes worden precies zo neergezet (bijvoorbeeld de bar scene) dat toch begint te twijfelen of het wel ingebeeld is. Heel goed!

Het tweede wat de film mooi maakt zijn toch de omgevingen. Ik heb eerst hier even gelezen voor ik de film ging kijken en toen las ik het bericht van Bottleneck over de de lijnen in de achtergrond door de fotolijstjes, tapijten, gangen etc. Het was toch erg mooi, ook al kan het bijna niet anders in een hotel.

Ook qua geluid was het mooi. Dan heb ik het niet over de hoge geluiden die tijdens de spannende moment werden afgespeeld, want ik wordt daar niet echt warm of koud van. Maar bijvoorbeeld met dat fietsje. Geluid van de houten vloer, stllte van tapijt, geluid van houten vloer, stilte van tapijt, en ga zo maar door. Erg leuk!

Alleen vond ik de film niet eng ofzo, maar ik heb geen enkele film (buiten mijn kinderjaren) echt eng gevonden. Tenminste niet dat ik schrik. Maar dat is geen reden voor minpunten.

Acteerprestaties waren ook super. Toch heb ik Jack Nicholson liever in een comedy. Maar hier is ie toch ook weer geweldig!

avatar van JigSaw_Doll

JigSaw_Doll

De amerikanen vinden deze film amper eng, wij vinden die doodeng xD

J. Clouseau

Schitterende, huiveringwekkende, meesterlijke horrorfilm!

Kubrick was zeker wel een geniaal regisseur. Van hem had ik tot nu toe enkel nog maar Dr. Strangelove en 2001 gezien. Strangelove vond ik te mager, die had nog veel satirischer gemogen. Een 2001 is visueel misschien wel het beste ooit gemaakt, maar kon me inhoudelijk niet boeien. Hij was duidelijk een cultregisseur, je moet voor zijn films zijn. Net als bij The Shining.
Ik heb nog niet al te veel horrorfilms gezien (ik hou niet zo van die moderne horrorfilms met in het rond spattende ingewanden en dergelijken), maar deze is zonder twijfel de beste ooit. Dit overtreft zelfs het magistrale The Exorcist.
Net als in The Exorcist begint hier ook alles doodnormaal. Nicholson als schrijver die in rust wil werken aan een boek en in een oud hotel intrekt. En dan komen, langzaam maar zeker, de gekende horrorelementen boven. Onheilspellende situaties, angstaanjagende dromen, voortekens en natuurlijk de obligate imaginaire vriend van Danny. En dan zijn we vertrokken voor een geniale, allesverschroeiende horrorthriller vol méésterlijk opgebouwde suspense en totale waanzin. Kubrick schuwt geen surrealisme, de film barst van de surrealistische scènes (de meisjes in de gang, de vrouw in de badkamer, de gang die vol bloed loopt, de barman die plots odpuikt, het feest, de ballonnen in de gang en dan die fenomenale scène waarin iemand verkleed als beer en een man in een maatpak in het bed liggen... ). Schitterend, fantastisch, meesterlijk, groots, geniaal, fenomenaal, ... Ik vrees dat mijn superlatieve adjectieven opzijn, zo goed is deze film. En dan natuurlijk nog de getypte bladen van Torrance, de legendarische 'Here's Johnny!'-scène en de huiveringwekkende scène in het labyrint, deze film heeft gewoon alles wat een horror-thriller moet hebben. De sfeer is te snijden, ik zat de hele tijd met klamme handen op het puntje van m'n stoel.
En dan zou ik Nicholson nog vergeten, die hier een fenomenale acteerprestatie neerzet. En ook Shelley Duvall en Danny Lloyd waren schitterend. Een waar meesterwerk! 4,5*, met een grote kans tot verhoging. Echt subliem.

laundromat

Voor 2e keer gezien. Voor 2e keer alleen. Maar ik vond hem wel minder eng/spannend omdat ik laatste deel van film nog goed voor de geest kon halen. Ook hoe de film eindige.

Blijft topfilm.

SnakeDoc

Heb hem zojuist voor het eerst gezien.
Vond hem erg vermakelijk!

Alleen begreep ik het stukje even niet dat de vrouw een man en een soort van knuffelbeer in een kamer zag :s
Sloeg nergens op. Tenzij iemand anders het kan toelichten !?!

En nog 1 ding,

In welk jaar speelde het zich eigenlijk af? Omdat je hem op het einde op dat schilderij in 1921 zag.

In iedergeval ...
* * * * Namens mij!

SnakeDoc schreef:
Heb hem zojuist voor het eerst gezien.
Vond hem erg vermakelijk!

Sloeg nergens op. Tenzij iemand anders het kan toelichten !?!

En nog 1 ding,

In iedergeval ...
* * * * Namens mij!

Dat is nu juist het surrealisme van deze film, er wordt nergens een verklaring gegeven voor sommige situaties (zo is Kubrick). Op IMDB las ik dat die scène met die man en die beer wel verklaard wordt in het boek waarop deze film gebaseerd is, maar dat Kubrick die verklaring achterwege liet voor de film.
Ook het einde, met die foto van 1921, is zo'n mysterieus geval. Op internet kun je daar honderden verklaringen over lezen (bv: 'Torrance is de reïncarnatie van één van de gasten op de nieuwjaarsbal in 1921'), maar wat Kubrick er zélf mee bedoelde, zullen we nooit weten.
Het onverstaanbare is nog het mooiste aan deze film (dat heb ik ook ergens in een recensie van 2001: A Space Odyssey gelezen, toevallig ook van Kubrick...).

J. Clouseau schreef:

Oke,

Dank voor je toelichting! Ik zit nog niet zo in Kubricks wereldje
Heb toevallig 2 weken terug 3 films van hem gekocht hier op het forum!
'The Shining' 'Clockwork Orange' en 'Eyes wide Shut'.
Heb erg van alle 3 genoten!

SnakeDoc schreef:

Oke,

Dank voor je toelichting! Ik zit nog niet zo in Kubricks wereldje

Heb toevallig 2 weken terug 3 films van hem gekocht hier op het forum!

'The Shining' 'Clockwork Orange' en 'Eyes wide Shut'.

Heb erg van alle 3 genoten!

Ik zit ook nog niet echt in zijn wereldje (nu drie films van hem gezien en The Shining was de eerste waarvan ik écht onder de indruk was), maar ik begin 'm nu toch echt wel als één van de beste regisseurs aller tijden te zien. Bovendien schreef Kubrick z'n scenario's zélf, wat hem bij mij nog doet stijgen in mijn achting. A Clockwork Orange, Barry Lyndon en Eyes Wide Shut staan nu nog hoog op m'n verlanglijstje.

deft0nes

De tweede Kubrick voor mij, na Eyes Wide Shut (die ik wel leuk, maar niet geweldig vond). Door deze ben ik helemaal van m'n sokken afgeblazen. De locatie was schitterend en werkt uitmuntend samen met de decors. Audiovisueel bereikt deze film, in mijn ogen, het hoogst haalbare met de door Kubrick gebruikte middelen. Het detail in elk shot was verbluffend. Bijna alle scénes zagen er geniaal uit, zagen eruit alsof er weken (maanden, jaren) over nagedacht was. En creëerden ont-zettende (letterlijk) surrealistische scènes. Daarnaast werkt de muziek haast als een symbiotische wisselwerking samen met de beelden. Kubrick weet door muzikale en visuele opbouw scènes waar eigenlijk helemaal niets boeiend in gebeurd, haast tenenkrommend spannend te maken. En daar neem ik mijn hoed diep, heel diep voor af.

Het verhaal is ook zéér intrigerend, maar is lang niet zo geniaal als bovengenoemde. Soms was het wat vaag en misschien soms (heel misschien) wat te langdradig. Maar dat deed absoluut nergens iets aan af.

En dan Jack Nicholson. Dat het een goede acteur was, dat wisten we allemaal wel (ookal heb je 'm nog nooit zien spelen). Maar wat hij hier aflevert...woorden schieten te kort. Angstaanjagend realistisch weet hij zijn rol over te laten komen. Misschien moet ik One Flew nog maar eens bekijken.

Ondanks alle subliem uitgewerkte aspecten, weet deze film mij niet persoonlijk te raken. En dat vind ik aan de ene kant jammer. Had 'ie mij wel weten te raken, dan was deze zo mijn top10 binnen gestormd. Vooralsnog laat ik 'm zo staan, misschien dat een herziening daar verandering in brengt, of misschien is daar het verhaal gewoonweg niet geschikt voor.

Sowieso belooft deze film grootste dingen voor de voor mij nog komende films van Kubrick.

deft0nes schreef:

Clockwork Orange, A (1971)

laundromat schreef:

Clockwork Orange, A (1971)

2001 kijk ik toch meer naar uit. Maar dat is eigenlijk kiezen tussen twee heerlijke taarten

J. Clouseau schreef:

Begin maar snel aan Clockwork Orange

Film heeft me ontzettend verrast!

Heb er echt van genoten.

Naja, hij staat ook niet voor niets in mijn top 10 natuurlijk

Kmoet binnenkort maar is aan meer Kubricks gaan.

Wat zijn aanradertjes van de beste man?

avatar van Minotaures

Minotaures

Mooi en aardige film, maar wth is dit?

Telkens als ik dat terugzie, heb ik er zin om bij te zijn... al weet ik niet wat ze aan het doen zijn.

Minotaures schreef:

Mooi en aardige film, maar wth is dit?

geniaal is dat! maar ik wil niet weten wat ze aan het doen zijn!

avatar van Jasper69

Jasper69

En vergeet zeker niet Full Metal Jacket van Kurbrick...

Ook een topper !

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Here's Johny!

Fantastische sfeervolle maar vooral briljant opgebouwde en spannende horror/thriller zoals je ze tegenwoordig zelden ziet.

De film neemt tamelijk lang de tijd om zich klaar te maken voor een uiteindelijk zeer korte maar erg krachtige climax. De transformatie van Jack krijgt hierdoor de mogelijkheid om zich op logische wijze plaats te laten vinden, dit versterkt het gevoel van realisme.

Het ijzige onheilspellende sfeertje met het geweldige acteerwerk en daarnaast fantastische locaties houd je constant bezig en is haast ongeëvenaard. Scénes als die in het besneeuwde doolhof of het binnen breken met de bijl zijn bijzonder sterk en laten een indruk op je achter.

Dingen die nergens over gaan, bijvoorbeeld wanneer je de zoon op z'n driewieler volgt (schitterend gedaan)zelfs zulke idiote nietszeggende stukken laat hij ontzettend spannend worden door subliem werk met muziek en beeld.

Je weet niet wat er komen gaat, je weet slechts dat er iets goeds mis is in dat hotel en dat ervaar je als kijker echt.

Die rol van Nicholson is krankzinnig, zijn kop staat centraal in dit meesterwerk, je werd er haast zelf bang van. Zonder hem zou het erg veel aan impact zijn verloren. Mvr Duvall is ook benoemenswaardig, maar ziet er echt bijzonder lelijk uit zeg

Al met al een waar meesterwerk die in haast elk opzicht perfect is of er tegen perfectie aan zit. 4.5*

avatar van Dennis Evahi

Dennis Evahi

Oh wat blijft deze toch goed hé?! Iedere keer blijft deze boeiend. Creepy muziek, alles creepy...

deft0nes

Toch maar verhoogd naar 5*. Deze film blijft in mijn hoofd rondspoken en ik kan haar absolute genialiteit niet ontkennen. Wat een idioot goeie film!

avatar van VilmExpert

VilmExpert

1 van de beste horrorfilms die ik gezien heb het is een absoluut meesterwerk van Kubrick , zodra het gezin in het hotel aankomt heeft de film een huiveringwekkende sfeer die niet meer overgaat.

Jack Nicholson speelt 1 van zijn beste rollen ooit.

deft0nes schreef:

avatar van Harmonijak

Harmonijak

Wat een geniale film van Kubrick met een nog genialere Jack Nicholson. Hoe hij hier het krankzinnig worden van Jack Torrance neerzet is perfect net als de constante nare sfeer, wat uiteraard positief is bij deze film.

REDRUM!

En voor degene die willen weten waar die beer scene op slaat;in het boek van Stephen King zit een stuk dat gaat over dat feest uit 1921 waar een homoseksuele man sex insinueerd bij een andere man, die op zijn beurt alleen maar met man nr.1 naar bed wil als hij een hondenpak draagt. Dat is in grote lijnen waar die scene op slaat

Harmonijak schreef:

Ge-ni-aal!

avatar van Carolaah

Carolaah

Hah, net ein-de-lijk gekeken.. Alleen nog wel.

Berucht boek en beruchte film natuurlijk..

Schaamde me al dat ik het boek nooit had gelezen,

laat staan de film had gezien..

Jee, anders dan ik had verwacht.. maar niet in slechte zin.

Ik vond de film wel vermakelijk! en minder eng dan ik dacht,

desalniettemin was de film best scary, voor mij precies genoeg.

Ik ben er nog niet helemaal over uit wat alles nou precies betekende (lijkt me opzich ook wel logisch na pas 1x kijken), maar ik vond het een interessante film..

Opzich ook niet dat ik zeg van, dit is één van de beste films die ik ooit heb gezien, maar wel één van de betere horrors die ik heb gezien!

En wat het acteerwerk betreft, ik vond het werk van Nicholson top, ook Duvall en Lloyd vond ik goed. Ik snap dat mensen Duvall niet echt kunnen waarderen en bij mij zit het ook op de rand van "vreselijk slecht" - "fantastisch" - ja beetje vage rand, maar aan één kant lijkt het over de top slecht en anderzijds vind ik het juist wel iets hebben? Nou ja al met al heb ik me 2,5 uur goed vermaakt

avatar van PaulieWalnuts

PaulieWalnuts

De analyse op Youtube is echt ontzettend interessant... wat een dubbelzinnigheid zit er in dit meesterwerk, ongelooflijk.

avatar van maikel01

maikel01

Een goeie film tot aan het eind. Makkelijk weg te kijken! hele goeie film. 4.0*

maikel01 schreef:

Een goeie film tot aan het eind. Makkelijk weg te kijken! hele goeie film. 4.0*

Wat is er mis met het eind?