• 9.372.591 stemmen

Dances with Wolves (1990)

Western | 181 minuten / 236 minuten (director's cut)

Genre: Western

Speelduur: 181 minuten / 236 minuten (director's cut)

Geregisseerd door: Kevin Costner

Met onder meer: Kevin Costner, Mary McDonnell en Graham Greene

Releasedatum: 8 februari 1991

Plot Dances with Wolves

"Inside everyone is a frontier waiting to be discovered."

Luitenant John Dunbar wordt als held onthaald nadat hij per ongeluk de troepen van de Unie naar een overwinning leidt in de Amerikaanse burgeroorlog. Hij vraagt om een positie in het westen, maar hij vindt een verlaten plek. Al snel komt hij er achter dat hij daar niet alleen is: hij ontmoet een wolf en een indiaanse stam. Hij raakt bevriend met de indianen, en ontmoet een blanke vrouw die opgegroeid is bij de indianen.

Lieutenant Dunbar

Major Fambrough

Stone Calf

avatar van wwelover

wwelover

Ik keek wat op tegen de ontzettend lange speelduur, aangezien ik blijkbaar de versie van bijna vier uur had. Maar ik heb me geen moment verveeld en dat is erg knap voor zo'n ontzettend lange speelduur. En hij had wat mij betreft nog wel even door mogen gaan en nog wat meer uitgewerkt worden. Ik wist van tevoren ook niet echt waar hij over ging, dus liet ik me verrassen en dat is me erg bevallen. Het verhaal is erg mooi, wel wat voorspelbaar maar dat was niet zo zeer een probleem. Het liet erg goed zien hoe het destijds in elkaar zat, en de relatie tussen Dunbar en de indianen werd erg mooi laten zien. Ook de manier hoe hij naar hen toegroeit en andersom is prachtig en ontzettend boeiend om te zien. Maar ook zijn relatie tussen hem en het paard en natuurlijk de wolf was erg mooi in beeld gebracht. Zat bij beide de dieren hun dood met een brok in me keel

Toch erg raar dat ik maar 2,50 voor deze film heb betaald, okay er zitten geen special features bij. Maar de film is meer dan 2,50 waard. Zeker gezien het de extra lange versie is. Ik snap dat niet iedereen van dit soort films houdt, het is een eenvoudige vorm van sentiment opwekken, maar op mij heeft het in ieder geval veel effect. Ook de landschappen zijn erg mooi om te zien en het is allemaal prachtig gefilmd. Alleen soms leek de lucht wat nep, met name als het paars was.

De cast is geweldig. Kevin Costner is een goede acteur, en hij speelt een uiterst sterke rol. Het is ook een rol waar hij lekker zijn eigen draai heeft kunnen geven. Ook Graham Greene is weer erg goed als indiaan. En de mooie Mary McDonnell mag ook trots zijn op haar rol.

Het meesterwerk van Costner krijgt een mooie 4.5*

avatar van koho

koho

Zoals mijn bovenbuurman hier al schreef, de enorm lange speelduur is geen enkel beletsel. Meesterlijke film, ook in zijn subtiliteit. Daar waar je een trieste maar bijna onvermijdelijke finale verwacht waarbij de hele stam wordt opgejaagd/uitgemoord door de "blauwjassen" eindigt de film -gelukkig, eigenlijk- voordat je precies weet hoe het met hen afloopt.

Natuurlijk zijn er gewelddadige scenes, maar dat is eerder bijzaak dan hoofdlijn, en da's ook wel weer eens prettig.

Verschrikkelijk om zo'n film op RTL7 of wat voor commerciële zender dan ook te zien, met hun walgelijke reclameboodschappen voor eigen programma's groot in beeld tijdens de film nu en dan. Zit je in een prachtscene, komt groot in beeld de mededeling dat samenvattingen van AZ, NEC en FC Twente morgen te zien zullen zijn. Of dat Knightrider weer terug komt. Hou toch op met dat verschrikkelijke disrespect voor een goede film. OK, ik had 'm dan ook op DVD moeten zien

5*****

avatar van Mcgyver2503

Mcgyver2503

Zaterdag gezien op TV. Ondanks de vele reclames toch blijven kijken. Mooie en goede film. Mooi landschap en de sfeer tussen indianen en hem is heel mooi in beeld gebracht. Kortom een aanrader.

avatar van dj79

dj79

ik heb voor de 5e keer gepoogd deze film te kijken, maar ik val na 15 minuten constant in slaap... dus voor mij geen beoordeling helaas, want ik beoordeel een film pas als ik hem volledig heb bekeken.

respect voor iedereen die hem helemaal goed uit kan zitten...

avatar van Quisto

Quisto

prachtige muziek en beelden, goed acteerwerk maar vraagt wel enige sentimentaliteit, houd de tissues maar bij de hand..

avatar van Bob Gray

Bob Gray

• 2045 stemmen

Mooi geschoten film hoor, maar allemachtig wat duurt deze lang zeg. Ook al vind ik lengte wel bij een western passen, dit was toch wel teveel van het goede. De Director's Cut dan. Wel mooie film though.

avatar van Elkeee

Elkeee

Prachtige film, ik had ook de lange versie en ook ik verveelde me geen seconde. De indianen leken zeer echt en ik vond de hoofdpersoon heel goed acteren. Het is natuurlijk ook iets wat eigenlijk echt is gebeurd, de indianen leven alleen nog maar in reservaten. Jammer dat het zo moet gaan op deze wereld..

avatar van %%%%%%

%%%%%%

Op aandringen van een leuke meid toch maar gekeken want ik zag echt op die speelduur van bijna 4 uur

Nou ik moet zeggen dat het begin erg taai was maar naarmate de film vorderde begon het echt te boeien !
En bij vlagen echt aangrijpend was vooral de scene met het
Het paard en de wolf was echt treurig kreeg een brok in de keel
De shots zijn echt mooi en de acteurs doen het meer dan goed

Al met al een mooie film die toch te lang duurd anders was het heel mischien een 4 geworden

3.35 > 3.50 lang geleden als ik weer zo'n mooi cijfer mag uitdelen

Indianen rules

Mooi einde trouwens !
jammer dat het zo moet gaan tegenwoordig

13woutie13

geweldige film, ik had hem zaterdag opgenomen, ik ben nu ongeveer op de helft.

misschien is hij soms iets te langdradig, maar toe nu toe gaat er een mooi cijfer aankomen

avatar van Niveath

Niveath

Mooie film over het oude westen met zijn schitterende landschap.

Costner speelt zijn rol erg goed en de hele indianenstam komt heel echt over. Dat is de kracht van de film. De wisselwerking tussen John en de indianen is geweldig.

Helaas vond ik hem niet overal even boeiend, gelukkig heb ik de korte versie gezien, waardoor ik toch kom op een ruime 3.5*

avatar van elham

elham

weet iemand in welke tijd deze film zich heeft afgespeeld? Ik denk in 1864, maar weeet nie zeker.

avatar van Niveath

Niveath

1863. Google is je vriend.

avatar van B_B

B_B

• 1969 berichten

Had de 'gewone' versie een paar jaar geleden al een keer gezien en vond dat ik me maar eens moest wagen aan de director's cut.

Vind het middenstuk nog steeds het sterkst van de film. De film kabbelt lekker voort en weet een lekker tempo te vinden. Cinematografisch ook erg sterk, vooral de landschappen en de nachtscènes zagen er prachtig uit. Sfeer is er ook genoeg en de trage (vaak cross-fade) montage werkt hier ook goed aan mee.

De relatie tussen Costner en de indianen is ook erg sterk uitgewerkt, vooral in het begin zonder tolk was het erg leuk. Het romantische verhaaltje past wel goed bij een film als deze maar werd iets te uitgebreid behandeld.

Wat ik wel een beetje jammer vind is de overgang tussen het middenstuk en het einde. In plaats van de spanning rustig op te bouwen gaat Costner meteen over tot 'het epische', wat het effect van het middenstuk een beetje teniet doet. Het einde is zeker niet slecht, maar bij een film van bijna 4 uur had de overgang toch wel wat subtieler gekund.

avatar van Filmpje1

Filmpje1

mooie film alleen af en toe wat langdradig

avatar van Bombong

Bombong

Destijds zag ik 'm in de bioscoop en in mijn herinnering was het een goede film. Ik heb hem nu voor de tweede keer bekeken, maar dat had ik achteraf gezien beter niet kunnen doen, want het blijkt een langdradige en sentimentele aangelegenheid.

Ik kan me best voorstellen dat deze film in Amerika veel indruk maakte (al die Oscars!) omdat hij een beeld laat zien waarin Indianen fijne mensen blijken te zijn. Maar hier in Nederland, waar generaties al meer dan 100 jaar opgroeien met de boeken van Karl May is ons dat natuurlijk met de paplepel ingegoten. Wij zijn daar dus niet zondermeer van onder de indruk. Amerikanen, hoewel wij ons dat bijna niet kunnen voorstellen, hebben dus nog nooit van Winnetou gehoord en voor hen is deze film vast een eye-opener.

Bombong schreef:

er zat ook meer goeds in deze film, jij zegt dat de film alleen oscars heeft gewonnen omdat het voor de amerikanen nieuw is indianen.

maar er zat juist een geweldige verhaallijn in, hoe een amerikaanse man uit amerikan heel moeizaam vrienden word met indianen. moet wij niet onder de indruk zijn van deze film omdat we de indianenverhalen al kennen?

avatar van doodah

doodah

Heb me onlangs de director's cut aangeschaft, en gisteren dan eindelijk de tijd gevonden om hem eens te zien.

De film brengt het "wilde westen" prachtig in beeld. Visueel ziet het er echt schitterend uit. Op dat vlak is het gewoonweg een kleine 4 uur genieten van de prachtige landschappen, en realistisch overkomen van de indianenstammen.

Wel vond ik de film vaak wel wat langdradig en traag. Sommige gebeurtenissen laat men onnodig lang zien. In het bijzonder de scènes waarin de liefde tussen John en "Staat met een Vuist" openbloeit. Hierdoor werd dit een beetje te sentimenteel.
Op andere momenten was dit lang blijven hangen bij zaken dan weer goed. Denk maar aan de dood van "two socks" of van zijn paard."

Ik vond het geen echte topper, dus een plaats in de top 250 vind ik net iets te hoog. Maar in ieder geval is het een film die je eens gezien moet hebben, al is het maar om de prachtige landschappen en de voorbijtrekkende bizons.

avatar van Beatlejim

Beatlejim

Wat ik ook al in het forum heb geschreven van Green mile, dit is de enige film.. Samen met green mile, waar ik toch moest huilen!

avatar van bob de niro

bob de niro

Ik heb ook de director,s cut gekocht pas voor 2 euro bij FRS!Geen geld voor zo,n mooie film!Had van mij ietsje korter gemogen maar verders helemaal niks op aan te merken!4*

avatar van The Fist

The Fist

Gewoon een TOP film!!

avatar van Fryce

Fryce

Heerlijke sfeerfilm. Ik hou persoonlijk niet zo van Kevin Costner, maar had er bij deze geen last van. Het verhaal word lekker langzaam verteld, zoals hoort bij een goeie western na mijn idee. Veel tragiek, zowel zwart als wit.

avatar van BennyZ1991

BennyZ1991

vandaag de extra lange versie gekeken nadat ik de kortere versie al eens gezien had. Ik vond het heel erg langdradig (wat wil je ook met een speelduur van bijna 4 uur) de korte versie kwam destijds beter op mij over. Desondanks blijft het een hele mooie film met geweldige mooie opnames. Deze western biedt een paar goeie actie scenes maar vooral het proces hoe Kevin Costner in burgerd in de indianen stam is leuk om te zien.

avatar van DeCol

DeCol

Ik heb de extra lange versie op dvd en het duurde even voordat ik hem ging kijken. Gisteravond begonnen met de eerste twee uur en vanochtend gelijk het restant gekeken. Opzich wel slim van mezelf want de film wordt daardoor eigenlijk geen moment langdradig. Ik kan dus wel begrijpen dat het een erg lange zit is als je de film wel achter elkaar kijkt. Maar over de film:

Dances with Wolves begint een beetje vreemd. Hij begint aan een vreemde actie met een gebroken been die hem niets lijkt te doen. Dit leidt dan naar de overwinning en vervolgens gaat hij op onduidelijke missie naar Sedgewick. Dit gegeven vergeet je al snel en stoort ook niet heel erg maar is wel wat vreemd.

Als John Dunbar dan vertrekt naar Sedgewick zien we gelijk al een paar prachtige plaatjes. Want visueel gezien is het echt geweldig. Prachtige landschappen en veel mooie camerashots zijn gewoon schitterend om te zien.

John Dunbar gaat vanaf het moment dat hij in Sedgewick is meerdere relaties aan. Met zijn paard heeft hij bijvoorbeeld een hele sterke band. Als een indiaan bij zijn ford aankomt is Dunbar in eerste instantie bang en verschuilt hij zich, als de indiaan vervolgens naar zijn paard gaat en deze hinnikt staat Dunbar gelijk op om de indiaan te benaderen. Dat was niet zomaar omdat hij dan zijn paard kwijt was, dat was omdat hij anders zijn vriend kwijt was.
Natuurlijk de relatie met de Sioux die prachtig was. Deze begon doordat hij de blanke vrouw terugbracht nadat Dunbar haar gewond had gevonden. In het begin ging het totaal niet vlekkeloos. Vooral de taal was een grote barrière. Ook moest hij oppassen met wat hij deed richting de Sioux. Naarmate er meer kennis werd gemaakt verliep het al beter. Leuk gegeven vond ik bijvoorbeeld de koffiescene. Die was best grappig. Het inburgeren brengt mooie scenes, gebeurtenissen en dialogen met zich mee.
De relatie met Staat met de Vuist, de blanke vrouw vond ik het minst interessant. Er miste wat chemie tussen de twee personen. Wel leuk waren de taallessen die Dunbar van haar kreeg.
Wat ik stiekem de mooiste relatie vond was dat met de wolf. Hij was heel schuw maar toch vertrouwd bij Dunbar. Een van de mooiste scenes vond ik dan ook dat de wolf met Dunbar mee liep richting het kamp van de Sioux. Dunbar stuurde de wolf weg maar dat wilde hij niet. Vervolgens liep hij tegen Dunbar aan en die viel. Hij kon hier wel om lachen en dat konden de Sioux die op een afstandje stonden ook. Toen werd de naam Dances with Wolves geboren

Wat ik wel een beetje jammer vond en ook de reden is dat ik geen vijf sterren geef is dat het op een bepaald moment een beetje spaak liep voor mij. De liefde tussen Dunbar en Staat met de Vuist werd iets te uitgebreid in beeld gebracht. Wat dit dan wel weer goed maakte was de aanval van de Pawnee op de Sioux die er gelijk achter volgende. Even een beetje actie!

Het einde vond ik zeer ontroerend. Allereerst zijn paard dat doodgeschoten wordt en nog veel erger dat later de wolf doodgeschoten wordt. Hier scheelde het toch niet veel of er was een traantje gevallen. Echt zeer ontroerend. Ik was dan ook zeer blij dat de groep met soldaten die dit op hun geweten hadden en Dunbar vervoerden afgeslacht werden.

Tenslotte het acteerwerk waar ik nog niets over gezegd heb. Deze was erg goed door de hele cast. Ik zie Kevin Costner dan ook graag spelen.

Al met al vond ik dit een prachtige film, rijk met schitterende landschappen, mooie relaties en ontroerende momenten.

4,5* met de mogelijkheid om 5* te halen.

Mooie soundtrack,

avatar van Awake78

Awake78

Thank god dat ik deze film op DVD heb gekocht (2,50 euro idd voor de lange versie 227 min). Zonder logo's, zonder reclame, heerlijk. Ik vrees dat dat echt zo'n afbreuk zou doen op de sfeer e.d.

Dat deze film het geld dubbel en dwars waard was mag geen verassing zijn. Alles in deze film kun je 'prachtig' noemen. De mooie landschappen, acteerwerk goed (hoewel ik geen uitgesproken fan van Costner ben), dialogen, alles. De hele film geeft je gewoon een heel speciaal gevoel mee, wat je tegenwoordig niet in zoveel films meer tegenkomt (There Will Be Blood is daar wél een van).

Denk toch 5* te geven aan deze film, gewoon omdat ie het verdient in meerdere opzichten. Zonde alleen dat ik hem 20 jaar niet heb zien staan, maar da's m'n eigen schuld.....

avatar van Handsome Bill

Handsome Bill

Dit is gewoon een all-time-classic.

Al zie je hem 50 jaar niet Awake, om vervolgens na het aanschouwen van deze film volkomen overdonderd te worden door de schoonheid van het verhaal, de beelden, de spanning , de passie waarmee er geacteerd wordt, de interactie tussen indianen en blanken waarbij de boosdoener terecht uiteindelijk de blanke is.

Deze film zou verplichte kost moeten zijn op alle scholen, gelijk de hut van oom Tom, Anne Frank enz.

avatar van Awake78

Awake78

Ja dat is een goede HB, denk dat veel mensen wat kunnen opsteken van deze film (vooral de jeugd met alle respect).

Vooral de manier van communiceren. Tegenwoordig praten (bepaalde) mensen veel door elkaar heen met veel geblaat en geschreeuw. In de film zie je dat de indianen heel rustig communiceren; een zegt iets, geeft zijn standpunt/mening en sluit af. Vervolgens gaat de ander nadenken (heel rustig), komt met een antwoord en argumenten, dan weer de ander etc.

En uiteindelijk komt er een conclusie. Heel mooi, beheerst gedaan. Zulke dingen vielen me echt op gedurende het kijken.

Ook de scene met de rondrazende buffalo's in de nacht, de gevechtscenes met de Pawnee, de waanzinnige hoeveelheid paarden, Two Socks etc etc. Kan wel doorgaan met fantastische stukjes cinema. Een film om in te lijsten.

avatar van Natasja22

Natasja22

deze film vond en vind ik een dikke 5 waard

wat heb ik toch genoten van deze film

deze kan ik zo keer op keer op keer kijken

van dit soort films hou ik heel erg

dit is een leerzame vermakelijke super de super de super film

avatar van Handsome Bill

Handsome Bill

Leuk natasja maar in elke zin zeg je in feite hetzelfde.

Wat vind je zo goed aan de film?