Genre: Western
Speelduur: 181 minuten / 236 minuten (director's cut)
Geregisseerd door: Kevin Costner
Met onder meer: Kevin Costner, Mary McDonnell en Graham Greene
Releasedatum: 8 februari 1991
Bekijk via Videoland
Bekijk via CANAL+
Morgen om 12:35 uur op Film1 Action
Vrijdag om 09:45 uur op Film 1 Premiere
Plot Dances with Wolves
"Inside everyone is a frontier waiting to be discovered."
Luitenant John Dunbar wordt als held onthaald nadat hij per ongeluk de troepen van de Unie naar een overwinning leidt in de Amerikaanse burgeroorlog. Hij vraagt om een positie in het westen, maar hij vindt een verlaten plek. Al snel komt hij er achter dat hij daar niet alleen is: hij ontmoet een wolf en een indiaanse stam. Hij raakt bevriend met de indianen, en ontmoet een blanke vrouw die opgegroeid is bij de indianen.
- Trailer (YouTube)
- Dances with Wolves (BoekMeter)
- Dances with Wolves (MusicMeter)
- Kijk op Videoland
Lieutenant Elgin
Major Fambrough
Stone Calf
fsnoek
Dit is een film om van te genieten. Heerljk ontspannen, met veel plezier naar gekeken. Absoluut een aanrader
filmsmurfje
Enkele weken geleden heb ik deze DVD met de lange versie van de film gekocht voor nog geen 3 euro. En achteraf bekeken is deze DVD zeker zijn geld waard. Dat deze prent zoveel oscars (ik dacht 7
) gewonnen heeft, is dan eigenlijk ook niet te verwonderen. De film is gewoon weg goed, zeer goed. De lange speelduur is geen beletsel. De film blijft beklijven.
Vinokourov
Wauw, wat een geweldige locaties heeft Kevin Costner gekozen om Dances with Wolves te schieten. Extra gaaf is de uitgebreide kijk in het leven van de Sioux. Dat wordt behoorlijk diep uitgediept en blijft continu boeien. De bombastische muziek en sommige plotelementen waren ietwat corny, maar dat achterwege latende blijft er een mooie film over.
movjm
Ik keek wat op tegen de ontzettend lange speelduur, aangezien ik blijkbaar de versie van bijna vier uur had. Maar ik heb me geen moment verveeld en dat is erg knap voor zo'n ontzettend lange speelduur. En hij had wat mij betreft nog wel even door mogen gaan en nog wat meer uitgewerkt worden. Ik wist van tevoren ook niet echt waar hij over ging, dus liet ik me verrassen en dat is me erg bevallen. Het verhaal is erg mooi, wel wat voorspelbaar maar dat was niet zo zeer een probleem. Het liet erg goed zien hoe het destijds in elkaar zat, en de relatie tussen Dunbar en de indianen werd erg mooi laten zien. Ook de manier hoe hij naar hen toegroeit en andersom is prachtig en ontzettend boeiend om te zien. Maar ook zijn relatie tussen hem en het paard en natuurlijk de wolf was erg mooi in beeld gebracht. Zat bij beide de dieren hun dood met een brok in me keel
Toch erg raar dat ik maar 2,50 voor deze film heb betaald, okay er zitten geen special features bij. Maar de film is meer dan 2,50 waard. Zeker gezien het de extra lange versie is. Ik snap dat niet iedereen van dit soort films houdt, het is een eenvoudige vorm van sentiment opwekken, maar op mij heeft het in ieder geval veel effect. Ook de landschappen zijn erg mooi om te zien en het is allemaal prachtig gefilmd. Alleen soms leek de lucht wat nep, met name als het paars was.
De cast is geweldig. Kevin Costner is een goede acteur, en hij speelt een uiterst sterke rol. Het is ook een rol waar hij lekker zijn eigen draai heeft kunnen geven. Ook Graham Greene is weer erg goed als indiaan. En de mooie Mary McDonnell mag ook trots zijn op haar rol.
Het meesterwerk van Costner krijgt een mooie 4.5*
kan me voorstellen dat je ertegenop zag. Maar ik heb er dan ook de tijd voor genomen toen ik hem gezien heb. Ook af- en toe wat pauzes ingelast. En zo heerlijk genoten van het goede ckteerwerk, en de hele sfeer van de film.
Adembenemend!
Kippie.
180/236 minuten? Zeer lange zit en dat geldt voor beiden, maar ben van plan hem ooit eens te zien (niet de director's cut). Ben erg benieuwd.
Gameface
Geweldige film....superproductie...op de plaksnor en baard van Costner na dan....
Erg mooi, romantisch verhaal met een happy end....is ook wel eens lekker dan de harde realiteit...
Dikke 5 sterren....en wat mij betreft een top 100 plek waard.
riesma
...(niet de director's cut)...
Ik kan de director's cut juist wel aanraden. Er zijn in de filmversie naar mijn mening te veel interessante scenes uitgeknipt, scenes die een aantal andere momenten in de film weer verduidelijken. Als het je te lang lijkt, kijk 'm dan in twee delen, zoals de tv-variant ook is.
powerman
Moderne klassieker van Kevin Costner dat maar liefst 7 Oscars won. De landschappen en natuur van het Westen zijn van een ongekende schoonheid en de leefwijze van de Indianen wordt ook op respectvolle en realistische wijze neergezet. De scenes met de wolf zijn onvergetelijk en de sentimentele muziek is te danken aan John Barry.
maxcomthrilla
De film begon tergend slecht met Costner die pijn aan zijn voeten had, prompt een held werd en door een of andere koekenbakker naar een missiepost gestuurd werd. Eenmaal aangekomen op die post assimileerde ik al snel op in de film.
Het langzame aftasten tussen Costner en het Indianenvolk is mooi om te volgen met Costner die zich steeds meer op hun pad lijkt te begeven, maar zich soms even lekker terugtrekt op zijn oude vertrouwde stekkie. Vooral de buffeljacht en het moment waaraan hij zijn Indianennaam te danken had waren van een verbluffende schoonheid. Maar verder ook genoeg mooie plaatjes van het landschap: de paarden weerkaatst in een waterplas maar dan zodanig dat je alleen hun spiegelbeeld kon waarnemen, wat gefleem met wat dieren en een bijna meditatieve rust, zo loom als de tijd zich hier voltrekt.
Ik had ook wel het gevoel dat de Indianen redelijk juist geportretteerd werden. Zo sprak men hier liever niet over overledenen, wat ik wel kon linken aan de Aborginales in Australië. Een ander oervolk dat gelooft in goden en dat als gewoonte heeft dat als iemand overlijdt, je de naam die deze persoon droeg zo `n 20 jaar niet mag uitspreken.
Wat deze film meer dan de moeite waard maakt is de harmonie die Costner en de Indianenstam naar elkaar uitstralen. Natuurlijk zijn er af en toe wat kleine akkefietjes of ongemakkelijkheden veroorzaakt door een taalbarrière of door het aftasten van een voor beiden vreemde cultuur. Maar de sfeer blijft gedurende de hele film harmonieus, daar waar er gemakkelijk de grootste drama `s uit voort hadden kunnen komen. Bv. Indianen die beledigd waren omdat Costner een relatie met een vrouw onderhield die nog aan het rouwen was, Costner die de Indianen had laten vechten met wapens, wat de puurheid van hen aan had kunnen tasten. Maar gelukkig niets van dit soort groots opgezette drama sentimenten.
Ik was ook blij dat we uiteindelijk geen getuige waren van het leger dat de Indianen even te kijk kwam zetten. Goede beslissing om dat gedeelte met wat tekst af te doen, aangezien zoiets totaal niet bij de toon van de film gepast zou hebben. Het was immers toch wel duidelijk dat de blanke mens vroeg of laat, zichzelf de nodige grond toe zou hebben geëigend.
Het enige minpunt vond ik dat de blanke mens soms echt als een stel randdebielen werd neergezet. Dat men nodeloos dieren afschoot was tot daar aan toe maar de mannen uit het leger waar Costner uiteindelijk bij in de armen viel waren allemaal wel heel karikaturaal in al hun barbaarsheid. Ik was sowieso al wat meer op de hand van de oorspronkelijke bewoners van het gebied, die gelukkig niet een al te hoge aaibaarheidsfactor vertoonden.
Verder heb ik mij ook best geamuseerd met al die namen die de Indianen kregen toebedeeld. Nogal recht voor hun raap soms. 4*
Barfly
Vandaag in twee etappes de lange versie bekeken. Ook al is het af en toe mierzoet en is de sympathiegrens wel erg zwart-wit neergezet, ik heb genoten van de film.
Natuurlijk word je in deze film hartstikke belazerd door te spelen met je sentimenten (de wolf, het paard) en de natuurlijke neiging om te kiezen voor de onschuld (het onderspit delvende volk).
Maar als je zulke wonderschone beelden tevoorschijn kan toveren, met een verhaal dat zo mooi in elkaar gezet is... dan is zelfs het ietwat moeizame begin al snel vergeten.
Van mij had de film nog even door mogen gaan, zelfs met meer van hetzelfde. Vooral de momenten dat er eigenlijk niks gebeurd, vind ik prachtig. De sfeer in het dorp van de Sioux, de gesprekken, daar kan ik uren naar kijken en luisteren.
Ik zit alleen niet te wachten op een vervolg dat er ooit aan zit te komen. Dat lijkt me dan weer niets.
K@i
heb alleen gemist waarom hoge piet op kantoor nou zelfmoord pleegde ?
ook het einde snap ik niet waarom ging dances with wolves der alleen vandoor wat had dat voor zin ?
juhnzun
Prachtige beelden prachtige verhaal en lekker lang dito met andere woorden SUPER FILM
13woutie13
heb alleen gemist waarom hoge piet op kantoor nou zelfmoord pleegde ?
Onderweg werd hij door zijn stamgenoten bevrijd. Daar overtuigde het stamhoofd, ('Ten bears') hem ervan te blijven ook al vreesde 'Dances with wolves' wraak maatregelen van het U.S.Army. Uit angst dat ze op zoek naar hem de hele stam uitmoorden, vertrekt hij samen met 'Stands with a fist' om ze bij de stam weg te leiden, en een eigen leven te hebben.
Dogie Hogan
De film lijkt gemaakt voor Blu-ray: full version (3 u. 56 min.).
H1DD3
Dogie Hogan
Opgepast met de Blu-ray release: helaas de verkorte versie, zowel in US (zone A) als Engeland (zone B). Geen extra features.
De Duitse release is wel 234 minuten. En met extra's.
Maar.... misschien ff wachten tot deze jubileumuitgave: februari 2010.
(Pre-orders via Amazon.de: link.)
VilmExpert
Een moderne klassieker die ondanks zijn lange speelduur geen moment verveelt , het Noord-Amerikaanse landschap is prachtig om te zien.
Natasja22
ja het spijt me iedereen maar kan er geen enkel negatief dingetje over zeggen
gewoon echt een super film
ManuelGnR
Ik denk dat het kwam omdat we het bij onze (toen vreselijke) geschiedenislessen keken. We moesten er geloof ik ook nog vragen over maken ofzo. Saving Private Ryan viel een stuk beter..
13woutie13
Ja de film lijkt me vrij irrtant worden, als je hem in 4 keer moet zien.
*Thijs*
Fantastische meeslepende film die van mij nog uren mocht doorgaan. Onmiskenbar 5*
marximaal
vorige week weer gekeken. Erg mooie film wel een lange zit van vier uur
Dogie Hogan
Ongelofelijk dat het gemiddelde onder de 4 zit.. geweldige film!
BoordAppel
Want daar stemmen pubers niet en kan je geen 1 geven? Zoveel 0,5* stemmen staan hier overigens niet.

Ratelslangen, revolvers en rovers: Dit zijn de beste westernfilms

'Yellowstone' zonder Kevin Costner? Hier vijf westerntitels waarin de acteur nog wel te aanschouwen is

In de ban van 'Killers of the Flower Moon'? Hier vijf goede films over inheemse Amerikanen

Netflix-verwijderalarm: deze maand nog verdwijnen er 20+ films, dit zijn de vijf best beoordeelde

Braveheart

Mississippi Burning
Misdaad / Drama, 1988

Ben-Hur
Avontuur / Historisch, 1959
plattelandgebaseerd op boekculture clashdesertionmutinywolflanguage barrierself-discoverydakota buffalovriendschapunsociabilityvrijheidtennesseekansas, usasiouxindiaansneeuwpawnee tribe 19e eeuwlakotabison early america