Genre: Western
Speelduur: 181 minuten / 236 minuten (director's cut)
Geregisseerd door: Kevin Costner
Met onder meer: Kevin Costner, Mary McDonnell en Graham Greene
Releasedatum: 8 februari 1991
Bekijk via Videoland
Bekijk via CANAL+
Morgen om 12:35 uur op Film1 Action
Vrijdag om 09:45 uur op Film 1 Premiere
Plot Dances with Wolves
"Inside everyone is a frontier waiting to be discovered."
Luitenant John Dunbar wordt als held onthaald nadat hij per ongeluk de troepen van de Unie naar een overwinning leidt in de Amerikaanse burgeroorlog. Hij vraagt om een positie in het westen, maar hij vindt een verlaten plek. Al snel komt hij er achter dat hij daar niet alleen is: hij ontmoet een wolf en een indiaanse stam. Hij raakt bevriend met de indianen, en ontmoet een blanke vrouw die opgegroeid is bij de indianen.
- Trailer (YouTube)
- Dances with Wolves (BoekMeter)
- Dances with Wolves (MusicMeter)
- Kijk op Videoland
Lieutenant Elgin
Major Fambrough
Stone Calf
Ithildin
volgens mij is er behalve the godfather geen 1 film die beter is dan het boek.
fight club
Dogie Hogan
Geweldig goede film. Echt een van de beste films ooit. En met een geweldige Kevin Costner
. Zeker een plek in mijn top 10.
Een dikke 5.
Wat bedoel je daar mee?
Dogie Hogan
Open Range is veel sterker.
*__ANIME__*
Open Range was inderdaad een geweldige film, maar Dances with Wolves heb ik nog niet gezien (hij staat wel in de top 250 en Open Range niet).
veron35
Die wil ik heel graag een keer zien. Maar dat is er nooit van gekomen aangezien we hem op een versleten video hadden opgenomen.
Saldek
Ik stond er niet zo bij stil. Het indiaanse volk scheen behoorlijk onder de indruk te zijn van deze film. Want eindelijk werden ze in een film eens niet als wilden - de 'slechteriken' afgespiegeld, maar kregen ze eindelijk de erkenning voor wie ze in werkelijkheid waren. En inderdaad, in vroegere westerns waren indianen een kenmerk van gevaar wanneer een blanke in z'n eentje door het westen zou trekken. Dit was in werkelijkheid ook zo vroeger, maar demeer omdat het de indianen waren die door de overgekomen westerse beschaving werden bedreigd, omdat het 'wilden' waren. Door de hele eeuw heen werd het beeld gehandhaafd van de indiaan als een dreigend element voor de 'beschaving', waardoor het indiaanse volk als 'slecht' bleef bestempeld.
En toen kwam K. Costner met een verhaal over een westerse die erachter komt dat ze juist heel menselijk waren met waarden en normen die bij zijn eigen volk slechts nog mondjesmaat aanwezig was. En zo kwam de eerste (grote) verfilming met en over indianen zoals ze in werkelijkheid waren en eigenlijk nog steeds zijn.
Prachtfilm vind ik dit. Bijna poetisch verfilmd zelfs. Zelfs de lange versie (van 4,5 uur) verveelt geen seconde en neemt zelfs nog meer de tijd om de kijker mee te laten proeven van de weg van de 'native american'.
Met mijn voorliefde voor oorsprong en geschiedenis valt het mij moeilijk een beoordeling te geven lager dan 5 ster. Tevens door de schitterende opnames, de moeite die is genomen voor de cast en de durf die ommezwaai te maken van de 'wilde' die slecht was naar de indiaan als man met zorg en liefde voor natuur, tot volk van eer. Helemaal perfect.
susan**
prachtige film moest echt huilen toen op het eind de wolf dood ging
vond het zo zielig..
Didi_1975
Dit is mijn absolute favoriete film!
Vanaf de eerste keer heeft deze film mij geroerd.
Heb hem inmiddels een aantal keer gezien en hij blijft boeiend.
Alle ingrediënten voor een goede film zitten er wat mij betreft in. Vooral het stukje emotie zonder dat het te sentimenteel wordt, en ja, daar houd ik van.
Kevin Costner acteert geweldig, echt geknipt voor deze rol.
Ik vind hem ook bijzonder vanwege de manier waarop de Indianen worden belicht. De scènes waarin de buffels over het beeld razen, bezorgen me steeds weer kippevel.
Echt een heel bijzondere film, die voor mij op nummer 1 staat. Laat dus geen twijfel dat ie van mij een dikke 5* krijgt!
veron35
Net voor de 1e keer de director's cut gezien. En geweldig. Van nummer 5 naar 3 in mijn top 10.
Subliem!
anne J
Prachtige film. Al misschien wel anderhalf jaar terug dat ik hem zag, maar ik kan me nog alles goed herinneren hoe het ging. En dat heb ik alleen bij films die ik écht goed vond
Heel mooi, een 4,5* van mij.
Bart Tönjann
Zeer biezonder goeie film. Vooral de eerste helft, op het kamp. Als Costener bij de indianen komt word het ietsies saaier. Ook geweldige muziek. 4.5 sterren
Theatertje
Mooie film, maar duurt ietsje te lang, en dat is zonde, anders zou de film perfect zijn. 3 sterren.
kort0235
Ik ben blij dat ik de extended versie heb. Het is inderdaad een hele zit, maar je wordt als het ware in de film gezogen en dat is me goed bevallen. Binnenkort ga ik deze film nog eens zien, want zowel de film als de muziek is prachtig!
Bart Tönjann
Moet bij dezen toch mijn mening veranderen. De hele film is perfect, zowel de scene's van de eerste helft als die van de tweede. Misschien verhoog ik dit spektakel dan ook van 4.5 naar 5 sterren, maar daar twijfel ik nog over
xMartine.
Eigenlijk moet dit verplichte kost voor iedereen zijn. Super! Echt heel ontroerend..
dionj
Geweldige film, vooral die stukken met de indianen, ook prachtige locaties en natuur!
wutang36
Het is heel mooi om te zien hoe men (Costner) probeert contact te zoeken/maken met de indianen en ook hoe hij zijn best doet om de culture/traditie van indianen te begrijpen, maar aan de andere kant ook heel erg slecht hoe men (zijn maatjes van het leger) probeert dit allemaal te verpesten. Het is het kijken waard. 4.5 *
gebruiker_56935
Gave film. Heel erg boeiend. Je wordt er echt in meegesleept. 4,5
Willy Wartaal
Kan iemand mij vertellen of de directors cut een ander einde heeft dan de kortere versie? Ik kan mij zoiets vaag herinneren.
veron35
Volgens mij eindegen ze het zelfden. Lang geleden dat ik de bioscoop versie heb gezien...
smorazal
Heb deze film al drie maal gezien, eerste keer in bioscoop, daarna dvd gekocht, en er komt zeker een vierde keer bij.
Heb van kinds af aan al een nare smaak hoe het indianenvolk werd afgeschilderd als onbeschaafd en kwaadwillend.
Deze prachtige, soms ontroerende film met zijn schitterende natuur beelden gaf me eindelijk het gevoel van "zie je wel welk volk onbeschaafd was (is)".
Ben me wel bewust dat dit misschien meer over mezelf zegt dan over deze film, maar na het lezen van veel meningen sta ik gelukkig niet alleen.
Voor mij is deze film een 5
nightbreed
Het wordt tijd dat ik deze prachtige licht-epische film eens een mooi cijfer ga geven.
Ik heb de film 2 keer gezien maar ik wil hem zeker nog een keertje zien.
Prachtig vormgegeven en prachtig hoe er de tijd wordt genomen om de karakters en het verhaal tot bloei te laten komen.
Cijfer: 4,5
JTV-kijker
- 2017 stemmen
wow, prachtige film en geeft een mooie sfeer weer.
De landschappen zijn echt enorm mooi alleen
duurde de film net iets te lang maar ik heb me geen moment
verveeld tijdens de film, het einde is weer triestig en
het raakt me vooral omdat het voor een stuk echt gebeurt is.
Ik vond het wel vreemd dat de indianen zo vlug overweg konden
met geweren maar voor de rest een prachtfilm 4.5ster, dubbel en dik verdiend

Ratelslangen, revolvers en rovers: Dit zijn de beste westernfilms

'Yellowstone' zonder Kevin Costner? Hier vijf westerntitels waarin de acteur nog wel te aanschouwen is

In de ban van 'Killers of the Flower Moon'? Hier vijf goede films over inheemse Amerikanen

Netflix-verwijderalarm: deze maand nog verdwijnen er 20+ films, dit zijn de vijf best beoordeelde

Braveheart

Mississippi Burning
Misdaad / Drama, 1988

Ben-Hur
Avontuur / Historisch, 1959
plattelandgebaseerd op boekculture clashdesertionmutinywolflanguage barrierself-discoverydakota buffalovriendschapunsociabilityvrijheidtennesseekansas, usasiouxindiaansneeuwpawnee tribe 19e eeuwlakotabison early america