• 9.374.332 stemmen

Dances with Wolves (1990)

Western | 181 minuten / 236 minuten (director's cut)

Genre: Western

Speelduur: 181 minuten / 236 minuten (director's cut)

Geregisseerd door: Kevin Costner

Met onder meer: Kevin Costner, Mary McDonnell en Graham Greene

Releasedatum: 8 februari 1991

Plot Dances with Wolves

"Inside everyone is a frontier waiting to be discovered."

Luitenant John Dunbar wordt als held onthaald nadat hij per ongeluk de troepen van de Unie naar een overwinning leidt in de Amerikaanse burgeroorlog. Hij vraagt om een positie in het westen, maar hij vindt een verlaten plek. Al snel komt hij er achter dat hij daar niet alleen is: hij ontmoet een wolf en een indiaanse stam. Hij raakt bevriend met de indianen, en ontmoet een blanke vrouw die opgegroeid is bij de indianen.

Lieutenant Dunbar

Major Fambrough

Stone Calf

avatar van Turkeyloverz

Turkeyloverz

4 uuur? Hebben ze de lange versie uitgezonden?

avatar van boerenpummel

boerenpummel

Jep

avatar van boerenpummel

boerenpummel

Goodfella_90 schreef:

Jij zou ook hed boek moeten lezen boerenpummel ( ), vind je vast geweldig! Het boek is nog vele malen beter dan de film.

Nou, dan moet ik dat boek maar eens gaan lezen.

avatar van film_kaza

film_kaza

volgens mij is er behalve the godfather geen 1 film die beter is dan het boek.

avatar van Dennis Evahi

Dennis Evahi

...Heel typisch misschien maar ik zal deze film niet snel opzetten. Duurt zooo lang en na 1 keer kijken weet ik het wel. Raar?! Neemt niet weg: hele mooie film, dat wel! Met heel veel zorg en aandacht gemaakt.

****-sterren

avatar van MrBig21

MrBig21

Mijn nr 1.. absoluut!

avatar van film_kaza

film_kaza

Materny schreef:

Mooi verhaal inderdaad,

Er is 1 ding dat ik niet snap aan die 3 woorden. Antwoord je op mijn bericht of op die van een ander?

avatar van glaedr

glaedr

wat een film 4 uur!! het was een mooie film dus ik viel niet in slaap een mooie film over het leven van de indianen

avatar van Iketes

Iketes

• 1968 berichten

Erg genoten van de film, al had er wel wat meer actie in mogen zitten i.m.o. Goed acteerwerk en prachtige locaties maken het echter wel tot een topper.

4,5 *

avatar van DokterBerber

DokterBerber

echt 1 die een klassieker gaat worden,

prachtige beelden in een schitterende omgeving

mooi verhaal en goed geacteerd!

denk kevin kostners beste film tot nu toe

4.0 ster ~8)

avatar van al_pacinO

al_pacinO

Goede film met een goede costner

iid prachtige omgeving en beelden maken het tot een must

Goed acteerwerk en scenario en een super goed verhaal

(vind ik)

goede film die zeker thuishoort waar hij staat

avatar van deStef

deStef

De beste film van de jaren '90 als het aan mij ligt. Boeiend verhaal, mooie beelden, mooie muziek. De bioscoop versie heb ik meerdere malen met gemak in een keer uitgekeken. En later ook nog enkele keren de 4-uurs versie. TOP-film

avatar van dollie

dollie

Zeer mooie film, af en toe een beetje traag, maar nooit storend, goed acteerwerk en mooi verhaal. *4

avatar van LuCos

LuCos

1 van de betere films ooit, goed geregisseerd, mooi verhaal en goede script. De acteurs zijn ook heel goed. Misschien ietsjes te lang, maar dat maakt mij niets uit. 4,5 sterren.

avatar van jasperthew

jasperthew

Toppertje dit, krijgt dan ook de dikke 4*

Ik kan alleen al uren lang in bed liggen naar de soundtrack luisteren. De soundtrack draagt erg veel bij aan het beetje lang, maar boeiend verhaal

avatar van patricia-tepest

patricia-tepest

je hebt helemaal niet in de gaten dat de film zo lang duurt, mooie film met een toen nog leuke kevin costner

avatar van didodea

didodea

hij duurde misschien 4 uur, maar ik heb me geen moment verveeld..! Vond het zelfs jammer dat ie afgelopen was..

1 van mn favorieten: 5 sterren!

avatar van pin-up

pin-up

Super .. Ik heb hier nog eens een presentatie over gehouden. Erg dramatisch dat Cisko (paard) doodgaat en dan door de gieren word opgegeten. Maar een heel mooi verhaal!! *****

avatar van The One Ring

The One Ring

Gisteren weer gezien en de eerder uitgedeelde 4,5* is iets te veel van het goede, maar het blijft een prima film.

De film komt ietwat traag op gang. De hele reis van Dunbar tot hij eenmaal bij zijn post aankomt wordt uitgebreid in beeld gebracht, maar voegt weinig toe. De momenten dat Dunbar contact probeert te leggen met de indianden zijn de mooiste momenten. Als Dunbar eenmaal echt bij de groep hoort blijft de film goed, maar haalt hij niet meer het niveau van daarvoor. En het einde blijft jammer. De verwachte climax blijft uit.

Ik miste volgens mij trouwens een paar scènes. De eerste keer zal ik waarschijnlijk wel de langere versie gezien hebben.

avatar van pjutter

pjutter

erg mooie film, met heel erg mooie beelden,

verveelt ondanks de lange speelduur, geen moment!!

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Voor het laatst gezien in de bioscoop, dus al weer een redelijke tijd geleden, te lang vond ik om zo uit het blote hoofd op te stemmen. Weet nog wel dat ik hem erg mooi vond toen, gelukkig is er op dat gebied niet veel veranderd want dit is nog steeds een prachtige western met een schitterende cinematografie.

Dances with Wolves handelt mooi over de westernthematiek van het laatste stuk ongerepte wildernis dat onvermijdelijk zal worden opgeslokt door de beschaving. John Dunbar is de romanticus die op zoek is naar zijn vrijheid en naar zichzelf (mischien wel om zijn geweldadige oorlogsverleden achter zich te kunnen laten) en vindt zichzelf terug in alle eenzaamheid op de eindeloze hoogvlakte van het noord-amerikaanse continent. Een omgeving die ontzag en bewondering opwekt. Ontzag en bewondering voor de woeste medogeloze natuur en voor de bewoners van dit gebied die met die natuur weten te leven. Duidelijk is dat Dunbar eigenlijk vanaf het eerste treffen gefascineerd is door zijn nieuwe buren, de indiaanen en zijn nieuwsgierigheid wint het al snel van de argwaan en angst. Iets dergelijks speelt zich ook in omgekeerde richting af, ook de indiaanen raken langzaam aan gefascineerd door die eenzame bleekgezicht in het fort. Eigenlijk is dit ook wel een mooi stukje thematiek in de film, dat met openheid, begrip en respect mooie dingen kunnen worden bereikt en dat angst en onbegrip uiteindelijk slechte raadgevers zijn.

Dunbar lijkt zich steeds meer te verweven met het indiaanenvolk en eigenlijk is dat niet zo vreemd aangezien ze beidde hetzelfde noodlot tegemoet gaan. In het nieuwe westen zal immers geen plaats meer zijn voor de immense kuddes van bizons en de volkeren die daar van leven noch zal er plaats zijn voor figuren als Dunbar met hun hang naar onafhankelijkheid en vrijheid. En alhoewel dit thema vaker terugkeert binnen het genre vind ik het mooi dat nu ook eens gekozen is voor de invalshoek vanuit de oorspronkelijke bewoners.

En ja de film is cinematografisch mooi, die kent een aantal erg mooie beelden. Het is ook echt zo'n film waar ze in amerika bijzonder goed in kunnen zijn. Groots, episch met overweldigende beelden en muziek als het goed gedaan is kan ik daar erg van genieten. Dances with Wolves stelt op dat gebied niet teleur. Zo is de jacht op de bizons erg sterk gedaan. Weet nog dat dit behoorlijk indrukwekkend was op het grote doek maar ook op een 71cm breedbeeld doet dit het gelukkig nog steeds bijzonder goed. Daarnaast vind ik de portretering van de Sioux indiaanen erg gepast en niet overdreven geromantiseerd.Er wordt sterk geacteerd en ondanks de lange speelduur verveelt de film eigenlijk nergens, het blijft allemaal meeslepend en fascineerend.

De minpuntjes dan maar, film leunt soms wel een beetje naar het sentiment maar eigenlijk mag dat best ook wel eens. De romantische liefdesaffaire was naar mijn smaak ook net iets te uitgebreid.

Dances with Wolves, zeker een goede film die de moeite waard is om gezien en herzien te worden, 4 welverdiende sterren haalt dit schitterende regiedebuut van Kevin Costner dan ook makkelijk.

Tenslotte nog een vraagje. Waar focust de 4 uurs versie zich nu meer op tov de normale versie?

avatar van basketballerke

basketballerke

Meer dan blij verrast bij deze film, hij was echt schitterend. Het hele verhaal maakt hem zo mooi, net zoals de beelden en landschappen, de indianen en hun manier van leven is vind ik zelf fasinerend. Costner acteert meesterlijk en heeft hiermee ook een meesterwerk gemaakt. De film vind ik overigens totaal niet lang, kan eeuwig doorgaan.

Een dikke 5*

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

De landschappen vielen mij enorm tegen. Maar dat is eigenlijk ook niet meer dan logisch na het lezen van het boek.

avatar van Movie_fan#

Movie_fan#

opzich een goede film met uiterst mooie locaties en ook leuk om te zien hoe het er toen aan toe ging bij de indianen. Kostner speelt goed en het camerawerk is verbluffend maar daarintegen duurt deze film veel te lang en is die op sommige momenten best wel saai.

Niet echt mijn soort smaak van films maar deze was toch nog best goed.

avatar van Dynamovie

Dynamovie

Gisteren samen met echtgenote de director's cut gezien. Nog mooier dan de ingekorte versie.

Goed acteerwerk, prachtige beelden, schitterende filmmuziek van John Barry en spanning en romantiek goed afgewisseld. Wat een schatje, die 'Stand With A Fist' (Mary McDonnell). Kortom: ook van mij een dikke 5*

avatar van Movie_fan#

Movie_fan#

Verhoog naar 4,0* bij herziening

avatar van Ronnievb

Ronnievb

Een erg dubbel gevoel geeft deze film me. Waar er een prachtig thema is, veel hele! mooie wideshots van de grasvelden, en zeer aardig acteerwerk van Costner, is er ook veel in de film waar ik me aan ergerde, en vooral die negatieve punten brengen me tot een conclusie van een 2,0 ster.

Het begin is ronduit slecht, ik kan niet anders zeggen, overgedramatiseerde scene van een John Dunbar, volledig met zwaargewond been, die zonder dat we daar ook maar enkele reden toe krijgen glorie en zijn dood tegemoet rijdt, maar door het belabberde schietwerk van een man of 30 daar ongedeert uitkomt. Vervolgens krijgen we ook niet echt een sterke reden waarom hij vervolgens persé juist op die post gestationeerd wil worden. Waarom Costner vervolgens besluit daarbij een volledig gestoorde hogere officier voor te dragen, is me al helemaal een raadsel, want ik vond hem totaal tegen de toon van de film in, maar goed, tot zover kon ik dit nog allemaal zien als de vrijheid die een regisseur heeft.

Maar naarmate de film vordert zijn er nog genoeg elementen die op zijn minst storend waren, waarom moest er bijvoorbeeld in 's hemelsnaam de relatie met de wolf zo geromantiseerd worden, je kan een wolf die zich zo mak als een lammetje gedraagt inclusief uit de hand eten en 'zijn baasje' voeren niet echt waarheidsgetrouw noemen. Donder bij spanning, stereotypering van de Amerikaanse 'domme' soldaten, Indianen die zich als totale barbaren gedragen (wat, voor zover ik in mijn lessen amerikaanse historie heb begrepen, niet met doden en schieten gepaard ging), het was gewoon allemaal iets te veel van het goede. Costner wou hier gewoon veel meer van maken dan mogelijk was.

Maar er was technisch ook nog wel wat aan te merken, zo heb ik enkele onscherpe fragmenten opgemerkt en werd je zowat doodgegooid met de score, die ik dus na verloop van tijd wel gehoord had.

Nee, costner kan het beter bij acteren houden, wat ik, volgens mij in tegenstelling tot iedereen hier, wel zeer behoorlijk vind. Wat een grap dat deze film 7 oscars heeft gekregen, maar goed, het blijft Amerika.

avatar van Kouros

Kouros

prachtig, ik moet bijna janken als ik deze film kijk,

vooral het einde vind ik super mooi

een 4,5

avatar van Naduah

Naduah

Als iemand mij vraagt....wat is jouw topfilm...dan is het deze wel. Prachtig verhaal, zielige scenes met het paard en de wolf (sorry ben een dierenliefhebber), zooo ontroerend. Mooie omgeving, mooie acteurs (indianen), gewoon een innemend verhaal. Ook al duurt deze film 4 uur, hij verveelt me nooit op een regenachtige zondagmiddag. Heerlijk gewoon...

avatar van veron35

veron35

Geweldig goede film. Echt een van de beste films ooit. En met een geweldige Kevin Costner . Zeker een plek in mijn top 10.

Een dikke 5.