• 9.374.477 stemmen

Dances with Wolves (1990)

Western | 181 minuten / 236 minuten (director's cut)

Genre: Western

Speelduur: 181 minuten / 236 minuten (director's cut)

Geregisseerd door: Kevin Costner

Met onder meer: Kevin Costner, Mary McDonnell en Graham Greene

Releasedatum: 8 februari 1991

Plot Dances with Wolves

"Inside everyone is a frontier waiting to be discovered."

Luitenant John Dunbar wordt als held onthaald nadat hij per ongeluk de troepen van de Unie naar een overwinning leidt in de Amerikaanse burgeroorlog. Hij vraagt om een positie in het westen, maar hij vindt een verlaten plek. Al snel komt hij er achter dat hij daar niet alleen is: hij ontmoet een wolf en een indiaanse stam. Hij raakt bevriend met de indianen, en ontmoet een blanke vrouw die opgegroeid is bij de indianen.

Lieutenant Dunbar

Major Fambrough

Stone Calf

avatar van -Jennifer-

-Jennifer-

Echt een prachtige film! Het maakt mij niet uit dat hij zo lang is, hij is echt prachtig. Een heel mooi verhaal, ook de omgeving is erg mooi! Het verteld echt hoe vreed de blanken wel niet waren, en hoe indianen leefde. Ik ga echt helemaal op in dit verhaal!

avatar van hinie

hinie

Heerlijke film.

mooi gefilmd! mooi verhaal!

avatar van waidman

waidman

Fantastische film, de lengte is zelfs zeer functioneel om het verhaal te vertellen. De directors cut is de beste versie. De indianen rollen zijn fantastisch, vooral Floyd Red Crow Westerman maakt indruk. Onnodige scene in de film is de gekke majoor, om te laten weten dat niemand in het fort zich herrinert dat hij naar de outpost is gegaan was een simpel brandje ook genoeg geweest. Voor de rest is het een prachtige film, prachtige natuuropnames en sfeervolle muziek. De scenes met de wolf springen er uit, daarnaast is de overval door andere indianen prachtig in beeld gebracht, Wes Studi is geknipt voor dit soort rollen, denk aan Last of the Mohicans en Geronimo. Een absolute aanrader.

waidman schreef:

In mijn herinnering ging dit in het boek ook heel anders. Hoe precies, weet ik niet zo goed meer.

avatar van animalkrullie

animalkrullie

Een mooie sfeervolle film, die zijn oscars heeft verdiend.

avatar van werry

werry

ik vind het een geweldig film...

super... mooi acteer werk.. mooi camera werk.. alles wat een goede film moet hebben!!

natuurlijk beetje lang maar dat vind ik niet erg!

avatar van jolijn!

jolijn!

Prachtige film. Je hebt niet eens in de gaten dat hij zolang duurt. Ook de humor in de film vind ik goed, beetje afwisseling

avatar van otherfool

otherfool

De eerste film die ik in de bios zag. M'n ouders hadden een mindere uit kunnen zoeken...

4*, ik moet me binnenkort maar eens aan de director's cut wagen.

avatar van kort0235

kort0235

Een prachtige film. Heb zelf de director's cut gekocht. Deze lange film heeft me geen moment verveeld. Prachtige opnames, mooie muziek en een zeer goede Kevin Costner.

avatar van fasca

fasca

Net de lange versie gezien van 236 minuten. Het blijft een prachtige film. Mooie beelden en geweldige muziek.

Ik geef niet vaak een 5 maar deze film verdiend het.

avatar van *Chrissie*

*Chrissie*

Heb net het boek uit(de dans van de wolf-Michael Blake), andere einde als de film. Heb er mij tentamen Nederlands over gedaan... 8,6, ben er trots op.

avatar van Waku

Waku

Een van de mooiste, geloofwaardigste westerns ooit gemaakt.

Alleen de serie Centennial komt in de buurt van deze inmiddels geworden klassieker.

Prachtige soundtrack.

Fantastische beelden en een goed beeld over de verhoudingen tussen het amerikaanse leger en de indiaanse bevolking.

Realistisch en overtuigend werkje.

Alles klopt aan deze film.

avatar van film-gek

film-gek

meesterlijke film echt meesterlijk, heel goed verhaal komt heel realistisch over super gewoon

5.0

film_kaza

ik hou niet zo van western films.

dat deze nou een goed gemiddelde heeft maakt niks uit.

avatar van Sincity

Sincity

Dit is niet echt een western film. Het gaat over de burger oorlog maar Kevin Costner moet een lege plek bewaken.

Prachtige film!! Een film die je ook raakt en culturen van een hele andere kant laat zien. Prachtig hoe de realtie tussen de husky en Cosner zich ontwikkeld. De film is zo vloeiend en leuk om te zien dat als je bij het einde bent , je eigenlijk niet wil dat de film is afgelopen.

Goodfella_90

Nooit geweten dat er een vervolg was op mijn favoriete boek Dances With Wolves. Toevallig kwam mijn moeder vandaag thuis met het vervolg, geschreven door dezelfde schrijver. Ben zeer benieuwd of het in de buurt komt van deel 1.

avatar van TheRisingSun

TheRisingSun

Klopt het, dat de titel van dat vervolg "The Holy Road" is, Goodfella? Want dan heb ik hem ook zien staan bij Bol.com... Lijkt me wel interessant om te gaan lezen.

Goodfella_90

Nou ja, in het Nederlands zijn ze vertaald. Dan heette het 1e deel Dans van de Wolf en deze heet Dans van de Strijder. Ik heb het boek nu even niet voor handen, maar ik zal later wel even kijken of de Engelse titel er ook in staat.

Goodfella_90

Het is overigens inderdaad The Holy Road. Als ik wat verder ben, laat ik wel horen of dit deel ook aan te raden is.

avatar van TheRisingSun

TheRisingSun

Is goed! Lijkt mij in ieder geval wel de moeite waard.

avatar van door

door

Goed!!

Dat hij eindelijk weer eens op televisie komt.

Ik heb ooit eens de muziek (gewoon de soundtrack) van deze film gespeeld en ik vond hem echt heel mooi, daarna ook gelijk maar even de film erachteraan gekeken.

Maar dat is inmiddels ook alweer 6 jaar geleden dus word het tijd voor een 2e keer.

avatar van HeatWave

HeatWave

Ondanks dat deze film erg goed in elkaar steekt, moet ik gelijk toegeven daar valt niet veel over af te dwingen, heeft deze film me nooit zo kunnen boeien.

Het is af en toe zo enorm langdradig.

avatar van Pilcrepus

Pilcrepus

Af en toe hoopte ik dat het einde niet meer te lang op zich liet wachten, desalnietemin een goede film die er wel voor zorgt dat je hem van begin tot eind volhoudt.

Het verhaal bleek me wel te boeien, al had ik dat niet verwacht.

Ik geef hem 4 sterren.

avatar van boerenpummel

boerenpummel

Erg lange film, maar ook een erg goede film.

Wederom snap ik niet waarom zoveel mensen Costner een slechte acteur vinden. Ook Graham Greene is uitstekend net als de rest van de Indianen. Het verhaal is, als het je weet te raken (wat bij mij het geval was) constant boeiend en langzaam zie je een tijdperk eindigen, net als in Once Upon a time in the West)

Goodfella_90

Jij zou ook hed boek moeten lezen boerenpummel ( ), vind je vast geweldig! Het boek is nog vele malen beter dan de film.

film_kaza

ik heb al 2 uur van de film gezien. tot nu toe vind ik er niet zoveel aan en word als je het mij vraagt overschat. Ik heb het einde nog niet gezien maar tot nu toe verdient hij maar 3 sterren. ik word moe dat het zo langdradig is

avatar van Leno

Leno

De director's cut is ook wel erg lang; Costner draafde wat door met zijn cut, vier uur is te lang.

film_kaza

ik heb heb nu afgekeken en ik vind hem niet zo goed. mooi verhaal, ho maar. ik vond het maar irritant en te lang.

avatar van Materny

Materny

Mooi verhaal inderdaad, en ook sterk geacteerd door zowel Costner als de indianen.

Toch blijf ik bij het feit dat deze film véél en véél te lang is, en dat terwijl ik de director's cut nog niet eens gezien heb.

Er wat best wel op z'n minst 30min afgekund maar die keuze was helaas niet aan mij besteed.

Ook prachtige landschappen, dat moet nog even gezegd worden.

3.5*.

avatar van door

door

Ik was wel even vergeten voor dat ik hem ging kijken dat hij wel 4 úúr duurde, erg lang hoor, geloof ik één van de langste films die ik ooit gezien heb, maar toch heel mooi.