• 9.376.903 stemmen

Met onder meer: James McAvoy, Michael Fassbender en Rose Byrne

Gesproken taal: Duits, Engels, Spaans, Frans en Russisch

Releasedatum: 2 juni 2011

Plot X: First Class

"Witness the moment that will change our world."

'X-Men: First Class' vertelt over de epische beginselen van de X-Men sage, en onthult de geheime geschiedenis van wereldwijde gebeurtenissen. Voordat mutanten zichzelf voor de wereld bekend maakten en voordat Charles Xavier (James McAvoy) en Erik Lensherr ( Michael Fassbender) de namen Professor X en Magneto aannamen, waren ze twee jonge mannen die hun krachten nog voor het eerst moesten ontdekken. Ze waren toen nog geen aartsvijanden, sterker nog, ze waren beste vrienden die samen met andere mutanten (sommige bekend, sommige nieuw) de aanstaande armageddon probeerden te stoppen. Ergens in dat proces ontstaat er een kloof tussen beide mannen, waardoor de eeuwigdurende oorlog tussen Magneto's broederschap en de X-Men begon.

Charles Xavier (24 Years) / Professor X

Man in Black Suit

Alex Summers / Havok

avatar van AHWA

AHWA

Waarschijnlijk een sequel op deze prequel, maar nog altijd een prequel voor de eerste X-Men film.

Edit:

Jij snapt hem

Naomi Watts

Al kan deze onmogelijk in hetzelfde universum spelen dan de vorige drie films natuurlijk. Hou nou eens op deze in één adem te noemen met die andere films .

avatar van rep_robert

Er staat toch duidelijk X-Men bovenaan deze pagina. Daarnaast moet je niet zo negatief over die andere delen doen, deel 1 vind ik toch echt ook een toppertje hoor

Maar wel een zooi X-men gezien waar ik nog nooit van had gehoord(of gezien in de tekenfilmserie) in deze film, komen ze ook in de comics voor?

Naomi Watts

Dus de nieuwe Superman heeft ook automatisch te maken met de timeline uit de jaren 70? Vreemde redenering hoor . Nee, vond die films niet zo veel, sorry .

Yup, ze komen allemaal voor in de comics.

avatar van rep_robert

Als je het zo stelt klinkt het vreemd natuurlijk, maar deze films liggen allemaal zo vers in het geheugen dat je het een en ander toch makkelijker met elkaar vergelijkt he. Maar die Wolverine film liep volgens mij al niet synchroom met de trilogie, volgens mij deze ook niet. Dus wat dat betreft is dat geen must nee.

Moet wel zeggen dat deze aanpak ook wel goed is (voor een eventuele nieuwe franchise?), aangezien je wel veel binding krijgt met de personages. De oude trilogie gaat er toch anders mee om, aangezien je toch al een soort van binding met iedereen moet hebben om er uberhaupt wat van te volgen

avatar van Glacius

Glacius

Naomi Watts schreef:

Ben er vrij zeker van dat dit in hetzelfde universum afspeelt. Vind ik opzich niet zo erg, want Xmen is in dat opzicht nog best een aardige trilogie.

Mystique gaat trouwens zwanger worden van Azazel en dan heb je Nightcrawler

Verder toch nieuwsgierig waarom dit niet in hetzelfde universum af zou kunnen spelen?

Glacius schreef:

Als je alleen al kijkt naar de tijdsprong die ze nemen. Het enorme leeftijdsverschil van Xavier in de originele trilogie, en nu, en dat geldt voor meerdere characters. Dat het broertje van Scott hier ongeveer 16 is, rijmt bvb. totaal niet met de leeftijd die Scott heeft in de trilogie. Dan had je beter voor Vulcan kunnen gaan ipv Havok dan had je nog ademruimte gehad (alleen moet je zijn rol dan wel totaal omgooien itt de comics, ook lastig). Zo zijn er meerdere continuity mistakes mocht het in één universum horen. Al is dit wel een beetje mierenneuken .

Tuurlijk zijn dit kleine dingetjes maar voor mij voldoende om dit totaal los te zien van de andere films. Maar ook de woorden van Vaughn zijn belangrijk, ook al gaat het niet om een reboot persé, hij heeft 'm wel totaal losgekoppeld van de trilogie. X4 en X5 komen zonder twijfel, al denk ik dat Vaughn's mindset om een totaal onafhankelijke reeks in gang te zetten wel eens kan slagen.

Maar als je nu wil stellen dat ik aan het mierenneuken ben heb je gewoon gelijk hoor .

avatar van rep_robert

Hoe oud is Wolverine eigenlijk? Die is hier ook al volwassen in de jaren 60. Dat rijmt toch niet met de Wolverine film? Dus dat is ook al anders

Naomi Watts

Wolverine's verouderings proces wordt vertraagt door zijn healing powers. Dat is plausibel te maken.

avatar van Miss A

Miss A

Gisteren gezien en ik vind hem erg goed.
Ik ken de comics niet dus ik vond het wel interessant om te zien hoe het allemaal is begonnen en dat mystique en charles elkaar dus al kennen wist ik totaal niet haha (A)

Vond het ook leuk dat je wolverine er ff in zag

avatar van Miss A

Miss A

rep_robert schreef:

moet dit niet ff als spoiler erbij gezet worden..niet verkeerd bedoeld hoor

avatar van SunChaser

SunChaser

Valt me eigenlijk alles behalve mee voor een Wolverine-loos X-men film. Nog 40 miljoen en het productiebudget van 160 miljoen is al terug verdiend. .

Niet echt, behalve marketingkosten verdienen ook bioscopen aan de film. De boxoffice gaat niet 100 procent naar de maatschappij natuurlijk.

Naomi Watts schreef:

Dat snap ik natuurlijk, maar ik probeer even terug te denken aan de film en welk tijdperk die film zich afspeelde, aangezien daar het ontstaan van Wolverine wordt uitgelegd.

Miss A schreef:

moet dit niet ff als spoiler erbij gezet worden..niet verkeerd bedoeld hoor

Gewoon een cameo van 5 seconden, kan niet zoveel kwaad toch?

avatar van filmfr3@k

filmfr3@k

rep_robert schreef:

als je origins hebt gezien dan zag je dat wolverine samen met sabretooth ongeveer uit de 18e eeuw komen en hebben meegevochten met de amerikaanse burgeroorlog, de eerste wereldoorlog, de tweede wereldoorlog en de oorlog in vietnam. later toen generaal hoe heet hij ook al weer? ze vroeg voor een speciaaal team zijn ze vijanden geworden.

avatar van rep_robert

Is al weer 2 jaar geleden dat ik hem heb gezien, maar je hebt gelijk ja.

avatar van AHWA

AHWA

Ik heb Flemying niet eens herkend als Azazel

avatar van ken1976

ken1976

filmfr3@k schreef:

Je hebt helemaal gelijk ...en het is Generaal Striker !!! gheghe

Naomi Watts

Majoor/Kolonel Stryker maar geeft niet hoor. Munson is generaal.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

"Hello I'm Charles Xavier and this is my friend Eric..."

"Go fuck yourself."

Het was na het teleurstellende X-Men: The Last Stand en Wolverine spin-off een verrassing wat First Class zou gaan doen. En hoewel deze prequel nergens het niveau van de eerste twee films uit de franchise weet te bereiken, het is toch een mooie stap vooruit gezien de laatste twee delen. X-Men: First Class hoort eigenlijk een reboot te zijn, waardoor je zou verwachten dat het allemaal totaal anders zou worden opgezet dan de vorige films. Echter door de aanpak en talloze verwijzingen naar de eerdere delen, is de film een trouwere opvolger dan films als The Last Stand of de Wolverine prequel. Het lijkt in mijn ogen dan ook meer op een nieuwe deel in de franchise dan een losstaand deel, zoals het (volgens de makers) zou moeten zijn. Vraag me ook af waarom je dergelijke beslissingen maakt als je duidelijk een reboot wil maken.

De positieve elementen van First Class zitten 'm vooral in het duo Erik en Charles, beide ook op een voortreffelijke wijze neergezet door Fassbender en McAvoy. Het ontstaan van deze twee uitgesproken personages is interessant om te zien en het tweetal lijkt een sterke chemie te hebben, evenals McKellen en Stewart dat hadden in de eerdere films. En Bacon speelt een heerlijke rol, na Bruce Davidson en Brian Cox weer een amusante schurk in een X-Men film. Enkel jammer dat de meeste overige personages (en dat zijn er opnieuw best veel) maar amper weten te boeien. De jonge leerling-mutanten zijn vrij eendimensionaal en ben je vrij snel weer vergeten. Laat staan dat je de overige personages nog weet te onthouden. Het dieptepunt was de rol van Rose Byrne als Moira MacTaggert. Vervelende, saaie rol. En sommige rollen hadden volgens mij best potentie (vooral de hulpjes van Shaw), maar kregen amper wat te doen. Er werd meer tijd besteed aan het hele kernoorlog- plot, waar imo teveel aandacht naar toe ging.

Verder ben ik niet zo'n fan van de toon van de film. Dat luchtige, kleurrijke zal ongetwijfeld jongere kijkers aantrekken, maar ik voelde er toch niet zoveel voor. Een hoop tiener-soap gedoe rondom verliefde pubers met een vrij belabberd acterende Jennifer Lawrence. Gelukkig is er ook wel spektakel - het blijft een superheldenfilm - maar veel special effects waren nogal lelijk. Vooral bepaalde actiesequenties zagen er niet uit. Desondanks best een aardig filmpje, met vooral een sterk begin. Wat mij betreft niet de beste X-Men film, maar het is geen The Last Stand. Laat staan een X-Men: Wolverine.

Voordeel van de twijfel, een kleine 3,5 sterren.

avatar van The Rockfather

The Rockfather

Geweldige film. Heel mooi verteld hoe alles tot stand is gekomen, met name de vriendschap tussen X en Magneto.

Ook zitten er een paar leuke cameo's, waarvan eentje er echt bovenuit steekt. Topfilm, beter dan de andere x-men films.

5 *****

avatar van barcam

barcam

Zeer geslaagde prequel van de X-Men reeks.

vooral Kevin Bacon springt er uit als slechterik.

Vond het prettig dat het allemaal veel luchtiger en met veel humor was.

Van mij mogen prequels en sequels blijven duren als ze dit niveau halen.

avatar van wwelover

wwelover

Verrassend leuke film, al is dat met deze regisseur nou ook weer niet zo gek. Ik heb verder ook niet heel veel met de X-Men. Maar vond het een erg boeiend verhaal met daarbij mooie beelden. Al vond ik het niet echt heel duidelijk dat ze in de jaren '60 zaten. De actie was goed, niet dat er heel veel actie in zat. De training en opbouw vond ik in ieder geval wel interessant. De special effects waren ook goed, behalve dan bij Bahnsee, dat vliegen zag er niet uit. De score was ook goed, niet heel vernieuwend maar wel goed op zijn plaats.

De cast was een beetje afwisselend. James McAvoy is een sterke acteur en liet dat nu weer zien, zelfde geld voor Fassenberg. En natuurlijk Kevin Bacon. Echter vond ik de wat jongere mutanten zoals Bahnee en die Havok niet zo sterk.

Naomi Watts

Niet duidelij kdat ze in de jaren 50 zaten. Best veel typische zaken om het tijdsbeeld (JFK, environment design, kleding, apparatuur etc.) aan te geven en het wordt zelfs duidelijk nog met ondertitels aangegeven .

avatar van Nicholas

Nicholas

Wie is Fassenberg?

Naomi Watts

Eén van de nazi's in het beginsegment denk ik .

avatar van filmfr3@k

filmfr3@k

Naomi Watts schreef:

Majoor/Kolonel Stryker maar geeft niet hoor. Munson is generaal.

ach ja...... detail

avatar van Strike0ut

Strike0ut

wow 3.81. dat beloofd veel goeds. heb de rest van de x-men films, behalve wolverine origens, niet echt hoog zitten. ben benieuwd

avatar van pve

pve

In eerste instantie had ik zo mijn bedenkingen bij het lezen van een "nieuwe"X-Men film

na een teleurstellende X-Men The Last Stand en een vermakkelijke maar zeker weinig inhoudvattende X-Men Orgins Wolverine

Maar na Star Trek waar ook deze aanpak is gehanteerd moet ik zeggen het heeft me aangenaam verrast.

Een prequel met een toch beter inzicht waarom Magneto geworden is hoe die is en waar het in X-Men niet uitgelegde verhoudingen tussen Charles Xavier en Eric Leshner(Mageneto)

ook zijn we weer s getrakteerd op een aantal nieuwe en coole mutanten

Ook de cameo van Wolverine vond ik hilarisch

Al met al een zeer geslaagde film die toch ook weer een ruime tijd open laat tussen de"prequel en de oude trilogy voor een eventueel vervolg

Ik kijk er naar uit