• 9.382.330 stemmen

Geregisseerd door: Darren Aronofsky

Met onder meer: Sean Gullette, Mark Margolis en Ben Shenkman

Releasedatum: 8 juni 2000

Plot Pi

"There will be no order, only chaos"

Een geleerde bouwt een supercomputer die vragen over het bestaan van de mensheid zou kunnen beantwoorden. Hij wordt benaderd door zowel een sekte als een belangrijk Wall Street-bedrijf.

avatar van Poppe

Poppe

Wat is er zo standaard aan het verhaal dan?

avatar van Maximilian

Maximilian

markie1978 schreef:

Saaie film met standaard verzonnen verhaal erg ongeloofwaardig en veel te ver gezocht en ingewikkeld. 1*

Noem mij dan eens een film waarin dit "standaard verzonnen verhaal" beter verteld word? Achter het ongeloofwaardige en vergezochte aspect (wat ook discutabel is) zit de moraal waar de hele film op bouwt. Dat jij dit tenslotte te ingewikkeld vind ligt aan jezelf; Wiskunde is niet iedereen z'n favoriete bezigheid.

avatar van markie1978

markie1978

Maximilian schreef:

Wat dacht je requim for a dream en Donnie Darko, en Eternal sunshine of the spotness light? Allemaal films met diepere lagen en ingewikkelde nonsens.

Requiem is aardig simpel, de rest is aardig crap.

avatar van RedSquare

RedSquare

markie1978 schreef:

Diepere lagen en ingewikkelde nonsens?

Sommige mensen vinden het fijn als er over een verhaal, en de manier waarop het word verteld word nagedacht.

Dit is gewoon een goede film.

avatar van stefan dias

stefan dias

Onderhond schreef:

Requiem is aardig simpel, de rest is aardig crap.

…zei het orakel uit de onderwereld.

Die crap films staan wel in de top 100. Wil op zich misschien niet alles zeggen, maar het zijn wel degelijk goede films. Of tenminste films die hun nek durven uitsteken en ons niet een film voorschotelen die we al 1000 keer gezien hebben. Dus die films verdienen dat wel naar mijn mening.

avatar van fappie

fappie

• 2005 stemmen

Inderdaad

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

SilverGun schreef:

Ik ben wel blij dat ik Pi een paar jaar terug gekocht hebt, hij lijkt momenteel los inderdaad onmogelijk verkrijgbaar te zijn.

Ik heb hem op de kop weten te tikken! Gek dat deze film inderdaad in geen winkel verder te verkrijgen is. Ook niet op internet.

Ja alleen met Engelse subs en in combinatie met Fight Club!

RzeroY

Ik heb deze vd week gekocht bij Fame in A'dam. Druk net de dvd in de dvd-speler, komt er bovenin beeld te staan 'wrong region' en dat was het dan. Speelt niets af...

Iemand een idee wat dit te betekenen heeft?

avatar van Montorsi

Montorsi

Dat je geen regio 2 DVD hebt gekocht (waarschijnlijk regio 1).

RzeroY

Daar was ik al bang voor. Waardeloos dus?

avatar van Apollinisch

Apollinisch

Tenzij je bereid bent dit te doen.

RzeroY

Haha.. Tnks, maar nee, dat gaat me toch wel te ver... Raar dan eigenlijk dat ze een regio 1 dvd bij Fame verkopen, zonder dat dat er op staat... :S

RzeroY

Bij deze bied ik em maar gelijk te koop aan: 10 eu.

avatar van chevy93

chevy93

Als je op google zoekt naar je type DVD-speler en dan regiovrij maken, krijg je vast wel wat. Meestal moet je gewoon een code intypen met je afstandsbediening.

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Een hoop gedoe om een paar cijfers.

Je zou er bijna zelf gek van worden.

Een hoog filosofie gehaalte...

En toch heeft de film iets aparts. Ik moet hem binnenkort nog maar is herzien. Kijken of ik het dan wat beter begrijp

avatar van Mescaline

Mescaline

1 van de meest rare en mysterieuze films die ik tot nu toe heb gezien, het deed me erg veel denken aan Lynch met een vleugje van Cronenberg, lekker bizar dus.

Na het spoiler topic gelezen te hebben begon ik het verhaal wel wat beter te begrijpen en heb ik er ook zelf mijn denkwijze over gegeven(voor degene die misschien benieuwd zijn)

De film houd me een half uur later nog steeds bezig en krijgt zeker nog een keer een 2de kijkbeurt.

Erg bijzonder filmpje, met een kille sfeer en een mysterieus verhaal van begin tot eind.

4 sterren.

avatar van stefan dias

stefan dias

Mescaline schreef:

ja hoor!

avatar van mister blonde

mister blonde

Bijzondere film. Apart in beeld gebracht, hoewel ik me ook weer niet helemaal kan voorstelln dat mensen dit waanzinnig mooi vinden. Op momenten is de film echt briljant, maar overall is deze film echt inferieur aan bijvoorbeeld Eraserhead. 4 sterren.

avatar van Revolt

Revolt

Fantastische film.

Ontzettend mysterieus, bijna onnavolgbaar maar zo aangrijpend verhaal over een man die op de rand staat van de ontdekking van het geheim van onze wereld, maar daarbij door van alles en nog wat wordt gedwarsboomd.

Ik moet toegeven dat ik zeker niet de hele film snapte, maar vervolgens zelf nog wat na te denken over de film, en even in het spoilertopic rond te kijken, de film in grote lijnen wel snapte.

Naar mijn inzicht werd de beste man tegengehouden door het universum, of de 'bewaker' van het geheim (In de vorm van een insect). Uiteindelijk, mede dankzij hallucinaties en inzichten van zijn grote vriend Sol, wilde hij het geheim niet meer ontdekken, en distantieert hij zich van de wetenschap.

Visueel is het allemaal prima, de kleurenblindheid van Max werd leuk in het zwart-wit vormgegeven. Qua muziek is het, net als Aronofsky's andere meesterwerk ROAD, toppie (alhoewel de muziek uit ROAD voor mij boven alles uitsteekt).

Qua acteerprestaties zit het ook wel prima, niet alles is even geweldig (zoals de (directrice?) van het Wall-Street-bedrijf), maar het merendeel is niet storend.

Unieke, zeer sterke film die een tweede kijkbeurt verdient. Vooralsnog:

8,4/10

avatar van wwelover

wwelover

Ik had behoorlijk hoge verwachtingen van deze film, vooral omdat ik de andere films van Aronofsky erg waardeer. Maar helaas ik vond pi nogal tegenvallen. Het was me allemaal te vaag, en de manier van filmen kon ik gewoon niet waarderen. Visueel gezien viel het wel te verwachten gezien zijn andere films, maar ik had dit nou ook weer niet verwacht. Het verhaal is wel spannend maar niet echt interessant. Wat de film voor mij echt de moeite waard maakt is de muziek en het geweldige acteerwerk van Sean Gullette. Het is ook zeker geen slechte film, maar niet heel erg aan mij besteed.

RzeroY

Eindelijk gezien.. Uiterst fascinerende film weer, net als RfaD en The Fountain, wat nog altijd één van mijn favoriete films blijft, maar deze zit daar wel vlak achter. De zwart-wit beelden, de karakters, het zeer boeiende verhaal en de broeierige soundtrack. Ook weer van die typische freaky elementen, zoals het innemen van die pillen en het letterlijk langzaam overkoken van de hoofdpersoon, zoals ook bij RfaD het geval is.
80 minuten aan de buis gekluisterd gezeten. Top 10!

avatar van Aapje81

Aapje81

Interessante debuutfilm van Aronofsky. Zijn typische stijl komt hier al zeer sterk naar voren en de verhaallijn is ook kenmerkend voor hem. Eigenlijk is dit op alle fronten een prima film ware het niet dat de climax niet erg bevredigend is. Kortom een mooie film die laat zien dat de man talent heeft maar in zijn latere films heeft hij het beter gedaan.

avatar van braft

braft

een zeer bizzare film die ik maar niet uit mijn hoofd krijg. Niet echt mijn type film maar vond het wel zeer speciaal. Dat de kleurenblinheid van max weergegeven werd door het zwart-wit beeld had ik niet eens aan gedacht. Ik ga hem zeker nog eens een 2e keer zien maar voor nu geef ik het maar een 2,5*.Btw een kleine fout is dat er in de film 218 getallen op het blad staan in plaats van 216

avatar van kuk

kuk

Eigenlijk nog veel origineler dan Requiem for a Dream, alleen ook minder een verhaal. Ik kon de gedachte dan ook niet afwenden dat hij een horrorfilm zou moeten maken, kijkend naar deze Pi. Maar bovenal een dikke aanrader die in anderhalf uur voorbij raast en dan nog een tijdje blijft doordreunen.

avatar van jipt

jipt

Lekker vlot filmpje, voor je 't weet is ie voorbij. FIlm stelt een aantal toffe aspecten van 't leven aan de kaart. Niet zo heel moeilijk te volgen als je een beetje voorkennis hebt, en in de film worden alle wiskundige aspecten toch nog haarfijn uitgelegd. Film heeft verder ook zo z'n spannende moment. Cameravoering was erg goed, heerlijk paranoia wat ook goed bij de hoofdpersoon past. Zwart/wit fotografie vond ik erg mooi. Stop er nog een heerlijke drum and bass beat onder en je hebt één van de beste, dan wel niet dè beste, low-budget film ooit gemaakt.

Film is niet voor iedereen weggelegd, maar als je van Aronofsky's werk houd en je graag naar zijn cinematografie kijkt plus nog van wiskundige en filosofische ideetjes houdt zit je helemaal knor met Pi.

avatar van Liivaaii

Liivaaii

Leuk en interessant filmpje.

Ik heb de film uitgepikt uit een top 10 van een willekeurig iemand.

Toen ik hem opende dacht ik: "Oh neen, een zwart-wit film"... Maar hij is mij beter bevallen of verwacht. Eerst had ik enige twijfel om hem meteen uit te zetten omdat ik een hekel heb aan zo'n films. Dit heb ik niet gedaan omdat het onderwerp mij interesseerde.

Cameravoering goed en terecht zoals hierboven in de mening is vermeld van jipt. De uitleg waarom en hoe ze dit gerealiseerd hebben heb ik gezien in behind the scenes, the making of, enz...

En natuurlijk niet te vergeten dat dit een low budget film is, waardoor de film meteen een rating boost krijgt van 0,5 boven mijn originele rating.

avatar van AddictedToMovies

AddictedToMovies

1. Mathematics is the language of nature. 2. Everything around us can be represented and understood through numbers. 3. If you graph these numbers, patterns emerge. Therefore: There are patterns everywhere in nature.

Met een tweede kijkbeurt van regiedebuut π is het officieel: Darren Aronofsky is tot in het diepste van mijn favorieten gedrongen. Misschien is het kwantitatief niet de beste, maar kwalitatief slaagt ie er elke keer weer in op alle fronten. Met een beperkt budget weet hij de kijker π door merg en been te laten voelen. Door het gebruik van rauw zwart-wit is de ervaring beklemmend, en wordt het nergens amateuristisch. Net zoals in zijn andere werken is de montage subliem, maar het is vooral hier dat hij met geluid en beeld de kijker zo mee te slepen. Zo wordt je verplicht om mee te genieten van die vreselijke migraine-aanvallen, en weten we genialiteit en waanzinnigheid steeds minder goed uit elkaar te houden.

Maar deze film is zoveel meer dan 'slechts' een heftige ervaring. De geobsedeerde wiskundige Max Cohen die uit is op de antwoorden des levens d.m.v. wiskundige verbanden wordt benaderd door zowel de Wall Street als orthodoxe Joden. Iedereen heeft andere belangen, maar ze hebben allemaal hetzelfde middel nodig. Zijn hoofd. De alsmaar herhalende noteringen voor zichzelf zeggen veel: altijd is hij al op zoek geweest naar de allesomvattende waarheid. Ook de terugkerende seksgeluiden van de buren tonen precies aan waar hij die echt moet vinden. Zijn oud-leraar probeert hem te laten rusten, maar wie zich hier eenmaal aan wijd is al snel verslaafd. Ook Sol's handen lijken weer te gaan jeuken door Max' ontdekkingen. Nog briljanter is dat Max, die de waarheid van de technische kant benadert, wordt benaderd door geldwolven en een religieuze sekte. Beter kan de mens niet worden weergeven: allen zoeken ze het antwoord, waardoor ze met lege handen komen te staan, en de kunst van het leven vergeten. Max lijkt uiteindelijk wel tot dit inzicht te komen, en vernietigd de illusie van de waarheid.

Het mooie is, dat er telkens meerdere kanten op valt te beredeneren; heeft de wiskunde Sol vermoord? Kon hij niet van zijn rust genieten en begonnen zijn handen toch weer te jeuken, wat hem fataal werd? Of kwam hij te dicht bij de waarheid, en is ie daarom van hogerhand het zwijgen opgelegd? Is Max tot het uiteindelijke inzicht gekomen dat ie geen inzicht heeft (Socrates boven Pythagoras) en dat hij om werkelijk te leven zijn wiskundeknobbel verwijderd moet hebben? Of is het ook hem fataal geworden en vindt hij in het hiernamaals? Hoe je het ook went of keert, men vindt enkel zijn heil in de rust, niet in het antwoord.

Dat noem ik nou een regiedebuut!

3,14159...*

avatar van 009

ik snap de titel van de film niet,

ok Pi is een oneindig getal (loopt constant door, heeft geen einde)

maar waarom deze naam voor de film?

avatar van AddictedToMovies

AddictedToMovies

Sol zocht naar patronen in pi, en de gesprekken tussen die twee lijken er de hele tijd om te draaien: patroon of geen patroon? Ik denk dat het symbool staat voor de chaos in de (wiksundige) wereld - die vervolgens gestructureerd moet worden.