Source Code (2011)
Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Michelle Monaghan en Vera Farmiga
Releasedatum: 9 juni 2011
Bekijk via Videoland
Plot Source Code
"Make every second count."
Colter Stevens (Jake Gyllenhaal) wordt met een schok wakker in een trein op weg naar Chicago. Hoewel de passagiers hem lijken te kennen heeft hij geen idee waar - of wie - hij is. Het laatste wat hij zich herinnert is een helikoptermissie in Afghanistan. Nu zit hij in het lichaam van iemand anders, maar voor hij iets kan doen vernietigt een bomexplosie het complete treinstel en alle passagiers...
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Source Code (MusicMeter)
- Kijk op Videoland
George Troxel
Gold Watch Executive
Conductor
Drs. DAJA
Dat zijn vragen die je na de eerste keer niet zou moeten kunnen beantwoorden?
(verwijderd)
Dat zijn vragen die je na de eerste keer niet zou moeten kunnen beantwoorden?
Nee, het zijn vragen, die je aan het denken zouden hebben kunnen zetten, maar blijkbaar is dat bij jou niet gebeurt.
Of ... vergis ik me?
Arbil
mindere einde met verschillende werelden
beter gaven ze dat jochie gewoon een paar goede protheses.
Apster
Leuk dit. Met het interessante gegeven levert Jones een spannende film af. De film blijft boeiend van de eerste tot de laatste minuut, is vlot gemaakt en het acteerwerk is goed van de twee hoofdrolspelers. De film gaat wel de diepte in met allerlei theorieën over kwantumfysica, maar in zoverre dat het niet doorslaat. Daarnaast zit er een interessant vraagstuk in over hoe ver je mag gaan in de strijd om mensenlevens te redden.
Deze film bewijst dat je met low-budget ook geslaagde actiethrillers kan maken en Jones is een regisseur om in de gaten te blijven houden. 3,5*
Fortune
De Source Code is weer zo'n moderne Sciencefiction-thriller die niet nodig of vernieuwend is maar toch de hele speelduur vermaakt. Een beetje een kruising tussen Deja Vu, The Butterly Effect en Vantage Point.
De film is niet spannend, redelijk voorspelbaar, geen scenes die eruit springen en qua audiovisueel vermaak erg standaard en teleurstellend.
Deze film barst ook weer van de clichés die deze films schijnbaar vaak nodig hebben, denk aan: de manipulerende overheid die ook in de film erg onbetrouwbaar en hard voorkomt, de hoofdrolspeler die gebruikt wordt en oneerlijk behandelt wordt, de persoon die de hoofdrolspeler gaat helpen ook al is het tegen de regels van haar functie en is de verandering die ze doormaakt van koude secreet naar een mens met medelijden ver te zoeken en dan heb je nog dat de hoofdrolspeler nogal wat rare dingen doet die voor actie zorgt.
Op al deze dingen na waar ik me niet perse aan gestoord heb maar wel het gevoel van had van daar gaan we weer. We kijken hier naar iets herkenbaars, iets wat we eigenlijk al gezien hebben en naar een film die ook niet echt de moeite doet om beter te zijn dan andere films in dit genre.
Eigenlijk is dit gewoon regelrecht formulewerk.
Het tenenkrommende einde is wel het slechtste uit de hele film.
Leuk voor één keer.
Dreiecke
De gegevens die je noemt komen op jou standaard over. Ik vind het echter leuk om te puzzelen en dieper te graven, misschien dat dat het verschil maakt.
Want het is niet wat het aan de oppervlakte lijkt.
Fortune
Tjah, puzzelen en diep graven, daar ben ik wel een voorstander van.
Maar op het einde is toch alles opgelost?
Ik weet niet wat ik op het einde nog moet gaan puzzelen.
Het enigste wat ik nog denk is dat dat meisje er nog wel iets te maken mee kan hebben.
Maar leg het maar uit als je wil wat er precies zo diep aan is, het liefste niet in een viertal multiple choice vragen.
(verwijderd)
Als zelfs een aantal multiple choice vragen het denkwerk niet aan de praat kijgt dan is hier een grappige overdenking met reacties, die de creaties van Duncan Jones op waarde weten te schatten.
Deze film vergelijken met oppervlakkig vermaak als Deja Vu, Groundhog Day en The Butterfly Effect? Het moet niet gekker worden. Donnie Darko en Jacob's Ladder komen eerder in de buurt.
Zadel
Zonder ook maar te weten waar de film over zou gaan en wie er in zouden spelen, heb ik Source Code in de dvd speler gedaan en vol verwachting zat ik te wachten.
We krijgen eerst een Jake Gyllenhaal te zien, die in deze film goed speelt ( Van alle films die ik van hem heb gezien vind ik hem hier het beste. Wanneer de explosie kwam en hij vast zat in een stoel, begon gelijk een lichtje te branden: source code is een soort project en hij is een test. . Al snel zijn we bij de derde keer dat Colter weer 8 minuten ( mag eigenlijk niet terug in de tijd zeggen) in de trein zit. Op dit punt kreeg ik een soort Ground-hog/Deja vu/ Inception gevoel. En dat bedoel ik positief, want al die films heb ik ook met plezier bekeken.
Alleen blijf ik toch met wat vraagjes zitten:
- Hoe zit het nou met het eind? want je ziet hem wel ( bewegend ) in die capsule liggen, maar betekent dit dat hij nog leeft en voor altijd in zijn verlengde 8 minuten blijft leven? een soort van, zoals in inception een limbo genoemd wordt?
- En hoe zit het met dat smsje dat die vrouw op het eind krijgt. Net zoals Colter ook zijn vader belt.
Maar in ieder geval, dit soort films spreekt mij altijd aan. Muziek hier is overigens behoorlijk goed. Ook een goede vertolking van Michelle Monoghan ( knappe meid trouwens )
Voor herhaling vatbaar
Sweet dreams...
Ik vind het ook meer op Donnie Darko lijken en ook op Sucker Punch, want deze laatste wordt hierin helaas ook onderschat en niet begrepen. Ook Mulholland Dr. gaat hierover wat mij betreft.
Zoek het idd in die hoek.
Grappig artikel over the after-life na de film xav

Daaraan kan ik nog toevoegen dat Sean/Colter naar de dokter kan gaan en zeggen dat hij geheugenverlies heeft. En via zijn ID kaart en met zijn doktersverklaring kan hij dan bij de overheid terecht voor zijn gegevens, neem ik aan. Lol Weer toegang tot zijn bankrekening en een uitkering wegens ziekte/geheugenverlies.
Wat ik zelf denk is dat er naast de uitleg die jij kent (welke toch iets meer voor de hand ligt en niet veel wetenschap vergt, doch meer mystery) er nog een uitleg is die ikzelf daarnaast kan bedenken (die verder doorborduurt op de quantum theorie , ook nog steeds mystery eigenlijk), daar kom je ook aardig ver mee.
De eerste theorie levert echter een totaal ander einde op dan de andere uitleg. In de eerste theorie is het einde (weer) niet de realiteit/werkelijkheid zoals wij voorgeschoteld krijgen (sms). In de tweede zou dat wel zo zijn als je maar genoeg gelooft in SF

@ xav
Wie ligt er volgens jou in die tank?
Wie is de 'reiziger'?
Wanneer begint de 'reis'?
Fortune

Het einde brengt wel wat vragen omhoog maar niet echt iets om over na te gaan denken het maakt mij totaal niet uit wat hij daarna gaat doen. het enigste wat er gebeurt is dat Colter in onwaarschijnlijke situatie geplaatst wordt waarin er gigantisch veel mogelijkheden zijn van wat hij kan doen en het is allemaal eigenlijk maar klote maar je krijgt geen enkele richting van wat hij nou gaat doen. Ideaal is het niet maar beter dan als experimenteel hoofd en romp door het leven gaan.
Waku
Meestal als een film te chaotisch of te vaag wordt haak ik na een tijdje wel af.
Maar deze "Source Code" bleef mij boeien van begin tot eind.
Ondanks dat de gebeurtenissen telkens opnieuw herstarten verveelt deze fantasy/actie film geen
moment. Tergend spannend is het allemaal niet wat er gebeurt in "Source Code" maar aantrekkelijk om te kijken blijft het wel.
3*/3.5*
Fortune

Donnie Darko? Vind ik dus in de verste verte hier niet op lijken. Donnie Darko is een ontzettend originele mysterieuze film die een aantal erg sterke scenes heeft met een prachtige soundtrack.
Plus heeft Donnie Darko nog genoeg surrealisme om zich te onderscheiden van andere films, laat staan dat konijn die je nooit zult vergeten en genoeg om na de film na te denken wat je nou eigenlijk hebt gezien. Bovendien zitten er geen clichés in DD.
Net als Jacob's Ladder, die ik lang geleden heb gezien maar wat ik er nog van weet is dat de hoofdrolspeler allerlei nachtmerrieachtige beelden en dergelijke ziet. Hiervan zie ik dus ook echt niks van terug in deze film.
Waardeloze vergelijking.
Tegenvaller.
Ondanks het aantrekkelijke en originele verhaal gaan wat mij betreft de makers verschrikkelijk de fout in.
Zo'n origineel script verdient ook een originele uitwerking en die wordt wat mij betreft gemist.
In echt goede films worden clichés vermeden, hier worden ze volop uit de kast gehaald.
Zo kun je op je sloffen aanvoelen dat de mensen die Colter met een hoop bombarie onderzoekt de daders niet zijn. Zo kan je nooit meedenken en meepuzzelen wie nou dat telefoontje pleegt.
Ook de opdrachten die hij krijgt in die capsule slaan nergens op. Al die opdrachten hadden eerder gegeven kunnen worden en niet in stapjes.
Ook de scene waarin hij voor het eerst uit de trein stapt en denkt de dader gevonden te hebben is tenenkrommend. De makers moesten op de een of andere manier wat bedenken om hem terug te laten komen en hem zo voor een trein te laten vallen zodat hij toch dood gaat.
De tijdsaanduiding laat ook duidelijk te wensen over. Voorbeeldje:
Wanneer Vera Farmiga het verrekt om de deur te openen zodat Colter toch doodgaat (dat denkt ze tenminste) loopt de tijd absoluut niet synchroon met de situatie waarin Colter zich in de trein bevind.
De hele film was het namelijk zo dat na de tussenstop de trein behoorlijk snel ontplofte. Nu duurde het veel en veel langer gezien de tijd die nog restte, zoals te zien op de digitale klok bij de capsule.
Helaas zijn al deze dingen voor mij een reden om de film een onvoldoende te geven. Leuk om een keer te zien, maar absoluut niet van het niveau Donnie Darko of Jacob's Ladder. Daarin schiet deze film veel tekort.
MoviemeterME
@Martijn011> je praat over niveau maar jouw spelling laat ook zeker te wensen over.
sorry...
zorro
had iets meer verwacht van deze film iets te langdradig leuk om inderdaad maar 1 keer te zien
sorry...
Sorry Tamara, ik zal het niet meer doen..
Dreiecke
Volgens mij was het niet de bedoeling om deze film precies te vergelijken met de stijl en/of inhoud van Donnie Darko en Jacob's Ladder. Het gaat om het basisgegeven, de rode draad, in genoemde films. De vergelijking werd meer gemaakt om kijkers op het idee te brengen om verder te zoeken dan alleen aan de oppervlakte.
En dan zou het niveau best eens kunnen meevallen
En dan zou het niveau best eens kunnen meevallen
Het was ook eigenlijk een soort van reactie op onderstaande berichten waarin deze films benoemd werden.
Naar mijn mening haalt 'Source Code', ook al zit er een dubbele laag in de film, niet het mysterieuze niveau wat bijvoorbeeld Donnie Darko wel bezit.
Over die film heb ik nog dagen nagedacht en zaten bepaalde scenes dagenlang in m'n hoofd. Voor mij is het nu zo'n kleine 24 uur geleden dat ik deze film gezien heb en ik moet je eerlijk bekennen dat ik de helft al weer vergeten ben. Komt misschien ook wel dat in 'Source Code' geen hele bijzondere personen of gebeurtenissen plaatsvinden waarvan je helemaal versteld staat.
shawna
Redelijke film. Vooral het eerste uur was de film spannend maar na de pauze werd het wat langdradig.Ik vond het verhaal nogal ver gezocht.
willemse81
Allej*zus wat 'n goeie film!
Het gebeurt regelmatig bij films dat je als kijker expres van de domme wordt gehouden. Daar kunnen twee redenen voor zijn: of, de schrijver wilde een rip-off maken van "The Sixht Sense" (echt, dat truukje is maar één keer vernieuwend!), of de regisseur wilde alles op alles zetten om het publiek met de hoofdpersoon te laten meeleven. Dat laatste is hier m.i. ontzettend goed gelukt.
Gyllenhaal is een overtuigend acteur en Monaghan -mijn god wat lijkt zij op Liv Tyler!- is een beeldschone actrice die een dusdanig karakter krijgt aangemeten wat haar rol van 'prinses in de toren' volledig verantwoord.
Het mooiste van het verhaal zelf vond ik dat, mits je akkoord gaat met de fantasie van de schrijver, het geheel ook klopt. Er worden voldoende antwoorden gegeven om hier zelf nog even over door te piekeren, zonder dat je na 5 seconden denkt: "Hé, dat klopt helemaal niet!".
Perfecte lengte van anderhalf uur uitstekend vermaak: 4,5*.
TMP
Aardige film met goed acteerwerk van Gyllenhaal en Farmiga. Wright vond ik weinig overtuigend. Het eerste uur was zeer aardig, maar naar het eind toe werd de film toch wat minder. Het einde ook redelijk standaard. Je krijgt het idee het meeste toch al eens in andere films gezien te hebben. Ik heb mij echter geen moment verveeld en de film zit aardig in elkaar, dus is Source Code wel de moeite waard.
Parallelle popcorn.
Gyllenhaal blijkt het na Donnie Darko opnieuw te doen in een film met parallelle universa. Ditmaal wordt alles in een thrillerjasje gestoken, maar ook zonder de acteur zijn er legio vergelijkbare werkjes die regelmatig een tandje beter zijn. Gelukkig wordt er niet al teveel uitgelegd en boeit het daarom minder wanneer e.e.a. niet geheel waterdicht blijkt te zijn. Onderuit gezakt in de luie bioscoopstoel is dit leuk popcorn-vermaak, waarbij het verstand gerust op nul mag.
Goed.
Slam_Duck
Orgineel?? Het verhaal loopt bijna parallel met de film Deja Vu: http://www.moviemeter.nl/fi... maar buiten dat het niet zo orgineel is als sommige hier beschrijven volg ik deze mooi uitgeschreven mening van willemse81
Allej*zus wat 'n goeie film!
Perfecte lengte van anderhalf uur uitstekend vermaak: 4,5*.
Ninto
Lekkere film. Ongelooflijk sterk begin... een wat minder einde helaas.
dwid
Erg leuke film, beetje apart en een beetje vervelend met de vele 'herhalingen', maar desondanks erg vermakelijk en daarnaast goed acteerwerk...
(verwijderd)
Donnie Darko? Vind ik dus in de verste verte hier niet op lijken.
Waardeloze vergelijking.
The dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
papaEd
leuke film begon halverwege ietsje te vervelen. Film viel elke keer in herhaling.
Slam_Duck
Om deze herhalingen draait toch heel de film. Dit maakt de film zo interessant dat er telkens de kijker een stukje meer informatie wordt vrijgegeven. Het zijn toch geen herhalingen waar niets nieuws in gebeurt.

Sciencefictionfilm 'Source Code' met Jake Gyllenhaal woensdagavond op televisie

Goede beoordeelde films die net als 'Tenet' aan de haal gaan met de tijd

Donnie Darko

Interstellar
Sciencefiction / Mystery, 2014

The Butterfly Effect
Sciencefiction / Thriller, 2004
bomidentiteitbombersuspiciontijdreizenvirtuele realiteitrace against timeonderzoeksurrealismepsychopathische moordenaartime loopsoldaathelicopter pilottime traveleraugmented realityaction