Genre: Misdaad / Drama
Releasedatum: 3 november 2011
Bekijk via CineMember
Bekijk via CANAL+
Plot Drive
"There are no clean getaways."
In Drive staat een Hollywood-stuntrijder centraal, een eenzaat van nature, die er een bijverdienste als bestuurder van de vluchtwagen in de criminele onderwereld op nahoudt. Hij haalt zich de woede op de hals van een van L.A.'s gevaarlijkste mannen nadat hij de ex-criminele echtgenoot van z’n mooie buurvrouw helpt bij een klus die helemaal fout afloopt. De enige manier om haar te beschermen en in leven te blijven is doen wat hij het beste kan: rijden.
- Trailer (YouTube)
Tan Suit
Cook
tal1b
what a ride...
Opbouw vd film, goed, beelden mooi. Achtervolgingen waren ook zeer vermakelijk.
Daaropvolgend wat snoeiharde actiescenes voor de liefhebber (ik dus)
Toch één klein puntje van kritiek: Vond de criminele bende (om het zomaar te zeggen) iets te laconiek neergezet. Bernie's poging op de driver op 't eind was iets te makkelijk bedacht, vond het wat te 'dom' . Ook de aanrijding van Nino's auto, dat Nino 'domweg' en verbaast in zn auto blijft zitten, en waarvoor was hij bijv. niet bewapend? '
Maar dit mocht de pret niet bederven, heb genoten!
Wellicht dat ik deze naar herziening vergeef en de volle 5 geef
Ik snap werkelijk niet waarom dit van iedereen klakkeloos 5 sterren krijgt. De pop vond ik ook op new wave lijken, maar is dat natuurlijk niet, want niet uit de jaren '80. Ja, het is best stijlvol gedaan, maar is het dan gelijk briljant? Ik mis nog een paar recensies van MM prominenten, ben benieuwd wanneer de eerste kritische noten komen.
Bij mij is het verre van klakkeloos begon op 4* en pas bij de 3e kijkbeurt kreeg het de volle 5. Waarom? Omdat het stijlvol is enik nu eemaal een zwak heb voor cool, jaren 80 en geweld. Maar het belangrijkste is dat het concept vol overtuiging strak en compromisloos is uitgevoerd. Dat maakt het meesterlijk.
(Maar om dat vast te stellen had ik dus wel meer dan een kijkbeurt nodig.
tal1b
en voor pubers met te veel hormonen gaat het allemaal veel te traag en gebeurt er te weinig.

synec
Een echte cinefiel ziet inderdaad hoe ongelooflijk goed deze film is geregisseerd (de jury van Cannes heeft dat ook gezien), met een meesterlijk oog voor detail, wat overduidelijk het sterkste punt was aan deze film. Het zit 'm echt in de details. Als je die mist of negeert mis je ook de stijl van deze film waar toch net zijn kracht zit. Alleen al daarvoor, de regie en stijlvolle keuzes, staat deze film veel veel hoger dan een alledaags tussendoor misdaadfilmpje.
sdr
Vanmiddag gezien en ik vond de film wel goed maar er had meer ingezeten.
Er had wat actie in gemogen en het tempo had hoger moeten liggen.
Toch bleef de spanning er wel in.
synec
Die spanning was er net, en zeer effectief, dankzij dat 'trage' tempo.
Prima film dit, die uiteindelijk wel overtuigt.
Gosling zet in ieder geval een prima hoofdrol neer. Hij is zwijgzaam, maar weet vooral in het non-verbale acteerwerk te overtuigen. Door zijn zwijgzame karakter en het feit dat je nauwelijks iets te weten komt over zijn achtergrond, blijft Driver een behoorlijk mysterieus personage. Verder heeft hij geen moeite om zowel keihard te zijn, terwijl hij een paar minuten later juist weer enorm zachtaardig overkomt, terwijl hij met zijn buurjongetje praat. Een acteur om de komende jaren in de gaten te houden.
Verder is de film behoorlijk stijlvol en een degelijke mix van de eighties en het heden. De muziek is erg cool moet ik zeggen en voelt behoorlijk eighties aan, evenals bijvoorbeeld de auto’s en het jasje dat Driver de gehele film draagt. Het geweld, dat op expliciete wijze in beel wordt gebracht is dan weer typisch iets van nu. Ik vond de overgang tussen het rustige romantische gedeelte en de keiharde geweldsscènes behoorlijk heftig, maar op de een of andere manier werkt het allemaal wel. Verder ben ik vooral onder de indruk van de nachtelijke beelden van Drive. Die zien er echt schitterend uit en deden mij enigszins aan Heat denken, waarin ook zulke fraaie nachtelijke beelden voortkomen. Als Driver met andere mensen omgaat verandert de film van stijl. Ik zag het onlangs in de klassieker Johnny Guitar ook, maar deze film heeft dat ook. Tijdens de ontmoeting met de criminelen ziet de film er grauwwit uit, waardoor die scènes kil overkomen. In de momenten met zijn buurvrouw en buurjongen zijn de kleuren juist veel mooie, frisser en warmer alsof de regisseur daarmee al wil aangeven wie er goed is in de film en wie niet. Dat soort elementen geeft een film wel altijd een extra dimensie.
Het romantische element in de film vond ik echter niet bijster sterk uitgewerkt. Vrij standaard eigenlijk en daarnaast kabbelt de film in de tweede helft van de film naar een nogal behoorlijk voorspelbaar eind. Op zich geen superzwaar wegende punten in een film, die verder erg overtuigend is. De scène waarbij Driver met zijn coole stuntmasker op komt aanlopen is wel zeer mooi trouwens.
Het was voor mij de eerste film van Refn die ik zag, maar het nodigt wel uit om eens meer van deze regisseur te gaan zien.
Beholder
Gosling lijkt me geïnspireerd door Clint Eastwood zijn personage uit de Dollar's films van Leone.
Niemand weet iets van hem, hij is zwijgzaam, cool, mysterieus, ipv een sigaret een tandenstoker en hij heeft geen naam.
Geweldige film overigens.
Sjoerdow
Heerlijke film!
Fantastische muziek en sterk acteerwerk van Gosling. Ook het camerawerk is supergoed gedaan.
Ik sluit me wel aan bij Spetie over het romantische gedeelte, weinig oeh's en ah's voor mij, maar het hoort er denk ik nou eenmaal bij.
Enig kritiekpuntje wat betreft de actie: De voorkant van driver's bolide is nog helemaal heel na de beuk in de zijkant van Nino's auto. Zowel mistlampen als koplampen zitten er nog op en staan aan. Leek mij een klein foutje.
Rosicky
Dat viel mij ook op, maar ik denk wel dat het bewust is gedaan. Draagt bij aan het niet te vernietigen imago van Driver.
Martijnnn
Ja het valt zo erg op dat het wel gezien moet zijn, misschien is de auto verstevigd ofzo, ik wil ontkennen dat het een fout is
timbo_
Zitten wel meer fouten in maar sommige zijn bewust. Zoals in dat filmpje met geluidsman dat veelvuldig op internet circuleert wordt uitgelegd.
sinterklaas
Nicolas Refn heeft het al heel snel gemaakt in Amerika na zijn 2 voltreffelijke films Pusher en Bleeder, die ik ook nog maar als enige verder van hem heeft gezien, zonder alles ertussen nog gezien te hebben.
Wat dat betreft maak ik even een fikse sprong in de tijd door Drive te bekijken.
Drive was om te beginnen een uber coole en subtiele film. Natuurlijk is Refn naar Amerika gegaan (welke Europese regiseur trouwens niet?) maar het Hollywood/effectbejag gehalte laat hij in Drive nog wel even mooi achterwege. Drive is een echte moderne, subtiele, filmnoir met een erg fijn dito gangster thema en die ook erg het GTA gevoel geeft. Het begin alleen al. We maken kennis met de nogal zwijgzame, onschuldig ogende "Driver", prachtig neergezet door Ryan Gosling. Zijn uitstraling en zijn manier van acteren is in deze film echt helemaal goed. Dan komen we bij dat eerste overval en die ontsnapping met die auto dat al je gelijk een koude adrenalinestoot geeft. De 2 overvallers bekvechten maar met elkaar en zaaien paniek uit en "Driver" rijd maar heel relaxt en rustig en vertrekt geen spier en weet gewoon precies wat hij moet doen. Hoe cool wil je een scene hebben? En zo hebben we er in de film nog veel meer.
De film word ook al rauwer en harder en deze manier van filmen komt mij nog steeds bekend voor uit de 2 Deense films die ik van Refn heb gezien. Alles is zo uiterst subtiel gedaan en alleen Gosling al maakt de film al helemaal goed. En zelfs met deze onschuldig ogende ziel gaat het steeds verder en lijkt het helemaal niet zo'n iemand als hoe hij eruit zit en alleen maar sympatiek is (met bv zijn buurjongen). Die monsterlijkheid die in hem schuilt is toch ook wel het uiterste. Hij verminkt, pijnigt, martelt mensen (dat ook vaak expliciet in beeld word gebracht) om antwoord te krijgen of wraak te nemen zonder een spier te verkrimpen en lijkt ook totaal nergens bang voor te zijn. En wat zeggen we? Drive is extreem geweldadig en soms zo erg dat je het haast over de top gaat vinden. Die liftscene deed me overgens erg denken aan Irreversible. Niet alleen Gosling had een goede rol, ook zijn buurvrouw was subliem en ook vond ik die maffiakereltjes ook erg stereotyp en kwamen ook hillarisch en zwartkomisch over.
Verder moet de film het ook niet hebben van de actie, maar de aanwezige actiescenes met bv dat die kop van die vrouw met een shotgun helemaal aan diggelen word geschoten zijn erg goed en stijlvol. Daarnaast ook nog een spectaculaire autoachtervolging, noem maar op. Drive weet er gewoon een feest van te maken. Zijn we al klaar? Nee, want Refn heeft de film ook helemaal in jaren 70/80 stijl gegoten met synthesize/popmuziek uit die tijd. Mooie beelden van de LA skyline waar zelfs Mann nog wel een puntje aan kan zuigen. Met ook nog een erg gaaf en uiteindelijk open einde.
Ben aangenaam verrast. Drive heeft zowat alles waar een actie/misdaad liefhebber van kan dromen. Ik ben nu al harstikke benieuwt naar het tweede project van Refn met Gosling: Only God Forgives. Laat die het liefst zo snel mogelijk komen!
Naomi Watts
Kom op, Gosling is monteur. Alsof ie dat niet even kan fixen
%%%%%%
Wat voor fouten ? Mij perssonlijk is het in-iedergeval niet opgevallen...
Buiten die beuk in Nino's auto.
AnthonyG.
Wat voor fouten ? Mij perssonlijk is het in-iedergeval niet opgevallen...
Buiten die beuk in Nino's auto.
Hoeveel achteruit-versnellingen heeft je auto?
Afgaande op het geluid heeft de mustang van drive heeft er meerdere.
En ook, het geluid matcht niet altijd met de versnelling of snelheid. (viel me direct op)
Fortune
Dat is mij ook opgemerkt maar kan me daar echt totaal niet aan storen.
Zijn natuurlijk ook van die technische aspecten die wellicht bij een race film zouden storen maar niet bij deze film.
Hoeveel achteruit-versnellingen heeft je auto?
Afgaande op het geluid heeft de mustang van drive heeft er meerdere.
Dat heet sound design, heeft niets met fouten te maken. Doen ze bewust. Alsof je overal waar de Driver loopt dat liedje 'Real Hero' zou horen.....
john mcclane 2
behoorlijk apparte triller/actie film,met een eigenwijze maar verdomd goeie soundtrack.
de hoofdpersoon is zwijgzaam en geheimzinng,de vraag wat drijft deze man
stak bij mij vaak de kop op.
zelf ben ik niet vies van wat film geweld,maar ik kan mij voorstellen dat
je dat wat minder vind,komt ook behoorlijk realistisch over,geen kill bill bloed enzo.
aanrader!
Lord Flashheart
Boven de post-vak staat rechts recenties/meningen. Als u nu eens daar op klikt dan kunt u zien dat er goede argumenten zijn dat deze film een mooi cijfer te geven.
De andere groep - het bekende clubje - valt vooral op de cinematografische aspecten. Met die groep liefhebbers heb ik sowieso al weinig, maar ze weten meestal wel beter uit te leggen wat ze dan zo geweldig vinden. Echter nu tast ik in het duister. Al genoeg films gezien die op dat vlak veel gewaagder en vernieuwender zijn, dus ook hier zie ik het niet.
Het verklaart in ieder geval de hoge score, aangezien de film aanslaat bij zeer divers uiteenlopende filmliefhebbers.
Race scenes lijken in niks op fast and the furious..... Die zijn an sich ook niet zo bijzonder hier, erg onderkoeld en niet hipper dan nodig...... Daar gaat het om spektakel. Hier rijdt hij gewoon een parkeergarage in en loopt naar buiten met een petje op. Juist het tegenovergestelde va FatF.
Fortune
Welke dan? Ik vind het een heel originele film die eigenlijk nergens mee te vergelijken valt maar als ik het ergens mee moet vergelijken dan met Irreversible en Le conseguenze del Amore.
Jawaddedadde
Het is toch niet zo moeilijk om te begrijpen wat hieraan zo goed is: prachtige beelden, geweldige soundtrack, uitermate sfeervol. Doe daar nog een donker randje met wat exhuberant geweld bij en ik ben verkocht!
@Fortune: je bovenstaande quote klopt niet. Die is immers niet van %%%%%%maar van Lord F.
Lord Flashheart
Noë, Grandieux, Aranofsky, Ritchie, Oshii, Nolan etc. etc. zijn/waren allemaal veel vernieuwender. Deze Refn kan goed stijlen en details kopiëren, maar vernieuwend? Ik vond het allemaal vrij braaf en makkelijk te behappen. Vandaar ook mijn ruime voldoende. Als de man qua stijl écht origineel was geweest, had ik het waarschijnlijk een zware onvoldoende gegeven, want ik ben niet zo van dat geëxperimenteer. En als het aan de andere kant inhoudelijk iets had voorgesteld had ik de film misschien een hoger cijfer gegeven. Beide is echter niet het geval.
Fortune
Van Noe vind ik dus alleen Irreversible erop lijken. Maar eigenlijk alleen door het contrast van rustigheid en geweld.
Grandieuz, Ritchie, Nolan Oshii vind ik er helemaal niet op lijken.
Aranofksy opzich ook wel maar lang niet zo ingetogen en hij heeft niet echt misdaad gedaan.
de ene helft aanbidt de film als een soort ode aan de jaren '80 en valt vooral voor de coolheidsfactor. Ik zie het niet, want jaren '80 films waren toch echt anders, maar het zal wel aan mij liggen.
Kijk To Live and Die in L.A. (1985) eens, dan wordt het je direct duidelijk. De roze titels zijn overigens geïnspireerd op Risky Business (1983) , En zou is er veel meer wat naar de jaren 80 verwijst. (Niet dat dat de film per se beter maakt. De film heeft gewoon een lekkere vibe die aan de jaren 80 doet denken. Daar hou ik van.)
Fortune
Maar goed wat is nu eigenlijk het probleem?
Snap ook niet dat sommige mensen maar een 3.5 op the 25th Hour plakken terwijl ik dat een fenomenale film vind.
Dat is hier toch ook het geval bij jou?
Sommige vinden het geweldig en andere niet zo heel speciaal gebeurt toch altijd wel.
Wie zegt trouwens dat het vernieuwend is?
CarolienM
Ik had een dubbel gevoel bij Drive. Toen ik de bioscoopzaal uit kwam, dacht ik: what the fuck. Maar naarmate ik wat meer begon terug te denken aan de film, vind ik hem eigenlijk wel goed.
Er hoeft inderdaad niet al te veel gezegd te worden. The Driver, door Ryan Gosling (die hier trouwens weer een puikprestatie heeft neergezet) is een misterieuze persoon. Dat kan je ook merken aan het feit dat zijn naam niet vernoemd wordt in de film. Lange conversaties zouden hier dus ook niet passend zijn.
Ik geef toe dat het verhaal misschien wat traag op gang kwam, maar er was er zeker één.
En voor wie dat niet genoeg is: Wat voor een wagen kwam erin voor! Ik zag groen van jaloezie. Zeker met Ryan Gosling achter het stuur.
BeKOS
Ik vond die kerel gewoon eng. dat stomme zwijgen. die langzame manier van filmen begon me op een gegeven moment de strot uit te hangen. Prachtig geacteerd maar ik kreeg er geen band mee. Actie rauw en goed gefilm. maar dat anton corbijn achtige film methode kon mij niet echt lang boeien. Ben gek op films maar niet alles kan bekoren.

Netflix gooit ook de geprezen oorlogsfilm 'Platoon' uit het aanbod

Django Unchained

Whiplash
Drama / Muziek, 2014

City Girl
Drama, 1930
diefstalcar mechanicstuntmanwraakbuurmangeorganiseerde misdaadpolice chasebeaten to deathlos angeles, californiëwreedheidjacket geweldauto achtervolgingscorpion getawaytoothpick getaway drivercrime lordstunt driver existentialismneo-noirsilent protagonisthammer