• 9.379.546 stemmen

Geregisseerd door: Nicolas Winding Refn

Met onder meer: Ryan Gosling, Carey Mulligan en Bryan Cranston

Releasedatum: 3 november 2011

Plot Drive

"There are no clean getaways."

In Drive staat een Hollywood-stuntrijder centraal, een eenzaat van nature, die er een bijverdienste als bestuurder van de vluchtwagen in de criminele onderwereld op nahoudt. Hij haalt zich de woede op de hals van een van L.A.'s gevaarlijkste mannen nadat hij de ex-criminele echtgenoot van z’n mooie buurvrouw helpt bij een klus die helemaal fout afloopt. De enige manier om haar te beschermen en in leven te blijven is doen wat hij het beste kan: rijden.

avatar van Tonypulp

Tonypulp

bounze schreef:

Een inhoudsloze film, die je nergens echt raakt. De muziek in deze film is erg ouderwets te noemen (Onbekende 80's style) en gaat zelfs irriteren. Dat Ryan Gosling moeilijk uit z'n woorden kan komen was mij niet bekend, maar spraakzaam is hij in deze film duidelijk niet. In het begin lijkt het een film te worden die gebasseert is op de Grand-Theft computer games reeks, maar zakt steeds verder in het saaie, stille en onsamenhangend, onlogisch verhaal. Ik heb het 40 minuten vol gehouden en was er toen klaar mee. Dat deze film zoveel sterren krijgt is mij een raadsel, die sterren zijn 200% NIET verdient ! En dat deze film uitgekozen is om te draaien in de bios vind ik een vorm van stelen. Van mij krijgt deze film een halve ster, voor de moeite.

Zelden zoveel onzin gelezen 40 minuten volhouden, GTA (??), inhoudsloos?

avatar van Shinobi

Shinobi

Vanmiddag in de bios gezien, wou in eerste instantie naar In Time gaan las daar alleen vrij slechte recensies over dus maar voor Drive gekozen waar ik eigenlijk maar positieve recensies over las en ik moet zeggen dat ik er zeker geen spijt van heb.

Wow, wat een film is Drive zeg. Het doet me in eerste instantie denken aan de de game Driver waar je ook missies moet completeren door met een auto te racen, daarnaast deed het me zeer sterk aan Grand Theft Auto: Vice City denken vanwege de sfeer.

Het goede aan deze film is dat het zichzelf weet te doseren, het wordt langzaam opgebouwd, lekker veel langzame shots en ook mooie longshots van Los Angeles.
Plus je ziet Ryan Gosling echt vanuit een hele andere kant, het mysterieuze, zwijgzame type dat alleen praat wanneer het nodig en uiteraard ook in actie komt.

De actie is ook zeer goed te noemen, alhoewel dit zeer spaarzaam. Maar dat deert de film zeker niet. Enkele mooi vluchtscènes, als ze overvallen worden in de motel, Gosling die de hoofd van de crimineel helemaal kapot trapt. Prachtig, ook mooi om te zien dat ze de camera helemaal niet wegdraaien als er bloed gaat vloeien, chapeau.

Om vooral de heerlijke soundtrack niet te vergeten waardoor het soms net leek of ik naar een lange videoclip zat te kijken. Gewoonweg prachtig, zorgde er zelfs in combinatie met de beelden erbij voor dat ik bijna een traantje moest wegpinken.

Dikke 5,0 sterren en ik zonder twijfel de beste film die ik dit jaar heb gezien. Denk niet dat de opkomende releases hier nog iets in kunnen veranderen.

avatar van Movie-Addicted

Movie-Addicted

Fortune schreef:

Sfeer, muziek en acteerwerk.

Verhaal viel mij erg tegen. Maar je hebt gelijk. De sfeer, muziek en puik acteerwerk!

timbo_

Wat heb ik lang moeten wachten maar vandaag dan eindelijk gezien. En zoals ik vooraf al hoopte is de overstap van Refn naar Amerika een meesterzet. Daar waar zijn vorige films uitblonken in prachtige scenes maar ook in veel te drukke en onevenwichtige mooifilmerij is de balans hier wel goed. Refn weet op meesterlijke wijze de fantastische slow motions, de geweldige soundtrack en het boeiende verhaal tot één geheel te maken. Vooral de sfeersetting is geweldig en van Lynchiaans niveau.

Als dan ook nog Ryan Gosling een sublieme rol speelt en geluid, licht en het nachtelijke L.A. op optimale wijze samenkomen dan mag je wel zeggen dat Refn eindelijk zijn talent helemaal inlost. Ik moet er nog eventjes over nadenken maar voorlopig is Drive toch wel dé film van 2011 voor mij.

Een nog uitgebreidere recensie is hier te vinden. Tim's Filmblog - filmmad.wordpress.com

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Ik zal het kort houden want er zijn al tal van prachtige recensies geweest die perfect omschrijven hoe ik deze film beleefd heb.

Magistraal. Over heel de lijn. Fenomenale cinema waarin muziek, sfeer, een heerlijk kleurenspel van licht en donker en sublieme acteerprestaties samenvallen en voor een echte beleving zorgen. Vanaf de eerste minuut grijpt de film je en laat je niet meer los tot de eindcredits over het scherm rollen.

Visueel overdonderend. Prachtig wisselend kleurengebruik, mooie shots van het nachtelijke L.A. en een doeltreffend gebruik van slowmotion. De actie is inderdaad spaarzaam. Hetzelfde kan gezegd worden van het geweld dat vaak onverwacht komt en inslaat als een mokerslag.

Gosling is outstanding als naamloze en zwijgzame driver. Spreekt enkel wanneer hij iets moet weten en zal dan nog geen woord te veel zeggen. Hij is mysterieus, lijkt een goede inborst te hebben maar heeft een zeer duister kantje (komt eigenlijk de eerste keer bovendrijven wanneer hij Blanche een mep verkoopt). Wordt ook fenomenaal in beeld gebracht. Ook de andere acteurs staan er gewoon.

En wat werkt die muziek hypnotiserend zeg! Die soundtrack past perfect bij de film en zorgt werkelijk mee voor een fantastische sfeer.

Slotsom: was het wachten meer dan waard (wat ben ik blij dat ik de gelekte screener niet gezien heb) en deze verdient het om in de cinema bekeken te worden.

Naomi Watts

Inderdaad, moet er ook niet aan denken dat mijn eerste kijkbeurt van deze belevingsfilm de screener was geweest. Die eerste kijkbeurt krijg je nooit meer terug.

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Amen! De soundtrack speelt zo'n grote rol in deze film dat je haast van een andere film kan spreken als die er niet onder staat.

Naomi Watts

Mee eens. Vind de muziek een enorme sfeerbuilder en van onschatbare waarde. Zeer zelden dat muziek zo onmisbaar is. Kan me alleen Mulholland Dr. voor de geest halen die dat in dezelfde mate heeft.

avatar van MyOwnStyle

MyOwnStyle

Heel goede film. Heb deze ook in de bios in Leuven gezien gisteren. Wat een opbouw van de sfeer. En bovendien ook enkele leuke actiescènes en een zeer goed acterende Gosling

Af en toe vond ik hem wel wat saai, wat te traag. De gebeurtenissen hadden van mij gerust in 15-20 min minder gemogen.

avatar van Kanisz

Kanisz

Prachtige film, eerste van deze regiseur die ik zie. De sfeer is zo goed; Gebruik van licht, kleur en muziek zorgt ervoor dat je helemaal wordt meegezogen in deze film. Zoveel verschillende sferen ook: heel rustig en mooi begin, steeds verder uitlopend in een drama van formaat. Wat een brute moorden ook, zeer duidelijk in beeld gebracht Door deze afwisseling van rustige scenes en plotselinge actie komt het des te harder aan. Zeer sterk gedaan. Goed voorbeeld hiervan: scene in de lift. Veranderende kleuren, goed werk met het licht, mooie romantiek, en dan zeer bruut geweld. Maar wel heel 'mooi' in beeld gebracht.

Acteerwerk was ook prachtig. Ryan Gosling paste perfect in z'n rol, en ook Bryan Cranston (Breaking Bad!) was super om eens in een andere rol dan Walter White te zien. Goed gedaan.
't Was ook weer een zeer lege zaal in de bios trouwens, maar daardoor hadden we wel prima plaatsen. Al met al schitterende ervaring, erg goede film. 4.5*

avatar van jipt

jipt

Vanavond naar de bios, hoge verwachtingen

avatar van voomzap

voomzap

bounze schreef:

De muziek in deze film is erg ouderwets te noemen (Onbekende 80's style)

Onder welke steen hebben ze jou vandaan getrokken? De muziek in de soundtrack is zo hip als maar zijn kan. Begint zo langzaamaan zelfs in de Nederlandse clubs door te dringen...

avatar van cordiacovens

cordiacovens

na een herziening gister krijgt hij de volle 5 sterren, alles klopt imo aan deze film

De sfeer is het belangrijkste aspect en dat word zo goed over gebracht waardoor ik niet anders kan dan deze film geweldig vinden. daarnaast het gebruik van licht en camerawerk in bepaalde scene's waren fantastisch. Ryan Gosling is groots in zijn rol , de blik in zijn ogen tijdens sommige scenes is gewoon echt goed. de soundtrack maakt het helemaal af.

voomzap schreef:

Onder welke steen hebben ze jou vandaan getrokken?

Mwah, doet toch erg denken aan de 80's. Zo gek is die gedachtegang niet.

Als dat het referentiekader van hip is. Zo hip zijn de Nederlandse clubs niet.

avatar van Nicolage Rico

Nicolage Rico

• 20220 berichten

De soundtrack is inderdaad een pure 80's style. En het nummer van Riz Ortolani dateert zelfs van ver voor die tijd.

avatar van MyOwnStyle

MyOwnStyle

Oh, ja de muziek was ik vergeten vermelden.. Heel passende muziek die mee zorgt voor de sfeer en de spanning in de film

avatar van soom

soom

bounze schreef:

Las dat de regisseur en hij zoveel mogelijk dialoog hebben geschrapt, ze wilden de beelden laten spreken voor zich.

avatar van Al DeNiro

Al DeNiro

Wat een geweldige sfeer en muziek heeft deze film.

Ook perfecte acteerwerk en keiharde actie.

Absoluut een topper.

avatar van Al DeNiro

Al DeNiro

De beste twee soundtracks:

Nightcall

A Real Hero

avatar van vincentclaesen

vincentclaesen

Weet er iemand waar de eerste scene zich situeert in de film?

L.A.

Geschoten in en in de buurt van Figueroa Street, 12th Street, Pico Boulevard en natuurlijk het onmisbare Sunset Boulevard etc. Het is ook daadwerkelijk het Staples Center waar Gosling de benen neemt tussen de L.A. Clippers fans.

avatar van M.Goodkat

M.Goodkat

Ik kan moeilijk iets slecht gaan spreken over deze film want hij is voor mij een van de beste die ik dit jaar heb gezien ..

geweldige shots,prachtige soundtrack en de 'relaxte' sfeer die erin meegaat is prachtig...

Ik denk dat meerdere mensen hier al een deftige review hebben kunnen geven wat voor pareltje dit wel is

Leuk detail trouwens, toen ik de zaal binnenging was het bijna stampvol maar alleen vanwege het vakantie is..dus ik dacht, 'Is deze film zo geliefd bij mensen?' ik had overal meegekregen dat het een 'slow starter' film is die het van zijn shots moet hebben en sfeer .

Maar ik had mij vergist,na een halfuur was meer dan de helft van de zaal opgestaan en vertrokken, zegt genoeg over de jeugd van vandaag die denken dat ze naar hersenloze actiefilms a la abduction gaan kijken.

Vond het leuk om hier te posten

Deze film was echt een aantrekkelijke film. De film gaf mij het gevoel alsof ik naar een film zat te kijken uit de jaren 80/90. Het verhaal is niet iets nieuws maar door de muziek van de film geeft het toch een extra iets. Daarnaast speelt ryan gosling zijn rol zeer goed.

Naomi Watts schreef:

Is ook de eerste film die in mij opkomt. Blijft ook de day after door mijn hoofd spoken

Naomi Watts

Been there. Echt een bijzonder effect, dat heb i kook alleen nog maar bij MD gehad. Staan ook beiden op 1 staan. Benieuwd of dat bij jou ook nog gaat gebeuren .

timbo_

Eerst een tweede keer zien. Maar sluit het niet uit. Al ligt ook Black Swan nog op koers voor een top drie notering.

avatar van misterwhite

misterwhite

Morgen naar de bioscoop voor deze film

Ben benieuwd of de verschillen groot zijn met de Cannes versie.

Ik gok alvast op een verhoging

Naomi Watts

Wel grappig trouwens dat jij hetzelfde hebt met die twee films. Black Swan maakt bij mij ook nog wel kans om bij herziening bij het illustere gezelschap van 5* te behoren.

avatar van kinjutsu

kinjutsu

Over muziek in Refn films gesproken... Kunnen jullie deze nog herinneren uit Pusher II?

Keli Hlodversson - Sad Disco

Regelrechte topper, als iemand deze track toevallig in FLAC of 320 heeft, let me know via een PM!

Ook in Drive is de soundtrack inderdaad weer een bijzonder fijn element van de film.

avatar van AnthonyG.

AnthonyG.

Is er al gepeild/gesproken over een vervolg?