• 9.377.371 stemmen

Film noir / Thriller | 114 minuten

Genre: Film noir / Thriller

Geregisseerd door: Martin Scorsese

Met onder meer: Robert De Niro, Jodie Foster en Cybill Shepherd

IMDb beoordeling: 8,2 (1.014.462)

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 1 juli 1976

Plot Taxi Driver

"On every street in every city, there's a nobody who dreams of being a somebody."

De oorlogsveteraan Travis Bickle werkt als taxichauffeur. Hij is een eenzame man die geobsedeerd is door pornografie en geweld. Zijn leven gaat steeds verder neerwaarts, en hij verliest zichzelf langzaam in zijn paranoia. Hij raakt steeds verder geïrriteerd door het tuig dat er 's nachts over straat loopt, en het is slechts een kwestie van tijd voordat hij in actie komt...

avatar van lazaroni_86

lazaroni_86

Ik vond Niro prachtig acteren in deze film. Hij was gewoon totaal CRAZY in de hoofd. Hij was zo uitgesloten van de maatschapij omzich heen dat hij van niks weet. Gewoon totaal nuts.Hij kan goed acteren als een man met een paar draadjes los in zijn koppie...

Of deze film iets probeerd te vertellen op het achtergrond weet ik niet, maar als iemand daar een mening overheeft wil ik het graag horen

Redlop

Aangespoord door het mooie verhaal van Kappeuter op de vorige pagina nog maar eens gezien. En daarna weer. Met stip in mijn persoonlijke top 10.

Voor mij de beste film van Scorcese waarin hij zijn liefde en haat voor de helse metropool New York laat zien.

De 'Making of' opent met een citaat en tevens het thema van de film:

The whole conviction of my life now rests upon the belief that loneliness, far from being a curious phenomenon, is the central and inevitable fact of human existence.

(Thomas Wolfe, God's Lonely Man )

Voor wie geïnteresseerd is in het verband tussen 'Taxi Driver' en 'The Searchers' is hier een aardig artikel.

avatar van Doom

Doom

Nou uuhh, ik vond het een bout film, sorry, ik weet dat bijna niemand, zo niet niemand, het met me eens zou zijn maar kom aan... Wat is er zo bijzonder aan deze film dat hij zo hoog in de toplijst moet staan?

Het heeft een ongelovelijk langzaam begin, saai, verhaal wordt nergens echt interessant voor mij. Gaat hij de enige bekenden van Ilis neerschieten, oke het waren tuig maar realistisch is het niet echt. voor de ogen van haar iedereen neerschieten, en daar haarmee helpen ? Tja levert geen trauma's op ofzo, doet helemaal niets met haar, kom aan,

Acteren was nog wel goed vond ik, dus een 2*... Het einde ben ik trouwens ook niet over te spreken, ben benieuwd wat iedereen ziet in deze film wat ik dus totaal niet zie.... Einde was btw ook helemaal niets.

ben benieuwd wat iedereen ziet in deze film wat ik dus totaal niet zie....

Zijn bij jou alle pagina's tekst weggevallen?

avatar van Doom

Doom

hehe lol, wijsneus!

Gewooon niet mijn films volgens mij

kappeuter schreef:

De 'Behind the Scenes' documentaire die op de dvd staat is erg interessant en leerzaam.

Inderdaad ja. Zo heeft Scorsese erg veel aan het script van Paul Schrader te danken...tot aan camerastandpunten toe. Speelt Jodie Foster's oudere zus Connie 'bepaalde scenes', hielp (jawel) Spielberg mee met de montage.

De voorbereiding van De Niro was fascinerend. Zo heeft hij op de set geen woord gewisseld met Albert Brooks, omdat Travis ook niets met diens personage te maken wilde hebben.

Voor degene (zie hierboven) die het een boutfilm vonden, is er het schietspel. Kan je je eigen invulling geven aan de nutteloze saaie scenes en het slappe einde.

Oh ja, en Cybill Shepherd houdt niet van porno. Dat vond ik dan weer een tegenvaller, maar enfin.

Redlop

Ik had Cybill Shepherd ook niet echt als een porno-fanaat ingeschat

Ook wel aardig dat de casting manager de manager van haar belde of hij niet toevallig een Cybill Shepherd-type wist voor 'Taxi Driver'? Uhm...mag het ook Cybill Shepherd zelf zijn?

Het verhaal rondom het eenmalig filmoptreden van de straatmuzikant Gene Palma is ook geweldig.

avatar van brookie

brookie

ik vind dit echt een absolute top film, waarom??? Alleen al voor het verrasende eined zou je hem 4 sterren moeten geven. En er zitten zulke schitterende verassende en leuke elementen in deze film, zoals het moment dat de camera bij iedereen langs het middel gaat en dat zie je dat vieze groene pakje van hem dan gaat de camera langzaam omhoog en wat zie je dan?? Heeft ie zijn kop half kaal geschoren, ik kwam niet meer bij.

Welk stukje ik nog meer geweldig vond was dat stukje dat de niro met die vent van de geheime dienst staat te praten, en dan vooral dat stukje voordat er iets gezegd wordt, de manier waarom de Niro naast die vent gaat staan. ECHT GEWELDIG 5*!!!!!!

avatar van twg

twg

komt eindelijk op tv!

moet ik zeker gaan kijken, zeer hoge verwachtingen!

avatar van robertinho

robertinho

twg schreef:

komt eindelijk op tv!

moet ik zeker gaan kijken, zeer hoge verwachtingen!

Wanneer dan?

avatar van Don Gertus

Don Gertus

Dinsdag 26 juli, 22:45 uur op TV (RTL5)

avatar van J.S.

J.S.

Don Gertus schreef:

Dinsdag 26 juli, 22:45 uur op TV (RTL5)

Op mijn verjaardag .

Een moetje! 4.5

avatar van Phoenix

Phoenix

Phoenix schreef:

Wellicht hoger bij herziening, de omstandigheden waren nou niet direct perfect (reclame, irritante zusjes die de film meekeken en gilden bij de meest onzinnige momenten maar met geen stok waren weg te slaan) dus deze moet ik maar een keertje overdoen. 3* voorlopig.

starbright boy schreef:

Het zal wel bij veel mensen voor hun favoriete films gelden. Maar dit is wat mij betreft een film die zulke omstandigheden absoluut niet kan hebben. Een film die je 's nachts alleen moet zien zonder reclame en terwijl de halve wereld slaapt.

Nou, vanavond is mijn kans. Ouders en kleinste zusje zijn pleite (vakantie) en mn andere zusje zit 24/7 op haar kamer met haar vriend (af en toe komt ze naar benee om te koken ), dus ik ga er eens goed voor zitten. Nadeel is dat ik de volgende dag weer om kwart voor 7 op moet maar ja...

avatar van Hagele

Hagele

Ander nadeel is die *&*&^&%$%^* reclame.

avatar van Johan van Ee

mdma

lekker duister sfeertje

avatar van CAPIpsv

CAPIpsv

Lijkt mij een supermooie film toe, ga hem ook kijken vanavond denk ik, alleen is er wel laat op, 22:45. Op zich geen probleem maar hij duurt dan ook tot in de nacht.

avatar van Uncle_Junior

Uncle_Junior

Ook al ligt ie hier op DVD, ik ga denk ik wel kijken.

avatar van Phoenix

Phoenix

Kwartiertje later begint ie.

avatar van Barfly

Barfly

Op de één of andere manier had ik deze nog nooit gezien.

Blij dat ik hem nu gezien heb. Een heerlijke donkere film.

avatar van WildeSinterklaas

WildeSinterklaas

Acteer werk van Robert DeNiro is hier geweldig, en sfeer ook het het uitdrukken van eenzaamheid is erg mooi gedaan.

avatar van Mark86

Mark86

Stem verhoogd naar 4*

Ik had m al eens gezien, maar toen begreep ik m niet helemaal en vond ik het einde maar vaag. Nu viel t kwartje dus wel, tenminste dat denk ik.

Die laatste 5 minuten zijn de verbeelding van Travis terwijl ie licht te sterven. Hij ziet zichzelf als een held omdat hij Iris gered zou hebben van de oh zo boze wereld. Als je goed luisterd naar de stem van de vader van Iris, dan hoor je dat ie bijna op dezelfde manier praat als Travis, vooral die toon. Dit lijkt mij een duidelijke aanwijzing dat het Travis' verbeelding is die je hoort praten, en dus niet de vader van Iris. Daarna heb je die scene dat ie in de auto zit met Betsy, en dat ie haar zegmaar afwijst en zichzelf hierdoor als de winnaar ziet. Dat zou hij in t echt nooit gedaan hebben. Vlak daarna zie je dat ie in zijn spiegel kijkt, en dat die spiegel gaat draaien. Je ziet Travis niet in de spiegel, maar zo gek is dat niet want hij is dood. Dat is alweer een aanwijzing dat het zijn verbeelding is.

Zit ik een beetje in de buurt? Voor mijn gevoel klopt het wel

Toch gek dat ik deze film nudat ik m de 2e keer zie, veel beter vind dan de eerste keer. Ik heb dat meestal met Scorcese-films.

avatar van jordybeukeboom

jordybeukeboom

Ik heb een paar vragen (als daar uberhaupt een antwoord op te geven is):

- Waarom wil Travis die Palantine doodschieten? Uit wraak op Betsy? Omdat hij vindt dat Palantine gebakken lucht verkoopt? Of gewoon omdat Travis een beetje gestoord is?

Het is een heel bijzondere film, waarbij ik persoonlijk Travis wel in zekere zin kan begrijpen wanneer hij er zelf niet uitkomt met zijn gedachten in de wereld, en dat hij zich alleen op de wereld voelt

Matige beschrijving hierboven trouwens. Ik vind namelijk niet dat hij geobsedeerd is door porno en geweld. En die paranoia zie ik ook niet

4,5 sterren

avatar van Mark86

Mark86

jordybeukeboom schreef:
Ik heb een paar vragen (als daar uberhaupt een antwoord op te geven is):

Een beetje gestoord is ie zowieso, tis een Vietnam-veteraan [

Maar volgens mij deed ie dat inderdaad uit wraak op Betsy. Ik dacht dat hij juist wel achter die Palantine stond, als je ziet dat zijn hele kamer volhangt met posters. Hij had gewoon zo'n hekel aan Betsy gekregen dat ie haar op die manier wou terugpakken.. Tis niet erg logisch, maar het blijft een gestoorde vietnam-veteraan.

avatar van jordybeukeboom

jordybeukeboom

Ik vind dat men moet oppassen om dat Vietnamverleden van hem erbij te betrekken. Dat is namelijk maar een zinnetje in de filmbeschrijving, verder komt het helemaal niet naar voren. In de film zegt hij alleen dat hij dienst heeft gedaan bij de marine. En hij heeft eervol ontslag gehad, misschien was hij wel na een paar maanden in Vietnam al weer thuis.

De theorie van Dionysos (pagina 3 gelooflijk) is erg sterk en klopt ook volgens mij. Travis zag Betsy als een erg bijzonder persoon. Maar na haar afwijzing is zij weer een van de velen, de anderen dan Travis. Palantine is nu dus ook niet zo bijzonder meer voor Travis. Maar wraak zal meespelen inderdaad, maar ook het feit dat Palantine zegt een radicale omslag te willen maken, maar dat er feitelijk niks gebeurt. Hij heeft alleen maar mooie praatjes maar er gebeurt niks. Okay, hij is nog niet gekozen, maar toch

avatar van Black Math

Black Math

Van te voren dacht ik dat het alleen maar zou gaan om een taxichauffeur die de hele tijd tegen klanten roept: "Are you talkin to me?" om ze vervolgens overhoop te schieten, maar dat klopt toch niet helemaal geloof ik.

avatar van Jurek

Jurek

Mark86 schreef:
Stem verhoogd naar 4*

Zit ik een beetje in de buurt? Voor mijn gevoel klopt het wel

Damn, zo had ik het niet gezien maar het klinkt erg plausibel naar mijn mening.