Genre: Film noir / Thriller
8,2 (1.014.462)
Gesproken taal: Engels en Spaans
Releasedatum: 1 juli 1976
Plot Taxi Driver
"On every street in every city, there's a nobody who dreams of being a somebody."
De oorlogsveteraan Travis Bickle werkt als taxichauffeur. Hij is een eenzame man die geobsedeerd is door pornografie en geweld. Zijn leven gaat steeds verder neerwaarts, en hij verliest zichzelf langzaam in zijn paranoia. Hij raakt steeds verder geïrriteerd door het tuig dat er 's nachts over straat loopt, en het is slechts een kwestie van tijd voordat hij in actie komt...
- Trailer (YouTube)
- Spoilertopic
- Taxi Driver (MusicMeter)
Travis Bickle
Concession Girl
Angry Black Man
Melio
Ramon K
Alleen de slapeloosheid zit 'm dwars??? Ach laat ik er maar niet op ingaan want ik snap echt helemaal niks van je post.
Ik vind De Niro een meester acteur, weinig met hem, maar deze film is gewoon raar vind ik. Hij verdient goed geld, leeft lekker uit, films, alleen zijn slapeloosheid dat zit em dwars. Maar dat hij voor een hoertje iedereen kapot gaat schieten en zelf daar ook zwaar omdat gaat lijden, nou sorry ik heb daar niks mee. Dat je alles op het spel gaat zetten om een hoertje te redden (Je leven, je baan alles.) Dat vind ik iets te overdreven. Zou jij dat doen? nou ik niet!
Behalve natuurlijk als het om iemand gaat uit je familie/vrienden/kennisen. Hij heeft haar alleen een paar keer gezien en verder niks. Daarom vind ik het een slechte film.
Zelf heeft hij goed gespeeld maar het verhaal zelf vind ik waardeloos.
Je hebt er dan werkelijk ook maar bitterweinig van begrepen. Wat overigens niet erg is, ik gaf deze vaste waarde in mijn top 10 ook slechts een 2,5 na de eerste keer dat ik 'm zag....
crown_secure
Misschien heb je ook wel gelijk dat je deze film 2 keer moet kijken, maar ik vind dat niet de moeite waard, maar dat stukje met dat slapeloosheid heb ik ook maar als voorbeeld als een van zijn problemen genoemd.
crown_secure
Duidelijk niets begrepen van deze meesterlijke film!
as
V
Wat heb ik niet begrepen volgens jou V?
Precies wat as aangeeft. Kijk hem nog maar een keertje, is mijn advies
Duidelijk niets begrepen van deze meesterlijke film!
Sterker nog, zelden zo'n bizarre misinterpretatie gezien.
2 keer?, je moet hem zeker 10 keer kijken! (niet om hem te begrijpen, maar omdat hij zo vreselijk goed is.)
J.S.
Inderdaad.
Een Meesterwerk!!
crown_secure
Sterker nog, zelden zo'n bizarre misinterpretatie gezien.
Wat is in jou ogen zo'n bizarre misinterpretatie?? Als je dat zegt, geef er ook wat uitleg bij, misschien begrijp jij iets verkeerds.......
Pieter Montana
ik krijg net het bericht van FRS dat TAxi Driver verzonden is
Woensdag zal ik eindeljk deze film kunnen zien
Het gaat hem niet over het redden van het hoertje, het gaat om de afrekening met het (deel van) land dat (hij ziet) en hem (Vietnamveteranen) niet begrijpt en niet verwelkomt en hij begrijpt het land niet. Het land dat in zijn ogen aan het afglijden is (de wereld die hij ziet vanuit zijn taxi, vol hoeren, drug en louche figuren). Daar wil hij wat aan doen, hij wil de wereld verbeteren, op z'n Mohammed B's. Kortom een portret van iemand die langzaam radicaliseerd.
Vanaf de eerste minuut is et duidelijk dat er iets niet lekker zit bij deze man. Waar jij die psychologische uitleg vandaan haalt is mij een groot raadsel, Liquid Xtreme.
crown_secure
Reinbo, een verzoek aan jou om spoilers te gebruiken.
Lijkt me niet zo netjes wat je doet tegenover mensen die deze film nog niet gezien hebben.
Liquid Xtreme weet waarschijnlijk nog niet dat users die op de film gestemd hebben, de tekst die tussen spoiler tags staat, wel gewoon kunnen lezen, zij het in kleiner lettertype.
crown_secure
De tekst waar ik het over had, is niet in kleiner lettertype.
En over de spoilers, dat wist ik al. Heb zelf al spoiler berichten geschreven en ongedekt terug gelezen.
Waar moet dat eigenlijk op de forum, maar schrijf je niet een persoonlijk mailtje als je denkt dat ik iets niet weet?
De vergissing van K. komt waarschijnlijk omdat je mijn tekst in jouw reply wel tussen spoiler tabs hebt gezet. Het is overigens geen spoiler volgens mij. Kijk maar naar wat er bij de korte inhoud van de film staat, dat komt vrijwel op het zelfde neer.
olivier
IK blijf dit toch werkelijk wel één van de allergrootste films aller tijden vinden. Natuurlijk is dit geen 'ontspannende' cinema, meer zelfs het is niet léuk om "taxi driver" te bekijken. Het hart dat ervan uitgaat en het vreselijke gevoel dat je er achteraf aan overhoudt is zijn zo overweldigend, dat je er dagen niet goed van bent.
crown_secure
Taxi Driver komt uit als video spel! Ben erg benieuwd....
AMSTERDAM - De met vier Academy Awards bekroonde filmklassieker Taxi Driver komt uit als videospel. Filmmaatschappij Sony Pictures en game-uitgever Majesco hebben hiertoe een overeenkomst getekend.
De spelletjesstudio Papaya zal het spel gaan ontwikkelen. Als het goed is komt Taxi Driver in de loop van volgend jaar op de markt en zal het spel geschikt zijn voor de toekomstige generatie gameconsoles.
Naast een gameversie van de bijna 30-jaar oude film Taxi Driver komt Majesco deze zomer met een spelletjesversie van de klassieker Jaws voor de Xbox en PS2.
Taxi Driver komt uit als video spel! Ben erg benieuwd....
BLASFEMIE!
olivier
Op dat soort ideeën zou de doodsstraf moeten staan!
Waarom eigenlijk?
The Godfather komt ook uit als videospel! En na de korte filmpjes die ik gezien heb via de website E3 insider ziet dat er erg spectaculair uit. Ik ben juist een voorstander van dit soort praktijken. Behalve natuurlijk als er een voor mij onbekend games ontwikkeling firma als Papaya een flop gaat leveren.
olivier
Omdat je met het maken van een spelletje ingaat tegen het volledige doel van de films: wanneer je een speltje maakt van 'star wars' ofzo, maakt dat ik feite weinig uit: die films hebben weinig tot geen maatschappijkritiek en hun scenario leunt ook dicht aan bij de spelletjes.
Méér nog, sommige films zijn beïnvloed door spelltjes! Maar het van ultieme sféérfilms -zoals taxi driver- een spel maken, is gewoonweg volslagen imoreel! Deze meesterwerken kaarten ent de zwakheden en de trekjes van escapisme van onze maatschappij aan en doordat één of andere geldzak er een stevige stuiver aan wil verdienen, gaat men de oorspronkelijke filosofie compléét ondermijnen.
Uiteindelijk is het dan ook de vraag wat er nog van de film zal overschieten: wordt taxi driver herleid tot de ultieme schietpartij? Zoja, dan verdwijnt alle essentie compléét. Het punt is namelijk dat spelletjes van films meestal gefocust zijn om kinderen en dan krijg het effect wanneer je een choquerend meesterwerk aan een kind toont: toon bv. last tango in paris aan een twaalfjarige en die herinnert zich alleen de vunzige seksscènes en ziet niets meer van de allegorie. Spelletjes gaan NOG verder: ze gooien de allegorie al overboord voordat je ze ook maar kan ontdekken.
Bij de godfather ligt het iets anders, omdar die trilogie net helemaal op entertainment gericht is, zeg maar dé ultieme entertainment-film. Daarbij vind ik het gewoon zonde dat men een meesterwerk gaat herleiden tot spel, omdat net dàt wat de godfather zo subliem maakt, onmogelijk in een spelletje kan vervat worden.
Tenslotte is het allemààl hele dikke geldklopperij en dat is misschien wel het droevigste verschijnsel van onze ganse maatschappij!
crown_secure
De meeste films zijn naar mijn beeld gemaakt voor entertainment. Het doel is meestal om het geld dat geinvesteerd is terug te winnen en dan nog eens wat winst over te houden. Deze business draait en leeft om geld. Natuurlijk hebben gevoelens en dergelijke een grote rol in films, maar dat is juist de bedoeling. Elke film wil eenzo goot mogelijk publiek, dat is toch standaart? Dat weten we inmiddels allemaal. Denk je niet dan dat de maker van deze film er geen stevige stuiver aan wou verdienen? En dat er natuurlijk rechten gekocht moeten worden van de makers van deze film? iedereen verdient zo mee aan de game. Ultieme schietpartij zal het niet worden denk ik, maar ik denk wel dat door een videogame als deze, meer interesse gaat wekken om deze film te gaan bekijken, of niet natuurlijk.
Tegewoordig is het niet meer zo dat alleen 12 jarigen videogames spelen, dat is complete onzin vind ik.Ik denk ook niet dat een kind van 12 een film als last tango uitgebreid zal zitten kijken, op zo'n leeftijd heb je andere interesses. Er zijn zoveel volwassenen die ook games spelen, misschien jij niet, maar zoveel miljoen anderen wel. Speel je zelf wel eens op een console?
Deze hele buisiness is grotendeels een hele dikke geldklopperij, zowel de films, muziek en de games.
olivier
Je hebt hier geen enkel tegenargument gegeven L.X.! Je hebt gezegd dat waarom spelletjes wél goed zijn en dat is helemaal niet ter sprake of het discussiepunt. Dat is of spelletjes maken van pakweg taxi driver al dan niet een verkrachting is. Mijn antwoord is dan ook resoluut ja, zonder énige twijfel, voor bovenstaande redenen.
Bovendien is het argument "iedereen verdient eraan" compléét ridicuul, omdat het mij geen BAL interesseert wie er allemaal aan verdient, maar dat ik schitterende cinema wil zien en grote meesterwerken niet wil overschaduwd zien worden door een infantiel spel!
Goodfella_90
Nu we toch off-topic bezig zijn... wist je dat voor de game 'The Godfather' het grootste budget voor een game ooit is uitgetrokken? Het moet een beetje een soort GTA worden, maar dan in Godfather stijl. Kan best leuk worden...
ToNe
Ach, de filmstudio's vallen allen onder megacorporaties die
jaarlijks een [hoog] percentage aan winst maken tov het jaar ervoor en alle middelen [en divisies] er voor uit trekken om die doelstelling ook te behalen.
De gamesindustrie draait nu eenmaal meer omzet dan de filmindustrie; een simpele rekensom voor de heren CEO's, waar 'de status van de film' echt geen agendapunt is geweest.
Het klinkt bijna naïef om te hopen dat het hierbij zal blijven, maar zorgen maken doe ik al niet eens meer.
Ondanks verschillende remakes, interpretaties, adaptaties is er altijd erkenning voor de superieriteit van het origineel, dus ook hier zal men, indien men het nog niet ervaren had, uiteindelijk terugrijpen naar het origineel.
crown_secure
Het was ook niet mijn bedoeling om tegen argumenten te geven, die had ik al gegeven in mijn vorige stukje. Als je goed leest, vroeg ik je in een aantal punten vragen die je niet hebt beantwoord. Ik was ook benieuwd hoe oud je ongeveer bent als ik je dat vragen mag en nogmaals of je wel eens een spelletje speelt? en zo ja of je ook spelletjes hebt gespeeld die ook als een film zijn uitgebracht.
En een ander punt is of je niet wat overdrijft door te zeggen dat de doodstraf zou moeten staan op dat soort ideeen?
Welke dan?
Niet? nogmaals zie hieronder wat ik al boven schreef.
Redlop
Als volwassenen de actiegame 'Taxi Driver' (of iets dergelijks...The Shining op Playstation2...) kopen, komt er toch nog geld binnen via een omweg die de maatschappijen mislopen vanwege het illegaal downloaden. Het maakt weinig uit want je kan dat soort figuren toch niet uitleggen dat zo'n actiegame getuigt van wansmaak. Dus laten ze maar flink betalen voor dit soort troep. De simpele zielen bevestigen hun status maar het zal uiteindelijk niets uitmaken voor de opinie van de film.

Martin Scorsese betreurt het feit dat er steeds meer mensen als Travis Bickle uit 'Taxi Driver' zijn: "Tragisch genoeg de norm"

Voor de fans: topfilms met bijna dezelfde cast als 'The Irishman'

The Godfather

Se7en
Misdaad / Thriller, 1995

One Flew over the Cuckoo's Nest
Drama, 1975
new york cityvietnam veteraantaxipornografieobsessiepooiertaxi chauffeurdrugsdealerpoliticusfirearmburgerwachtjunk foodalienationmisanthrophygeweldcynicalillegal prostitutioncharacter studylonermanhattan, new york citymeditativeneo-noirchild prostitutioncomplexnew hollywood drearycautionarydrives provocativeantagonisticaudaciouscallous