The Blair Witch Project (1999)
Genre: Horror / Mockumentary
Geregisseerd door: Daniel Myrick en Eduardo Sánchez
Met onder meer: Heather Donahue, Joshua Leonard en Michael C. Williams
Releasedatum: 7 oktober 1999
Bekijk via Netflix
Bekijk via Videoland
Bekijk via CANAL+
Plot The Blair Witch Project
"Everything you've heard is true."
Drie filmstudenten reizen naar het Black Hills bos om een documentaire te maken over de legendarisch Blair-heks. Na een tijd rondgelopen raken Heather, Josh en Mike verdwaald, onderkoeld en opgejaagd. Uiteindelijk wordt er nooit meer iets van ze vernomen. Tot een jaar later hun filmmateriaal wordt gevonden...
Heather Donahue
Joshua Leonard
Michael Williams
Short Fisherman
Interviewee (onvermeld)
Waitress
Fisherman With Glasses (onvermeld)
Mary Brown
Man in Yellow Hat (onvermeld)
Interviewee with Child (onvermeld)
Monkey68
Hoop hysterisch gejank en suggestief gedoe. Ongetwijfeld spannend als je genoeg fantasie hebt. Natuurlijk wél een schot in de roos van de makers. Dat huis op het einde kan wel een paar Poolse bouwvakkers gebruiken...........
JacoBaco
Dat huis aan het eind is juist gebouwd door Poolse bouwvakkers.
megaman
Onderhand heb ik al tig horrorfilms gezien. Van golden oldies als Nosferatu (1922) tot moderne horrorflicks als The Descent (2005). En van alle horrorfilms zijn er maar een paar die ik echt 'griezelig' vind. Onder andere The Texas Chainsaw Massacre uit 1974 en dan deze film. Sommige dingen ogen nu een klein beetje cheesy denk ik zoals dat geschud aan de tent aan 't einde. Maar de film blijft creepy en mysterieus. Ik ben erg benieuwd naar Paranormal Activity (2008) die nog steeds in m'n kast staat te niksen. [Rec] uit 2007 heb ik al wel gezien maar vond ik niet zo eng als men beweerde. Verder blijft The Blair Witch Project voor mij toch wel een horror-klassieker
yeyo
Maar toch is het opvallend hoeveel films er na de BWP gebruik maakten van die manier van filmen. Ook in Hollywood blockbusters.
Men mag trouwens ook niet vergeten dat BWP wél de eerste film is die het internet erbij betrokken heeft. De fake website die in verband met de film gemaakt werd, heeft de hype nog meer verspreid.
startkabels
Paranormal Activity is ook niet eng. Je kunt beter Silent Hill kijken, ik vond die ook niet erg eng maar die heeft een veel betere sfeer voor een horror.
The Blair Witch Project ga ik binnenkort voor de tweede keer kijken, moet nog een mening schrijven
wyatt earp
Ooit een keer met eline geruild, en gister dan eindelijk gekeken. En ik moet zeggen dat ik altijd een beetje een dubbel gevoel met films die met zo'n huis tuin en keuken camera gefilmt zijn. Aan de ene kant brengt je het wel heel goed in de sfeer, maar aan de andere kant word je wel kotsmisselijk van het bewegende beeld. Maar deze keer is het me zeer goed bevallen. Er zijn weinig films die echt tegen het enge aan zitten (vind ik). Ik heb eigenlijk nog nooit een film gezien die mij de stijpen op het lijf hebben gejaagd. Maar deze komt (samen met Paranormal Activity) al een aardig eindje in de richting. Hoewel ik wel moet zeggen dat Paranormal Activity in mijn ogen een stuk beter is dan deze. Hele mysterieuze en af en toe creepy film. Vooral omdat je op het eind nog steeds niet echt weet wat het nu precies is wat er in het bos ronddwaald. Zeer geslaagde horrorfilm, waarmee ik mij gisteravond prima vermaakt heb
Net voor 3e keer gezien
Verhaal vind ik goed in elkaar zitten, het is blijft opbouwend en geloofwaardig.en lekker luguber.
Dit komt ook door overtuigende acteurs die goed in hun rol zitten.
Jammer dat de heks niet in beeld kwam, want als dat geslaagd zou zijn gaf ik 5 sterren. Ik vind dit ook meer een thriller/mysterie.
erik neuteboom
Ik was erg benieuwd naar The Blair Witch Project vanwege de vele positieve recensies en jubelende verhalen van diverse vrienden. Welnu, dit is een zeer bijzondere film, alleen al vanwege de sobere, wat rommelige maar spannende manier van filmen en vanwege het suggesieve element. Ik heb me lekker laten meeslepen en heb regelmatig ook "ouderwets gegriezeld" maar het einde viel met wat tegen: niet echt een anti-climax maar ik bleef zitten met een wat onbevredigend gevoel. Misschien dat de makers al dachten aan een deel 2 en niet alles in deel 1 wilden gooien?
John Lee Hooker
Ik denk eerlijk gezegd niet dat je de film dan 5 sterren zou geven. Je zou je stem er zelfs kunnen door verlagen. Juist als je een heks ziet vervalt de spanning, het geheimzinnige is weg. Net als bij Creep of Nightmare on Elmstreet waar je het wezen vrij snel ziet, dat verzwakt het juist eerder dan dat het er enger op wordt.
@ neuteboom: Ik hou altijd wel van open eindes. Ze zullen dit gewoon met opzet hebben gedaan, ongeacht of er een tweede deel aankwam.
startkabels
Waarschijnlijk is dat wel zo ja, daarom had ik erbij gezet "als dat geslaagd zou zijn dan".
Rephlex
Verhaal vind ik goed in elkaar zitten [...]
Zat er een verhaal in dan...?
Ik hoop dat hier een tweede deel van uitkomt!
Er bestaat al een tweede deel... deze is (zo mogelijk) nóg slechter en slaapverwekkender dan het eerste...
John Lee Hooker
Het tweede deel is gewoon slecht ja, maar dat staat totaal los van het eerste. Het lijkt er niet eens op.
Ik hoop dat hier een tweede deel van uitkomt!
De makers van dit deel zijn naar het schijnt aan een vervolg bezig. Book of Shadows was meer een flauw marketingtrucje en inderdaad, een waardeloze film.
rensiemetal
Vanavond met vrienden deze film kijken en vervolgens samen naar het bos als het donker is, heb er zin in
@ Rephlex
1 ster vind ik wel erg streng hoor!
Snap best dat je hem saai vind, maar dit is een low budget film die zich kan meten aan de grotere Hollywoodfilms in dit genre.
Ik kan ook nog wel begrijpen dat je de personages irritant vindt, maar ze leven zich wel goed in hun rol en ik vond het erg geloofwaardig.
John Lee Hooker
Haha nu je dat zegt. Een aantal jaren geleden had ik deze film gekeken met een paar maten ( tweede keer ) en daarna gingen we met een camera in het bos om een zogenaamde Blair Witch Project III te maken. Allemaal schreeuwen, rennen en net alsof doen dat er iemand was, zag er beest creepy uit. Maar toen kwam er nog echt iemand achter ons aan ook, met een zaklamp.
rensiemetal
Zo gezegd, zo gedaan. Vond de film niet eng, en in het bos desalnietemin. Niet geslaagd
Grietsjee
Zoooooo saai en slaapverwekkend slecht.. We hebben hem echt net uit en we zijn blij dat hij eindelijk is afgelopen... Voor ons 1, 5 uur van tijdverspilling!
yeyo
We hebben hem echt net uit en we zijn blij dat hij eindelijk is afgelopen...
Ook echt geen film om overdag te bekijken.
orbit
- 12092 berichten
Gewoon uitbrengen, kan bijna niet slapper zijn dan deze film en levert misschien nog wat op.. gewoon uitbrengen als BWP 3 en klaar is kees.
killer13
Net voor 3e keer gezien
Dit komt ook door overtuigende acteurs die goed in hun rol zitten.
Ik hoop dat hier een tweede deel van uitkomt!
er is ook een 2de deel van.
die heet book of shadows : blair witch 2 !!!
alleen jammer dat die niet zo goed is
Horrorscreamer
Goeie film om s'nachts te bekijken, heb hem toen gezien heel laat om 1.30 op Nederland 3. En je krijgt na die film veel gedachten om nooit meer s'nachts het bos in te gaan.
als je deze gaat vergelijken met Paranormal Activity zie je dat
The Blair witch project veel beter is
Noisia.FsU
Had deze Film gezien in de Bios.
Zomaar een dagje waar ik door de stad liep in mijn uppie en dacht hey laat ik eens een filmpie kijken.
"had niet echt zin in die saaie les op school, welke het ook toen was"
Ik zat toen geloof ik met totaal 10 mensen in de bios ofzow. Had echt geen flauw idee wat voor film dit was en had ook geen recensies gelezen.
Het was voor mij de eerste echte bioscoop film waarbij ik met hartkloppingen en puilende ogen de bios uit kwam.
Mede door deze uiterst vreemde ervaring geef ik m 4 sterretjes.
mug13
Josh where are you Josh,tell me where you are Josh.
Deze geniale film staat bij mij nog altijd op nummer1 van alle films die ik heb gezien.In 1999 voor het eerst aanschouwd in de bios en daarna nog velen malen thuis of bij vrienden.(ontelbare keren gezien).We hebben hier te maken met een low-budget film die volgens mij miljoenen heeft opgebracht,fantastische prestatie.
5 DIKKE sterren voor deze top film.
Gang_Star
Ik heb deze film meerdere keren gezien en kan me niet echt overtuigen, maar heb me altijd nog wat afgevraagd.
Wat gebeurd/zie je in de laatste scene in dat huis? Ik heb altijd het idee gehad dat daar iemand is, en dan is opeens de film afgelopen.
Heb het er met een collega van me over gehad maar we komen er niet uit hoe het nou precies zit... Iemand die het me kan vertellen?

Blair Witch
2016

Book of Shadows: Blair Witch 2
2000

Kaskrakertjes: vijf relatief 'goedkope' films die ontzettend veel winst maakten

Netflix voegt morgen de found-footage horrorfilm 'The Blair Witch Project' toe aan het aanbod

Found-footage horrorfilm 'The Blair Witch Project' vanavond te zien op televisie

Stephen King durfde slechts één film écht niet af te kijken: 'Halverwege uitgezet'

V for Vendetta

The Others
Horror / Thriller, 2001

The Hunchback of Notre Dame
Drama / Romantiek, 1939
hekskamperenmapvoodoowildernislegendedangeroussorcerymarylandwoudbovennatuurlijkhorrorabandoned housevriendenbossenparanormaalurban legendmysterieonafhankelijke filmoverlevingvideo cameratruefilmmakerhandheld cameramockumentaryleerlingurban myth angsttalking to the camera cultfilmhekserijkwaadaardigghost storyyelling fake documentarygevonden beeldenparanormal activityvideotapeevil witchfolkloreamerican wildernessparanoidhopelessdeadly creature folk horrorjaren 90lost in the woodsblair witch mythlocal legendwoman filmmakerteenage filmmakerssuspense pseudo-documentarydepressingambiguousmokumentarypovfaux documentary