• 9.373.254 stemmen

Harry Potter and the Sorcerer's Stone (2001)

Avontuur / Fantasy | 152 minuten / 159 minuten (extended version)

Genre: Avontuur / Fantasy

Speelduur: 152 minuten / 159 minuten (extended version)

Alternatieve titels: Harry Potter and the Philosopher's Stone / Harry Potter en de Steen der Wijzen

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Chris Columbus

Met onder meer: Daniel Radcliffe, Emma Watson en Rupert Grint

Releasedatum: 22 november 2001

Plot Harry Potter and the Sorcerer's Stone

"Let the magic begin."

De jonge Harry Potter woont na de dood van zijn ouders bij z'n oom en tante, waar hij slecht behandeld wordt. Op een dag krijgt hij te horen dat zijn ouders tovenaars waren, en dat hij uitgenodigd is om te gaan studeren aan de Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus. Verfilming van het eerste boek uit de succesvolle Harry Potter-reeks van J.K. Rowling.

Ron Weasley

Quirinus Quirrell

avatar van AddictedToMovies

AddictedToMovies

Don MN schreef:

Goed samengevat. Hoe komt het dat je nipte voldoendes geeft bij de Potters terwijl je steeds wel erg tevreden bent? Missen ze iets belangrijks?

Nou, ik reken altijd best streng om zo de beste films van de rest te kunenn onderscheiden. En op zich, zijn het ook niet de meest diepgaande films die ik kan bedenken . Voor mij zijn 3* 'goed', 3,5* heel goed, 4* topper, behoort in de toplijst. 4,5* één van de beste films ooit. 5*: beste films ooit. Maar misschien moet ik inderdaad toch wat extra puntjes geven bij de Potter-reeks...

avatar van bollepeer

bollepeer

wel aardige film, maar nog geen topper.

avatar van Don MN

Don MN

AddictedToMovies schreef:

Ik als fan geef natuurlijk een veel te hoog cijfer dat de neutrale kijker geen goed beeld van de film geeft. Als 3* 'goed', 3,5* heel goed, 4* topper zijn hoor je mij niet klagen. Dit deel is wel echt een klassieker geworden.

avatar van DonViseroo

DonViseroo

Vandaag voor de eerste keer in men leven een Harry Potter-film gezien, ik had nooit interesse voor deze films, maar hij was niet slecht. Hij geeft me echter wel nergens het gevoel: woow wat een film, weinig hoogtepunten, maar ook geen dieptepunten.

avatar van SiD3Sp|N

SiD3Sp|N

Zojuist het eerste deel bekeken.

Eigenlijk heb ik precies hetzelfde gevoel al DonViseroo hier boven me.

Het is ook een echte kinderfilm natuurlijk en kinderen spreekt dit natuurlijk wel aan maar vind het verder gewoon niks speciaals.

De special effekts zagen er ook niet heel erg spectaculair uit moet ik zeggen.

Niet veel aan, ik denk niet dat ik de andere delen ga kijken.

avatar van barns

barns

In 2001 participeerde ik in de hype om naar de harry potter film te gaan. Deze film viel me tegen, gewoon niet helemaal mijn genre en natuurlijk die smerige smekkie snoepjes die mijn ervaring niet beter maakten.

Anno 2009, met het uitkomen van het 6e harry potter deel op film en de vele bekenden van me die hier naar uitkeken begon er toch wel wat te knagen. Bijna iedereen in mijn omgeving heeft deze reeks gevolgd en zijn er dan toch wel erg lovend over. Ik oordeel niet zomaar vanuit mijn eerste smaakervaring (Deze film) Dus heb de afgelopen twee dagen alle films t/m 6 gekeken waarbij ik toch wel moet zeggen dat het naar mijn idee toch wel iets beter is geworden.

Deel 1 & 2 konden mij niet echt bekoren maar daarna bevalde het wel iets beter, misschien ook door de toch wat volwassenere hoofdpersonages.

Ik hou het lekker in het midden.

2.5* voor deze film

avatar van mnrk

mnrk

De 1e Harry Potter film....

Ik had hier nog geen punten voor gegeven, vandaar nu maar.

Het is een leuke introductie van de personage's die een grote rol gaan spelen in de komende delen. Vooral de rol van Rupert Grint als Ron Weasley is geweldig.

Ook de invulling van de overige acteurs is dik in orde ( Emma Watson, Daniel Radcliff, Robbie Coltrane )

Het levend schaakspel was voor mij een van de hoogtepunten in dit 1e deel.

avatar van kleinepierik

kleinepierik

het is een goed begin voor de harry potter-serrie er zijn weinig dingen gegelaten

avatar van Fuzzyman

Fuzzyman

kleinepierik schreef:

Dat komt omdat het een dun boek is

avatar van shelle-bel

shelle-bel

Geniaale film!

De kleinde details zijn erg leuk, bijvoorbeeld in de trein had Ron zo'n snoepje en daar kwam zo'n bruine kikker uit

Van dat soort details vondt ik erg leuk!

avatar van Near_Dark

Near_Dark

Dit is waarschijnlijk de 5e keer dat ik deze film heb herbekeken en ik vindt hem nog altijd goed

Vooral het eerste deel is magisch, daarin maak je uitgebreid kennis met de Fantasy Wereld waarin onze helden rondlopen, die ziet er prachtig uit. Ik kreeg zelfs heimwee naar die onbestaande plaats, je zou wensen dat je zelf in deze Wereld kan wonen, wat een schiterende plek

Het laatste uur verliest hij sterk aan impact. De kennismaking met dit fantastische universum in't begin verloopt traag maar is sfeervol en visueel verbluffend. Eens die introductie voorbij is gaat de film in dit trage tempo verder, zonder enige vorm van spanningsopbouw

Verwacht je dus aan een middelmatig tot vrij zwak laatste uur, maar het eerste deel compenseert dit waardoor je toch de indruk hebt een goeie film gezien te hebben.

7/10.

Spijtig van dat zwakke laatste uur, maar het eerste 1,5 uur zijn om duimen en vingers bij af te likken

avatar van Kevin13

Kevin13

Naar aanleiding van Harry Potter 6 die binnenkort uitkomt ga ik de reeks nog is bekijken.

Het begin is heel langdradig en warrig. Columbus springt van de ene scene naar de andere. Zonder enige overgang, het moet allemaal snel gaan. Aan de andere kant is dat dan ook weer positief, echt leuk waren de beginscenes nu ook niet. Wat ook komt door het matig acteerwerk.
De film gaat wel de goede richting uit eens Harry op de trein zit. Rupert Grint vertolkt Ron goed. Emma Watson, nja ga ik geen woorden aan vuilmaken.

Gelukkig blijft de film beteren, de eerste keer dat je Zweinstein ziet wordt je overdondert door de goede soundtrack. Soundtrack zit over de hele film wel goed, heeft iets magisch wat wel hoort in zo'n film.

Het storendste in de loop van de film, zijn de zeer veel slechte acteurs. Alleen Alan Rickman en Rupert Grint steken er iets boven uit. Natuurlijk als het acteerwerk al belachelijk slecht is ga je je beginnen irriteren wat niet gemakkelijker gemaakt word door de speelduur. Veel te lang voor een kinderfilm.

Het einde vond ik iets te kinderachtig. Die beveiligingsmanieren waren toch iets TE. Als je je 5 euro wilt verstoppen dat je onlangs van je meter hebt gekregen dan zou dit een goede beveiliging zijn. Maar om die Steen daar te leggen?

Maar zoals ik al genoeg heb gezegd, het is een kinderfilm. Conclusie: Een pak minder dan de vorige kijkbeurt, van 4.0* naar 2.5*. Maar wel leuk voor kinderen natuurlijk.

avatar van moviechick-99

moviechick-99

leuke film heb hem veel gekeken toen ik little was

avatar van Fixi88

Fixi88

De films hebben allemaal een heerlijk sfeertje. Moet wel zeggen dat ik met de tijd het eerste deel wel steeds minder ga vinden.

avatar van Tomson_

Tomson_

Vandaag dit eerste deel maar weer eens van de plank gehaald.

Ik blijf het toch een leuke film vinden. Het is een heerlijke introductie in de magische wereld. Het tempo van de film is niet bijzonder hoog, maar de magie komt non stop van het scherm af. Samen met de muziek van John Williams zorgt dit voor een prima sfeertje.

Het acteren van de drie kids is nog niet van een heel hoog niveau, als steekt Rupert Grint er als Ron wel ietsje boven uit. De bijrollen zijn wel allemaal prima.

Special effects in dit deel zijn over het algemeen redelijk, maar dit had toch wel wat beter gekund. Het is soms iets te duidelijk dat je naar een effects shot zit te kijken.

Maar goed, overall is dit toch een lekker filmpje. Heerlijk magische sfeer die zorgt voor 4 ****

avatar van Alfred Mok

Alfred Mok

Harry Potter, de magic begins!

Een magische wereld maken is erg moeilijk, maar toch lukte het J.K. Rowling. Joanne maakte deze boeken aantrekkelijk voor niet alleen kinderen maar ook de oudere garde zoals ik (50 jaar en ouder). Rowling heeft al vele prijzen gewonnen maar er was vast nog iets anders wat op haar wishlist stond! En dat was het feit dat haar boeken ooit verfilmd zou worden, tenminste daar hoopte ze op.

En jawel hoor! Het was regisseur Chris Columbus die de film ging maken. In 2000 begon hij al met scripten te schrijven, hij was gek van het verhaal van Rowling en zei tegen haar dat deze film geweldig zou worden. En dat werd het ook, het was een gekkenhuis op de premiere. Ik heb zelf ook kinderen en ook die vonden de films geweldig ondanks het feit dat ze niet meer zo klein waren. Dat bewijst maar weer de kracht van deze film. Deze film heeft echt prachtige dingen, ik ga ze even af.

De Cast,

De Cast van deze film is sterk, goed gekozen en ze kunnen nog acteren! Nou, bijna allemaal dan

Daniel Radcliffe die een beetje door vriendjespolitiek Harry Potter is geworden speelt in deze film erg goed. Hij speelt sterk en komt goed over op mij. De echte ware Harry Potter! Ook Ron en Hermelien zijn goed gecast. Richard Harris vond ik een rare keuze, ik ken hem van vele andere films en ik zie niet echt een Perkamentus in hem. Nog steeds vind ik de keuze van Harris raar. Maar hij speelt erg overtuigend en is toch wel de echte Perkamentus voor mij (sorry Michael Gambon). Ook Hagrid is geweldig. Robbie Coltrane was dan ook de enige die J.K. Rowling in haar hoofd had om te casten, ze zei tegen Columbus: Ik ben blank wat betreft de acteurs maar dan wel op 1 na, en dat is Robbie Coltrane voor de rol voor Hagrid. Ik denk dat Coltrane een soort trots moet hebben gevoeld toen hij dit te horen kreeg. Verder zijn de bijrollen van Alan Rickman, Maggie Smith en Ian Hart ook geweldig, Alan Rickman blijft 1 van mijn favorieten in de Harry Potter films, hij speelt net zoals Harris sterk en hij doet me inderdaad denken aan de Sneep uit de boeken.

Special Effects,

Die zijn niet al te best. Met de zwerbalwedstrijd zie je vooral veel foutjes, in deel 2 is dit allemaal weg maar het betreft hier deel 1. De magie is wel geweldig gedaan, de zwevende voorwerpen en die trol. Ook de schaakstukken, de fakkels, het prachtige eten die zomaar verschijnt en natuurlijk niet te vergeten: de geesten. John Clees was dan ook een suprise als Haast-onthoofde-Henk. De effects waren nog niet zo ver als nu in 2009 en sommige dingen moet je gewoon over het hoofd zien. Het verhaal is geweldig en het is ook erg knap hoe ze dit in een film hebben zien te proppen.

Achter de schermen,

Chris Columbus is altijd al een goed regisseur geweest. Met Home Alone maakte hij een topper. Home Alone is van 1991 maar deze film word nog steeds met kerst gedraaid en ook dat zegt iets over de kwaliteit van die film. Ook Harry Potter heeft een soort kracht dat nooit weg gaat. En daarom is deel 1 ook zeker slecht. In tegendeel, deel 1 is 1 van de beste Harry Potter verfilmingen en dat komt mede door die leuke magische wereld die de mensen achter de schermen ook goed hebben neergezet. Want vergeet niet dat het niet alleen de Cast is die mee werkt aan een top film zoals deze. Ook de mensen achter de schermen doen hard hun best. Steve Kloves heeft 1 van de moeilijkste taken van de mensen achter de schermen. Hij heeft ook het meeste contact met Rowling en toch mag hij niet alles weten...dat lijkt me soms ook frustrerend. Ook de mensen van de afdeling: Special Effects hebben het moeilijk maar toch word elk detail goed afgewerkt in deze film. Natuurlijk is het moeilijk om zo'n mooi, magisch en origineel boek te verfilmen maar toch waagden Columbus en zijn grote team de gok door in 2001 Harry Potter and the Sorcerer Stone te laten draaien in de bioscopen over de hele wereld. Maar wat vergeet ik nu toch? Ik denk 1 van de belangrijkste dingen die de HELE film beïnvloed...

De muziek van Harry Potter and the Sorcerer Stone,

In het eerste deel horen we veel het bekende deuntje. Chris Columbus had slechts 1 keuze in zijn hoofd...slechts 1 iemand die deze muziek kon maken. En dat was John Williams, de componist die ook de muziek maakte van zijn films Home Alone en Stepmom. Het was vast een moeilijke taak voor hem maar het lijkt als of hij werkelijk alle deuntjes uit een hele hoge hoed tovert. Zijn muziek is zo magisch, origineel en leuk om naar te luisteren. Vooral het hoofdthema dat je de hele film door hoort gaat zeker niet vervelen. Het thema is zo bekend geworden dat als je het even zingt, dan weet iedereen uit welke film dat komt. En dat is iets wat je ook wel "gave" noemt. John Williams heeft een gave en die gave gebruikte hij om de muziek te schrijven van 1 van de meest grote films allertijden.

Klinkt dat niet overdreven? Nee, zeker niet. Toen de film in 2001 uit kwam was het echt een hype. Een soort nieuwe mode. Iedereen die ik ken ging toen naar die film, ik had de boeken (slechts 2) nog niet allemaal gelezen. Natuurlijk waren ze er ook niet allemaal maar het ging me om deel 1. Ik las een week van tevoren nog even boek 1 die overigens zo uit was...gewoon een heerlijk boekje van ongeveer 200 bladzijdes, keurig toch! En na dat boek gelezen te hebben dacht ik bij mezelf: hoe gaan ze hier een populaire, goedlopende en toch ook magische film van maken? Met een onzeker gevoel ging ik in de rode bioscoopstoelen zitten en begon te kijken en te luisteren. De muziek maakt de film en die magische deuntjes waren echt geweldig. De uilen, de sfeer, het kasteel, de cast, de special effects en de details waren tot in de puntjes uitgewerkt. Erg knap!

Kortom: Deze Harry Potter film moet je gewoon een keer gezien hebben of je nou wil of niet. Misschien spreekt de naam je niet aan of ben je niet zo van fantasiefilms omdat je dan gelijk denkt aan The Lord of the Rings, maar ik kan je zeggen dat deze film totaal anders is dan ik ook had verwacht. Het is niet de mooiste film uit de Harry Potter reeks, maar de magische start is er! Deze film is de basis van alle andere films. Ook mijn complimenten voor regisseur Chris Columbus want met kinderen werken is niet altijd even makkelijk. Ze mogen niet de hele dag werken, ze willen niet altijd mee doen en vergeten vaak hun tekst. Daarom zeker mijn complimenten aan hem. De kreet: The Magic Begins vind ik ook erg goed bedacht, want met deze film begon het allemaal...Een heerlijk filmpje met ook nog veel spanning erin en zeker niet een kinderfilm. Natuurlijk is de film voor kinderen goed geschikt maar er zaten zeker momenten in dat ik dacht:'Dit is een kinderfim?' Naar mijn mening is deze film voor mensen van 12 jaar, 40 jaar, 50 jaar en zelfs voor mensen van 80 jaar! Zolang je maar van fantasie houdt, mooie beelden en een heerlijk avondje film.

4* voor deze heerlijke Potter film, een mooi begin!

avatar van JohnWilliams

JohnWilliams

Heerlijke recensie Alfred...

Ik keek Harry Potter deel 6 en daarvoor kwam een stukje van de Ultimated Edtion van HP 1 en 2! Die moet ik hebben, weet iemand waar ik die kan kopen?

Edit: Bol.com.

avatar van Nomak

Nomak

Eerste keer dat ik een Harry Potter film zie en ik vond dan vooral het begin erg leuk. Vooral die scène met de slang vond ik misschien wel het beste van de hele film. Maar er zijn nog wel enkele mooie stukken in de film. Eigenlijk is het hele eerste gedeelte van de film prima gemaakt. Hoe iedereen wordt voorgesteld en hoe de groepen worden ingedeeld. Tja, je kon al op voorhand raden waar iedereen terecht zou komen.
Er is zo een groepje met allemaal van die "evil" persoonlijkheden. Waarom laat men deze mensen eigenlijk toe op die school?? Bij dat blonde mannetje kan je de valsheid van zijn gezicht aflezen. En ook bij die ene leraar natuurlijk, al blijkt later na een geslaagde plottwist dat hij toch niet vals is.
Allemaal erg leuk gedaan, en ik dacht toen ook meteen dat dit weleens het begin zou kunnen zijn van een hele reeks fijne films. Dat kan nog natuurlijk, maar helaas vond ik er daarna niet zoveel meer aan. Ze gaan dan op bezems rondvliegen en spelen één of ander vaag spel dat zwerkbal heet. En die Harry Potter is natuurlijk meteen het lievelingetje van de school. Hij mag al na één vlucht op zo een bezem deel uitmaken van het zwerkbalteam. En natuurlijk winnen ze door hem.
Er loopt ook zo een meisje rond dat Hermelien heet. Vervelend kind dat voor alles wel een toverspreuk heeft. Op de duur ging ik me ergeren aan haar manier van spreken, bij elk woord dat ze uitspreekt gaat die mond wagenwijd open.
Ook het einde stond me niet aan. Wat een onzin allemaal met dat schaakspel. Tover dat spel toch gewoon aan de kant. Tover toch gewoon alles aan de kant! Maar goed, het is film en dat soort fantasie hoort erbij.
Maar waarom dat happy end? Eerst wint dat andere groepje, maar dan krijgen Harry en zijn vriendjes nog wat extra punten erbij en winnen ze alsnog. Joepie, iedereen is blij!!
Tja, zo erg goed vind ik het dus allemaal niet, maar zoals gezegd is het begin wel leuk. Zometeen begint het tweede deel op tv en dat ga ik ook maar eens kijken.

avatar van Materny

Materny

Geef het tijd Nomak. De films worden met ieder nieuw deel meer duisterder, iets wat mij beter ligt. Maar dat Harry Potter de grote lieveling en held blijft die op miraculeuze wijze overal in weet te slagen, dat zal aanblijven.

avatar van goongumpa

goongumpa

Niet mee eens. Dit is nog een gezellige jeugdfilm met een leuk kerstsfeertje, terwijl de nieuwere films zichzelf veel te serieus nemen. Kritiek op het happy end vind ik dan ook onbegrijpelijk. Wat had je verwacht? Ik zou het belachelijk gevonden hebben als zo'n warme film slecht zou eindigen.

Nomak, je neemt deze film veel te serieus. Dit is gewoon een leuke, goed gemaakte wegkijker. Niets mis mee.

Maar ik geef toe dat nostalgie bij mij ook een rol speelt. Een van dé films van mijn kindertijd.

avatar van Thom1994

Thom1994

Jemig. Hoe Hermelien hier op de foto staat, lijkt wel een dwerg. Ze is wel een stuk opgeknapt in de loop der jaren.

En wat zou ik graag Daniël Radcliffe willen zijn. $.$

avatar van Nomak

Nomak

goongumpa schreef:

Pfff, alsof het zo slecht zou eindigen als Harry en zijn vriendjes die extra punten niet zouden krijgen.

avatar van goongumpa

goongumpa

Het is een echte feel-good film, Nomak. Het einde is natuurlijk zoet, maar zo moet het ook zijn. Een eindscène waarin getoond wordt hoe de beker door Harry's vingers glipt, zou het doel van de film helemaal voorbijschieten en bovendien compleet nutteloos zijn. Kijk, de film wilt in de eerste n (jong) publiek vermaken en met een glimlach naar buiten laten gaan. En daar slaagt hij met dit einde wel in.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Met deze film begon het megaproject om alle boeken van Harry Potter te verfilmen. Chris Columbus maakt er een veilige kinderfilm van, waarin de toen nog jonge kindacteurs niet lekker uit de verf komen. Maar goed ik geef ze het voordeel van de twijfel, het is ook niet niks wat Daniel Radcliffe, Emma Watson en al die anderen te wachten stond.

De boeken van HP heb ik nooit gelezen, maar ik kan me wel voorstellen dat iedereen wild enthousiast er over is. Er worden in deze film een hoop leuke HP-concepten geïntroduceerd, zoals hoe je met de trein naar Hogwarths reist en de hippe sport quidditch. Dit zal vast ook erg tof beschreven zijn door JK Rowling gok ik.

avatar van Betamax

Betamax

Ga alle Harry Potters nog eens op blu ray zien.

Ben (natuurlijk) met deel 1 begonnen.

Eerlijk gezegd vind ik het verhaal wel aardig, de effecten matig en het zwerkbal duurde me te lang.

avatar van Lennon

Lennon

Inderdaad vind ik dat zwerkbal in de films erg irritant en langdradig, maar de atmosfeer die de films uitstralen zijn wel zeer ok!

Zeker bij dit 1e deel!

avatar van Thom1994

Thom1994

Ik heb overigens wekenlang nachtmerries van Voldemort gehad (was 8 ).

Logisch op zo'n leeftijd.

avatar van tommykonijn

tommykonijn

goongumpa schreef:

Ik heb overigens wekenlang nachtmerries van Voldemort gehad (was 8 ).

Je bent niet de enigste..

avatar van JohnWilliams

JohnWilliams

Ik vind jouw kritieken nergens op slaan, het is ook een kinderfilm hoor. En dat is dan niet een fout van de film maar dan heb je kritiek op het boek van J.K. Rowling.

Waarom moet altijd alles minder goed aflopen dan? Ik vind het juist een geweldig film met een leuk einde met prachtige filmmuziek!

avatar van Tomson_

Tomson_

JohnWilliams schreef:

Heerlijke recensie Alfred...

Edit: Bol.com.

Heb je ze al aangeschaft? Zo ja, zijn ze de moeite waard?