The Passion of the Christ (2004)
Speelduur: 127 minuten / 120 minuten (cut version)
Alternatieve titel: The Passion Recut
Geregisseerd door: Mel Gibson
Met onder meer: Jim Caviezel, Maia Morgenstern en Monica Bellucci
Gesproken taal: Hebreeuws en Latijn
Releasedatum: 1 april 2004
Plot The Passion of the Christ
"By his wounds, we were healed."
The Passion of The Christ is een film over de laatste twaalf uren van het leven van Jezus van Nazareth. De film opent in de Olijventuin (Getsemane) waar Jezus naartoe gaat om te bidden na het Laatste Avondmaal. Jezus verzet zich tegen de verlokkingen van Satan. Verraden door Judas Iscariot, wordt Jezus gearresteerd en meegenomen binnen de stadsmuren van Jeruzalem waar de leiders van de Farizeeërs hem confronteren met beschuldigingen van heiligschennis en hem ter dood veroordelen.
- Hê Kainê Diathêkê (BoekMeter)
- The Passion of the Christ (MusicMeter)
Jesus
Judas Iscariot
Pontius Pilate
Claudia Procles
Anatolia
Deze film heeft met gevoel te maken, dus wat maakt het uit hoe je erover denkt.
Ik zou dit niet al te hardop zeggen, want volgens mij zijn er nogal wat Hans Teeuwen-fans op deze site.
Jordy
Als je het niet fijn vindt om over een film te discussieren is dit niet de juiste site voor je. Elke film heeft met gevoel te maken.
Ramon K
Je blijft er maar wel over door praten, dus of je het nou een rampzalig zooitje vind.....? Ik betwijfel het.
Huh? Nogal een idiote redenatie. Ik wil enkel weten welke elementen uit de film de hoogstemmers nu eigenlijk raken. Ik wil argumenten zien, geen blindelings gekrijs.
sydney
Tja, ik krijg steeds meer de indruk dat het niet te beredeneren is waarom deze film zo goed is in de ogen van de hoogstemmers. Hoe kun je nu positieve dingen halen uit een film waarin je zoveel martelingen en bloed te zijn krijgt dat het je strot uitkomt. De hoogstemmers zijn daarvan onder de indruk en niet van de inhoud van de film. Het alleen maar tonen van het afmatten van Jezus vind ik geen inhoud. Gibson ging tekeer zonder enig respect voor het bijbelverhaal. En dat zegt iemand die nauwelijks bijbelvast te noemen is...
johny
Ik ben het hierdus zeker niet mee eens. De film heeft wel degelijk inhoud. Volgens mij begrijp jij weinig van het bijbelverhaal. Mel Gibson heeft zich goed aan de bijbel gehouden en heeft gewoonweg de laatste 12 uur van Jezus zeer goed verfilmd. Net als wat Monica Bellucci (Maria Magdalena) zegt: het is een 'eerlijke' film, waarbij de vele martelingen en bloedvergieten een heel goed beeld geven van de lijdensweg die Jezus heeft moeten doorstaan.
Kortom, een knappe film die heel veel indruk op me heeft gemaakt.
sydney
Ik weet inderdaad weinig van de bijbel. Maar als het boek hierover gaat, dan moet er een verbod komen op verkoop van de bijbel aan kinderen onder de 16 jaar.
johny
Een uitermate simpel plot (man wordt gearresteerd, vervolgens gemarteld en tenslotte gekruisigd), dat ook nog eens vol zit met er nogal dik opgelegde symboliek.
ja, en zo zien de laatste 12 uur van Jezus er dus wel uit, he.
Jordy
Volgens mij begrijp jij weinig van het bijbelverhaal.
Een goede film had er voor gezórgd dat je dit verhaal als kijker goed begreep.
Jordy
ja, en zo zien de laatste 12 uur van Jezus er dus wel uit, he.
Dus is het automatisch een goede film?
johny
Zeker niet. Maar de bedoeling van Mel Gibson was om te laten hoe de laatste 12 uur van Jezus er uit heeft gezien en daar is hij zeker in geslaagd. De film had zeker beter gekund door meer terug te blikken. Zodoende krijgt de film meer dimensie en kan de kijker af en toe wat bijkomen van het vele geweld in de film (wat gezien het doel wel gerechtvaardigd is).
speedy23
Invasie van de Moren? De arabieren zijn nooit in Rome geweest. En wat betreft True Romance: dat verhaal was niet waar. Ik weet nu niet of ik moet lachen of huilen.
Spanje zal wel de bedoeling geweest zijn zeker?
Ramon K
Het gaat er niet om of het een eerlijke film is (en zelfs dat betwijfel ik vooral vanwege de stereotypering van alle personages). Het gaat om de inhoud en de kwaliteit van de film. Het gaat om achtergronden en visies. Zeker wanneer de lijdende man een icoon van hoop is voor zoveel mensen op deze wereld. Doordat Gibson visies en achtergronden nagenoeg achterwege laat, doordat Gibson verzuimt te tonen waar Jezus voor stond en waar hij voor gestorven is laat hij zijn film vervallen tot een lege reconstructie van een helse marteling. En zelfs de overgebeleven semi-docu verliest al zijn kracht omdat Gibson zijn karakters vreselijk stereotyp neerzet en gevoel bij de kijker probeert te kweken met Hollywoodiaanse trucjes qua stijl en muziek. Maar de sterkste (en goedkoopste) troef die Gibson lijkt uit te spelen om het publiek op zijn hand te krijgen is de titel: door deze lijdende man de naam 'Jezus Christus' te geven lijken alle kijkers plots een spirituele band met de film te krijgen, terwijl die band eigenlijk alleen maar gebaseerd is op wat we al van Jezus wisten. (door Geloof, het vak Godsdienst op school en andere overleveringen) Maar het blijkt niet uit de film zelf.
Ramon K
So? Ik kan ook een film maken van 90 minuten waarin 3 mannen de gehele film lang een paard lens schoppen totdat het paard met een luide kreet een verschrikkelijke dood sterft. Als ik hierin slaag is mijn film dan een goede film?
Chainsaw
Klinkt als een leuk project, Ramon. Al een releasedatum bekend?
Ramon K

Sterker nog, ik kan ook een film maken waarin 4 blanke mensen een neger vreselijk toetakelen en mishandelen. Waarschijnlijk maak ik dan nimmer een film meer.
Kleed ik die 4 blanke mannen met politieuniformpjes, geef ik ze knuppeltjes in de hand, voeg ik 3 flashbackjes toe met wat achtergronden en noem ik mijn film "de lijdensweg van Rodney King', dan ben ik waarschijnlijk een held en prijzen ze mijn film de hemel in.......
Diesel
Ik heb naar de film gekeken met alles wat ik wist over Jezus (en dat is heel wat). Dan ervaar je de film anders. Als je weinig of niets weet over Jezus kun je het gevoel hebben dat het verhaal tekortkomt, maar ik weet dus genoeg over Jezus en daarom heeft de film mij ook geraakt, echt geraakt. Uiteindelijk dwingt Gibson je gewoon een om de bijbel te lezen, zo kun je erachter komen wat voor een soort persoon Jezus nou werkelijk was etc. zodat je The Passion beter kan begrijpen. Slim hoor van Mad Max, erg slim.
Robin Clifford:
From the very start of "The Passion of the Christ" my Catholic upbringing and Sunday school learning made the story immediately familiar with detail. From Christ's temptation by Satan to Judas accepting the 30 pieces of silver and his betraying kiss to the "And on the third day..." epilogue, I knew the story intimately. What Gibson and his superior cast and crew have done is to breath life into something that, for most, resides in the fog of myth and religious belief. Be prepared, though, for the exhibition of man's brutality to man from Jesus' arrest and beating by his captors to his sentence, by Pilate, of flagellation at the hands of sadistic Roman soldiers to the long, arduous walk to Mount Calvary and Christ's crucifixion. This is gut wrenching stuff and not for the faint of heart.
Twijfel nog steeds tussen 4* en 4,5*
Voorlopig 4*
Anatolia
Dit riekt naar Dostojevski?
Je bent zeker Italiaan?
Het spijt me voor je maar verhaal is wel waar. Italianen waren vroeger Arisch (Zie PotC en TR) maar door de invasie van de Moren in Sicilie en het zuiden van Italie is dat veranderd. In Noord Italie heb je nog steeds enkele blonde italianen.
In Nederland zijn we over 2000 jaar ook niet meer blond.
Volgens mij is het wel waar, maar ging het niet om Rome, maar Sicilië.
De Knip
Daarvoor hebben we dan ook de Kinderbijbel.
silverfaustx
ceasar en augustus waren blond, alexander de grote was blond
de oude grieken waren blond, maar de grieken en italianen van nu zijn dat bijna helemaal niet meer, omdat er veel verschillend genetisch material bij is gekomen over de jaren
maar vergeleken met landen in oost azie ,is dit niets wat wij in euopa hebben
chiquita
Je bent zeker Italiaan?
In Nederland zijn we over 2000 jaar ook niet meer blond.
Italianen Arisch? Onzin. Geef me maar eens voorbeelden van genetische studies. Kom toch maar alsjeblieft niet met schedelmetingen ofzo aanzetten. Italianen behoren in grote getallen tot het mediterrane ras of tot het dinardische ras. Er is hoe dan ook geen enkel bewijs dat in Zuid-Europa de opperlaag uit blond-harige mensen bestond...
Jij bent zeker trouwe lid op stromfront.org, aangezien ik 'zeker Italiaanse' zou moeten zijn.
Lees maar eens grondig de 'Germania' van Tacitus door, over de verschillen tussen de Germanen en Romeinen.
En waarom is men over 200 jaar niet meer blond in Nederland? Invasie van de donkere rassen? Natuurlijke selectie?
elke14
Is dit een discussie over blonde haarsoorten misschien?!
mister blonde
Ik vind de reacties eigenlijk niet erg duidelijk. Verder dan 'erg indrukwekkende film' komt een groot aantal hoogstemmers niet in hun geplaatste post. Vertel me dan (please)...........wat is er dan zo indrukwekkend?? Want zelf vind ik het maar een rampzalig zooitje........
ik vind juist dat veel laagstemmers elkaar maar een beetje na lopen te blaffen.
de film is schitterend opgenomen. de cinematografie is prachtig.
de acteerprestaties zijn geweldig. Cavielzel overtreft zichzelf. dat laatste zorgde ervoor dat ik daadwerkelijk mee kon leven met Christ.
make-up, locaties en kostuums zijn perfect. zaken die moeilijk ontkent kunnen worden, maar daar hoor je de laagstemmers niet over (waarom zouden ze iets positiefs melden, als ze ook nog een keer kunnen schoppen?)
Gibson laat hier zijn visie op het hele gebeuren zien. of dat anti-semitisch is, maakt me eigenlijk niet zo veel uit. het wordt er niet minder interessant op. je kunt hooguit de intenties van Gibson in twijfel trekken.
de film is prima te volgen voor mensen die geen bijbelkennis hebben. hooguit een aantal flashback kunnen onduidelijk zijn. vind het juist een goede keus om alleen de laatste 12 uur te verfilmen. de rest is allemaal eens gedaan en het is juist innovatief dat hij een beduidend andere keuze maakt. als je een film gaat kijken waarvan je weet dat je alleen de laatste 12 uur van de man ziet, vind ik het raar dat als kritiek gebruikt wordt 'ik mis teveel van de rest van het leven van Christ'. je kunt er hooguit een andere voorkeur op na houden.
hoorde speedy zeggen dat het Aramees met een Engels accent is. complete onzin en voor mij een bewijs dat er soms alleen tegen de film geschopt wordt om het schoppen. het Aramees is prachtig (authentiek?) uitgevoerd.
Jordy
de film is prima te volgen voor mensen die geen bijbelkennis hebben.
Nee, dat is ie niet!
Zucht.
wordt het te veel voor je? al die mensen die zomaar een eigen mening hebben. 5 letters...pfff
Nee, dat is ie niet!
ik vind juist dat veel laagstemmers elkaar maar een beetje na lopen te blaffen.
de film is prima te volgen voor mensen die geen bijbelkennis hebben.
Dit bedoel ik nou. Als je zo onsportief bent moet je van mij niet verwachten dat ik sta te springen om met je in discussie te gaan.
Ik heb als individu de film uitgebreid beoordeeld. Ik ben niet lid van een groep die zich 'laagstemmers' noemt, ik ben niet op de hoogte van het bestaan van een dergelijke groep en als die er was zou ik er niet lid van willen worden.

Opnames van 'The Passion of the Christ'-vervolg moeten volgend jaar beginnen: 'Het wordt een hele LSD-trip'

Dit is wat we weten over 'The Resurrection of the Christ' van Mel Gibson: 'De grootste film in de wereldgeschiedenis'

'The Passion of the Christ' van Mel Gibson morgenavond op televisie

Alec Baldwin en het schietincident op de set: Dit zijn vijf andere ernstige ongelukken

The Song of Bernadette

Samsara
Drama / Romantiek, 2001

Die Fälscher
Oorlog / Drama, 2007
christendomjewryromeinse rijksufferingapostlelast supper romanbijbelcrucifixionsatanmissionmartelenwreedheidjesus christgraphic violencechristelijke filmaramaicjesus christ graphic violenceancient language film