The Passion of the Christ (2004)
Speelduur: 127 minuten / 120 minuten (cut version)
Alternatieve titel: The Passion Recut
Geregisseerd door: Mel Gibson
Met onder meer: Jim Caviezel, Maia Morgenstern en Monica Bellucci
Gesproken taal: Hebreeuws en Latijn
Releasedatum: 1 april 2004
Plot The Passion of the Christ
"By his wounds, we were healed."
The Passion of The Christ is een film over de laatste twaalf uren van het leven van Jezus van Nazareth. De film opent in de Olijventuin (Getsemane) waar Jezus naartoe gaat om te bidden na het Laatste Avondmaal. Jezus verzet zich tegen de verlokkingen van Satan. Verraden door Judas Iscariot, wordt Jezus gearresteerd en meegenomen binnen de stadsmuren van Jeruzalem waar de leiders van de Farizeeërs hem confronteren met beschuldigingen van heiligschennis en hem ter dood veroordelen.
- Hê Kainê Diathêkê (BoekMeter)
- The Passion of the Christ (MusicMeter)
Jesus
Judas Iscariot
Pontius Pilate
Claudia Procles
cornelis
Op het moment dat je "moderator" achter je naam zet
Dat doet Kapp niet, dat doet de site. Dat doet de site omdat Kapp op vrijwillige en enthousiaste basis, net als enkele anderen, moderator van deze site is.
Begrijp niet waarom je hem dan in een normale discussie niet normaal kan zien en aanspreken.
Je doet overigens net of moderatoren een forum verzieken, daar waar het op deze site in mijn ervaring juist de moderatoren zijn die zorgen dat deze fora zo goed draaien, en er relatief weinig gedonder is. Bovendien kan ik getuigen dat het bepaald niet ongebruikelijk en ook geaccepteerd is om het openlijk volslagen oneens te zijn met onze moderatoren.
Phooze
Dit forum, Phooze.
lang geleden enorm populair en geweldig goed lopend, totdat de moderator er teveel tussenging zitten. Toen is het in zeer korte tijd vrijwel ter ziele gegaan.
Joh, is dat een forum? Daar zijn in 1 jaar tijd misschien 25 berichten geplaatst....
Mudrlooz
ben hem vandaag gaan kijken, vond de lijdensweg van jezus wel indrukwekkend, maar voor een film viel dit zwaaaaaaar tegen. toevallig dat dit om jezus gaat is het zo'n grote film, maar het net een willekeurige marteling kunnen zijn geweest die verfilmd werd.
speedy23
Ik heb bijna vijf uur niet naar dit topic gekeken en nu mag ik me weer een aspirientje gaan halen. Ik krijg zo'n koppijn van sommige oeverloze discussies...
puck
In dat geval is het misschien beter voor je gezondheid als je dit topic gewoon laat voor wat het is.
Ik heb geprobeerd de film zo onbevangen mogelijk te gaan kijken. Maar zowel de negatieve als de positieve hype zijn maar moeilijk te ontvluchten.
Nu ik de film gezien heb moet ik helaas de negatieven gelijk geven. Ik heb geen zin om alle pagina's door te worstelen dus ik zal wel dingen herhalen.
Het verhaal wotrdt om te beginnen ontdaan van zijn context. We moeten het doen met een paar heel magere flash-backs. In het begin wordt Jezus namelijk al opgepakt. Daardoor komt Jezus al niet over als een bijzondere man. De keuze van Gibson om zich te beperken tot de laatste uren werkt voor geen meter. Jezus is hier voor mij geen groots spiritueel figuur, geen redder, geen hoop voor onderdrukten.
Caviezel als Jezus helpt daar ook niet echt aan. Ook in de weinige scenes waarin hij niet gemarteld wordt geeft hij Christus nauwelijks uitstraling.
De film bestaat grotendeels uit martelingen en voor mij werkt het niet, ik raakte er door afgestompt.
Stillistisch leent de film behoorlijk uit horrorfilms. Er zijn regelrechte geplande schrikmomenten. De beulen hebben een uitstraling die niet zou misstaan in The texas chainsaw massacre, maar juist dat lijkt zo misplaatst in deze film. Het maakt alles ongelofelijk zwart-wit. De slechte mensen zijn wel erg dik aangezet evil.
Dan heb ik het nog niet gehad over de op de meest rare momenten gebruikte slowmotion effecten. Raar en geen enkele toegevoegde waarde.
Blijft helaas een erg platte, lompe film over. Ik was ook niet onder de indruk toen ik de bios uitstapte. Ik voelde me eerder beledigd.
Diesel
Ik voelde me eerder beledigd.
Je bent dus jood neem ik aan?
Nee hoor, gewoon filmkijker.
FisherKing
Wat is dit nu weer voor een rare opmerking ? Ik ben zowel zigeuner, jood, boeddist, ADHD patient, communist, liberalist, globalist, homo, bisexueel, islamiet en een christenhond. Kortom wat maakt het uit.
Diesel
De film is behoorlijk anti-semitistisch en als een jood zich beledigd voelt dan begrijp ik dat. Ik voelde me als Turk bijvoorbeeld erg beledigd bij Midnight Express.
Vandaar mijn vraagje FK, niet meteen verkeerd opvatten.
Diesel
'Iedereen' praat elkaar maar na dat deze film anti-semitisch zou zijn.
Ja, Jezus is door een deel (!) van zijn volk ter dood veroordeeld. Bovendien was dat 2000 jaar geleden!
ZombieMcGruder zei het al treffend: wat is Schindlers List toch een anti-Duitse film.
Diesel
'Iedereen' praat elkaar maar na dat deze film anti-semitisch zou zijn. Ja, Jezus is door een deel (!) van zijn volk ter dood veroordeeld.
* Bijna alle joodse kinderen die je in de film ziet zijn duiveltjes.
* De Romeinse keizer Pontius Pilate laat Jezus alleen kruisigen omdat de joden het willen. Hij doet het overduidelijk tegen zijn zin.
* Jezus zegt tegen Pontius dat al het schuld toebehoort aan degenen die hem hebben uitgeleverd en willen laten kruisigen. De joden dus.
Anti-semitisch gaat wel wat ver bedenk ik me nu maar er is toch zeker wel sprake van enige jodenhaat.
FisherKing
Je hebt zeker gelijk, maar een jood voelt zich toch zeker wel meer beledigd door The Passion dan een niet-jood.
Hoe kunnen wij dit weten ? waarom uberhaupt ?
Diesel
Hoe kunnen wij dit weten ?
waarom uberhaupt ?
* Bijna alle joodse kinderen die je in de film ziet zijn duiveltjes.
Ik zie het meer als: de duivel was gaarne toeschouwer en dus aanwezig.
Jep, staat allemaal in de bijbel.
Bij wie ?
Diesel
Jep, staat allemaal in de bijbel.
Dat is alleen het geval bij The Passion, niet in de bijbel.
Diesel
Deze film, anti-semitisme? Laat me niet lachen...
Bijt me met je argumenten, misschien wordt ik het wel met je eens.
Nu blaf je alleen maar.
U-96
- 2087 stemmen
Deze film laat ook echt zien hoe gestoord mensen waren vroeger.. Bij het minste of geringe werd je al helemaal doodgemarteld...
mister blonde
Are you gonna bark all day, little doggy, or are you gonna bite?

Dat is alleen het geval bij The Passion, niet in de bijbel.
In die bron staat: 'komt men dicht bij anti-semitisme'.
In dezelfde bron staat:
„Kruisig hem." De passage komt alleen voor bij Matteüs. Zij belaadt het joodse volk met bloedschuld.
tovenaar
U-96
- 2087 stemmen
Gestenigd worden bestaat anders ook nog steeds...
Dat is al helemaal ziek...
In dezelfde bron staat:
Ook al gebeurt de kruisiging door de Romeinse soldaten op bevel van Pilatus, de verantwoordelijkheid voor de dood van Jezus – zo stelt Johannes – ligt bij ‘de joden’. Uit de context blijkt dat hij de tempelautoriteiten bedoelt. Niet het godsvolk als geheel, maar zij die Jezus naar het leven staan, omdat zij in zijn optreden een gevaar zien voor de leer van de thora en vrezen voor de verstandhouding met de Romeinse bezetter.

In dezelfde bron staat:
Tja, waar hebben we het nou over. Zij leggen de bijbel anders uit dan Gibson, da's duidelijk. Interpretatie.
Diesel
En ik denk dus dat Gibson de joden wel degelijk als de schuldigen ziet, dat stukje in de bijbel heeft hij gewoon op zijn eigen manier geïnterpreteerd.

Opnames van 'The Passion of the Christ'-vervolg moeten volgend jaar beginnen: 'Het wordt een hele LSD-trip'

Dit is wat we weten over 'The Resurrection of the Christ' van Mel Gibson: 'De grootste film in de wereldgeschiedenis'

'The Passion of the Christ' van Mel Gibson morgenavond op televisie

Alec Baldwin en het schietincident op de set: Dit zijn vijf andere ernstige ongelukken

The Song of Bernadette

Samsara
Drama / Romantiek, 2001

Die Fälscher
Oorlog / Drama, 2007
christendomjewryromeinse rijksufferingapostlelast supper romanbijbelcrucifixionsatanmissionmartelenwreedheidjesus christgraphic violencechristelijke filmaramaicjesus christ graphic violenceancient language film