Genre: Drama / Avontuur
Geregisseerd door: Danny Boyle
Met onder meer: James Franco, Amber Tamblyn en Kate Mara
Releasedatum: 24 februari 2011
Plot 127 Hours
"There is no force more powerful than the will to live."
'127 Hours' vertelt het waargebeurde verhaal van bergbeklimmer Aron Ralston (James Franco). Tijdens een tocht in de woestijnachtige bergen van Moab, in Utah komt zijn arm onder een grote rots terecht waardoor hij klem komt te zitten in een diepe kloof. Aron heeft niemand verteld dat hij de bergen in is gegaan, waardoor er weinig hoop lijkt op een eventuele redding. Voor zijn ongeval ontmoette Aron nog wel twee bergwandelaars (Kate Mara & Amber Tamblyn). Zijn zij de laatste mensen die Aron ontmoette?
Aron Ralston
Aron's Friend
Blue John
Brion
Westsider13
Om toch wel zo'n simpel verhaal, zo boeiend neer te kunnen zetten...Knap werk hoorr
dominion
Het is ook een waargebeurd verhaal dan is het altijd aangrijpend.
Q Jones
Je begint met een heus betoog over kotsende Amerikanen en je eindigt dat je voor de gore toch naar andere films moet kijken(duhh
Hoe had Boyle de film in jouw ogen wel interessant kunnen maken dan? Die flashbacks zijn behoorlijk essentieel voor Franco zijn personage, tuurlijk teert de film op dit soort momenten. De film teert wat mij betreft niet op het genoemde moment. Als ze het wat minder expliciet in beeld hadden gebracht had ik de film dezelfde waardering gegeven. De emoties die het oproept zijn alleen maar een bonus eigenlijk.
Vind het ook niet eerlijk dat Buried wordt geroemd dat het beter is uitgewerkt. Daar kan je namelijk veel meer prut erbij verzinnen om het spannend te houden(ook al vind ik die film ook goed). Uiteindelijk zijn het toch wel 2 compleet verschillende films die maar 1 lichtelijke overeenkomst hebben.
Ik had graag wat meer paniek aanvallen gezien. Franco straalt naar mijn mening ook niet echt wanhoop uit. De emoties als je je arm er afhakt zijn toch logisch. Ik kan dat dan ook niet echt zien als een extra. Ik zie het meer als een moment waar een film naar toe leeft en wat dan zogenaamd een hoogte punt had moeten zijn is een grote mislukking.
Als ik zo na denk over de film kan ik voor mezelf ook niet echt een hoogte punt noemen. Ik werd ook totaal niet in de film gezogen.
Hmm ik kan je stukje met buried begrijpen, maar ik denk er zelf anders over, en Buried had trouwens ook gerust echt gebeurd kunnen zijn.
Q Jones
Het is ook een waargebeurd verhaal dan is het altijd aangrijpend.
Waar slaat dat nou weer op
Je moet niet vergeten dat Ralston toch een ervaren persoon is die dat gebied uit z'n kop kent. Juist die slimmigheid zorgt voor momenten dat hij zich probeert te bevrijden gedurende zijn 127 uur. Iemand die niet zo ervaren was geweest had zo'n gebeurtenis niet eens overleeft denk ik.
Het verhaal van Buried kan ook waargebeurd zijn, misschien is het wel gebaseerd op waargebeurde verhalen. Alleen je kan met terroristen en dergelijke toch veel meer kanten op om het spannend te houden.
Wat ik persoonlijk bij 127 hours miste was een gevecht tegen de natuur. Ik had wel een slangen of schorpioenen attack of zo willen zien. Ik weet niet in hoeverre Ralston in het echt dit heeft meegemaakt. Dan sta je als regisseur toch voor een lastige keus of je het bij de waarheid houdt of het hier en daar wat aandikt.
Waar slaat dat nou weer op
Inderdaad
Als iets waargebeurds altijd voor ontroering o.i.d. moet staan. Genoeg kutfilms op deze aardbol die gebaseerd zijn op waargebeurde verhalen.
Koerok
Ik weet niet in hoeverre Ralston in het echt dit heeft meegemaakt.
Dan moet je echt de documentairy eens bekijken. In het echt filmt hij zichzelf namelijk ook, en een deel van die beelden worden in de docu getoond.
YouTube - Aron Ralston (Part 1 of 6) Desperate Days in Blue John Canyon
ference-b
is die gast op het einde samen met een vrouw en kind op de bank bij het zwembad de echte Aron?
vond het tussen 0:30 en 1:00 ongeveer toch wel iets te langzaam gaan maar dat maakte de scene van de hand afsnijden toch allemaal wel weer goed... dat kan zo in een horror.
wel jammer eigenlijk is dat je gewoon zeker weet dat hij het overleefd.
chevy93
1) Hij snijdt z'n arm eraf, niet alleen zijn hand
2) Wat spoilertags kunnen geen kwaad.
YouTube - Aron Ralston (Part 1 of 6) Desperate Days in Blue John Canyon
Bedoelde eigenlijk meer in hoeverre hij ook gevaarlijke situaties(gevaarlijke dieren) heeft meegemaakt. Dat van die camera's wist ik allemaal al wel. Ik zet de docu wel even aan.
Rowiee.
op het einde is de echte aron. google maar is op zijn naam
trouwens. wat ik het knappe aan de film vind. je denkt dat het gaat vervelen. dat .. het heel lang gaat duren dat vastzitten maar dat is helemala niet. dat vind ik echt geniaal
TMP
Goede film.
Vantevoren vraag je je af hoe een film met zo'n verhaal toch anderhalf uur boeiend kan blijven, maar dat is prima gelukt. Interessant om te zien hoe iemand probeert te overleven. Mooie beelden van de omgeving en ook de flashbacks en hallucinaties werden prima in beeld gebracht. Goed acteerwerk van Franco ook.
Chainsaw
Sterk. Het verhaal van Aron Ralston is al intrigerend op zich, maar gelukkig hebben we voor de verfilming ook nog eens te maken met Danny Boyle. Zoals bij al zijn werk zorgt Boyle voor die sterke audiovisuele kant; van de soundtrack tot de visuele hoogstandjes, van de aangrijpende hallucinaties tot de intensiteit van het amputeren van zijn arm (dat geluid bij die zenuw, perfect!). Het hele plaatje klopt en, zelfs tegen mijn verwachting in, werkt het ook. De film is bijzonder kleurrijk en vlot, maar tegelijkertijd verre van een hap-slik-weg maaltje. Maar ondanks de visuele pracht is het toch vooral een film waarin Franco de sterren van de hemel speelt met een ijzersterke rol. Voor zowel meneer Ralston als voor mij was dit een hele zit. Voor mij alleen in zeer positieve zin.
4 sterren.
Nakkie13
Sterke film en vooral natuurlijk omdat het waargebeurd is.
Fijn dat de film fris gehouden wordt door lichte flashbacks en halucinaties waar volgens mij enige allegorie in zit.
Verder vond ik het niet zo'n heel speciale film, goed, maar niet speciaal.
Oscar wint de film wel hands down voor ongemakkelijkste scene van de afgelopen 10 jaar. Daar kon Antichrist niet tegenop. Tering wat is die amputatie verschrikkelijk om naar te kijken..
Toffe film en indrukwekkend verhaal maar niet echt een hoogvlieger.
liesgjal
Pff wat een film! Goed verhaal omdat het echt gebeurd is. Maar soms te traag, te veel flasbacks. Maar dat maakt het verhaal ook sterk.
Geen bios waard!
Redlop
Ik heb trouwens een vraagje, maar meer hierover in dit topic:
helleke
Geen bios waard!
En dan toch 4 sterren geven?
tukkerstein
Aardige film, maar alles behalve een meesterwerk. Er wordt erg goed geacteerd, het verhaal is intrigerend en er zitten wat mooie plaatjes van de natuur bij. Toch vind ik dat Danny Boyle de plank een beetje misslaat. Het verhaal is blijkbaar niet uitgebreid genoeg om er een hele film aan te wijden, daarom worden er allerlei flashbacks, hallucinaties en dromen bijgehaald op het een en ander op te vullen. Het merendeel van die scenes is totaal overbodig en heeft geen boeiende boodschap. De film duurt slechts 94 minuten maar lijkt de helft langer te duren. Veel te pretentieus opgezet vind ik.
erpunited
Een mooi verhaal alleen ik vond hem te langdradig. Ik begon me te vervelen. Goed geacteerd.
sander.h
Sterke film!
Indrukwekkend verhaal in een mooie setting. De prachtige, kleurrijke beelden zijn een lust voor het oog en James Franco levert een uitstekende acteerprestatie.
Ik vond de flashbacks allerminst storend. Danny Boyle kiest er namelijk (gelukkig) voor om deze aan de korte kant te houden, zodat ze de aandacht niet afleiden van het drama dat ondertussen afspeelt. Daarnaast zijn ze mooi vormgegeven en zorgen ze door het surrealistische toontje ervoor dat je je goed kunt inleven in de geestestoestand van Aron op dat moment. Wat mij betreft prima gedaan.
Ik heb me geen moment verveeld. Ook leuk dat je op het eind de echte Aron nog even te zien krijgt. 4*
NLjoeri_30
17 pagina´s dan is alles gezegd, zal in herhaling vallen maar wil hem toch onderstrepen:
ZEER indrukwekkende film! Volle 5 sterren, geen seconde verveeld.
***AANRADER***
Angrod_Pallanén
Sterke film.
'127 Hours' is een prachtige, maar weerzinwekkende vertelling over een man in een benauwde situatie. De film forceert inlevingsvermogen op de kijker met zinderende geluidseffecten en confronterende beelden. Samen met de hoofdpersoon ga je door een psychische hel.
Zoals noodzakelijk is bij een verhaal dat om één persoon draait haalt de film herinneringen op uit het leven van Aron evenals een interessante ontmoeting met twee reizigers in het begin van de film.
Als obstakel heeft de film een einde die van tevoren al bekend is. In plaats van de film te vullen met afleidingen vaart het verhaal er juist dapper op af. Sterker nog, het is een einde waar je niet om heen komt, hoe graag je het ook zou willen. Door psychologische elementen toe te voegen biedt het verhaal extra uitstapjes op het al interessante verhaal van een man met overlevingskracht. Ook de toevoeging van een camera in het verhaal zelf zorgt voor wat dynamiek.
De twee sterkste punten van de film zijn echter James Franco en de cinematografie. Franco speelt ingetogen, meeslepend en overtuigend. De beelden zijn prachtig, gedetailleerd en zo filmisch als het maar kan.
Het resulteert in een sterke film die geen seconde aan de verbeelding overlaat en nog enkele dagen in je gedachte rond spookt. Met een simpel concept wordt een machtige film gemaakt.
NLjoeri_30
Haha sry maar heerlijk deze 2 laatste berichtgevingen, respect Angrod, je zou bijna gaan denken dat je zelf baat hebt bij je uitmuntende recensie aangaande deze film, niemand had het denk ik beter kunnen omschrijven als jij dat hier zo even doet, echt prachtig, ik wilde ook uitbreiden maar 17 pagina´s dan denk ik laat maar, moet alles zo ongeveer gezegd zijn, wat mensen ook kunnen doen is even jou stukje tekst doornemen want het belooft precies wat de film inhoudelijk met je doet qua beleving, nogmaals heel goed gewoon! En dan charbracelet met een kort maar krachtige reactie die ik gewoon even heel grappig vind combineren, goed sry wou het even gezegd hebben, Angrod weet niet of je het zelf door hebt maar je bezit de kwaliteiten van een professioneel recensent .
Savatage
5*. Echt een aanradertje. Ik heb hem zonet bekeken en zat helemaal mee in het verhaal. Flashbacks (hallucinaties) waren keigoed en het einde ook. Muziek was ook top.
ViesPatrick
Wanneer 127 hours je beviel dan is Touching the Void een aanrader!
Bélon
Wanneer 127 hours je beviel dan is Touching the Void een aanrader!
Klopt. Qua verhaal is Touching the Void wel beter vond ik, cinematografisch is 127 Hours weer beter.
NLjoeri_30
Touching the Void word mijn film vanavond
geniaal dat hier word getipt aan de hand van een film die beviel, dan heb ik dus de garantie op een paar uur kwalitatief kijkplezier en helemaal super dat ik dat nu hier aan jullie te danken heb, zal mijn punt voor deze film nog komen geven, groet Joeri en geniet van 't weekend everybody!
Neder0001
Was dit niet de film waar zo'n enorme ophef over was voor een paar maand terug? Ik las dat er veel mensen bij "de scene" over hun nek gingen. Nou... als SAW fan ben ik wel wat gewend dus ik snap die ophef niet helemaal. Die mensen zou ik dus never nooit SAW 3D aanraden.
Film was verder wel ok. Waargebeurde films als dit kan ik wel waarderen, ze zijn eigenlijk nooit saai. 3,5*

Vijf films buiten het horrorgenre die evengoed als griezelijk beschouwd kunnen worden

De beste tien films om de zomerhitte mee door te komen

Een knap stukje acteerwerk: hoe sommige films maar één acteur nodig hebben

Vijf spannende survival-films gebaseerd op een echt verhaal | MovieMeter Toplijst

Into the Wild

12 Years a Slave
Drama / Biografie, 2013

Cast Away
Drama, 2000
gebaseerd op boekbergdespairutahbiografieengineerhikingfotografiealonecanyon klimmengebaseerd op een waargebeurd verhaalflashbackreddenmountain biking overlevingontsnappentruestruggle for survivalgevangenbouldercavernvideo recorder adventurerrotsklimmenclimber isolatedhikers very little dialoguememorieshallucinationsdesperationchance encounter