menu

Cast Away (2000)

mijn stem
3,71 (4197)
4197 stemmen

Verenigde Staten
Avontuur / Drama
143 minuten

geregisseerd door Robert Zemeckis
met Tom Hanks, Helen Hunt en Wilson the Volleyball

Chuck Noland is een hooggeplaatste functionaris bij FedEx die zijn werk boven zijn privéleven stelt. Terwijl hij met een vrachtvliegtuig meevliegt komt het vliegtuig in een storm terecht. Als dan een deel van de lading ontploft, stort het vliegtuig in de Stille Oceaan neer. Chuck weet te ontsnappen uit het vliegtuig terwijl het zinkt en spoelt aan op een eiland. Terwijl zijn naasten in de veronderstelling leven dat hij dood is, bedenkt hij manieren om te overleven en te ontsnappen.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=4olwbrY2kwE

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van TornadoEF5
3,5
Aangename film met een paar grote fouten. Montage in het begin is vreselijk. De ramp zelf wordt vrij irritant weergegeven door de zwarte knipperbeelden en het geluid die zo nu en dan wegvalt. Ik vind dit echt rampzalig gedaan. Het einde is daarnaast veel te uitgerokken, en niet interessant. De speelduur van 143 minuten is te lang, zeker omdat dit dus korter kon gedaan worden.

Wel is het grote middenstuk van het avontuur zelf interessant en aangenaam gefilmd. Hier en daar een klein beetje sentiment, maar niet dat het echt storend wordt.

Omwille van het uitgerokken begin en einde, en de slechte montage in het begin, toch 'maar' een 7. Maar wel mijn absolute favoriet van regisseur van Robert Zemeckis. Die mening is dus door een herkijk niet veranderd.

avatar van vlerk00
4,5
Vdk_Movie schreef:
Samen met Al Pacino, Robert De Niro behoort Hanks tot mijn top 3 favoriete acteurs. Veel van zulke acteurs krijg je niet meer zo maar. Leonardo Di Caprio en Bradley Cooper kunnen er misschien bij in de buurt komen. Super film trouwens! 4.5


Vergeet Matthew Mcconaughey niet!
Glansrol van Hanks idd in deze film, wow!

avatar van Vdk_Movie
4,5
vlerk00 schreef:
(quote)


Vergeet Matthew Mcconaughey niet!
Glansrol van Hanks idd in deze film, wow!
Hij is ook goed inderdaad en ken hem oa van The Wolf of Wallstreet en Two fore the Money. Ryan Gosling kan mij ook wel bekoren trouwens.

avatar van knusse stoel
4,0
De eenzaamheid en de wanhoop na het soms overdenken van zijn situatie wordt uitstekend door de hoofdrolspeler weergegeven door zijn uitbarstingen en het veranderende gedrag. Beeld je zelf maar eens in dat je op een eiland vastzit en geen kant op kunt. Een zoekgebied even groot als 2-maal Texas!
Hoe zouden ze je vinden en hoelang zal het duren?
Een prachtfilm met weinig dialoog als je naar de lengte kijkt maar het is zo boeiend dat die bijna 2,5 uur durende film om is voor je het in de gaten hebt. Een 8!

Fonzzz002
Een hele mooie film. Cast Away zag ik voor het eerst toen ik 10 jaar oud was. Sinds dien heb ik de film minstens 10 keer gezien en het is door al de jaren goed gebleven. Waarom deze dramafilm zo goed werkt is dat het een man vs nature verhaal weet te combineren met verhaal over iemand die uit zijn gelukkige omgeving word gehaald zonder een uitkijk op een terugweg. In een zekere zin gaat Cast Away over eenzaamheid, vastzitten in een hopeloze situatie en hoe je hiermee om kan gaan. Deze thema’s zijn verschillend en voor sommige kan de combinatie tegenvallen (ik heb weleens recensies gelezen van mensen die geïnteresseerd waren in de man vs nature scenes, maar niet in de andere), maar de wijze hoe deze thema’s zijn gecombineerd zorgt ervoor dat ze aan elkaar toe voegen ipv van elkaar afnemen. Het heeft een langzaam tempo en er wordt relatief weinig in gesproken. Deze langzame stijl liet me meeleven met de situatie waar Chuck doorheen gaat: het gaf een stil & ongestoord gevoel mee, het gevoel wat je verwacht te krijgen als je op een onbewoond eiland zit.

De film besteed voldoende tijd aan het leven aan Chuck voordat hij op het eiland komt. Ik leerde te geven om hem, zijn vrouw en zijn algehele thuissituatie waardoor ik begreep wat hij miste zodra hij op het eiland zat. Hier ligt, naar mijn idee, Cast Away zijn grootste kracht: de boodschap. Het laat zien dat de herinneringen aan goede tijden hetgeen waren wat Chuck door de zware tijden hielp, de reden waarom hij bleef doorgaan zelfs al leek de situatie hopeloos. “I have to keep breathing. And tomorrow the sun will rise, and who knows what the tide will bring in.” Een sterke boodschap waar ik me goed in kan vinden.
Het laatste halfuur vond ik echter iets te traag in elkaar zitten. Het langzame tempo werkte perfect bij het eiland omdat het de eindeloze eenzaamheid wist te onderstrepen. Eenmaal teruggekomen thuis werkt deze filmstijl minder goed waardoor ik merkte ietwat ongeduldig te worden op sommige momenten in het laatste halfuur.

Verder is het enige negatieve wat ik op te merken heb, wat niet met de inhoud van de film te maken heeft, de trailer. Als je de film nog niet hebt gezien raad ik sterk af te trailer te kijken want deze verraad letterlijk gehele verhaal van begin tot einde. Het gebruikt, op de een of andere reden, ook muziek van Braveheart die naar mijn idee totaal niet past bij een film die ik associeer met rust & stilte. Waarom deze trailer werd goedgekeurd is mij een raadsel en ik ben blij destijds blind deze film in te zijn gegaan. Ik reken de trailer niet mee in mijn eindoordeel, maar ik vond het opmerkelijk genoeg om op te merken.

Een sterke combinatie van een man vs nature verhaal en een dramaverhaal over iemand die uit zijn gelukkige omgeving word gehaald. Sfeervol langzaam tempo wat het eenzame gevoel waar het hoofdpersonage mee te maken krijgt onderstreept. Dit tempo werkt echter minder goed in het laatste halfuur, maar los daarvan vond ik dit een ware aanrader.

4,5*

4,0
Uitstekende film met een wonderbare Tom Hanks. Perfecte sfeerschepping, mooie natuurbeelden en voldoende emotie en ontroering om deze film en erin geschapen toestanden aan te voelen. Knap.
Een triest einde als na ruim 4 jaar, Chuck's vrouw, waartegen hij al die tijd in zijn eenzaamheid sprak, opnieuw gehuwd is en zelfs een dochtertje heeft. De slotbedenking van Chuck dat hij eigenlijk weer zo ver staat als op het eiland : enig doel is de moeilijke toestand overwinnen en in leven blijven.
Gelukkig zit er in de handelingen van de drenkeling op het eiland soms wat humor.

avatar van sowhat
4,0
Toch weer een sterke film van Tom Hanks. Het concept van de film deed me toch wel erg aanspreken, omdat ik een fan ben van Lost. Echter, in deze film is het 1 man die de film draagt, zo evident is dat niet. De film bouwt zich goed op en blijft de volledige speelduur genoeg boeien, wel wat traag bij momenten maar Hanks is meestal niet zo'n sneltrein... Het einde vond ik wel lichtjes abrupt.

3,75* lijkt me perfecte score, afgerond dus 4 sterren

avatar van Fisico
4,5
Fisico (moderator)
Ik heb Cast Away al verschillende keren gezien, nu was het een hele poos geleden, maar ik blijf dit een enorm sterke film vinden. Het is ook één van die zeldzame films die me op één of andere manier steeds is bijgebleven of waar ik af en toe aan terugdenk.

Vooral het eilandgedeelte is erg sterk. Voor sommigen misschien saai, maar wat moet je anders verwachten op een onbewoond eiland? Haaien, koppensnellers en piraten? Dit is gewoon de realiteit, de normale dingen des levens die je ervaart als je strandt na een vliegtuigcrash in the South Pacific. De film, vooral het eilandgedeelte, kent een trage gestage opbouw. Als sullige kluns moet Noland zich technieken aanleren om te overleven en dient hij creatief te zijn met het weinige materiaal dat voorhanden is.

Tijd is de rode draad doorheen de film. Waar tijd in zijn druk professioneel leven een schaars goed is en waar druk en stress zijn leven bepaalden, valt hij op het eiland in het andere uiterste. Hij moet teruggrijpen naar de natuur om tijd en seizoenen in te schatten (windrichting en getij). Tijd was irrelevant geworden, maar hij hield de dagen en maanden nog bij. Stel je voor dat je dat kwijtraakt: je zou versteld staan hoe belangrijk tijd is voor ons als mens.

Tom Hanks doet het wederom schitterend. Niet evident om een volledige film op jezelf te dragen zonder veel tekst of dialoog. De psychologische kronkel met Wilson vond ik knap. Een mens wordt knettergek als hij vereenzaamt of gaat letterlijk dood van verveling (of schaamte?). Het zijn vooral de kleine simpele dingen die ik zo apprecieer aan deze film (kokosnoten, eten, tandpijn, aanspoelen van een deur na 4 jaar, eenzaamheid, hoop, wanhoop, ...). Het contrast tijdens het feestje was groot. Zijn gehele visie na de redding toonde dit ook. Noland is zichtbaar verward, weet niet goed hoe zich te gedragen, maar zal vooral de kleine dingen des levens geleerd hebben te appreciëren.

Het laatste stuk van de film is idd wat melig, te lang uitgesponnen en iets te good news show. Wat ik wel goed vond is de realisatie van Noland dat de wereld hem na verloop van tijd losgelaten heeft. Hij hunkert dan wel naar zijn Kelly, maar als blijkt dat ze een nieuw leven heeft opgebouwd, dan zie je dat hij dat niet eens in overweging heeft genomen.

Wat ik vooral minder vond was de symboliek van dat laatste pakje (om nog maar te zwijgen van de eindscene). De hoop ooit gered te worden was dus steeds aanwezig (misschien moet dat wel als je wil overleven). Maar toch, vond het vrij melig. Ik zou geen pakje meer overgehad hebben, wie weet wat zat erin ...

Laat me alvast eindigen met een erg positieve noot: de soundtrack! Erg mooie sfeermuziek was dat van Alan Silvestri! De muziek bracht een serene sfeer. Ze pakt me echt, keer op keer word ik er emotioneel van, zeker toen Wilson letterlijk het ruime sop koos. Ook de stiltes waren fijn, dat kwam de sereniteit van de film ten goede. Een voice-over bvb zoals in pakweg Life of Pi zou niet gepast hebben.

avatar van gi4nt
3,5
Erg mooie, inspirerende film. Wel wat traag wat de film goed kan hebben, behalve bij het begin en einde. Enkele dingen konden wat beter uitgewerkt worden imho en maakte de film soms wat ongeloofwaardig. Verder een toprol van één van m'n favo acteurs; die door deze rol weer een paar plaatsen in aanzien is gestegen.

4,5
Geweldige film waarbij je echt meeleeft met het personage!

avatar van IH88
4,0
“I'm sorry, Wilson. Wilson, I'm sorry! I'm sorry!”

Grootse prestatie van Hanks. Hij zit in iedere scene en moet de film voor een groot gedeelte in zijn eentje dragen, maar dat kan je wel aan de sympathieke acteur overlaten. Vooral de scènes op het eiland zijn geweldig, en de overlevingtocht van Hanks wordt indringend en vermakelijk in beeld gebracht door Zemeckis. Op een tropisch eiland, wat prachtig geschoten scènes oplevert.

Het begin gedeelte heeft als functie om te laten zien wat Hanks allemaal moet missen en om met hem mee te gaan leven, en dat werkt uitstekend. Het laatste gedeelte duurt wat lang, maar de scene tussen Hanks en Hunt is indrukwekkend. In de laatste scene zie je een Hanks die letterlijk en figuurlijk op een kruispunt in zijn leven staat. Mooi gedaan.

Goede acteerprestatie en mooie film, werd er soms toch een beetje emo van.. Vind deze film persoonlijk een aanrader!

avatar van xxERWINxx
3,0
Best een goede film! Ik had deze nog nooit gezien en vandaag dan eindelijk eens bekeken.
Vond het een indrukwekkende drama / avonturen film, goed gespeeld door Tom Hanks op het eiland en geniaal wat hij allemaal bedenkt en meemaakt op het eiland.
Toch werd de film minder zodra hij word gered door een schip, we zien hier niet hoe hij opgepikt werd door het schip en hoe het daarna verder ging, we zien hem in het vliegtuig zitten op weg naar 'huis' daarna ziet hij zijn vrouw weer die inmiddels al een andere man heeft omdat ze dacht dat hij dood was, ik miste hier wat en dit hadden ze toch beter kunnen uitwerken met een ander soort einde.
Toch vond ik hem best vermakelijk en die ruime 2 uur durende film verveelde niet, de film raakte mij niet zo zeer, jammer van het laatste half uur, maar toch 3 sterren.

Mij raakte trouwens de film ''Jungle'' met Daniel radcliffe meer.

avatar van Shadowed
3,0
Ok.

Misschien is deze film wel het "voorbeeld" van alle eiland-avonturenfilms. Daar is deze film ook wel vrij bekend om neem ik aan. Ik wist het vooraf niet echt helemaal, Zemeckis is een typisch Amerikaans regisseur, en die maakt zijn films dus vaak ook wat Amerikaans.

Hanks is opzicht wel leuk in de hoofdrol, echter kan hij vaak op emotioneel gebied niet helemaal overtuigen. Het beste stuk van de film vond ik misschien wel de vliegramp, maar aangezien ik vliegangst heb, versterkt de spanning daardoor ook natuurlijk. Alles op het eiland is mooi geschoten, maar weet niet optimaal te boeien.

Enkele onderwateropnames waren wel leuk, en de scenes bovenop het eiland zijn natuurlijk adembenemend, maar dan heb ik het meest positieve van de film wel genoemd. De film duurt behoorlijk lang, en dat ik nou echt met Hanks aan het meeleven was? Niet bepaald.

Voor de rest duurt het allemaal ook wel heel lang, waarbij de slotfase wel onnodig lang was. Ook de aanloop naar de film was wel iets te zoet en niet bepaald heel interessant om te volgen. Maar een voldoende heeft het zeker binnen, alleen geen hoge.

avatar van dennis013
5,0
ik vind deze film een prachtige metafoor voor liefdesverdriet. Er onstaat een breuk (vliegtuigcrash). Man komt alleen op eiland te zitten met denkbeeldinge vriend (eenzaamheid). Mist zijn ex-vrouw verschikkelijk en voelt zich gevangen (staart elke nacht naar foto). Leven gaat door, zij vind n nieuwe vent.
En dan de eindscene die laat weten dat het een rot-situatie is, maar uiteindelijk komt het goed, want wie weet wat het getij zal brengen morgen. Een nieuw zeil, nieuwe liefde of niet... Uiteindelijk komt het goed he

5,0
Superfilm! 143 minuten lang zeer boeiend. ik heb hem nu voor de 5de keer gezien en hij verveeld nog steeds niet.

avatar van Lovelyboy
4,0
Heeft ooit wel eens meer indruk gemaakt, desondanks blijft het een bijzondere film met veel stof tot nadenken. Want waar gaat de film nu per definitie over? De schipbreuk? Liefdesverdriet? Overlevingsdrang? Eenzaamheid? Natuurlijk allemaal, in meer of mindere mate, maar ik denk dat de grootste aanklacht van de film gaat over het begrip 'tijd'. De greep die het concept tijd tegenwoordig op de mens heeft. Alles moet op tijd, het moet zo snel mogelijk, er moet nog meer, agenda erbij, strakke planning, je bent niet op tijd...Chuck spreekt in de beginfase van de film meer over 'tijd', dat alles te lang duurt en alles op tijd moet, dan iets anders. Chuck lijkt een vlees geworden metronoom die bij de tijd lijkt te leven, tijd voor zijn vrouw, de tandarts of een fatsoenlijk kerstdiner lijkt er niet in te zitten. De tijd beheerst de mens, zorgt voor haast en stress. Een vriend van me die met een ernstige burn-out te kampen heeft gehad zei dat de beste keuze die hij nadien gemaakt heeft het niet meer dragen van een horloge was.

Hoewel Chuck, hilarisch genoeg, zijn eerste dagen nog steeds bepaalde gewoontes na leeft zoals de pakjes bij elkaar zoeken, bewaren en sorteren, zal hij er snel achter komen dat op dit eiland het concept tijd niets is. Tijd bestaat niet meer, het is een begrip geworden die daar niet van toepassing is. Zeg maar een grote detox van haast. Hoewel niet altijd even soepel en flatteus volgen we Chuck in zijn eerste dagen en weken zichzelf ontwikkelend en dingen bedenkend om te kunnen overleven. Vooral de scene met het vuur is aandoenlijk en aanstekelijk. Mr. Wilson is een leuke psychologische touché, een mens die niét in zichzelf praat is gek of wordt gek, dit is een wellicht toevallig ontstaan dingetje maar wel heel belangrijk om niet helemaal de realiteit uit het oog te verliezen en aftestompen of gek te worden. Een ongelofelijk metamorfose maakt later plaats voor de weldoorvoede Chuck en andermaal zien we hem als een halve wildeman op het eiland rondscharrelen nu toch wel met de overtuiging dat zijn einde toch wel naderend is. Aan alles is te merken dat hij op het randje zit en op korte termijn echt weg moet zijn van dat eiland.

Eenmaal terug in de bewoonde wereld is alles wat hij had en waarvoor hij zijn best deed terug te keren, niet meer. Een verschrikkelijke tegenstelling dringt zich aan je op. Zo alleen was hij op het eiland toch niet, met Mr. Wilson en Keli als stuwende kracht tot terugkeer, terwijl nu tussen de mensen, lijkt hij toch stuurloos, doelloos en vooral alleen, want Keli is verder gegaan. Ik snap ook niet dat ze na dat 'welkomstfeestje' hem helemaal alleen laten zitten, te midden van al dat eten. Iedereen loopt de deur uit, zelfs zijn maat Stan. Ik vind dat onbegrijpelijk. Van de andere kant zou je kunnen stellen dat het symbool staat, dat hij nog steeds op dat eiland is. Dat hij weer tussen de mensen is, maar nog steeds alleen.

Is het dan zo depressief en triest? Had hij beter op het eiland kunnen blijven en doodgaan? Nee, Chuck zelf haalt er een meer dan prima boodschap uit, dat Keli hem redden en hij verder moet met het leven. 'Er spoelt wel weer wat anders aan met de branding.' En wanneer hij het pakje bij de vrouwelijke lasser brengt denk ik, verrek dat mag ook wel bij mij aanspoelen.
Lari White overigens, vorig jaar overleden aan kanker.

Meer dan mooi gemaakt film, Tom Hanks die hoofdzakelijk de film alleen draagt en dat natuurlijk met verve doet. Prachtige omgeving, het eiland, en hilarisch en kostelijk hoe Hanks zich weet te redden en onder de indruk van de metamorfose die hij ondergaat. En toch vooral de boodschap van de film. Vele dingen zijn er zoals gezegd op los te laten, ieder zal zich aangesproken voelen door iets anders hoewel ik persoonlijk het grootste thema de mens en de worsteling met tijd er in zie. Zeg maar gerust een verholen aanklacht tegen de tijd en hoe dat concept ons in een wurggreep heeft.

avatar van SmackItUp
1,5
Waar Forrest Gump met een aangename luchtigheid en 3 knipogen werd gebracht, is Cast Away 100% serieus. En daar faalt Zemeckis hopeloos.

Want niet alleen weet je hoe het zal aflopen, de speelduur is gewoon niet te verantwoorden. Het survivaltochtje had ik na 20 minuutjes al wel weer gezien, en het einde duurt veel en veel te lang. Op een gegeven moment werkt het op de zenuwen in plaats van dat Hanks' personage medelijden opwekt. Het feit dat je filmt op een prachtig eiland maar dit niet prachtig in beeld weet te brengen werkt dan ook niet mee. Ik zou er in ieder geval niet willen stranden.

1,5* dan maar voor de scènes in het vliegtuig, die waren nog wel vet.

4,0
Het lag volgens mij niet in de regisseur zijn bedoeling om fijne plaatjes te schieten van het eiland
en al evenmin om medelijden te wekken voor het Hanks personage al waren er meerdere scenes
om je mee in te leven. De film gaat eenvoudig over hoe te overleven op een onbewoond eiland,
het alles vrij kaal en droog geregistreerd (Opzettelijk ook zonder muziek, om bij te dragen aan een
invoelbare eenzaamheid), met op 't laatst wel een begrijpelijke sentimentaliteit in de vorm van
een emotionele band die Hanks met een simpele volleybal is gaan voelen. Ik vond het in ieder geval
een aandoenlijke film die ondanks de lange speelduur amper verveelt.
De crash van het vliegtuig indrukwekkend in beeld gebracht. Daarna volgen onvermijdelijk de
ontwikkelingen van een Robinson Crusoe, met een overlevingsmechanisme dat dealt met hoop,
angst, wanhoop en troost. Hanks' acteervermogen vind ik persoonlijk vrij beperkt, maar hier was
het een geschikte rol waar hij prima mee uit de voeten kon.

avatar van Captain Pervert
4,0
Na jaren weer eens herzien en het einde, wat ik eerst als storend heb ervaren, is toch niet zo open als het lijkt. Het hoofdstuk met zijn vrouw is afgesloten, maar het pakketje wijst hem de weg naar een nieuw leven. De dame die hem de weg wijst is niet voor niets een knappe meid en toen hij op haar boederij was, zag je dat de naam van de man van de poort was weggehaald. Ze is dus single. Op het laatst zie je hem ook in de richting van haar oprit kijken.

En meer dan de vorige keer viel me op hoe Hanks aan het einde van de film tegen alledaagse dingen als een aansteker aankijkt; in die zin wel een spiegel voor de kijker zodat je je beseft hoe comfortabel ons leven eigenlijk is.

0,5
Echt , wat een intens boring film.
Gaap tot de 10e macht.

avatar van John Barry
3,5
Wat mij betreft had de film mogen beginnen met Chuck Noland die aanspoelt op het eiland en eindigt als hij wordt ontdekt door een schip. Dit stuk is ijzersterk. De film weet heel goed het alleen op de wereld gevoel weer te geven. Het acteerwerk van Hanks is heel sterk, hij weet de kijker echt mee te nemen in de vele stille scenes. Erg interessant om te zien hoe Chuck op het eiland weet te overleven en hoe hij zich gaat hechten aan Simon. De omgeving en het camerawerk is erg mooi.

Het begin maar vooral het echt te lange einde halen de film enorm onderuit. Dat gedoe met Noland zijn (ex) vriendin vond ik erg vervelend. Eén nogal clichématige poging om nog wat exstra onnodig drama in de film te stoppen. Het valt mij nog mee dat Noland en zijn (ex) vriendin uiteindelijk niet bij elkaar zijn gekomen.

3,5*

avatar van cor1946
4,0
Goede film alleen op zo eiland.Is toch een goede acteur die Tom Hanks. Hij maak er altijd wat van.

avatar van Multivitamine
3,5
Waarom maakt hij nu net dat ene pakketje niet open?

avatar van Kondoro0614
4,0
“Aha. Look what I've created. I have made FIRE.”

Ik had het eerlijk gezegd niet door maar, dit is nu al de tweede avond op rij dat ik een film met daarin ‘Tom Hanks’ aan het kijken ben. Gisteren mocht ik de fantastische biopic ‘Captain Phillips’ zien en vandaag stond (eigenlijk al een beste poos) de film ‘Cast Away’ op het programma. En wederom weet ‘Hanks’ mij weer te overtuigen, al is dit zeker niet zijn sterkste rol. ‘Cast Away’ was in ieder geval best leuk om naar te kijken, op een gegeven moment kwam de langdradigheid de hoek om zetten maar over het algemeen keek hij fijn weg.

Het begin van de film is een beetje moeizaam, de vliegtuigcrash vond ik te chaotisch en was nergens echt duidelijk te volgen, zo kon ik ook niet duidelijk zien wat hij nou precies verloor maar ik denk dat dit het tasje was met daarin overlevingsmiddelen. Van mij part hadden ze dit een stuk korter mogen maken want dit was (samen na de vondst) toch wel de slappere gedeelten van de film. De film is ijzersterk vanaf het moment dat ‘Hanks’ aanspoelt op het eiland en zijn overlevingsmissie gaat beginnen, hierin is de meeste actie en de meeste humor te vinden, en zelfs een beetje medelijden.

Om dit soort films te maken kan soms best een uitdaging zijn, zeker als ‘Tom Hanks’ eigenlijk in zijn eentje de film moet vullen en ons als kijker dus ook moet vermaken, geen lastige opgave die sowieso menig acteur slechter behaalt. Dit spreekt nog maar eens van de klasse die ‘Hanks’ beheerst.

Het verhaal vertelt zich vrij snel, en is dus ook niet heel bijzonder om te ontleden. De plotomschrijving is eigenlijk al de beste samenvatting (logisch) en dat is ook niet zo gek bij deze film, want naast het overleven is er vrij weinig te beleven op het eiland. We volgen ‘Chuck Noland’ die een (hoge) functie heeft bij de pakketmaatschappij ‘FedEx’. Tijdens zijn vlucht crasht het vliegtuig en belandt hij in zee en komt te wonen op een onbewoond eiland, zonder enige vorm van leven buiten de vissen om en levend op een paar kokosnoten gaat hij de strijd aan. Het duurt in totaal vier jaar voordat hij een vluchtschip weet te bouwen en ontdekt word, waarna hij er achter komt dat zijn destijds huidige vrouw een nieuwe familie heeft gesticht in alle verontwaardigden dat hij dood was.

“Gotta love crab. In the nick of time too. I couldn't take much more of those coconuts. Coconut milk is a natural laxative. That's something Gilligan never told us.”

De eenzaamheid is sterk aanwezig, en ook als kijker worden wij daar best mee geconfronteerd en is het soms best lasting om te kijken. De zelfmoordneigingen die Noland kende snapte ik volkomen, best interessant de eenzaamheid en depressie die hij er op liep. Toch de strijd aangaande met zijn enigste (denkbeeldige) vriend ‘Wilson’ die hij heeft gemaakt uit een bal (die uit een pakketje kwam die aanspoelde van het neergestorte vliegtuig vond ik wel leuk gedaan.

Al om al, soms een onprettige film om te zien maar zeker een mooie film om te volgen die zeker na een moeizame start erg leuk en uitdagend werd. Het einde kakte wat in, en dat vond ik best jammer.

4.0*

avatar van HK Senator
3,0
Aan het begin duurt het allemaal veel te lang. En die sentimentele ellende aan het eind stopt ook maar niet. Wat dat betreft heeft Zemeckis te veel naar Spielberg gekeken. Daar tussenin is het allemaal wel lollig.

3,5
Cast Away is waarschijnlijk de go-to film voor een onbewoond eiland avontuur, en terecht. Het eiland is prachtig in beeld gebracht, en de situaties die Chuck mee maakt zijn realistisch. Hanks speelt ontzettend goed en neemt je mee in alle emoties die zijn karakter doormaakt, samen met een bizarre lichaamstranformatie. Helaas vond ik het begin en het eind te lang en oninteressant, en net iets te sentimenteel naar het einde toe. Ook leuk om te weten dat Wilson ook tekst had zodat Hanks er geloofwaardige gesprekken mee kon voeren. 3,5!

avatar van wihu61
4,0
Dat deel op het eiland redt de film.

dennis013 schreef:
ik vind deze film een prachtige metafoor voor liefdesverdriet. Er onstaat een breuk (vliegtuigcrash). Man komt alleen op eiland te zitten met denkbeeldinge vriend (eenzaamheid). Mist zijn ex-vrouw verschikkelijk en voelt zich gevangen (staart elke nacht naar foto). Leven gaat door, zij vind n nieuwe vent.
En dan de eindscene die laat weten dat het een rot-situatie is, maar uiteindelijk komt het goed, want wie weet wat het getij zal brengen morgen. Een nieuw zeil, nieuwe liefde of niet... Uiteindelijk komt het goed he

Juist. Dit is de kern van de film. Hij raakt zijn vrouw 2x keer kwijt, maar wordt toch 2x gered. Dat is het toeval, dat je soms geluk brengt.
Dus niks traag of slecht einde want, Hoop Doet Leven!

avatar van stefan dias
2,5
Eerst een kleine mea culpa: ik heb een zwak voor oude films die daardoor steevast een nostalgie-bonus krijgen die misschien niet altijd terecht is. Zwart-wit films met prachtige kostuums en zorg voor compositie deden het altijd goed. (toch die films waarvan men het nog de moeite vindt olm ze uit te zenden) Met het ouder worden schuift die grens wel mee op. Zo kan ik wel eighties-films pruimen om redenen die niet altijd geheel zuiver zijn. Maar daar ligt de grens wel voorlopig. Films uit de jaren '90 zijn voor mij dan ook niet 'lekker ouderwets', maar gewoon gedateerd en oubollig.

Of deze toch. Met bloed-irritante muziek (gooi er nog maar wat violen tegenaan) en dan het cliché der clichés: die hartverscheurende liefdeskus in de stromende regen. Dat gebeurde dan in en rond een huis waar voor de rest iedereen vredig lag te slapen… en daarna doet iedereen 'the right thing', zonder boeh of bah. Als ik jaren op een eiland lig te hunkeren en die liefde geeft toe 'dat je de liefde van haar leven bent' dan zou ik dat laatste stukje toch ook wel even willen doorduwen. Maar ik ben natuurlijk geen gentleman…
Hier blijven we lekker braaf en als we dan toch bezig zijn: laten we de kijkers dan ook maar niet met lege handen naar huis sturen en ze nog een 'happy end' meegeven…
Sorry hoor. Thanks, but no thanks.

Ik vond het ook wat euh … mager, dat Hanks zich voor deze rol alleen maar even volgevreten heeft om dan door ontbering op het eiland plots als een adonis te verrijzen (minus dat hoofd, natuurlijk). Vergis je niet. Ik vind Hanks doorgaans een sympathiek acteur, net door die doorsnee kop, maar fysiek had die hier wel wat verder mogen en kunnen gaan, denk ik…

Tja, slécht is hij net niet. Maar zoals ze in Antwerpen zeggen: 'Gene vette…'

Gast
geplaatst: vandaag om 16:05 uur

geplaatst: vandaag om 16:05 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.