• 9.378.090 stemmen

Met onder meer: Roberto Benigni, Nicoletta Braschi en Giorgio Cantarini

Gesproken taal: Duits, Tsjechisch, Engels en Italiaans

Releasedatum: 3 december 1998

Plot La Vita È Bella

"An unforgettable fable that proves love, family and imagination conquer all."

Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt een Italiaanse man met zijn vrouw en zoontje afgevoerd naar een Duits werkkamp. Om het kind het vooruitzicht van een zekere dood te besparen, stelt hij de reis voor als een spel, waarin je prijzen kunt winnen. De man gelooft er heilig in dat hij de geestelijke gezondheid van zijn zoontje kan redden en gaat vastbesloten door met toneelspelen, zelfs wanneer ze in het kamp zijn aangekomen en keihard moeten werken.

xangadix

Het gaat over de onvoorwaardelijke positieve blik van een man op de wereld
Zoals Asmahan al aangaf: 'Wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen' dus.

avatar van Zelva

Zelva

xangadix schreef:
Dat hij later dood is schijnt het kind niet te beïnvloeden.

En dat kind wist daarvan omdat?

mister blonde

als dat je simplistische conclusie op mijn tekst is, ben ik wel klaar met deze discussie. de zuurpruimen grossieren bij deze film nogal in het makkelijk punten scoren. jammer.

xangadix

Je beschrijft zowaar even de mooiste scene in de film. bedankt..
Tot je dienst.
en met die laatste zin blijkt wel dat je er of weinig van hebt begrepen
Onzin, ik begrijp de bedoeling maar al te goed, maar ik ben het er niet mee eens.
of dat het lang geleden is dat je de film zag.
Maandje geleden.

xangadix

Waarom ben ik een zuurpruim als ik een film niet goed vind..? Men hoeft toch niet persoonlijk te worden..?

mister blonde

geef dan eens antwoord op de vraag van Zelva. enne dat zuurpruim was niet perse voor jou.

xangadix

geef dan eens antwoord op de vraag van Zelva.
Het kind mist vader niet eens, dat is toch opmerkelijk, na maanden lang samen in een leuk kamp..?

Asmahan

Je mag je niet aangesproken voelen als de holocaust ter sprake komt. Politiek correct geneuzel. Zuurpruimen! Daarentegen mag je je wel geraakt tonen als een cartooneske figuur die een levenshouding moet belichamen sneuvelt. De verhoudingen lijken mij hier een beetje zoek.

mister blonde

en voor het gemak negeer je de rest van de tekst?!

avatar van Zelva

Zelva

xangadix schreef:

Dus omdat ie er even niet is, moet hij hem meteen missen en ook nog denken dat hij dood is?

xangadix

Als mensen deze film prachtig vinden, chapeau! Geniet ervan. Ik geef slecht mijn mening en ga mensen niet uitschelden die er een andere op na houden.

mister blonde

precies. en die tijd was zo lang niet. vader gaat weg. waarheen weet ie niet. kind valt in slaap. bij het wakker worden wordt ie bevrijd, wellicht door de spelcommissie (weet hij veel), en krijgt een tank.

xangadix

Daar zit zeker wat in. Een verkeerde interpretatie van mijn kant...

xangadix schreef:

Zuurpruim? nou, nou. wat een harde uitspraak. mijn verstandelijk vermogen is al meerdere malen in het geding gekomen bij deze film.

xangadix

Harde uitspraak..? Ik zeg alleen wat ik doe en niet doe.

Asmahan

MrBlonde, als je op mij doelt met de rest van de tekst: voor mij is ook de 'hilarische' vertaalscene geen reden om de holocaust als een abstract gegeven te zien in dienste van het verhaal. Het verhaal is mij gewoon te ongeloofwaardig. Daarom blijf ik er buiten staan, en voel ik er niets bij. Alleen een lichte irritatie en inderdaad het idee dat een concentratiekamp nogal lichtzinnig neergezet wordt.

xangadix

Veel mensen van wie ik houd vinden deze film geweldig.

Asmahan schreef:

dat snap ik dus niet. de film ging niet over het kamp. het concentratiekamp was slechts een middel.

xangadix

Het gaat denk ik ook niet zozeer over het kamp. Mijn vraag is vooral waarom het zo bewonderenswaardig is om alles te behandelen alsof het leuk is, ook als dat niet het geval is?

Asmahan

In dat geval werkte het middel niet voor mij.

xangadix schreef:

omdat het hoofdpersonage zo in elkaar zit. voor mij was de energieke, komische en enthousiaste rol van Benigni buitengewoon geslaagd. ik heb er verder geen problemen als andere mensen dat niet vinden (wel een paar clichés die van toepassing zijn hier), het gaat mij erom dat mensen zo vreselijk vallen over het strijdtoneel. want meer is het niet.

xangadix

Even een dooddoener van de bovenste plank: over smaak valt niet te twisten.

Ik zie dat je 'The Growing Pains Movie' 0,5 hebt gegeven, dus over één film zijn we het in ieder geval roerend eens!

Asmahan

Inderdaad, een concentratiekamp: een strijdtoneel voor een fruitig verhaaltje over positief leven. Meer is het niet. Laten we daar toch niet over kissebissen.

mister blonde

zo verdraai je mijn woorden, want dat zei ik niet. WO II en het fascisme zijn de achtergrond en het kamp is een middel. niet onbelangrijk, maar je moet het niet belangrijker maken dan dat het is.

xangadix

Zonder dat kamp slaat het hele verhaal toch nergens op? Er wordt getoond dat Benigni positief blijft in een situatie waar niemand positief in zou kunnen blijven, al zou hij willen.

mister blonde

ten eerste komt het kamp pas in de tweede helft in beeld. en met een middel bedoel ik, er had ook een andere ernstige situatie genomen kunnen worden (hoewel ik deze keuze dus juist goed vind werken).

xangadix

ten eerste komt het kamp pas in de tweede helft in beeld.
Ja, dus..?
en met een middel bedoel ik, er had ook een andere ernstige situatie genomen kunnen worden.
Maar dat hebben ze dus niet gedaan.

mister blonde

dus, het eerste deel gaat over hetzelfde als het tweede. toen werden er andere, minder ernstige middelen gebruikt.

en dat ze in het tweede deel niet voor iets anders hadden gekozen was dus een goede keuze, ivm het extreme contrast.

xangadix

Bottom line is dat Benigni opgewekt blijft en streken uithaalt in een situatie waarin dat absoluut niet mogelijk zou zijn. Omdat het doel van de film is aan te geven dat het leven mooi is ondanks alles (titel!), vind ik het ontzettend zwak (en ik denk zelfs dat het kwetsend is voor bepaalde mensen) om daarbij een concentratiekamp af te schilderen als een uit de hand gelopen kampeerpartij.

xangadix schreef:

bestaansrecht van de film!!

kwetsend? mijn god, mijn woorden zijn echt voor niets geweest.