Genre: Komedie / Oorlog
Met onder meer: Roberto Benigni, Nicoletta Braschi en Giorgio Cantarini
Gesproken taal: Duits, Tsjechisch, Engels en Italiaans
Releasedatum: 3 december 1998
Plot La Vita È Bella
"An unforgettable fable that proves love, family and imagination conquer all."
Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt een Italiaanse man met zijn vrouw en zoontje afgevoerd naar een Duits werkkamp. Om het kind het vooruitzicht van een zekere dood te besparen, stelt hij de reis voor als een spel, waarin je prijzen kunt winnen. De man gelooft er heilig in dat hij de geestelijke gezondheid van zijn zoontje kan redden en gaat vastbesloten door met toneelspelen, zelfs wanneer ze in het kamp zijn aangekomen en keihard moeten werken.
- Trailer (YouTube)
- La Vita è Bella (MusicMeter)
Guido
Signora Guicciardini
Direttrice Didattica
Rodolfo
Asmahan
Pardon? Het bestaansrecht van de film? Om je punt te maken mag je dus een van de vreselijkste uitwassen uit de geschiedenis naar je hand zetten?
Zelva
Bottom line is dat Benigni opgewekt blijft en streken uithaalt in een situatie waarin dat absoluut niet mogelijk zou zijn.
En dat 'absoluut' is omdat alle concentratiekampen exact hetzelfde waren?
Nee, dat staat er niet. Het leven is mooi. Meer niet. Ik denk niet dat Guido zelf zo'n mooi leven had in het kamp, is het wel? Doet me denken aan mijn opa, die zelfs uitgemergeld op zijn sterfbed nog grapjes wist te maken. Hij vond het leven niet zo mooi meer en toch is het leven mooi.
Dus omdat één iemand door zijn vader het kamp ziet als een spelletje, is het meteen een kampeerpartij. Ben jij ook altijd gescheiden van je vrouw en kind tijdens het kamperen? Word jij ook altijd doodgeschoten tijdens het kamperen? Liggen er op jouw kampeerterrein ook bergen met lijken?
xangadix
Ik zeg niet dat alle kampen hetzelfde waren, ik zeg dat ze een stuk erger waren dan hier wordt weergegeven.
Guido's leven in het kamp is niet mooi, maar het leven is wel mooi. Juist ja.
Ik probeer alleen maar aan te geven dat het kamp veel makkelijker wordt weergegeven dan dat ze daadwerkelijk waren. Met 'een uit de hand gelopen kampeerpartij' probeer ik dat (niet letterlijk natuurlijk) te illustreren.
Zelva
Dus doodgeschoten worden, hopen met lijken om de hoek en gescheiden worden van je familie is niet erg?
Ja mooi.
,,Wij mensen zijn in staat om alles te overleven, ook de meest ongerijmde situaties, en in de verte, wist ik, wachtte het geluk al op me, als een onvermijdelijke val. Zelfs daarginds, bij de schoorstenen van Auschwitz, was er, als de kwellingen aflieten, iets geweest wat je met geluk zou kunnen vergelijken. Iedereen had het over ontberingen en 'gruwelen', maar die kleine gelukservaringen waren het belangrijkste geweest. Ja, als ze me weer van die vragen stelden, zou ik daarover vertellen, over het geluk dat je in een concentratiekamp kunt ervaren.
Als ze er ooit nog naar zouden vragen, en ik dat geluk dan nog niet vergeten was."
Imre Kertész, Onbepaald door het lot, slotzinnen
Dus jij weet precies welke kampen er waren, in welke omstandigheden de mensen in elk kamp leefden, hoe zwaar het was gespecificeerd per kamp? Knap hoor.
Als zelfs in Auschwitz geluk mogelijk was, volgens raspessimist Kertész...
Oh, je overdrijft?
Vervang 'kampeer*' dan maar door 'uitermate makkelijk concentratiekamp' in mijn vragen en beantwoord ze gewoon.
xangadix
Moet ik hier nou uit gaan leggen dat het concentratiekamp in kwestie niet realistisch is..?
FisherKing
Precies, uitermate smakeloos wat Begnini doet. Had dan een andere tijd genomen ofzo ?
Zelva
Nee hoor, dat hoeft niet. Wel mag je van mij uitleggen waarom jij vindt dat dit kamp zo ontzettend makkelijk wordt weergegeven dat het kwetsend zou zijn voor mensen die echt in een kamp hebben gezeten. Alsof het allemaal een lolletje was in dat kamp. En dat heb ik écht nog niet gehoord.
xangadix
En ik geloof zélfs nog dat Begnini het met de beste bedoelingen heeft gedaan ook...
Zelva
Zodat de volgende visserkoning kan opstaan die dat weer niet realistisch vindt en vindt dat er met de situatie gespot wordt omdat een vader zijn zoon met behulp van grappen erdoorheen probeert te helpen?
Waarom zou in een andere situatie het wel kunnen? Dat jij nou de holocaust blijkbaar heilig vindt, ik vind dat grote onzin.
opsomming van dingetjes.
En wederom laat je de andere kant maar weer volledig weg.
Zelva
Als iemand suggereert dat Benigni het maar naar een andere situatie had moeten transporteren (kant), maak ik daaruit op dat het bij andere situaties niet erg is, maar specifiek bij de holocaust wel (wal).
Sorry, maar ik zou niet weten wat anders.
Zelva
Goed, ik heb er al drie tegenover gesteld.
Dus jij vindt het niet bestraffen van gebruik van de intercom en zulk soort futiele details, belangrijker dan dat het kamp hem uiteindelijk het leven kost
Easy peasy, zo'n kamp.
xangadix
Wat mij betreft had Benigni beter aambeelden kunnen sjouwen i.p.v. films maken. Daar maakt hij ook leuke grapjes bij.
Zelva
Dat hij de holocaust heilig zou vinden raakt kant noch wal.
hei·lig (bn.)
1 (van God en Christus) verheven, volmaakt
2 aan God of aan de goden gewijd, alleen voor de godsdienst bestemd => sacraal, sacrosanct
3 (van personen) door God met bijzondere gaven bedeeld, heilig verklaard
4 onaantastbaar
5 oprecht, plechtig
Zelva
Maar niet in alle kampen, en ook in dit kamp niet. Dat een bepaald ding in dit kamp mogelijk is, houdt niet automatisch in dat het ook een makkelijk kamp is.
Het wordt pas een makkelijk kamp als jij van dingen als doodgeschoten worden, gescheiden worden van je familie, stapel met lijken kunt aantonen dat ze futiel zijn.
Ik zou bijna zin gaan krijgen om de film te bekijken na al deze discussie
xangadix
Dan moet ik dus geloven dat er ook kampen waren waar kinderen, vrouwen en mannen werden vergast en neergeschoten en er toch plaats was voor grapjes met de intercom..!
FisherKing
Waarom denk je dat die 0,5'en zo fel zijn ?
Het moet echt van mijn hart dat die clown dat enkel deed om de dramatiek te versterken.
Leuk een concentratiekampje, zoontje erbij, leuk doen, geen enkel probleem, (och vergeet iets, er gebeurde volgens mij wel eens wat in die kampen, kreeg net telefoon)
Oh ja, andere scene met gestreken onderwerpen, ( je ziet begnini denken, oh, mensen gingen daar toch volgens mij wel dood, heb ik eens gelezen) En dan plak ik er een andere scene tegenaan, (zou dit kloppen, bleven mensen wel leven in zo;n kamp?)
Begningi kijkt de geschiedenisboekjes na en ontdekt ineens dat mensen echt doodgingen in zo'n kamp.
Wow ontdekking van de eeuw, dan ga ik lekker dood en lachend tenonder, het publiek smult, klein jongetje, vader weg.....
En wij allemaal blij..... Het publiek smult ervan.

Drie goed beoordeelde oorlogsfilms die je alleen op SkyShowtime kunt bekijken

Klassieke Italiaanse WOII-film 'La Vita È Bella' vanavond op televisie

One Flew over the Cuckoo's Nest
Drama, 1975

The Pianist
Drama / Oorlog, 2002
italiëriddleverlies van geliefdebookshopself sacrificemass murderconcentratiekampholocaust (shoah)fascismetweede wereldoorlogliefde voor iemands levendeportationjew persecutionnazinational socialismcharade riding a bicyclestory teller concentration camp prisonersterven en doodromantische komediedonkere komedietragicomedytragicomedyreflectivedarkwarnazi germanyadmiring