Genre: Komedie / Oorlog
Met onder meer: Roberto Benigni, Nicoletta Braschi en Giorgio Cantarini
Gesproken taal: Duits, Tsjechisch, Engels en Italiaans
Releasedatum: 3 december 1998
Plot La Vita È Bella
"An unforgettable fable that proves love, family and imagination conquer all."
Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt een Italiaanse man met zijn vrouw en zoontje afgevoerd naar een Duits werkkamp. Om het kind het vooruitzicht van een zekere dood te besparen, stelt hij de reis voor als een spel, waarin je prijzen kunt winnen. De man gelooft er heilig in dat hij de geestelijke gezondheid van zijn zoontje kan redden en gaat vastbesloten door met toneelspelen, zelfs wanneer ze in het kamp zijn aangekomen en keihard moeten werken.
- Trailer (YouTube)
- La Vita è Bella (MusicMeter)
Guido
Signora Guicciardini
Direttrice Didattica
Rodolfo
Zelva
Dan moet ik dus geloven dat er ook kampen waren waar kinderen, vrouwen en mannen werden vergast en neergeschoten en er toch plaats was voor grapjes met de intercom..!
Niemand beweert hier dat het een realistisch kamp is. Er zijn wel mensen die tegenspreken dat het leven in het kamp zooooo makkelijk is weergegeven, dat mensen die echt in kampen geleefd hebben vanzelfsprekend beledigd zullen zijn.
Mag ik braken
Natuurlijk, zolang je mijn glanzende schoenen maar netjes laat.
Zelva
Waarom denk je dat die 0,5'en zo fel zijn ?
Waarom denk je dat die 5,0'en zo fel zijn?
'Lang lijstje met allerlei ongefundeerde vermoedens die als absolute waarheden gepresenteerd worden.'
Ja hoor, bron?
vanzelfsprekend beledigd zullen zijn
Maakt niet uit hoe je film eruit ziet, er zijn altijd mensen beledigd. Maak het realistisch, toon alle rottende lijken, darmen in closeup - en soms steigeren dan precies dezelfde mensen die het eerder laakbaar luchtig vonden. Maar ik wil mij gerust een slecht mens voelen omdat ik dit een prima film vind hoor, zit ik totaal niet mee. I'm a sick evil fuck, I admit that!
Oke Menni
Jij bent een horror liefhebber
Wou even de klachten omtrent deze sublieme film eens geordend hebben, daar zijn boekhouders voor
Menni
Ja, scheer mij maar over één kam (even opschrijven dit, geweldige metafoor voor in een zeer expliciete film), je hebt zeker mijn recensie van Pretty in Pink gemist?
.. oeps, alweer off-topic. Eh.. La Vita è Bella is ramkiks!
FisherKing
Jeetje mina, het gaat er niet over of het realistisch is, het gaat erom dat mijnheer begnini het nodig vond om de setting van zijn verhaal te sluiten in een onrealistisch kamp. De eerste toon van de film is namelijk zo serieus 5 sterren-achtig. Zo prachtig, en dan ga je dat vergooien in een kamp dat niet bestaat, zonder dat je verder enige maatstaven aanlegt waarom ?
En verder de pretentie hebt dat dat het leven is.
Nog nooit dommer in films meegemaakt.
Het Oscarcomittee loopt zich nog steeds te schamen dat dit de beste foreign Movie was
Shame on.....
FisherKing
J(vind je aanpak nog steeds dom hier trouwens, heb Simon zojuist omlaag gewaardeerd, speciaal om jou te pesten, maar dit terzijde)
Waarderingen en discussies om Simon vind ik hier niet, en waarom ?
Daar wordt het echte leven geportraiteerd. Weliswaar in Amsterdamse vorm, die me steeds beter bevalt. Dat is echt. Elke vorm van discussie uitgesloten, zit nu prive zelfs in dezelfde situatie als Marcel Hensema. Leuke actie Menni.
Menni
Ik wil 'm best starten hoor, discussie over Simon, kan er genoeg fikse kritiek op verzinnen! Maar ik denk dat 't gewoon niet zo mijn pakkie an was, zeg maar.
on-topic weer: bij La Vita è Bella ga ik een half sterretje eraf gooien, overigens geheel los van jouw argumenten
FisherKing
Het siert je weer in alle details die je bent
Complimentje aan Menni, Graag dat je weer hier terug bent !
Heb je echt node gemist. Iemand met een echt gevoel. !
Menni
Wist je dat de vorige keer dat ik hier vertrok vooral veroorzaakt werd door jouw oneliners? Verder, bedankt! La Vita è Bella ga ik spoedig nog 's kijken trouwens, dan weet ik weer waarom ik er tóch 4 sterren aan moet geven. Misschien dat ik mijn kinderachtige aktie bij Simon dan ook terugdraai.
Het concentratiekamp wordt enkel voor het jongetje anders voorgewend.
Ten eerste wordt het jongetje in het verblijf met de mannen binnengesmokkeld, moeten de mensen zich kapot werken tot ze er bij neervallen, en bovendien gaan er wel degelijk mensen dood. Er wordt ook helemaal niet gesuggereerd dat dit een concentratiekamp is van buitengewone soort.
Je betoog raakt dus kant noch wal Fisherking. En als het niet helemaal 100 procent waarheidsgetrouw is; deze film pretendeert geen realistisch verslag te zijn van de situatie. Het neemt enkel de ruimte om dit prachtige verhaal over hoop te vertellen.
U-96
- 2081 stemmen
Ik stel me beschikbaar.
Zelva
zonder dat je verder enige maatstaven aanlegt waarom ?
Er zijn objectieve maatstaven voor een verhaal in een film? Dat is nieuws, vertel...
((Shame on.....
Gaat echt daadwerkelijk weer hélemaal nergens over. Is het altijd jouw gewoonte bepaalde mensen/groepen in jouw kamp te trekken, terwijl het in werkelijkheid waarschijnlijk helemaal niet zo is?
xangadix
xangadix
mister blonde
Waarom denk je dat die 0,5'en zo fel zijn ?
Het moet echt van mijn hart dat die clown dat enkel deed om de dramatiek te versterken.
Leuk een concentratiekampje, zoontje erbij, leuk doen, geen enkel probleem, (och vergeet iets, er gebeurde volgens mij wel eens wat in die kampen, kreeg net telefoon)
Oh ja, andere scène met gestreken onderwerpen, ( je ziet begnini denken, oh, mensen gingen daar toch volgens mij wel dood, heb ik eens gelezen) En dan plak ik er een andere scène tegenaan, (zou dit kloppen, bleven mensen wel leven in zo;n kamp?)
Begningi kijkt de geschiedenisboekjes na en ontdekt ineens dat mensen echt doodgingen in zo'n kamp.
Wow ontdekking van de eeuw, dan ga ik lekker dood en lachend ten onder, het publiek smult, klein jongetje, vader weg.....
En wij allemaal blij..... Het publiek smult ervan.
Asmahan
Mijn God, ben je al een bitter, bitter mens als je de grappen en grollen van Begnini in een kinderconcentratiekamp niet kunt waarderen?
Asmahan
Word sinds deze discussie gekweld door hinderlijke hallucinaties aangaande Begnini die zich lachend van 1 der Two Towers stort nadat hij zijn zoontje naar beneden heeft gegrapt in La Vita e Bella The Sequel.
Menni
Grappig, ik droom de hele tijd over jehova's getuigen met hele grote voeten. Wat film al niet met je kan doen!
Asmahan
Inderdaad, een wonderlijk verschijnsel. Neem me niet kwalijk dat ik mijn bovenmaatse voet even tussen je deur zet, heb namelijk wat interessante lectuur voor je.
mister blonde
vdc
Nee hoor, dat hoeft niet. Wel mag je van mij uitleggen waarom jij vindt dat dit kamp zo ontzettend makkelijk wordt weergegeven dat het kwetsend zou zijn voor mensen die echt in een kamp hebben gezeten.
Hoewel ik een voorstander ben van de film, moet ik je hier toch wel corrigeren, Zelva.
Natuurlijk is dit kamp onrealistisch (de 6 argumenten van xangadix zijn er maar enkele), en juist omdàt je dit betwist, wordt het me steeds duidelijker dat het voor slachtoffers of nabestaanden kwetsend moet zijn.
In werkelijkheid moesten de joden hun eigen volk uit de gaskamers ruimen en begraven (wat gaat er niet door je heen als je zo plots een eigen familielid in handen hebt ?). En dan heb ik het hier nog niet over de rottende geur van de lichamen ; over waar ze naar toilet gingen ; en al dit soort toestanden.
OK, voor sommigen zal deze geromantiseerde karikatuur kwetsend zijn. Maar voor anderen werkt het helend, omdat de film een dam opwerpt tegen de wortels van het probleem (haat, rascisme).

Waar?
Het enige wat ik probeer te zeggen is dat ook dit kamp zijn gruwelen kent en dat Benigni zijn verhaal níét heeft gesitueerd in een veredelde vakantietrip met de bedoeling de holocaust te bagatelliseren.
Niet elk kamp had het bordje Auschwitz-Birkenau voor de deur. Niet elk kamp had gaskamers en niet in elk kamp waren de omstandigheden zo slecht dat mensen elke seconde van de dag crepeerden.
Menni
.. en het belangrijkste: niet elke film hoeft dat te tonen.
(zucht)
Ik heb ooit op TV een stuk gezien over een Rabbijn die met zeer veel scepsis naar deze film ging. Hij had heel veel familie in de oorlog verloren. Hij had gehoord van de holocaustekomedie (zo was deze film voordat hij in Nederland draaide al volop in het nieuws). De man kwam zwaar onder de indruk terug.
Wat ik daarmee wil zeggen is dat ik nooit problemen met een film zal hebben omdat ik vermoed dat anderen beledigd zullen zijn. dat maken die anderen maar uit. Dat valt niet in te schatten. Ik heb alleen problemen met een film als ik me zelf beledigd zou voelen.
Overigens heb ik Zelva nooit zien zeggen dat dit een volkomen realistisch kamp is (nog niemand m.b.t. deze film trouwens) en heeft Menni hierboven heel erg veel gelijk wat mij betreft/
Asmahan
Ik ben het met Mr Blonde eens dat je overal grappen over mag maken. Dus ook over een concentratiekamp. Dat is ook niet mijn probleem met La Vita e Bella.
Dat ik de film niet kan waarderen, komt omdat de karakters voor mij totaal niet tot leven komen. Door al die slapstick en grappen en grollen neem ik de personages geen moment serieus. Het zal me eigenlijk een worst zijn wat er met ze gebeurt, het worden voor mij geen mensen van vlees en bloed. Nu ben ik van het type dat ook niet hoeft te huilen om kleine, schattige dalmatiers die in een bontjas terecht dreigen te komen, of getekende Disneyfiguren. Dat zit er gewoon niet in bij mij. En voor mij komt deze film op hetzelfde neer.
Hetzelfde gevoel heb ik bij het concentratiekamp. Roept niets bij me op, geen afschuw, geen angst. Weer blijf ik totaal buiten de film staan. En bedenk me dat het de hoofdpersoon wel makkelijk gemaakt wordt om zijn zoontje te beschermen. Het is waar, uiteindelijk moet hij het met zijn leven bekopen. Maar daar voor was het, op een paar strubbelingen na, best genoeglijk. Omdat pa lollig bleef doen. Dat gaat er bij mij gewoon niet in.

Drie goed beoordeelde oorlogsfilms die je alleen op SkyShowtime kunt bekijken

Klassieke Italiaanse WOII-film 'La Vita È Bella' vanavond op televisie

One Flew over the Cuckoo's Nest
Drama, 1975

The Pianist
Oorlog / Drama, 2002
italiëriddleverlies van geliefdebookshopself sacrificemass murderconcentratiekampholocaust (shoah)fascismetweede wereldoorlogliefde voor iemands levendeportationjew persecutionnazinational socialismcharade riding a bicyclestory teller concentration camp prisonersterven en doodromantische komediedonkere komedietragicomedytragicomedyreflectivedarkwarnazi germanyadmiring