• 9.378.061 stemmen

Met onder meer: Roberto Benigni, Nicoletta Braschi en Giorgio Cantarini

Gesproken taal: Duits, Tsjechisch, Engels en Italiaans

Releasedatum: 3 december 1998

Plot La Vita È Bella

"An unforgettable fable that proves love, family and imagination conquer all."

Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt een Italiaanse man met zijn vrouw en zoontje afgevoerd naar een Duits werkkamp. Om het kind het vooruitzicht van een zekere dood te besparen, stelt hij de reis voor als een spel, waarin je prijzen kunt winnen. De man gelooft er heilig in dat hij de geestelijke gezondheid van zijn zoontje kan redden en gaat vastbesloten door met toneelspelen, zelfs wanneer ze in het kamp zijn aangekomen en keihard moeten werken.

FisherKing

Ik wil dit nog wel 10.000.000 keren zeggen omdat ik gemerkt hebt dat deze film als de waarheid wordt aangenomen. Dus inderdaad, ik stop NOOIT. Ik trek eerdere beloftes in.

Heb in het echte leven de laatste tijd gemerkt dat dit als waarheid wordt aangemerkt. Dat is ZOOO ontzettend pijnlijk. Verdraaiing van historische feiten is ook zo ontzettend erg.

En Fuck off met de opmerking Komedie.

avatar van Queto Yurlunyur

Queto Yurlunyur

Deze film wordt niet zo hoog gewaardeerd omdat het allemaal zo historisch accuraat is (neem aan dat bijna iedereen zich wel realiseert dat het dat bepaald niet is), maar omdat het allemaal zo meeslepend en ontroerend is. Jij bent vrij om het dat niet te vinden natuurlijk, maar gooi het dan niet op gebrek aan intelligentie.

avatar van sydney

sydney

FisherKing schreef:

Boooh. De meest slechte film hier in de top 60

Memento is anders ook een zeer grote kanshebber voor deze titel.

Queto Yurlunyur schreef:

Deze film wordt niet zo hooog gewaardeerd omdat het allemaal zo historisch accuraat is (neem aan dat bijna iedereen zich wel realiseert dat het dat bepaald niet is), maar omdat het allemaal zo meeslepend en ontroerend is. Jij bent vrij om het dat niet te vinden natuurlijk, maar gooi het dan niet op gebrek aan intelligentie.

Nee Helaas Queto. Je vergallopeert je ook over woorden.

Helaas denk ik dat de mensen die deze shit goedvinden ook hele andere films goed vinden (no offence verder)

sydney schreef:

Memento is anders ook een zeer grote kanshebber voor deze titel.

Een mindfuck vind ik niet zo erg als historische onbetrouwbaarheid

kappeuter schreef:

Ik zou graag nog van deze film willen genieten zonder dit geflame. Dank u.

Dus als een ander een film (meermaals) tot de bodem afkraakt, kan jij er niet meer van genieten? Waarom stoor jij je daar zo aan?

Dustyfan

Na de heftige reacties van man- en dochterlief, ben ik toch wel benieuwd naar dit filmwerkje, hoewel de verwachtingen niet zo heel hoog gespannen zijn.

Nu heeft dochterlief de film op DVD van haar vader gekregen en haar reactie: "wat een onzin, dit klopt helemaal niet. Rotfilm...., echt helemaal niks"

Dus als het huis binnenkort verlaten is, zal ik me er eens aan wagen

avatar van Clueless Dork

Clueless Dork

Mij kan het geen reet bakken dat het niet historisch accuraat is. Mensen die dit denken zijn gewoon heel erg dom, daar kan de film helemaal niets aan doen!

25 berichten verwijderd, reden: incoherente slowchat.

Dustyfan schreef:

ga hem maar niet kijken, jullie schijnen toch overal dezelfde mening over te hebben.

Dustyfan

Schijnt, als je niet goed oplet, of als je alleen ziet wat je wil zien. Ik weet wel beter.

mister blonde

feit is dat er bijzonder weinig verschil zit in jullie filmbeoordelingen. dus kan je je beter een hoop ergenis besparen en deze geweldige film links laten liggen...

kos schreef:

25 berichten verwijderd, reden: incoherente slowchat.

Reden: op verzoek van de posters, dat klinkt al een stuk vriendelijker. Incoherent was het namelijk niet, hooguit vaag.

Ten eerste heb ik dat hele verzoek gemist, ten tweede noem ik 1 mening over 4 posts achter elkaar verspreiden en allerlei reacties op posts die door de user zelf al zijn verwijderd behoorlijk incoherent.

Heeft niks met onvriendelijk te maken.

Menni

Het klonk onvriendelijk zakelijk.

"Onvriendelijk zakelijk" is een goeie toon voor een mod. Onvriendelijk omdat zulks gedrag nu eenmaal niet gewenst is, zakelijk omdat een mod verder geen persoonlijke oordelen mag vellen. 5* voor kos

En verder kan ik beamen dat het vreselijk oncoherent overkwam.

Menni

Toch blijft het grappig dat volstrekt debiel geouwehoer over het algemeen prima geaccepteerd wordt, terwijl de hooguit wat vage (doch altijd op de achtergrond inhoudelijk sterke) aanleiding voor een belangrijke en potentieel indrukwekkende discussie verwijderd moet worden. Dat heeft niets met 'zulks gedrag' te maken. Onvriendelijk is nooit goed, ook niet voor een mod. Maar verwijder dit maar, ik wilde 't enkel even mededelen en vooral geen olifanten creëren .

avatar van synesthesia

synesthesia

Jongens jongens.. het is maar een film, geen reportage!

In een film mag je zo creatief zijn als je maar wilt, het gaat allemaal om vermaak. Soms kan het de bedoeling zijn om een deel van de historie realistisch weer te geven, maar in dit geval was het absoluut niet de bedoeling, omdat het dan totaal niet zou kloppen. Fictiefilms zijn toch niet direct slecht??

avatar van vdc

vdc

FisherKing schreef:

Dus een kind van 11 is verstandiger dan heel die meute hier.......

Wat Queto zei.

Je mag de film zo walgelijk vinden als je maar wil, maar wil je aub voortaan JOUW filmsmaak eens en voor altijd loskoppelen van wat we algemeen verstaan onder VERSTAND en INTELLIGENTIE ?

Komt erg pretentieus over, vind ik.

FisherKing

Dit was niet serieus bedoeld hoor.

erg makkelijk.

erg makkelijk
Net als het leven in een concentratiekamp zoals het het wordt geschetst in La Vita E Bella...

avatar van Asmahan

Asmahan

Tja, je kunt de welbekende Bassie en Adriaanfilosofie ook te ver doorvoeren. 'Wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen!'

Mijn grootste probleem met deze film, die me totaal, maar dan ook totaal niet kon bekoren, is dat ik geen moment in het verhaal raakte. Het bleef een studio, met een tintelfris concentratiekamp en schoongewassen personages in onberispelijke streepjespyama's.

De boodschap heb ik wel begrepen: zelfs aan het allervreselijkste kan je een positieve draai geven met verbeeldingskracht en een relativerende inslag.

Vind het nogal wat. Je moet maar durven.

avatar van Rujar

Rujar

Volgens mij is de bassie en Ariaanfilosofie ook heelmaal niet aan de orde in deze film.

Hij probeert in eerste instantie alleen zijn kind te beschermen van alle gruwelheden die zich afspelen in de concentratiekampen.

Alle verhalen bied dan uiteindleijk afleiding / hoop voor de overige gevangen.

Mooie ontroernde film dfikke 4,5. Zelfs met de ADHD patient Roberto Benigni

Rujar schreef:

de bassie en Ariaanfilosofie

xangadix

Tsja, wie zou dat niet doen..? Helaas ging dat in concentratiekampen niet zo makkelijk als hier wordt gesuggereerd.

avatar van Asmahan

Asmahan

Vader probeert zoontje door het witte tornado concentratiekamp te loodsen. Daarbij neemt hij wel degelijk het Bassie en Adriaangedachtengoed als uitgangspunt. Het leven is een spelletje, lach er maar om. Wat maakt het uit als ze vlak naast je bij bosjes neervallen. Er is immers een tank in het verschiet! Vrolijkheid en jolijt en zelfs een concentratiekamp is best leefbaar.

mister blonde

jullie gaan wel erg prat op hoe het echt was, zo erg dat jullie je stukbijten op andere aspecten van de film. de film gaat in eerste instantie helemaal niet over de oorlog of over het concentratiekamp. het gaat over de onvoorwaardelijke positieve blik van een man op de wereld. zelfs in het ergste geval, en welke gebeurtenis past daar het best bij? juist de holocaust. ondanks alles blijft hij positief en geniet hij van het leven.

dat dit op een cartooneske wijze gebeurt, is een hele bewuste keuze, waar sommige mensen blijkbaar niet mee om kunnen gaan. dit komt het best tot uiting in de hilarische vertaalscene.

tuurlijk zijn er bij een dergelijke film altijd wel een stel zuurpruimen die het nodig vinden met politiek correct geneuzel komen, bijv. dat de holocaust zich voor iets dergelijks niet mag lenen. onzin. juist dat extreme leed, steekt prachtig af tegen al dat positivisme.

xangadix

Wat mensen ontroert is de vader die alles doet om zijn zoontje te beschermen. Op het laatst trakteert hij met de dood in de ogen zijn zoontje (en ons helaas) nog éven op een hemeltergende imitatie van een marcherende Duitser, om het maar leuk te houden. Dat hij later dood is schijnt het kind niet te beïnvloeden.

mister blonde

je beschrijft zowaar even de mooiste scene in de film. bedankt. en met die laatste zin blijkt wel dat je er of weinig van hebt begrepen of dat het lang geleden is dat je de film zag.