• 9.378.921 stemmen

Met onder meer: Roberto Benigni, Nicoletta Braschi en Giorgio Cantarini

Gesproken taal: Duits, Tsjechisch, Engels en Italiaans

Releasedatum: 3 december 1998

Plot La Vita È Bella

"An unforgettable fable that proves love, family and imagination conquer all."

Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt een Italiaanse man met zijn vrouw en zoontje afgevoerd naar een Duits werkkamp. Om het kind het vooruitzicht van een zekere dood te besparen, stelt hij de reis voor als een spel, waarin je prijzen kunt winnen. De man gelooft er heilig in dat hij de geestelijke gezondheid van zijn zoontje kan redden en gaat vastbesloten door met toneelspelen, zelfs wanneer ze in het kamp zijn aangekomen en keihard moeten werken.

dutchtuga schreef:

Of omdat het gros van het filmpubliek blindelings valt voor zulke thematiek?

Nee hoor, dan had ie wel een dramatische oorlogsfilm gemaakt. Die scoren.

dutchtuga schreef:

Met intentie maak je nog geen meesterwerk. Film laat zijn waarde zien in de uitwerking, niet de basis.

Hij heeft zijn intentie uitstekend overgebracht.

In míjn belevingswereld he!

yeyo schreef:

Over The Top is waarschijnlijk de enige film over professioneel armworstelen. Dan is dat volgens jou ook een meesterwerk?

Neen. Maar Vita is toch niet de enige film over oorlog?

yeyo

Een zeemzoet, braaf filmpje met een "aandoenlijk" kind scoren veel beter.

Niet op oorlogs-gebied.

Dan moet het allemaal serieus enzo namelijk, anders vinden sommige mensen het niet kunnen.

Don Dijk schreef:

Neen. Maar Vita is toch niet de enige film over oorlog?

Nee, maar volgens jou wel de enige in zijn soort. Deze film sluit volgens mij naadloos aan bij verschillende sentimentele, overschatte miskleunen (die dan wel thematisch bv heel anders zijn).

Don Dijk

Het is de enige sentimentele oorlogsfilm dus.

Niet op oorlogs-gebied.

Mensen zouden volgens mij veel meer gechoqueerd zijn als La Vita è Bella een enigszins realistisch portret van de oorlog zou weergave. (dat kleine joch zou het normaal gezien niet lang trekken)

Don Dijk schreef:

Het is de enige sentimentele oorlogsfilm dus.

Dan heb jij Pearl Harbor e.d. duidelijk nog niet gezien.

yeyo schreef:

Ja joh, maar die films zijn er al zoveel. Ff een film over oorlog met een nieuwe insteek, ik hou dr van.

yeyo schreef:

Dan heb jij Pearl Harbor e.d. duidelijk nog niet gezien.

Maar jij zei net toch dat Vita de enige sentimentele oorlogsfilm is?

yeyo

Waar heb ik dat ooit gezegd?

yeyo schreef:

En Vita heeft als thema oorlog, dus is het de enige in zijn soort.

Don Dijk schreef:

Moet je zeker ook hier maar 'ns naar kijken als je houdt van oorlogsfilms met een originele insteek.

Don Dijk schreef:

En Vita heeft als thema oorlog, dus is het de enige in zijn soort.

Das gewoon m'n woorden verdraaien. Ik wou enkel aantonen dat het thema deze film niet origineel of verfrissend maakt.

yeyo schreef:

Nou vooruit, deze ga ik ook maar es kijken dan.

PS: Heeft die film een open einde?

yeyo schreef:

Nee maar het thema in dit genre wel vind ik.

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Ik ga deze film toch een halve ster verlagen.

Eerste uur is me toch wat te matig en langdradig!

Het 2e uur redt de film!

avatar van peteypablo

peteypablo

Cliché humor

speranza

Als dat zo is zou deze film niet tot enorme commotie hebben geleid.

speranza schreef:

Als dat zo is zou deze film niet tot enorme commotie hebben geleid.

Alsof clichématige films nooit scoren.

avatar van planet_of_death

planet_of_death

Ik zie hier de 'clichématigheid' niet van in.

avatar van hangtangding

hangtangding

Een geweldige film!

Een moeilijk onderwerp, en zeker om daar nog de nodige 'humor ' in te gooien. Best gewaagd, maar ik vind dat ze het goed hebben gedaan.

speranza

Dit is inderdaad een gewaagde film. De uitwerking is bijzonder fraai.

avatar van Melvin Udall

Melvin Udall

Herzien na een jaar of tien. Het verhaal is nog steeds mooi en zit slim in elkaar. De humor is dikwijls hilarisch maar toch op een mooie manier verweven in het zwaar beladen onderwerp van de oorlog zonder hieraan voorbij te gaan of belachelijk te maken. De humor is van alle tijd en daar zit ook de kracht van de film. Op filmisch en visueel vlak is La vita e Bella wel snel ouder geworden.

avatar van james_cameron

Eindelijk gezien- ruim tien jaar terug kwam ik niet door de eerste tien minuten heen. Dat bleek ook nu nog een behoorlijke opgave; de flauwiteiten, de onzinnige dialogen en het gekke-bekken-trekken duren zelfs bijna een uur! Nee, italiaanse humor zal wel nooit mijn ding worden. In Cinema Paradiso vond ik deze zaken ook al storend. Maar goed, na een klein uurtje wint de film wel aan kracht. Het tweede gedeelte is bijzonder genoeg om te boeien, met een fraaie rol van Benigni en de onweerstaanbaar indringende ogen van zijn zoontje. De sprookjesachtige sfeer van het geheel wordt mooi doorgevoerd tot het einde, maar uiteindelijk zat ik toch met een wat dubbel gevoel. Het maakt op mij allemaal niet echt indruk. Het idee achter de film is meer indrukwekkend dan de film zelf. Visueel is de film niet bijzonder, met lelijke belichting en nogal standaard camerawerk. De film heeft de tand des tijds ook niet zo best doorstaan- alles ziet er nu al oubollig en ouderwets uit.

avatar van wavanbuuren

wavanbuuren

james_cameron schreef:

Dan ben je met *** nog redelijk genereus als ik het zo lees, of krijgen de (in mijn ogen gezocht sentimentele) indringende ogen zoveel bonuspunten?

avatar van chevy93

chevy93

Hij zegt het toch duidelijk? 'Saai en flauw' eerste deel, 'bijzonder' tweede deel.

speranza

Je kunt die delen niet los van elkaar zien. Een beoordeling van twee afzonderlijke delen en dan daar het gemiddelde van nemen zal nooit mijn keuze zijn.

avatar van wavanbuuren

wavanbuuren

chevy93 schreef:

Ik kan met niet herinneren dat de vraag aan jou was, chevy.

Bovendien zegt hij "bijzonder genoeg", wat natuurlijk veel zwakker is dan het door jou ten onrechte genoemde "bijzonder".