Genre: Komedie / Oorlog
Met onder meer: Roberto Benigni, Nicoletta Braschi en Giorgio Cantarini
Gesproken taal: Duits, Tsjechisch, Engels en Italiaans
Releasedatum: 3 december 1998
Plot La Vita È Bella
"An unforgettable fable that proves love, family and imagination conquer all."
Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt een Italiaanse man met zijn vrouw en zoontje afgevoerd naar een Duits werkkamp. Om het kind het vooruitzicht van een zekere dood te besparen, stelt hij de reis voor als een spel, waarin je prijzen kunt winnen. De man gelooft er heilig in dat hij de geestelijke gezondheid van zijn zoontje kan redden en gaat vastbesloten door met toneelspelen, zelfs wanneer ze in het kamp zijn aangekomen en keihard moeten werken.
- Trailer (YouTube)
- La Vita è Bella (MusicMeter)
Guido
Signora Guicciardini
Direttrice Didattica
Rodolfo
chevy93
Deze film gaat helemaal niet over realisme..
Het gaat over de komedie, net zoals je een neger niet mag beoordelen op z'n huidkleur, maar moet kijken of hij geschikt is voor de baan.
Of is dat weer te diepgaand voor jou? Want als dat zo is, dan snap ik ook wel waarom je een 1,5* voor deze film geeft
chevy93
Waarom neemt Guido al die onnodige risico's?
Door de luidspreker zijn 'prinses' toespreken, en later zichzelf als vrouw verkleden om bij zijn vrouw te komen. Hij deed er alles voor om alle ellende voor zijn zoontje te verbergen, maar neemt wel een ongelofelijk risico door zijn eigen leven op het spel te zetten.
Tja.. familieliefde?
Maar jij beoordeelt niet op realisme (behalve het 1e punt). Veel mensen geven een beoordeling zo van. Komedie en oorlog? Dat kan toch nooit.. 0,5*
....
Nee, inderdaad, dat kan niet. Dus dan weet je al dat je niet moet gaan beoordelen op realisme. LotR ga je toch ook niet beoordelen op realisme?
Hannibal
Tja.. familieliefde?
Door zijn zoontje in een kist op te sluiten om zelf de pias uit te kunnen hangen en het risico lopen om doodgeschoten te worden?
De echte reden voor mijn lage beoordeling gaf ik ook al eerder:
La Vita E Bella vind ik een rotfilm omdat de zwaar irritante hoofdpersonage met zijn onderbroekenlol mij al snel de strot uitkomt.
chevy93
Blijkbaar vindt hij zijn eigen leven minder belangrijk dan dat zijn zoontje een gelukkig leven heeft.
________
Ik vind het ook niet erg dat mensen lage beoordelingen geven, maar doe dat dan 'goed en eerlijk', zoals jij, maar ga niet zeggen: Niet realistisch.. 0,5*, want deze film is nooit realistisch bedoelt.
Knisper
Maar dan moeten wij Guido wel een fantastische en prachtige persoonlijkheid vinden, maar dat is wel makkelijk als je de werkelijkheid zo buigt natuurlijk.
finalman
Tuurlijk, maar doe dat dan wel normaal.
Deze film beoordelen op z'n realisme is in zekere zin een vorm van racisme.. en volgens mij is dat verboden!
Jij kletst uit je nek hoor. Wat heeft dit nu met racisme te maken???

Slaat nergens op. EN ik heb m'n recensie al eerder vermeld. Ik ga me niet moe maken om dit allemaal te herhalen.
chevy93
Jij kletst uit je nek hoor. Wat heeft dit nu met racisme te maken???

Eerst lezen en daarna proberen grappig te zijn
Jawaddedadde
Eerlijk gezegd snap ik de vergelijking tussen racisme en het beoordelen van deze film ook niet hoor. En wat die neger er bij komt doen is me al helemaal een raadsel...
Nog een keer:
Je beoordeelt iets/iemand op datgene waarop iemand beoordeelt moet worden, toch?
*Als je dit al niet snapt, kan je beter stoppen met lezen*
Deze film is er niet om beoordeeld te worden op z'n realismegehalte. Deze film is bedoelt om te worden beoordeelt op het komediegehalte.
Net zoals een sollicitant beoordeeld zou moeten worden op z'n prestaties en niet op z'n huidskleur.
Ook gaf ik als voorbeeld dat je LotR ook niet moet beoordelen op z'n realismegehalte, maar dat snapt iedereen wel?
Trouwens, het enige wat jij zegt:
Komedie, prima... Maar een komedie met oorlog?? Dan is dit niet meer realistisch, zeker gezien als je het verhaal bekijkt.
Waar gaat deze hele discussie nou over?
Jawaddedadde
Nog een keer:
*Als je dit al niet snapt, kan je beter stoppen met lezen*
Okee, nu snap ik je punt, al loopt die vergelijking met racisme nog steeds mank, maar goed.
Verder struikel ik wel over het realiteitsgehalte, of het gebrek daaraan (ook al mag ik dat niet volgens jouw redenering, hopelijk ben ik geen racist nu). 't Is gewoon allemaal zo muf en klef dat ik bijna braakneigingen krijg. Leek verdomme wel een aardig tussendoortje, dat kamp. Er staat nog steeds komedie-oorlog, en noch het aspect humor, noch het aspect oorlog worden me in deze film duidelijk. Misschien hadden ze de film beter als "fantasy" gecatalogeerd.
Trouwens, het enige wat jij zegt:
Waar gaat deze hele discussie nou over?
Dit heb ik niet gezegd dus ik vermoed dat je het tegen iemand anders hebt nu.
Hannibal
Deze film is bedoelt om te worden beoordeelt op het komediegehalte.
Je lag zeker ook helemaal in een deuk toen Guido werd doodgeschoten?
Juist omdat bijna de hele film uit slapstickachtige onderbroekenlol bestaat, sloeg dat einde gewoon nergens op. Moeten we nu ineens een traantje wegpinken om die irritante pipo?
finalman
snif
Maarja, chevy93, gij hebt jou mening en ik de mijne.
Voor mij is deze zaak gesloten en verder wens ik niet meer op te reageren.
Karl van H.
Je lag zeker ook helemaal in een deuk toen Guido werd doodgeschoten?
Voor jou was 'ie misschien een irritante pipo, ik vond 't een aardige, grappige, jolige man die zijn kind geen onnodig leed wilde bezorgen; dan is 't toch best jammer dat 'ie doodgeschoten wordt.
Je lag zeker ook helemaal in een deuk toen Guido werd doodgeschoten?
Tja.. dat hij doodgeschoten werd is ook de reden dat ik deze film geen 5,0* heb gegeven
.Maar ja.. wat voor einde had je anders moeten maken?
Karl van H.
.Maar ja.. wat voor einde had je anders moeten maken?
Zijn zoontje wordt afgepakt en vergast en de vader werkt zich dood; lekker realistisch!
Don Dijk
Ach, mijn mening (die ik altijd zeer serieus neem) + 2980 stemmen en een 4 gemiddeld zegt mij genoeg dan een handjevol users die deze film overanalyseren om er maar de foute dingen uit te kunnen halen.
Logico
Inderdaad, relativeer en rust gewoon uit, chevy. Niet-relativeren lijdt tot stress en onnodige irritaties. Het was een mooie film..
Sorry hoor, kan me nu effe niet meer inhouden. Je hoeft de film daar echt niet voor over te analyseren. Het is gewoon een stupide klucht met een vervelende hoofdpersoon. Daar kan je toch ook gewoon NIET van houden. Moet het bovendien niet hebben van films die op het sentiment sturen via kinderen, veel te makkelijk......goedkoop!
Daar wou ik het weer even bij laten.
Thanks Reinbo.
Maar ik neem je mening voor deze keer niet serieus, if you don't mind.
je80roen
Tuurlijk, maar doe dat dan wel normaal.
Haha nou dan ben ik een hele grote nazi als het bij jou zo werkt. Waar slaat dit op! Films hebben geen ras maar een genre dus racisme ten op zichte van een film is nooit mogelijk, maar fantasie heb je wel. Hij is gewoon totaal niet realistisch, hoe je het ook went of keert. Maar vind het erg opvallend dat mensen zo geiriteerd reageren als je deze film kut vind. Kan echt niets vinden wat goed is aan deze verschrikkelijke klucht.
Don Dijk
Als je het mij persoonlijk zou vragen:
Het uitgangspunt, wat veel anders is dan 'normale' oorlogfsfilms en dergelijke. Dat is waar ik op ben gevallen althans.
chevy93
En ik vind het irritant dat als mensen een film slecht vinden, ze denken dat ze gelijk hebben en dus blind zijn voor goede argumenten!
. Het enige verschil van ras en genre is trouwens dat een ras met echte mensen te maken heeft en genre met levenloze dingen.
Maar volgens mij is deze discussie al lang afgelopen!
MNV2
- 1900 stemmen
Dat kan ook omgekeerd gezegd worden over mensen die deze film goed vinden.
je80roen
Maar volgens mij is deze discussie al lang afgelopen!
Heb deze duscussie nooit eerder met je gevoerd, maar ik reageer op jou comment, dus begin er dan zelf niet over op als je vind dat ie afgelopen is. Goede argumenten? Niet zien staan en zeker niet van jou. Maar als jij goede argumenten zou hebben waarom je hem goed vind ben ik verplicht hem ook goed te vinden dus. Goed dat je het me even uitlegt. Snap ik nu ook hoe het hier werkt hahaha. Doe gewoon normaal en respecteer ieder zijn mening. Jij mag hem van mij ook gewoon goed vinden hoor, zonder dat ik geiriteerd ga reageren op je comments
chevy93
Het enige wat ik hier probeer duidelijk te maken is dat deze film niet beoordeelt moet worden op het realismegehalte...
Waarom moet iedereen daar zo'n ophef over maken? Het is gewoon normaal...
Als ik zoiets bij LotR had gezet had niemand ook maar enig commentaar gehad.
Jullie mensen zijn gewoon te lui om te lezen, want ik heb meerdere keren duidelijk gemaakt dat ik het respecteer als je deze film slecht vindt. Alleen geef niet als mening dat de film niet realistisch genoeg is...
je80roen
Waarom moet iedereen daar zo'n ophef over maken? Het is gewoon normaal...
Als ik zoiets bij LotR had gezet had niemand ook maar enig commentaar gehad.
Dat is mij duidelijk ja. Maar als ik jou was zou ik er maar gewoon mee leren leven. Er zijn nou eenmaal mensen die hem wel op realisme beoordelen. Vergelijking Lotr is ook beetje krom natuurlijk. Vita e bella gaat over een waar gebeurde geschiedenis (holocaust) en Lotr is pure fantasie.
powerman
In het eerste deel van de film hangt Roberto Benigni de clown uit, en hoewel zijn humor verademend is in Italiaanse begrippen, speelt hij zijn zorgvuldig opgebouwde jokers te snel uit, waardoor de film erg lang aanvoelt, hetgeen een komedie nooit goed doet.
In de tweede helft schakelt het genre naar een romantische film, hoewel de humor nooit volledig verdwijnt. Juist door humor te brengen in een Duits concentratiekamp wordt de ernst benadrukt en in de gedaante van zijn zoontje is symbolisch de toekomst te zien.
scholtie
Een geweldige film met een zeer goed verhaal. Zeer goede acteer presaties ook! Een van de betere films die ik in mijn leven gezien heb.

Drie goed beoordeelde oorlogsfilms die je alleen op SkyShowtime kunt bekijken

Klassieke Italiaanse WOII-film 'La Vita È Bella' vanavond op televisie

One Flew over the Cuckoo's Nest
Drama, 1975

The Pianist
Drama / Oorlog, 2002
italiëriddleverlies van geliefdebookshopself sacrificemass murderconcentratiekampholocaust (shoah)fascismetweede wereldoorlogliefde voor iemands levendeportationjew persecutionnazinational socialismcharade riding a bicyclestory teller concentration camp prisonersterven en doodromantische komediedonkere komedietragicomedytragicomedyreflectivedarkwarnazi germanyadmiring