• 9.378.503 stemmen

Met onder meer: Roberto Benigni, Nicoletta Braschi en Giorgio Cantarini

Gesproken taal: Duits, Tsjechisch, Engels en Italiaans

Releasedatum: 3 december 1998

Plot La Vita È Bella

"An unforgettable fable that proves love, family and imagination conquer all."

Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt een Italiaanse man met zijn vrouw en zoontje afgevoerd naar een Duits werkkamp. Om het kind het vooruitzicht van een zekere dood te besparen, stelt hij de reis voor als een spel, waarin je prijzen kunt winnen. De man gelooft er heilig in dat hij de geestelijke gezondheid van zijn zoontje kan redden en gaat vastbesloten door met toneelspelen, zelfs wanneer ze in het kamp zijn aangekomen en keihard moeten werken.

avatar van speranza

speranza

Ik kan me helemaal vinden in de analyse van chevy93. Laat iedereen deze film maar tot het bot afkraken. Dat er steeds weer het realiteitsgehalte bij moet worden gehaald is zeer bedroevend. Een hele diepe zucht.

Heren, kunnen we weer over gaan tot de orde van de dag?!

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Toch wat onaardigheden geruimd hier.

J. Clouseau

Sinds wanneer heerst er hier op MM een fascistisch regime waarbij publicaties met een mening die afwijkt van die van het bestuur systematisch verwijderd worden? Het gaat hier toch ver, hoor.

Ik zal dus nog eens mijn mening publiceren. Sommigen vinden dit een waar meesterwerk, ik vind dit een verschrikkelijke snertfilm. Het begin is nog wel aardig (ook al irriteerde die opgeblazen en overgesticulerende clown van een Benigni me al mateloos vanaf de eerste minuut), in het tweede deel (concentratiekamp) gaan ze toch gigantisch in de fout. Ooit las ik over deze film: 'Regisseur Benigni danst hiermee op een natte waskoord: elk moment kan hij uitschuiven en volledig op z'n bek gaan.' Wel, voor mij gáát hij volledig op z'n bek. Een film als dit kan je wél op realiteitswaarde beoordelen. In de Holocaust zijn miljoenen mensen gestorven, zoiets wis je niet zomaar van de ene dag op de andere uit. En de situaties in het kamp zijn volgens mij ook compleet ondenkbaar (ik meen me te herinneren dat vader, moeder, zoon en grootvader in het zelfde kamp belandden, of ben ik nu volledig mis? Als het zo was, dan is dit enorme onzin, want als de moffen in WO II iéts graag deden, dan was het toch families uiteenrukken.) Ook het feit dat de jongen zich eenvoudigweg kan verstoppen als de andere kindjes naar 'de douche' moeten en de volgende dag nog vrij rondloopt in het kamp, is compleet quatsch. En dan nog de bevrijding, die op één nacht volledig achter de rug is. En dan die finale scène, met die Amerikaanse tank, waarop dat vervelende zoontje zegt: 'We hebben gewonnen!' Enkel en alleen daarom is de Oscarcommissie voor dit onding gevallen (of Benigni moet die kerels omgekocht hebben, dat kan ook natuurlijk). Want de overacterende kwal won zomaar even de Oscar voor beste acteur! Onbegrijpelijk. Het amateurtoneel van mijn dorp is nog beter verzorgd. Echt een compleet misbaksel, andere woorden heb ik er niet voor.

J. Clouseau schreef:

Dat laatste is het geval. In de geschiedenis van de Oscar's heeft nooit iemand zoveel feestjes en bijeenkomsten afgelopen als Begnini. (Mijn theorie is dat ze hem een Oscar hebben gegeven zodat hij weer zou oprotten. )

Je moet het de gebroeders Weinstein nageven. Ze weten hoe je een Oscar campagne voer....

chevy93

Hoe dan ook.. hij heeft de oscar(s) gewoon verdiend.

Blijkt wel uit de gemiddeldes hier en op imdb

In de Vietnam oorlog zijn ook enorm veel doden gevallen. Toch heb je blijkbaar minder last van Lt Kilgore die er een farce van maakt?

Deze film op realiteitswaarde beoordelen mag van mij best, maar doe het dan consequent bij alle films.

avatar van Reinbo

Reken maar dat er Kilgore types rondliepen in Vietnam, bovendien werd er ook gesurft of wilde je zeggen dat de helicopteraanval niet realistisch was?

chevy93 schreef:

Hoe dan ook.. hij heeft de oscar(s) gewoon verdiend.

Ja, zijn carriere heeft ook echt een vlucht genomen na deze film... Volgens mij waren ze daar wat blij weer van 'm af te zijn.

Reinbo schreef:

Eh, niet de hele reactie van Kilgore nee. Kurtz in zijn dorpje ook allerminst.

avatar van Reinbo

Vind ik niet. Zeker nooit van Jones Town gehoord. Of hoe denk je dat de gemiddelde Afrikaanse warlord erbij zit.....

Onderhond schreef:

Zulke dingen als Kilgores farce in Apocalypse Now gebeurden wel echt, daar heb ik genoeg verhalen over gelezen (en die gebeuren nog steeds, denk maar aan die affaire in Irak een paar jaar geleden waarbij een paar Amerkanen een Brits regiment aan flarden bombardeerden.) Maar van een irritante Jood die conferences hield in concentratiekampen tijdens WO II, daar heb ik nooit iets over gelezen.

Een voorbeeld van hoe La Vita wél had moeten zijn is het boek 'De jongen in de gestreepte pyjama' van John Boyne: een gelijkaardig verhaal, maar wel realistisch.

avatar van JoeCabot

JoeCabot

Maar maar maar....

Het is toch gewoon een leuke film

De film pretendeert overigens nergens waarheidsgetrouw te zijn

chevy93

JoeCabot, heeft geen nut. Ze zien het punt toch niet

JoeCabot schreef:

Maar maar maar....

Het is toch gewoon een leuke film

Tuurlijk, lekker lachen om de holocaust..... Echt vreemd dat men daar bezwaar tegen kan hebben. (als je dit soort kleuter gedrag al om te lachen vindt...)

avatar van starbright boy

J. Clouseau schreef:

Dat boek en die film hebben juist ladingen kritiek gehad wegens het gebrek aan realisme.

Deze film is dat natuurlijk ook niet, maar pretendeert dat wat mij betreft ook helemaal niet.

avatar van Redlop

Redlop

Reinbo schreef:

Tuurlijk, lekker lachen om de holocaust.....

Maar dat pretendeert deze film toch absoluut niet? Het situeert zich tijdens de holocaust maar om een verhaal te vertellen over vader-zoon relatie dacht ik eigenlijk.

avatar van JoeCabot

JoeCabot

Reinbo schreef:

Tuurlijk, lekker lachen om de holocaust..... (

Ja, lachen toch

Nee, er wordt natuurlijk helemaal niet gelachen om de holocaust in deze film, dat weet je toch zelf ook wel?

als je dit soort kleuter gedrag al om te lachen vindt...)

Ik vind het best wel schattig ja.

Redlop schreef:

De film is een klucht die zich afspeeld in den concentratiekamp. Een klucht is bedoeld om te lachen. Dat mensen daar overvallen kan ik begrijpen. Het is overigens niet mijn kritiek, van mij mag het.... Jammer dat het zo slecht is uitgevoerd.

@ JoeCabot: Ik heb er ook geen enkele keer om moeten lachen om deze film, maar ik geloof niet dat dat de bedoeling was van de makers...

Reinbo schreef:

. Volgens mij zijn we nu wel op een punt dat er grappen over gemaakt kunnen worden...

Kijk naar cabaretiers, die maken grappen over o.a. racisme. Lijkt me een groter probleem, maar daar hoor je bijna niemand over.

Net zoals dat jij een van de weinigen bent die een probleem van deze film maakt.

Je wist dat het over de oorlog ging en er stond komedie, als jij er zo'n aversie tegen hebt, had je gewoon niet moete kijken Punt!

avatar van Reinbo

Ik was je voor, zie boven.

chevy93

Ik zie het.. heb zelf niet schaterend op de grond gelegen, maar er zijn maar weinig films die dat kunnen doen bij mij .

Maar, dat is volgens mij ook niet het beoogde bij deze film

Ik vind het gewoon een heerlijke film, waarbij (bijna) alles goed gaat en een beetje met het idee: 'Schijt aan alles'.

avatar van Reinbo

Voor het juiste 'schijt aan alles gevoel' zet ik wel de Fight Club, Clockwork Orange of Escape from New York op.

chevy93

Ook, maar ik vind dit toch ook wel een (liche) vorm daarvan.

In de zin van: Schijt aan de realiteit, je hoeft niet altijd een droevige, realistische film over de oorlog te maken

starbright boy schreef:

Dat boek is wél realistisch. Tussen La Vita en De Gestreepte Pyjama zit één gigantisch verschilpunt: in De Pyjama wordt de waarheid verzwegen, de jongen weet niet wat er zich in het kamp afspeelt en zijn ouders willen hem er niets over vertellen. In La Vita wordt de waarheid ook verzwegen, maar wordt er een leugen in de plaats verteld. En dát maakt deze film nu juist zo buchtig.

Don Dijk

En dat is voor jou een belangrijke reden om een film af te keuren? Dat de acteur liegt in de film?

Dat is toch helemaal niet relevant? Daar beoordeel je toch geen film op? Ik ben juist gevallen op deze film door het sprookjesachtig beeld en het feit dat je eigenlijk vergeet waar ze zijn. Ik vind die insteek heerlijk en een keer wat anders bovendien.

Don Dijk schreef:

Sommige mensen zijn zonder het te weten toch hilarische komieken

Dat mensen Amélie Poulain of Perfume sprookjesachtig vinden, ok. Maar deze film sprookjesachtig? Eén grote, amateuristische klucht, ja. Ik blijf erbij, ik vind het een snertfilm. Een zoveelste bewijs dat ze in Italië nog even zwart zijn als zestig jaar geleden. Hoe je ook pleit, ik ga niet van mening veranderen. Het ontkennen van de Holocaust in deze film (in België overigens een zwaar misdrijf) is gewoonweg vreselijk en Benigni is een hypervervelende strontkerel.

Dat een acteur liegt in een film is geen reden om 'm af te keuren, het gaat erom wáár hij over liegt. Hierin gaat de leugen over de dood van miljoenen Joden en dergelijken. Onvergeeflijk dus. In De Jongen in de Gestreepte Pyjama wordt dat ook behandeld, maar daar worden geen leugens verteld, en dát is het verschil.

Don Dijk

Nou ok, dan heb jij een andere mening. Je doet alleen net of een Duitser op de Wereldomroep schreeuwt dat de holocaust nooit heeft bestaan, terwijl het toch echt maar gewoon acteur in een film is die nooit pretendeert realistisch te zijn.

Die smiley's waren verder niet nodig hoor.

Don Dijk schreef:

Nou ok, dan heb jij een andere mening.

Eindelijk, nu zijn we er. Telkens als ik bij een film een berichtje post met daarin een mening die afwijkt van de standaardmening, krijg ik bakken boze kritiek over me heen. Maar aan mijn mening kun je toch niets veranderen? Dus alstublieft, stop met dat eeuwige bleiten.

Don Dijk

Ach welnee, je kan toch een andere mening hebben? Daar is niks mis mee hoor. Ben het alleen niet met je eens, maar dat kan he.

Daar heb je wel gelijk in trouwens, als je een andere mening hebt dan een ander wordt hier gauw gereageerd met smiley's of sneren, terwijl dat niet echt nodig is.