• 9.380.120 stemmen

Met onder meer: Roberto Benigni, Nicoletta Braschi en Giorgio Cantarini

Gesproken taal: Duits, Tsjechisch, Engels en Italiaans

Releasedatum: 3 december 1998

Plot La Vita È Bella

"An unforgettable fable that proves love, family and imagination conquer all."

Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt een Italiaanse man met zijn vrouw en zoontje afgevoerd naar een Duits werkkamp. Om het kind het vooruitzicht van een zekere dood te besparen, stelt hij de reis voor als een spel, waarin je prijzen kunt winnen. De man gelooft er heilig in dat hij de geestelijke gezondheid van zijn zoontje kan redden en gaat vastbesloten door met toneelspelen, zelfs wanneer ze in het kamp zijn aangekomen en keihard moeten werken.

Reservoir Dogs schreef:

Was dat dan de bedoeling? Ik denk niet dat jij het verhaal goed begrepen hebt.

Oh, juist wel. Maar het is niet omdat jij het een mooie film vind, dat ik het ook mooi moet vinden hé.

avatar van Bart Simpson

Bart Simpson

finalman schreef:

Ik zei dus al: het is niet realistisch. Een film als Der Untergang wel.

Dit is mijn mening en ik ga het niet veranderen.

Heb ik gevraagd of je je mening wilt veranderen? Nee. Ik ben Hitler niet.

Jij vind deze film niet realistisch... wat is er niet realistisch aan dan?

Dat zou ik wel even willen weten

Bart Simpson schreef:

Heb ik gevraagd of je je mening wilt veranderen? Nee. Ik ben Hitler niet.
Jij vind deze film niet realistisch... wat is er niet realistisch aan dan?
Dat zou ik wel even willen weten

Nee, inderdaad, je vroeg het niet maar er zullen er zijn die dit zou willen proberen.
Wel, ze worden afgevoerd en die vader maakt zijn zoon vanalles wijs. In werkelijkheid, zou ik mijn zoon zeggen dat het een ernstige situatie is en dat we moeten hopen op een goeie afloop. De vader was op het einde doodgeschoten en dan komt die tank af naar de zoon, die blij reageert.
En dat is het einde. Wat zal er nadien gebeuren? De jongen die zijn vader gaat zoeken en hem dood aantreft? Life is Beautiful? Dan is alles een leugen wat zijn vader allemaal vertelde.

Dusja, dit stoorde me allemaal wel

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Ik snap en deel de mening van Finalman. Deze film is inderdaad absoluut niet realistisch. Heel het nazi-gebeuren en de kampen wordt eenvoudigweg te mat en te klef voorgesteld. Tuurlijk heeft dit te maken met de droomwereld die Begnini voor z'n kleine creëert, maar het pakt me niet. Verder moet ik zeggen dat de intentie van de film wel mooi is en het verhaal is ook prachtig. En over de acteerprestaties geen kwaad woord. Alleen is het zo ongeloofwaardig als wat.

avatar van Don Dijk

Don Dijk

Kritiek op deze film is niet erg en ergens ook logisch, want op elke film is er wel kritiek.

Echter, de kritiek dat deze film niet geloofwaardig is, is kritiek wat eigenlijk niet zou mogen worden gebruikt als kritiek. Want geloofwaardigheid, dat is niet de intentie van deze film geweest. Zou hetzelfde zijn als dat je zou zeggen dat het ongeloofwaardig is als er een man in pak en cape alle slechte schurken oppakt.

avatar van 83Utreg!

83Utreg!

Ik ben het wel met ''the Don'' eens. Het is geen film die een realistisch beeld wilt geven over een concetratiekamp, het is een liefdesverhaal.

avatar van Nomak

Nomak

Het hoeft ook niet realistisch te zijn, maar het moet natuurlijk wel geloofwaardig blijven. En dat was deze film regelmatig toch niet. Maar het stoorde me ook niet echt.

avatar van Don Dijk

Don Dijk

Een goede vraag in deze is denk ik: Voor wie moet deze film dan geloofwaardig zijn?

Dit is echt per individu afhankelijk, jij wilt bijvoorbeeld een iets geloofwaardigere film, terwijl ik dat niet wil/ van mij hoeft dat niet.

De makers kunnen niet met iedereen rekening houden, wil ik hiermee maar gezegd hebben. Ze hebben gewoon een mooi verhaal bedacht en hierbij niet in eerste instantie gelet op geloofwaardigheid, anders waren ze sowieso al niet zo luchtig te werk gegaan bij het maken van de film.

avatar van maxo922

maxo922

Komedie vond ik wel erg ver gezocht, ik moest er tenminste niet echt om lachen. Het duurt ook veel te lang voordat het een oorlogsfilm word. Ik vond het dan ook erg jammer dat de vader zo plotseling wordt dood geschoten.
Ik heb er niet van kunnen genieten in ieder geval. Wel vond ik de romantische scenes geinig, die mijn stem weer iets omhoog halen. * 2,5

speranza

Dit is geen oorlogsfilm en geen komedie. Dit is een knap gemaakte tragikomedie. De film hoeft niet geloofwaardig te zijn en ook niet uitsluitend op de lachspieren te werken. Bij mij liet deze film zowel een lach als een traan achter. Dat is precies waar dit bijzonder moeilijk te maken specifieke genre op uit is.

avatar van maxo922

maxo922

speranza schreef:

Dit is geen oorlogsfilm en geen komedie.

Er staat daar boven toch echt komedie/oorlog

speranza

De genre aanduidingen op deze site kunnen je makkelijk op het verkeerde been zetten. Ik heb dit bij andere films regelmatig met succes weten te corrigeren door op de correctieknop te drukken. Daar heb ik nu geen zin in. Het genre oorloog is echt verkeerd gekozen. Het specifieke genre tragikomedie kent deze site helaas niet. In dat geval zou drama / komedie in die volgorde het dichtst in de buurt komen.

avatar van The Oceanic Six

Je vind niet dat een film die in bezit Italie en een concentratiekamp afspeelt wat met oorlog te maken heeft? Tsja...

speranza

Daar gaat het in deze discussie niet om! Het gaat hier om de juiste keuze van het genre. De oorlog is hier als achtergrond gekozen en daarvoor had ook een andere achtergrond gekozen kunnen worden om het specifieke effect van een tragikomedie te realiseren. Het genre oorlog is hier absoluut niet op zijn plaats. Sterker nog. Het voedt de discussie over de geloofwaardigheid van deze film. Terwijl deze film absoluut nergens pretendeert een geloofwaardig verhaal over een concentratiekamp tijdens de Tweede Wereldoorlog te vertellen.

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Je moet als Italiaan van goede huize komen, wil je wegkomen met een dergelijk sentimentele film als La Vita È Bella; een film met een titel die mijn tenen - de tenen van de kille klootzak in mij, om precies te zijn - doet krommen. Dat moet Roberto Benigni door hebben gehad: gedurende de eerste veertig minuten maakt hij mij week met een spervuur aan zeer geslaagde grappen en grollen, die hem op mijn sympathie doen rekenen. De tweede helft van de film daarentegen, het gedeelte in het concentratiekamp, is moeilijker te verkroppen: het doet pijn Benigni zijn zoon te zien voorliegen - doch de schrijnende pijn voelt op een bepaalde, sprookjesachtige manier goed, en weet een gehavende glimlach op mijn gezicht te toveren. Het is waar dat het eind mij onder andere omstandigheden te sentimenteel zou zijn geworden - de kille klootzak in mij had per abuis zijn voeten geamputeerd -, doch tegen die tijd heeft La Vita È Bella mij dusdanig vertederd, dat ik alles maar voor lief neem. 't Is gewoon een mooie film, klaar.

avatar van ( J )

( J )

Even aan finalman :

als jij film beoordeeld op hoe realistisch ze zijn hoe is het dan mogelijk dat jij de volgende films :

The crow,fight club,the fly,star wars 3 en 4 en terminator salvation een 5 waard vind..??

Vind het persoonlijk dan een beetje krom om een film als deze een 0.5 te geven met als rede dat je het realistisch genoeg vind.!

speranza

Deze film wordt helemaal kapot geschreven vanwege het realiteitsgehalte. Daar heb ik ook al diverse berichten aan vuil gemaakt. Laat ik het daar maar bij laten. Ik streef geen mijlpaal van 100 berichten bij deze film na. Die eer laat ik aan Reinbo.

( J ) schreef:

Even aan finalman :

Ik bekijk het aan de kant van de genre's.

Als ik vb een actiefilm bekijk en vind die heel goed, dan geef ik een 5.

Welke genre heeft deze film hier dan? Komedie-Oorlog?

Komedie, prima... Maar een komedie met oorlog?? Dan is dit niet meer realistisch, zeker gezien als je het verhaal bekijkt. (zoals ik eerder aangegeven heb) EN daarbij, ik heb geen neus voor komedies. (indien ik goeie punten gegeven heb aan komediefilms, dan waren het echt goeie voor mij)

Bij deze weg, Terminator Salvation heb ik echter geen 5 gegeven, nooit gedaan zelfs. Waar jij dit haalt is voor mij een raadsel.

avatar van ( J )

( J )

finalman schreef:

Ik bekijk het aan de kant van de genre's.Als ik vb een actiefilm bekijk en vind die heel goed, dan geef ik een 5.

Dit is het genre waar IMDb de film bij indeelt : Comedy | Drama | Romance | War.

Komt al meer in de buurt bij hoe de film bedoelt is denk ik,zo zie je dat het genre oorlog toch echt niet voor 50% de film overschaduwd,maar meer als een achtergrondsetting voor het verhaal is gebruikt zoals anderen al zeiden.

finalman schreef:

Mijn fout,het was Terminator 2: Judgment Day.

finalman schreef:

Je vind het persoonlijk krom dat ik deze film een 0,5 geef, maar ben ik dan de enige? Dacht ik niet....

Opzich het feit dat je deze film een laag cijfer geeft vind ik niet krom,kan me indenken dat veel mensen deze film gewoon niet ligt,maar zie geen gegronde reden in jouw reactie's voor dit lage cijfer.

hoop dat je de film nu heeeel mischien door andere ogen kan bekijken en inziet dat het heel stiekem tog wel een mooi verhaal is,en geen oorlogsfilm met wat flauwe grappen.

avatar van Kilii

Kilii

Prachtige film, Roberto Benigni vertolkt zijn rol uitstekend.

avatar van Bridgetvh

Bridgetvh

Ik heb het genre geprobeerd aan te passen. Helaas niet gelukt.

Volgens een moderator:

Het genre oorlog hoeft niet te betekenen dat er in gevechten wordt, of dat er veldslagen in beeld moeten zijn. Het is al met al toch een verhaal over de concentratiekampen en wat er in die tijd met de joden is gebeurd, ik denk dat wat dat betreft komedie/oorlog een wat completere beschrijving is.

Persoonlijk kan ik me daar ook wel in vinden. Hoewel het werk-kamp niet heel erg serieus in beeld is gebracht misschien.

Maar ik heb het deze week eens aan familieleden (niet jood) nagevraagd die werk-kampen hebben overleefd in de oorlog. Het was daar beter als in een concentratiekamp waar joden omgebracht werden. Dat gebeurde in werk-kampen minder.

avatar van Joeysmamma

Joeysmamma

Gisteravond deze film gekeken en na alle lovende kritieken viel hij mij behoorlijk tegen. Een beetje te zoetsappig naar mijn smaak en ook de humor is niet echt mijn ding maar dat is persoonlijk! Ik snap de bedoeling erachter wel maar voor mij geen topper..

finalman schreef:

Ik bekijk het aan de kant van de genre's.

Als ik vb een actiefilm bekijk en vind die heel goed, dan geef ik een 5.

Welke genre heeft deze film hier dan? Komedie-Oorlog?

Als je niet van komedies houdt, houdt dan aub op ze te kijken en te beoordelen. Komedie is persoonsgericht, maar volgens jou zijn er maar een handjevol goede komedies.

Je geeft het zelf al aan komedie-oorlog, dan kan het niet realistisch zijn. En toch krijg je het voor elkaar deze film te beoordelen op realistisch of niet?

avatar van je80roen

je80roen

Wat een ontzettende tegenvaller was deze film zeg! Had er best een hoop van verwacht, mede door de hoge notering hier. Maar wat een tenenkrommende humor zeg, echt geen moment gelachen. De over-acting van de hoofdpersoon is echt verschrikkelijk. Verder ook totaal onrealistisch. Snap de oscars voor deze film ook echt totaal niet.

chevy93

Hou op deze film te beoordelen op realisme!!

finalman

Iedereen mag toch zijn mening geven? Wie ben jij om te zeggen dat we moeten ophouden?

avatar van Karl van H.

Karl van H.

je80roen schreef:

Ach, kom op; de eerste drie kwartier waren gevuld met heerlijke, toegankelijke en goed uitgevoerde slapstickmomenten. Maar goed, daar moet je blijkbaar van houden.

En de film valt, zoals al vele malen eerder gezegd, moeilijk af te rekenen op het feit dat 'ie onrealistisch is; dat beoogt de film namelijk totaal niet te zijn. Toegegeven, veel gebeurtenissen hangen van toeval en geluk aan elkaar, maar al met al vond ik het geheel nog redelijk geloofwaardig (binnen het universum van de film, welteverstaan) overkomen.

avatar van grunt

grunt

Fantastische film die mensen raakt... De film is weliswaar niet realistisch maar deze kritiek is tendentieus. Het is nooit de intentie geweest van de regisseur om een realistische film te maken. De intentie was wel om een intrigerende film te maken.

En dit is subliem gelukt.

Het 1e deel was beduidend minder dan het 2e. Als deze delen van hetzelfde niveau waren geweest, had ik een 5 weggegeven.

Desalniettemin een 4,5

Hulde aan de regisseur/acteur en het kleine kereltje natuurlijk

finalman schreef:

Tuurlijk, maar doe dat dan wel normaal.

Deze film beoordelen op z'n realisme is in zekere zin een vorm van racisme.. en volgens mij is dat verboden!

avatar van Hannibal

Hannibal

chevy93 schreef:

Deze film beoordelen op z'n realisme is in zekere zin een vorm van racisme