• 9.380.130 stemmen

Met onder meer: Roberto Benigni, Nicoletta Braschi en Giorgio Cantarini

Gesproken taal: Duits, Tsjechisch, Engels en Italiaans

Releasedatum: 3 december 1998

Plot La Vita È Bella

"An unforgettable fable that proves love, family and imagination conquer all."

Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt een Italiaanse man met zijn vrouw en zoontje afgevoerd naar een Duits werkkamp. Om het kind het vooruitzicht van een zekere dood te besparen, stelt hij de reis voor als een spel, waarin je prijzen kunt winnen. De man gelooft er heilig in dat hij de geestelijke gezondheid van zijn zoontje kan redden en gaat vastbesloten door met toneelspelen, zelfs wanneer ze in het kamp zijn aangekomen en keihard moeten werken.

wendyvortex schreef:

Gisteren door een andere user nog even gewezen op de reacties van Reinbo bij deze film.

Hier ook nog een toevoeging mijnerzijds:

Walgelijke poging om de holocaust te vermengen met een feel-good-film.

Laten we de hele holocaust maar eens even lekker gaan bagetaliseren. Het moet natuurlijk wel allemaal even lekker te behappen blijven voor de hele familie.

Iedereen die hier een voldoende voor geeft zou maar eens even naar Shoah moeten gaan kijken.

Die vader in de film is tenminste goed voor zijn kind en wil hem niet bezorgd/bank maken, ook al gaat dat tekenkosten van zijn kleine vrijheid die hij nog heeft in dat concentratiekamp. Dat jij in zo'n situatie anders voor/over je kinderen denkt, dat moet jij weten. Niet iedereen denkt alleen aan zich zelf (niet op jou gericht) en dat laten ze in deze film zien. Boodschap van de film is volgens mij:

Bekijk het positief, ook in tijden van moord & verdriet.

avatar van 83Utreg!

83Utreg!

Hier ook nog een toevoeging mijnerzijds:

Walgelijke poging om de holocaust te vermengen met een feel-good-film.

Als je zoiets schijft heb je een beetje de essentie gemist denk ik.

Don Dijk schreef:

Dat is jouw mening en daar is ook helemaal niks mis mee, laat dat wel zijn. Ben het er niet mee eens, dat is weer wat anders.

Je volste recht en heb ik geen enkel probleem mee. Niks zo subjectief als smaak.

Don Dijk schreef:

Ik hou alleen niet van die types die zeggen welke films ik moet gaan kijken ofzo. Dat beslis ik zelf wel.

Volledig mee eens.

83Utreg! schreef:

Als je zoiets schijft heb je een beetje de essentie gemist denk ik.

Denk ik ook.

Is hetzelfde als dat je bij Titanic zou schrijven:

''Walgelijk bagatelliserend! Zoveel doden zijn er bij deze scheepramp gevallen en dan er een leuke, gezellige familiefilm van gaan maken! ''

Bart Simpson schreef:

Bekijk het positief, ook in tijden van moord & verdriet.

Ik denk niet dat wendyvortex het zozeer op de inhoud heeft gemunt, dan wel op de manier waarop alles wordt overgebracht. Tuurlijk is het mooi wat die vader voor zijn kleine doet, geen ziel die dat hier gaat tegenspreken. En wat die boodschap betreft, tuurlijk is die mooi, alleen wordt daar imo teveel op gefocust. Het is me allemaal wat te klef en te positief, en dat vind ik echt niet passen over zo'n zwaarwichtig onderwerp.

EDIT: @wendyvortex: het is niet mijn bedoeling voor jou te spreken natuurlijk. 't Is enkel aanvullend bedoeld.

Denk ik ook.

Is hetzelfde als dat je bij Titanic zou schrijven:

Nou, ik zal je iets zeggen:

Dat is niet het zelfde, want ik heb hier nergens geschreven:

''Walgelijk bagatelliserend! Zoveel doden zijn er bij deze holocaust gevallen en dan er een leuke, gezellige, hilarische familiefilm van gaan maken!''

En als dat wel zo is, quote dat even dan. Ik haat het als mensen dingen gaan zeggen die ik niet heb gezegd. Mijn reactie eens goed doorlezen kan echt geen kwaad.

Huh.

Ik denk dat jij even terug moet lezen.

Huh.

Ik denk dat jij even terug moet lezen.

Nou, ik denk van niet.

Ik heb niets verkeerds gezegd, jullie doen alsof ik dat wel heb gedaan!

Don Dijk

Ik reageerde niet op jou, Bart. Rustig aan. Lees het nou nog maar even goed door.

Don Dijk schreef:

O, oke. Dan is het goed.

Jawaddedadde

Bart, je hebt niks verkeerd gezegd en Don Dijk ook niet. Ik denk dat je op een verkeerd bericht hebt gereageerd.

Don Dijk

Ik haat het als mensen dingen gaan zeggen die ik niet heb gezegd!

Don Dijk schreef:

Ik haat het als mensen dingen gaan zeggen die ik niet heb gezegd!

Hé! Toevallig, dat heb ik ook!

avatar van wibro

wibro

wendyvortex schreef:

Vind je dit niet een beetje te veel gevraagd? Die documentaire duurt maar liefst 566 minuten.

avatar van dumble

dumble

deze is toegevoegd aan 'nog zien'

Eerst Shoah kijken he!

Eerst Shoah kijken he!

Daarvoor Schindler's List.

avatar van Ramon K

Ramon K

Walgelijke poging om de holocaust te vermengen met een feel-good-film.

Ik vind het juist wat kort door de bocht om te beweren dat Benigni de Holocaust probeert te onkennen, of de Holocaust behapbaar probeert te maken. Wij zijn enkel toeschouwers; het hoofpersonage probeert de Holocaust behapbaar te maken voor zijn zoon, en dat is heel wat anders. De scenes waar de zoon geen deel van uit maakt tonen echt wel aan dat het daar geen pretje was. Hoe accuraat dat dan wel of niet is, dat is weer een ander verhaal.

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Bij mij raakte deze film echt een verkeerde snaar.

Vreemd omdat ik zoiets als Ilsa, She Wolf Of The SS gewaardeerd heb met 3*.

Nee, mensen er zit echt iets in deze film wat me gevoelsmatig tegen de borst stuit.

Film als alleen amusement?

Nee dat kan wel, maar regisseur Benigni heeft wat mij betreft hier duidelijk geprobeerd een bepaalde boodschap over te brengen.

En hierbij volkomen het doel gemist.

Begrijp me goed: Iedereen moet maar volslagen zelf vinden waarom een bepaalde film goed of slecht is.

Ik draag in mijn reviews MIJN mening mbt een film uit.

Wat jullie daar vervolgens mee doen is geheel en al aan jullie.

(nog even een korte reactie n.a.v. het grote aantal tegenreacties sins mijn post van vanmorgen. Ik ga verder niet meer reageren in deze discussie).

avatar van speranza

speranza

wendyvortex schreef:

Dat is helemaal niet nodig. Shoah en deze tragikomedie zijn totaal niet met elkaar te vergelijken. Mijn motivatie hiervoor heb ik eerder al gegeven. Het is jouw goed recht om deze film walgelijk te vinden. Anderen hebben het recht om hierop te reageren. Dat jij aangeeft je verder niet meer in deze discussie te mengen ontslaat mij er niet van om te reageren op een stelling waar ik me totaal niet in kan vinden.

avatar van Roos.

Roos.

Mooie film, wel typisch maar goed verhaal.

avatar van Nomak

Nomak

Erg vermakelijke film, maar het speelt zich wel in een niet zo mooie omgeving. In het eerste deel van de film leren we een Italiaanse man kennen die het hart van een vrouw probeert te winnen. We leren hem kennen als een enorm praatgrage en gezellige man die altijd en overal in is voor een grapje. Fijn, maar na een tijdje had ik het wel gezien met dat liefdesverhaaltje. Als ze éénmaal in het concentratiekamp zijn verandert de sfeer van de film. Eigenlijk staat alles in het plot hierboven, dus het is geen spoiler als ik vertel dat hij er alles aan doet om zijn zoontje te laten denken dat het maar een spelletje is.

Op die manier blijft de film schommelen tussen frisse en vermakelijke momenten met humor en wat hardere momenten. Al krijgen we op enkele momenten na nooit te zien hoe hard en gruwelijk de werkelijkheid was. Maar goed, daar is dit natuurlijk ook de film niet voor.

avatar van Nomak

Nomak

wendyvortex schreef:

Vreemd omdat ik zoiets als Ilsa, She Wolf Of The SS gewaardeerd heb met 3*.

Misschien wel omdat die film wat realistischer is.

Ik denk toch dat Ilsa heel wat meer in de buurt van de werkelijkheid komt dan deze film.

avatar van Joakiem

Joakiem

geweldige

ben niet snel aangeslagen, maar door deze film wel...

kan niet begrijpen waarom mensen hier ook maar één verkeerd woord zeggen over de film...Maar ja, ieder zijn eigen mening natuurlijk, is ook niets mis mee

avatar van 83Utreg!

83Utreg!

Ik was er ook even stil van, echt een ontroerende film, prachtige muziek ook.

avatar van lennerty

lennerty

zéééér mooie film, fantastiche robert benigni

avatar van finalman

finalman

ah komaan, niets in deze film is realistisch.

Het is veel te sprookjesachtig. Vergelijk deze film eens met Der Untergang, da's pas realistisch.

avatar van Reservoir Dogs

Reservoir Dogs

finalman schreef:

ah komaan, niets in deze film is realistisch.

Was dat dan de bedoeling? Ik denk niet dat jij het verhaal goed begrepen hebt.

finalman schreef:

ah komaan, niets in deze film is realistisch.

Jij vergelijkt dus de holocaust van onschuldige joden, waarbij velen vrouwen en kinderen zaten, sommige zo jong, dat ze niet eens wisten dat ze jood waren, met de ondergang van de grootste dictator ooit? Laat je eens nakijken aub. Slaat nergens op die vergelijking.

avatar van finalman

finalman

Bart Simpson schreef:

Laat je eens nakijken aub. Slaat nergens op die vergelijking.

Ik zei dus al: het is niet realistisch. Een film als Der Untergang wel.

Dit is mijn mening en ik ga het niet veranderen.