Genre: Horror / Thriller
Geregisseerd door: Srđan Spasojević
Met onder meer: Sergej Trifunović en Ana Sakić
Gesproken taal: Duits, Servisch, Engels en Zweeds
Plot Srpski Film
"Not all films have a happy ending"
Ex-pornoster Milos leidt nu een normaal leven, samen met zijn vrouw en zoontje van vijf. Een onverwacht telefoontje van zijn ex-collega Layla, die nog steeds pornoster is, verandert alles. Milos heeft financiële problemen, dus stelt Layla hem voor aan Vukmir, een mysterieuze, machtige man binnen de pornowereld. Hij doet Milos een aanbod dat deze niet kan weigeren; de hoofdrol in zijn nieuwste film. Dit zou ervoor zorgen dat Milos zich voor de rest van zijn leven geen zorgen hoeft te maken over zijn financiën. Maar Milos maakt deel uit van een wel heel bizarre film...
Miloš
Jecina baka
Doktorka
Stefan
Naomi Watts
Snap ik, had zelf ook moeite met de betreffende scene, maar reken de film er zeker niet op af.
Ook logischer. Ik vond het voor de rest een goede film, maar die scene telt voor mij heel zwaar. Echt eerlijk misschien niet, maar is een puur gevoelsmatige kwestie.
Elineloves
@jipt Tof trouwens dat jij de soundtrack benoemd
. Een nadeel van zulke 'shock' is dat andere aspecten ineens niet meer lijken te bestaan voor vele kijkers. Audiovisueel is dit één van de knapste horrorfilms van de laatste tien jaar.
Ik werd op de soundtrack gewezen op Twitter, door een vriend (?) van jou die me succes wou wensen met de film.
Om eerlijk te zijn was de soundtrack me tot dat moment niet eens opgevallen. Was te flabbergasted met wat ik zag.
@ jipt:
Klopt, en wil de kijkers en Spasojevic ook zeker niet veroordelen. Ik geloof wel dat ie wat wil zeggen over zo'n heavy onderwerp, ik heb als individu gewoon erg veel moeite hoe het verteld wordt. Misschien dat die confrontatie met de werkelijkheid te confronterend is, maar bij kinderen trek ik de grens. Ook als het gesimuleerd is.
Maar wat hier door velen wel gebeurd is je ogen sluiten voor de werkelijkheid. Ja, het is absoluut schokkend! Maar het is aan de andere kant ook de realiteit en sowieso iets dat in de oorlog waar deze film een verwijzing naar moet zijn een veelvuldig gebeurd iets en nog wel veel bruter dan zoals hier in de film (en dan bedoel ik met voorwerpen die de dood als gevolg hebben). Vrouwen van alle leeftijden (van 0 tot 99) en kinderen werden verkracht en vermoord of verminkt bij invallen in steden en in gevangenkampen. Als verkrachtte vrouwen het weer levend uit een gevangenkamp wisten te komen werden ze soms zelfs door eigen familie vermoord omdat ze een bastaard kind in zich droegen.
Maarja, deze film wil alleen maar shockeren....
Fortune
Ja maar ligt de symboliek er niet te dik op als je net geboren bent dat je dan fucked up bent en dat eerst iemand dat uit gaat leggen en dan een scene volgt van iemand die een pasgeboren neukt.
Heb de film niet gezien maar ik interpreteer het zo vanuit Jipt z'n tekst.
Naomi Watts
Niet zo gek dat dat zo overkomt, het schreeuwt toch wel effectbejag imho. Dat je het er niet mee eens bent is één ding maar wel erg schrijnend dat je anderen niet kan begrijpen die dit wel zo ervaren Thorak. Als het je echt gaat om dat aan te tonen, zijn er diverse andere manieren om dat aan te kaarten.
jipt
@fortune De symobliek is best subtiel, er wordt in de film ook amper over de oorlog gerept, enkel over 'vergane glorie' aka het land dat naar de klote is. Maar inderdaad zit er een monoloog voor de beruchte scène die het psychologische karakter van de scène verklaart, fuck up? JA! Maar de persoon in functie is ook behoorlijk compromisloos. Met zijn gezwets over kunst en bloed is het de ultieme psycho, verrot gemaakt door de oorlog een maatschappij, het is bijna aandoenlijk.
Maar ook als de symboliek aan je neus voorbij gaat houdt je een intens gemaakte film over, een heuse nachtmerrie die je 100 minuten lang mee sleurt.
See 4 yourself, maar als je het niet aan kan raad ik het af, je hoeft het niet te zien, je bent gewaarschuwd
jipt
Nogal, je ziet hoe vaak de film enkel als martelfilm wordt afgedaan. Doel met symboliek niet op het visuele maar de achterliggende gedachtegang.
sinterklaas
Inderdaad wel weer zonde dat dit weer op effectbejag word gebasseerd. A Serbian Film is niet een lekker-avondje-op-de-bank-horror-filmpje die je voor de show kijkt om op te scheppen bij je vriendjes met "ik heb lekker die scene gezien en die is lekker gruwelijker dan wat jij hebt gezien". Tis dan wel een love it or hate it filmpje, maar niet voor de gein gemaakt. Als je de link met de Joegoslavische oorlog ziet dan vat je de film ook anders op. Je moet er maar wel net tegen kunnen.
jipt
Ookal zal je de link met de oorlog niet gelijk maken moet je toch toegeven dat het een knap gemaakte, intense, sfeervolle, nachtmerrie is.
sinterklaas
Heb ik een dubbel gevoel over. Vooral als het om kids gaat.
Rianneke_Dan
Ik bedoelde ook meer dat het me opviel dat er aardig wat mensen zijn die films waar (gruwelijk) geweld in zitten zelf niet gezien hebben maar dat ze het bij voorbaat al afkraken omdat het te verschrikkelijk is. Ze weigeren te kijken maar hebben meteen al een oordeel klaar omdat het te ziek is. Toevallig zag ik dat een tijd terug ook bij Irreversible. '' Dat kijk ik niet, je moet gestoord zijn om zoiets te willen zien, alleen voor zieke geesten. '' etc, etc.
Als ik bij voorbaat al weet dat er kleine kinderen verkracht worden etc dan gaat er bij mij al een knop om, dan wil ik dit niet eens zien, gaat over mijn grens heen, ook al word je nieuwsgierigheid gewerkt omdat het zo gruwelijk schijnt te zijn. Ik vind dat je als kijker een grens moet hebben, en ik vind het dan ook helemaal niet vreemd dat ik mijn oordeel klaar heb over zo'n film, en ook niet dat ik de mensen raar vind die dit gaan zitten kijken, alleen omdat ze nieuwsgierig zijn. Heb ik tegen NW ook gezegd en ik stond helemaal niet achter zijn besluit om dit te gaan kijken, nog steeds moeite mee. Maar goed dan is het een halve ster, dat er dan ook nog kijkers zijn die dit waarderen en het beoordelen met een goed cijfer gaat mijn verstand te boven.
Maar goed dat is gewoon mijn mening, weet dat vele het niet met mij eens zijn, maar dat kan me weinig schelen. Noem mij dan maar krom of zwart/wit, ik heb mijn oordeel klaar op basis van wat ik heb gelezen, en daardoor weet ik deze film nooit zal kijken omdat het ver boven mijn grens ligt.
sinterklaas
Maar trouwens, ik had laats, ondanks ik de UK versie had, toch voor 12,99 de NL-versie gekocht. Reden: omdat die ongecencureerd was. Heb ik nu een zieke geest?
Rianneke_Dan
Ziek wil ik niet zeggen, maar er is wel iets goed mis met je

Fortune
Ik wou deze al heel lang zien en luisterde de soundtrack vaak. En op school had ik altijd iemand waarmee ik over films praatte en die vroeg of ik deze kende en hij vertelde toen dat er een foetus die net geboren wordt meteen verkracht wordt. Nu hou ik wel van harde films die een indruk achterlaten. Maar eigenlijk had ik toen zoiets van nee dat hoef ik niet zien, trekt mij ook niet.
En als iemand dan denkt mmm foetus, net geboren, verkracht! Dan snap ik niet waarom iemand zou zeggen, ja dat wil zien! Of als iemand zegt gadverdamme! Echt waar? Nee, dat wil ik niet zien. En de andere persoon zegt maar er zit wel een sterke politieke boodschap achter en dan mmm misschien wil ik die foetus aanranding dan toch kijken er zit immers nog een sterke boodschap achter.
Tonypulp
Als je het zo stelt WILT niemand dat zien, dat spreekt voor zich
. De hoogstemmers stonden ook echt niet te juichen op dat moment, maar het past binnen de film en het bouwt er in principe een beetje omheen. Het klinkt zieker dan het, gezien de hele film, eigenlijk overkomt.
Je moet het gewoon niet te zwaar opnemen, ik bedoel: in meerdere Troma films worden embryo's uit buiken gerukt en rondgeslingerd. Hoor je daar iemand over? Nee, want je neemt het niet al te serieus. Dat mag hier ook wel eens gebeuren, Spasojevic maakt een punt door er flink overheen te gaan, evenals Lloyd Kaufman dat doet en ook Tom Six. Uitvergroten en ridiculiseren, in dit geval met platte symboliek.
Thorak
Goed vergelijking jeroentjuhhhhh, als het komisch gebracht word mag het blijkbaar wel.
Overigens blijf ik het heel erg vreemd vinden om over een scène van nog geen 10 seconden (waarschijnlijk nog niet eens 3 seconden!) een film van 100 minuten te veroordelen.
Tonypulp
Ziek wil ik niet zeggen, maar er is wel iets goed mis met je
Ok ik beken. Heb deze bekeken met bier en chips en een spliffie en vond hem echt gruwelijk dope. Binnekort met me vrienden kijken in dezelfte status, dan vergeten ze Saw.
Naomi Watts
Qua context ook een enorm nuance verschil. Een foetus eruit rukken is nog wel ff een verschil vergeleken hiermee.
Zoiets heet ethische bezwaren. Niet zo vreemd iets hoor.
jipt
Foetus-scène stelt niet zo veel voor i.m.o (gelukkig niet). Bekijk de eerste de beste bevallingsaflevering van een ziekenhuisserie op SBS6 en lees daarna een boek over de oorlog van Joegoslavië (of dit forum
), heb je hetzelfde effect. Visueel valt er tijdens die scène weinig te zien (nogmaals gelukkig), het is het idee (en de geluiden) dat 't 'em doet, maar zeker als je niet weet dat het gaat komen is het een grote shock. Vond de gedachtegang er achter nog beangstigender.
Jic
de maker van deze film is aardig ziek in zijn hoofd als je dit soort dingen in kunt beelden en daarna ook nog eens in een film kan verwerken..
Thorak
De scène viel inderdaad best mee voor wat betreft het grafische, het idee en het verhaal er voor zijn wat het een beladen scène maakt.
@Jic valt best mee als je weet wat ze nog niet zo lang geleden in het land van herkomst hebben mee gemaakt...
Ik krijg steeds meer het idee dat de meesten wel weten dat er in Joegoslavië een oorlog was, maar meer ook niet. Dat het alles behalve een conventionele oorlog was weet blijkbaar bijna niemand, laat staan wat voor een smerigheden er gebeurd zijn. Maar wat maakt het uit, het was toch ver weg. Laten we maar gewoon lekker zeiken over een film waar we blijkbaar niets van snappen omdat het niet in ons straatje past...
Naomi Watts
Beetje makkelijk om het te gooien op de onwetendheid van de kijker, ook omdat het op lucht gebaseerd is. De werkelijke gruwel van die oorlog maakt het voor de filmkijker niet meer gerechtvaardigd. Er worden dagelijks ook kinderen verkocht voor kinderporno, maar omdat het de waarheid is hoef ik (en vele andere filmkijkers) dat niet in een film te zien.
Fortune
Ja maar dit vind ik zo'n misplaatste opmerking. Mensen kijken deze film voor de gruwelijkheden.
Lekker ouderwets gechoqueerd worden. Film waar de doorgewinterde horrorfan voor in de rij staat omdat hij er brute verhalen over gehoord heeft. En niet omdat het een statement wil maken. Als er een film uitkomt met Julia Roberts en Hugh Grant die anderhalf uur thee drinken en waar ook een boodschap inzit over de gruwelijkheden over de oorlog in Joegoslavië dan zullen niet dezelfde mensen deze film kijken. Maak het niet meer dan het is mensen kijken deze film omdat hij zo ontzettend bruut is en niet omdat ze zo politiek betrokken zijn en niet om meer te leren over de politiek/geschiedenis van Joegoslavië.
Naomi Watts
De meeste mensen kijken inderdaad films voor vermaak. Het meest vreemde vind ik nog dat als iemand dit 'ziek' vindt dat het aan die persoon moet liggen. Krommer moet het niet gaan worden.

Gruwelijke horrorfilm 'A Serbian Film' verschijnt ongecensureerd op Blu-Ray

Qing Mei Zhu Ma