• 9.378.898 stemmen

Geregisseerd door: Srđan Spasojević

Met onder meer: Sergej Trifunović en Ana Sakić

Gesproken taal: Duits, Servisch, Engels en Zweeds

Plot Srpski Film

"Not all films have a happy ending"

Ex-pornoster Milos leidt nu een normaal leven, samen met zijn vrouw en zoontje van vijf. Een onverwacht telefoontje van zijn ex-collega Layla, die nog steeds pornoster is, verandert alles. Milos heeft financiële problemen, dus stelt Layla hem voor aan Vukmir, een mysterieuze, machtige man binnen de pornowereld. Hij doet Milos een aanbod dat deze niet kan weigeren; de hoofdrol in zijn nieuwste film. Dit zou ervoor zorgen dat Milos zich voor de rest van zijn leven geen zorgen hoeft te maken over zijn financiën. Maar Milos maakt deel uit van een wel heel bizarre film...

avatar van Hollywood007

Hollywood007

Ik wil deze film echt niet zien. Ik was eerst wel benieuwd,maar ik had al wat gelezen over de film en vertrouwde het niet echt. Ik heb Gurotesuku gezien en dit was er al HEEL ver over voor mij. Dus was mijn oplossing de ganse verhaallijn nalezen op wikipedia. Das een beetje naar de film kijken zonder beelden he (Dit doe ik alleen als ik niet zeker ben of ik de film wel aankan, gevolgje van gurotesuku). En ik moet zeggen dat het verhaal lezen al genoeg was om mottig te worden. Dus nee dank je maar ik pas voor deze film!

Dan kun je natuurlijk discussieren of films als deze uberhaupt gemaakt moeten worden. Dingen zoals deze gebeuren ook in het echte leven dus je kop in het zand steken heeft geen zin, maar moet je er daarom een film over maken. Ik weet het niet. Het blijft natuurlijk maar een film en je weet dat het niet echt is, maar toch. Er zullen wel snuff- films bestaan waar soortgelijke dingen echt gebeuren (zieke mensen zijn tot alles instaat) Dus moet er dan zo een film gemaakt worden en kan je naar deze scene's kijken als je weet dat dit soort gruwelijkheden echt gebeurd. Langs de andere kant gebeuren er dagelijks moorden en houden we wel van een goede slasher film.

Ik lees hier dat de meeste mensen aanstoot nemen aan de newborn scene.
Misschien is deze film voor veel mensen zo erg (ook voor mij) omdat deze scene net dat raakt wat ons het dierbaarste is. De onschuld, onze kinderen.Je wil er niet aan denken dat zoiets gruwelijks gebeurd. En de film druk je er met je neus op.

Ik weet, ik heb hem niet gezien dus eigenlijk moet ik maar toch ziek ziek ziek.
Maar zoals ik al bij gurotesuku zei : niemand verplicht je te kijken.

avatar van FMHZ

FMHZ

De politie heeft zich inderdaad met deze film bemoeid. Een conculega zou een bezoekje van hun gehad hebben nadat een klant over deze film geklaagd had. Ik heb daarna de film op aanraden van mijn leverancier ook uit de schappen gehaald - je weet maar nooit, en ik zou mijn geld terug krijgen.

Ik was van plan hem gewoon te verhuren (ook nadat/ondanks dat ik hem gezien heb) - met extra waarschuwingssticker, want hier bestaat geen kijkwijzer symbool voor. Op het moment dat je zegt dat je hier een grenst trekt moet je je zelf eens achter de oren krabben of we die grens met zn allen niet allang voorbij zijn - er bestaan meer ziekelijke films. Het blijft uiteindelijk een uiting van kunst. Hoe ziek/vreemd/controversieel die ook zijn mag. In Japan bestaan er hentai (manga) films die nog veel ziekere beelden bevatten, hetzij getekend/geanimeerd. Daarnaast zijn er muzikanten die als grap bizarre liedjesteksten schrijven. Dus tja... zou zo'n film dan niet moeten kunnen?

Of is dit meer iets voor het forum. Bestaat er een topic over deze film?

avatar van DjFrankie

DjFrankie

Ondanks de zieke verhaallijn in deze film, blijft Martyrs bij mij meer hangen.
Het onwerkelijke van de Newborn Scene, tegen het onwerkelijke van de martelscene, dat laatste is zo in beeld gebracht dat het echt blijft hangen.

Het ziekste in deze film is het tegen het einde, dat gaat echt ver. Ook dat blijft bij mij meer hangen dan de New Born scene.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Maakt me niet uit, dat is zo'n discussie van "de langste en de grootste".. deze film is simpelweg rot en ziek op een gegeven moment en pretendeert dat het uiteindelijk een boodschap heeft Martyrs is al nauwelijks beter, maar dat is veel mooier gemaakt en biedt daarom mooiere beelden, die martelclimax van die film beroerde me nul,nul,nul, was echt saai en vervelend bijna. Toch ging dat evident over meer dan dit product.

avatar van Fortune

Fortune

DjFrankie schreef:

Wat gebeurt er dan? Zou me over kunnen halen om te kijken.

Elineloves

Ik weet het niet. Ik weet echt niet wat ik met deze film aan moet.

De eerste 45 minuten / het eerste uur vond ik vrij traag gaan en -wat ik er van gehoord had- zou het een ontzettend schokkende film zijn. Huh? Waar, wanneer? Alles bewaard tot het einde? Er viel voor mij niks van te merken in het begin. Of ik vind dingen niet snel meer 'schokkend'. Lots and lots of sex. Veel gekreun, lelijke vrouwen, een vent die 24/7 een erectie kan hebben en uiteraard nog wat meer pornshots.

Maar toen. Toen ging de knop om. BAM! Jezus, wat je toen allemaal te zien kreeg. Ik keek deze film 's nachts in bed voor het slapen gaan samen met mijn vriend. We hebben tijdens de aftiteling bijna totale geheelonthouding gezworen. Zelfs in het donker, toen de film al een tijdje afgelopen was en we probeerden te slapen, hoorde ik hem af en toe nog 'Bah!' roepen. De film zat flink goed in zijn hoofd, en in de mijne ook.

Niet normaal. Van de scène met de new born, tot het einde, de tandenloze 'blowjob'. Het kapotslaan van de ruggengraat en de onthoofding, jezus. Dit soort scènes roepen pure walging en haat op. Wat voor mij écht het meest gruwelijke was, was de verkrachting van zijn zoontje, waarbij je het bloed tussen de beentjes weg zag sijpelen. Verschrikkelijk. Vol afschuw zat ik te kijken.

Tegelijkertijd vroeg ik mezelf af ; waarom kijk ik hier naar? Waarom willen mensen dit überhaupt zien? Ik heb er nog steeds geen antwoord op.

Ik heb ook geen idee wat voor een beoordeling ik deze film moet geven. Hoe kun je hier een cijfer aan plakken? Ik begrijp zelf niet eens wat ik er van gevonden heb.

Jeetje, even laten bezinken.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Hoe gruwelijk het ook kan zijn, toch maak je zoiets niet voor de lol. De regiseur associeerd dit met de gruwelen uit de Joegoslavie-oorlog.

avatar van Zandadder

Zandadder

Liefhebbers kunnen ook hun lol op met deze Servische productie

Zivot i Smrt Porno Bande (2009)

jipt

Overtreft mijn verwachtingen in positieve zin. Hoe kan het dat zo'n goede film zo onbegrepen is. Snap het enigszins wel aangezien de film verwarrend, controversieel, gewelddadig en enorm seksueel geladen is. Maar als de film deze elementen had overgeslagen was de impact van de film 0 komma 0. Maar juist de politieke achtergrond maakt de film juist interessant.

De opbouw, het eerste uur, is heel goed, met een geweldige sfeer en een hele dikke soundtrack. Intrigerend en spannend begin wat het verhaal, dat hartstikke goed is, inleid. Uiteindelijk gaat de film helemaal los in actie, gore, bloed en misselijkmakende scenes. Maar wordt ondersteund door een soort de politieke achtergrond van het land waar de film is gemaakt en zich in afspeelt.

Vat de film op als de gruwelijke na sleur van de Joegoslavië-oorlog, waarin duidelijk wordt dat iedereen die na de oorlog in het land terecht komt als slachtoffer wordt behandeld. Aangezien je in een land komt dat volledig kapot is gemaakt zal het merendeel van de geborenen (vooral de vrouwelijke) uiteindelijk terecht komen in het criminele en het prostitutie circuit. Maar ook de mensen die de oorlog hebben overleefd komen in ditzelfde circuit terecht. En pas dan komt de psyche om de hoek kijken, want na al de gruwel komt nog meer gruwel, en daarom is de bad-guy in deze film ook zo gefixeerd om kinderen. Aangezien zij vanaf het begin blootgesteld worden aan het vak, vindt hij dat je zo vroeg mogelijk moet beginnen, waarna er een walgelijk scène volgt die er waarschijnlijk voor heeft gezorgd dat er een speciale 18+ rating voor de film is.

Maar ook de hoofdpersoon, wat duidelijk geen slachtoffer is, zal aan den lijven ondervinden dat niets in het wereldje rozengeur en maneschijn is. Er wordt flink misbruik van de man (en zijn paardenpenis) gemaakt. Zo komt hij er uiteindelijk achter dat de oorlog en oorlogsgruwel zelfs invloed hebben op degene die geen slachtoffer zijn. Wat ook een duidelijk metafoor voor dit gegeven is, is een wat minder zichtbaar verhaaltje dat zich binnen de film afspeelt, namelijk over een gezin dat na de oorlog ook helemaal naar de kloten is, ondanks dat de vader een oorlogsheld is.

Maar goed, visueel echt verbluffend, prachtig belicht en met gevoel voor sfeer geschoten. Het lijkt wel een nachtmerrie waarin de hoofdpersoon terecht komt. Daarbij ondersteunt de soundtrack het geheel, met een enorm dreigende bas dat constant als een soort hart aan het kloppen is. Daarbij kent de film een enorme vaart, een enorme spanningsboog en enorm brute scènes, zal het daarom ook niet aanraden voor mensen met tere zieltjes. Waar ik wel blij mee ben is dat het echte brute geweld niet 100 procent visueel wordt getoond, en dat de foute humor er voor zorgt dat het geheel ook goed weg te kijken is.

Ik geef het in ieder geval een dikke 4* aangezien het zowel controversieel en intrigerend is, plus geeft het een enorm sterk politiek statement.

sinterklaas schreef:

Gewoon een 'excuus' voor de vetzakkerij natuurlijk. Als je zo wil symboliseren hoe o.a. het kind onderdrukt wordt dan ben je gewoon te licht als het om symboliek gaat.

avatar van Rianneke_Dan

Rianneke_Dan

Vind het nog steeds shocking dat mensen dit kijken en dan ook nog waarderen met een hoog cijfer, kan ik echt niet bij, walgelijk.

jipt

Lees mijn bericht er eens op door. Snap trouwens goed dat mensen dit een onvoldoende geven, zou ik zelf ook doen als het niet zo goed gemaakt was en geen statement zou neer zetten. Het is meer dan een exploitatiefilm, het is meer een anti-oorlogs horror, dat daadwerkelijk de oorlogsgruwel laat zien en niks goed praat. De gruwel van de na sleur van de oorlog in zijn puurste vorm. En daardoor wordt het effectief.

avatar van Thorak

Thorak

jipt schreef:

Dit is inderdaad een niet begrepen film door velen en dat resulteert dan in 0,5* beoordelingen.

Overigens waren verkrachtingen en mutilaties een veel voorkomend iets in de Joegoslavië oorlog, ook met kleine kinderen!

Het was geen conventionele oorlog, maar een bijzonder smerige...

Elineloves

Ik snap ook wel dat het 'raar' over kan komen wanneer mensen dit de volle mep geven of een ander hoog cijfer. Heb dat soort discussies ook gezien bij Irreversible. Het lijkt alsof mensen het -begrijpelijk- puur en alleen al afkraken vanwege het geweld en de gestoordheid, ook zonder de film gezien te hebben. Wij (mijn vriend en ik) hebben het dan wel gekeken maar ook met een dubbel gevoel.

Naomi Watts

Vergeleken bij dit is Irreversible hartstikke onschuldig natuurlijk. Bovendien was het bij Irreversible veel functioneler, hier is het niet meer dan effectbejag. Symboliek is een aardige dekmantel maar er zijn natuurlijk ook mensen die hier niet in trappen.

avatar van The Oceanic Six

Goede filmtip van mij hé, Eline!

Tonypulp

Beetje flauw afgedaan zo NW. Heeft niets met intrappen te maken, je zou het ook gewoon kunnen waarderen om wat het is. Uniek filmpje wat dat betreft. De andere filmtitels die hier naar boven komen drijven slaan dan ook als een tang op een varken.

Elineloves

Was het ook een tip van jou? Heb hem een paar keer gekregen dus zou het eerlijk gezegd niet meer weten. Maar oké, voor de leuk: Dankjewel Ajax&Litmanen1, kusknufaai enzo.

Tonypulp schreef:

Ik bedoelde ook meer dat het me opviel dat er aardig wat mensen zijn die films waar (gruwelijk) geweld in zitten zelf niet gezien hebben maar dat ze het bij voorbaat al afkraken omdat het te verschrikkelijk is. Ze weigeren te kijken maar hebben meteen al een oordeel klaar omdat het te ziek is. Toevallig zag ik dat een tijd terug ook bij Irreversible. '' Dat kijk ik niet, je moet gestoord zijn om zoiets te willen zien, alleen voor zieke geesten. '' etc, etc.

jeroentjuhhhhh schreef:

Beetje flauw afgedaan zo NW. Heeft niets met intrappen te maken

Valt wel mee hoor. Ik vind het een 'trap', een excuus maar hoeft niet iedereen te vinden. Spreek vooral voor mezelf.

je zou het ook gewoon kunnen waarderen om wat het is.

Dat is nou net het probleem. Ik kan dat niet waarderen.

Uniek filmpje wat dat betreft.

Dat zeker, zelfde kan je zeggen over 2 girls 1 cup (don't get your panties in a bunch, geen vergelijking ofzo) maar ook weer een voorbeeld dat uniek niet altijd positief is.

Tonypulp

Ja inderdaad, en de mensen die het kijken en waarderen zijn (ik quote)

''mensen met pedofiele, sado-masochistische gedachten''
Degene die ziek zijn, zijn de mensen die op zulke idiote wijze anderen beoordelen.

@NW je stelde het een beetje alsof de mensen die het waarderen erin zijn getrapt (in goedkope symboliek) en laagstemmers overal doorheen prikken Maar wel duidelijk zo. Ikzelf geef bijvoorbeeld geen fuck om de symboliek, het was vooral de sfeer die zo uitzonderlijk goed was.

Elineloves schreef:

Was recent in een horrorfilm topic, waar jij een film smerig vond. Toen raadde ik je deze aan

Maar maakt verder ook niet uit hoor. Vond het wel geinig dat je hem bent gaan kijken.

Tonypulp schreef:

Niet zo bedoelt hoor, maar snap wel dat het zo over komt. Niet wat ik bedoelde iig . Ik strijd zo vaak tegen verkeerde aannames wat betreft mijn kijkgedrag .

Sfeer was dik in orde maar symboliek is voor mijn gevoel veel subtieler. Althans, dat is voor mij symboliek.

Naomi Watts schreef:

Dit klopt natuurlijk wel ja. Irreversible gebruikte shockmomenten om een verhaal sterker te maken, deze Srpski Film gebruikt het alleen maar om te shockeren. Het is buiten dat gewoon een waardeloze film. De krappe voldoende die ik deze film gaf is alleen ook gegeven omdat het shockeren wel goed gelukt is, maar daarbuiten stelt het niks voor. Wat ook geldt voor de 2 Human Centipede films.

Naomi Watts schreef:
Snap je probleem wel met de film. De babyscene is inderdaad effectbejagen, zou ook raar zijn als je niet geshockeerd zou zijn door de scène. Maar plaats het eens in de context van de film en de context van de monoloog dat voorafging aan de babyscene. Waarin een kinderpsycholoog, een man met waarschijnlijk voorheen een goed en groot hart voor kinderen, die de onschuld door de oorlog naar de klote heeft zien gaan. En dat uit zijn oogpunt elk kind dat op de wereld wordt gebracht naar de klote wordt geholpen door de omgeving waarin hij terecht komt, hij wil daarom 'zo vroeg mogelijk beginnen', hij heeft het idee dat de wereld hierop kickt (en er zijn in feiten mensen die er op kicken). Je ziet dat zo'n man ook helemaal naar de klote is gegaan aangezien alles wat hij lief had bij de geboorte al vernietigd is. Het is juist dat statement dat de scène zo effectief maakt. De scène is erg, maar vindt het idee achter de scène nog meer beangstigend dan de scène zelf. En juist daarom wordt het een effectieve horror film, niet de visuele horror (wat er is) doet het hem, maar het idee er achter. Ik denk ook zeker dat de regisseur zijn walging van oorlog de kijker wil laten ondervinden aan de hand van shockhorror (we leven in een tijdperk waarin dat kan).

Vergelijk de film met een film over de nasleep van Vietnam die zijn gemaakt in de jaren '70/'80 a la First Blood ed. Het gaat niet zozeer om de gore, maar om de angst achter de gebeurtenissen. Vindt het daardoor één van de belangrijkste horrorfilms van de afgelopen jaren. En als je vindt dat de symboliek de scène niet onderbouwt heb ik daar respect voor, maar snap wel dat het een aanklacht is.

jipt

By the way Irreversible ziet ook tjokvol symboliek, en had meer moeite met die film dan deze.

@ jipt:

Klopt, en wil de kijkers en Spasojevic ook zeker niet veroordelen. Ik geloof wel dat ie wat wil zeggen over zo'n heavy onderwerp, ik heb als individu gewoon erg veel moeite hoe het verteld wordt. Misschien dat die confrontatie met de werkelijkheid te confronterend is, maar bij kinderen trek ik de grens. Ook als het gesimuleerd is.

Tonypulp

@jipt Tof trouwens dat jij de soundtrack benoemd . Een nadeel van zulke 'shock' is dat andere aspecten ineens niet meer lijken te bestaan voor vele kijkers. Audiovisueel is dit één van de knapste horrorfilms van de laatste tien jaar.

jipt

@NW Snap ik, had zelf ook moeite met de betreffende scene, maar reken de film er echter niet op af, alhoewel het niet had gehoeven.

jipt

@jeroen, jup, zoals ik zei, een soort nachtmerrie. Maar vindt de Franse horror ook zeer mooi geschoten, vooral Martyrs en Frontieres.