Genre: Thriller / Sciencefiction
Gesproken taal: Engels, Japans en Frans
Releasedatum: 22 juli 2010
Bekijk via Prime Video
Plot Inception
"Your mind is the scene of the crime."
- Spoilertopic
- Inception: The Shooting Script (BoekMeter)
- Inception (MusicMeter)
Peter Browning
Mal Cobb
Maurice Fischer
Mornixuur
In weekend eindelijk Inception gezien. Aangezien ik een enorme Nolan fan ben waren mijn verwachtingen hooggespannen. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: het viel me allemaal wat tegen. Waarom? Ten eerste het thema. De combinatie van dromen en heist movie en sf vergt nogal wat suspension of disbelief. Ten tweede begrijp ik niet zo goed wat er ingewikkeld aan zou zijn. Praktisch elke stap in de film wordt uitgelegd en of het tolletje nou wel of niet valt op het einde dat is eigenlijk helemaal niet zo boeiend. Niet meer dan een truukje van de regisseur om de kijker nog ff te laten nadenken. Ten derde het persoonlijke verhaal van Cobb is er echt met de haren bijgesleept en aangezien de film feitelijk toch een actie/heist film is hadden ze het beter weggelaten en hem een uurtje korter gemaakt. Ten vierde heb ik een enorme hekel aan vuurgevechten waar de salvos je om de oren vliegen en er alleen maar bad guys worden geraakt. Ten vijfde en ook wel belangrijkste punt is de rechtlijnigheid en ratio van de dromen. Ik weet niet hoe het bij jullie zit maar bij mij gaan ze zo nooit. Dat is meestal prettige chaos. Kortom het grootste deel van de film had ik niet het gevoel naar een droom te kijken terwijl dat wel het geval was.
Toch ook positieve punten: De algehele sfeer was goed. Er zitten enkele fantastische effecten in de film die ik zeker niet had willen missen. En er werd toch zeker ook bovengemiddeld geacteerd.
Eindoordeel: gemiddelde actie/heist film die pretendeert diep te zijn maar eigenlijk alleen de kijker bij de neus neemt. 3 sterren dus. En om in stijl van de film te eindigen vroeg ik me na de aftiteling (direct afgebroken, shame on you Kinopolis Kortrijk!) hoe ben ik hier gekomen? Is dit wel echt?
Drs. DAJA
Begrijp niet helemaal waarom deze film zo enorm populair is. Ben best een liefhebber van het werk van Christopher Nolan maar ben met Inception voor het eerst echt teleurgesteld in één van zijn films. Het probleem van de film is dat het feitelijks niets anders is dan een technisch knap in elkaar gezet verhaal. Aan de hele film is niets filmisch, niets sfeervols of ook maar vermakelijks. Wanneer je constant tussen vier verschillende dimensies knipt is het echt moeilijk om op te gaan in het verhaal en de actie. Sterker zelfs, de bijzondere beelden deden me helemaal niets en ik vond het zelfs slaapverwekkend. Ik moet bekennen dat het verhaal heel vernuftigt is, vooral de manier waarop DiCaprio's personage wordt uitgepluist is zeer uniek. Anderzijds deed dat me weer helemaal niets vanwege de totale lak aan band. Nolan is een goed regisseur maar met Inception weet hij wat mij betreft toch echt niet goed zijn aandacht te verdelen.
stevyforello
Werkelijk een waanzinnige film. Origineel, creatief zonder bijster surrealistisch te zijn. Dicaprio had het weer eens helemaal aan het rechte eind maar ook zijn collega's verrichtten zeer goed werk. Verhaallijn dat men aan het denken zet en spanning die iedereen op het puntje van zijn of haar bioscoopstoel bracht. Ik begrijp best dat je met de intelligentie van een paasei deze film 2* of lager geeft, het is niet een film waarbij je in beschonken toestand achterover kunt zitten en die je maar eens van A tot Z volgt. Deze komt in mijn top 10, 5*.
samslam
Goed, over de film: vrij zwaar teleurgesteld afgedropen na de voorstelling. Niet omdat het een slechte film was, integendeel, het betreft hier een bovengemiddelde blockbuster, wel omdat de verwachtingen torenhoog waren.
Er zitten veel positieve elementen in. Cast om duimen en vingers af te likken. Concept dat mij zeker aanspreekt en waar toch enig denkwerk achter schuilt. Een megalomane uitwerking van dat concept. En hoewel niet echt een persoonlijke interesse, maar de visuele effecten waren wat mij betreft even spectaculair als bij pakweg the matrix.
Ondanks dat alles kan niet worden verhuld dat dit een standaard actie-drama is met een sausje van droomstructuren er overheen om het niet Ocean's fourteen te doen lijken. De actie was trop maar wel cool, het drama volledig nietszeggend en overbodig... als je niets doet met je personnages (totaal geen uitwerking) kan een dramatische verhaallijn toch niet werken? Mede door de afwezigheid van personnages en achtergrond komt Di Caprio eigenlijk belabberd over, zeker niet zijn sterkste acteerprestatie. Om te zwijgen van dat knulletje uit third rock from the sun, miscast om u tegen te zeggen. En tot slot: de muziek die de film meekrijgt was gewoon lachwekkend en misselijkmakend tegelijkertijd.
Halcyon
Blockbuster met een bovengemiddeld script dat behoorlijk wat zand in de ogen strooit om het gebrek aan visie op andere vlakken te verbergen. Hoewel het verhaal het prikkelendste element is, blijkt de symptomatische afwezigheid van diepgang of het teveel daaraan nefast. Zo blijven de meeste personages gespeend van achtergrond, behalve dat van DiCaprio wiens verleden essentieel is voor de ontwikkelingen in de plot, maar meer screentime opeist dan nodig.
Voor een film die vlijtig met concepten als droom vs realiteit speelt, mag je anno 2010 een creatievere audiovisuele invulling verwachten. Sommige scènes zijn visueel vernieuwend, maar het gros blijft erg braaf, ongeïnspireerd zelfs. Daarbij wekken dromen/nachtmerries over het algemeen bevreemding op, of in elk geval toch sterke emoties, iets wat de beelden in Inception zelden doen, de soundtrack helaas nog minder. De enige droomwereld die me echt de adem benam (spreekwoordelijk tenminste), was Doms limbo: glanzende wolkenkrabbers die uit een kolkende oceaan rijzen onder een vanillekleurige lucht, knap.
Wat eigenlijk nog het meest van al tegen de borst stoot is dat allerlaatste shot: een regelrechte belediging voor elke kijker die twee uur en half in de film investeert, en dan met zo’n lauw, voorspelbaar einde het bos wordt ingestuurd. Alsof de makers het zelf niet meer wisten en het cliché bij uitstek kozen om hun verhaal niet te hoeven afronden.
kobe bryant fan
INCEPTION
Tja wat kun je hierover zeggen in één zin daar zijn er geen woorden voor het was te mooi om in één zin te kunnen zeggen daarom besloot ik maar een review te schrijven.
Toen ik de bioscoopzaal binnen liep zat ik met de hoogste verwachtingen die ik al eens heb gehad voor een film.
Toen moest kinepolis nog eens voor de nodige reclame te zorgen
De cast zit al zeker goed Leonardo speelde zeer overtuigend bij sommige blikken dacht ik echt dat hij het echt beleefde dat gebeurde bij mij ook en zonder die 3d
De droomwerelden waren super goed gevonden min 4 Cristopher Nolan film is al direct zijn beste.
De leukste droomwereld is net als hierboven word gezegd de laatse limbo.Tussen de droomwerelden zat ook veel themas tussen waardoor je geboeid blijft er zit ook niet zon saai moment in 2uur en 30 minuten blijf je geboeid door 1 film.
Ik snapte de eerste 20 minuten ook niets van deze film.
Na een halfuur snapte ik het al beter.
Ik vond de actie echt heel goed met de nodige angst geluiden van de bios.
De muziek is ook om te smullen.De nodige flauwe humor van Hollywood zit er ook in.Er zatten ook zeer origineele scenes tussen.
De special effects waren het beste dat ik al heb gezien.
Genoeg agrumenten verzonnen.
Dus Inception was zeer geslaagd komt direct op nr.1 in mijn top 10.
Als je Inception nog wil zien ga je het best naar de bios want met de
leuke muziek van de bios er bij word dit een onvergeetelijke ervaring.
Natuurlijk een dikke 5*
richardb
Fantastische film en een geweldig concept. Niemand heeft volgens mij gedacht dat je over "dromen" zo een goede film kan maken! Dit is toch wel één van de betere films die ik de laatste jaren heb gezien! Uiteraard heb je natuurlijk de klassiekers en de meete recente Tarantino film, maar dit is toch iets unieks.
Uiteraard speelt Di Caprio weer fantastisch en is het hele plot goed in elkaar gezet. De film heeft veel diepgang, zit qua specials effects goed in elkaar, en de muziek is goed gekozen. Het einde van de film, misschien wat cliche, zoals al eerder is gezegd, maar wel de goede versie van een cliche eind. Tegenwoordig eindigen zoveel films in een cliche, en zijn ze meestal wel voorspelbaar. De kunst hiervan is om toch een eind in elkaar te zetten die blijft boeien. Dit is bij Inception vind ik wel gelukt! De film wordt nog wel is vergelijken met Shutter Islands. De meningen, over welke film nou beter is, zijn verdeeld maar persoonlijk gaat mijn voorkeur naar Inception! Om het toch nog maar over het einde te hebben! Het einde van Shutter Islands is net zo vaag als het einde van Inception! Je weet gewoon niet wat werkelijkheid is!
josseheijmen
Joh, ik dacht dat ik de eerste zou zijn die hier een bericht schreef! Het was zo leeg in de bios...
Doet uiteraard zeer denken aan The Matrix.
Wat mij betreft is de film gebaseerd op een prima idee, filmisch interessant om uit te werken. En zo geschiedde.
Uitermate onderhoudend, eigenlijk geen minuut te lang.
Natuurlijk grappig om te zien dat een dergelijk hypermodern gegeven toch maar zo zo is zonder het obligate liefdeslijntje. Er MOET toch iets van romance en GROTE gevoelens in een Hollywood vehikel als deze.
Een troost dat de lovestory redelijk verwerkt is in the big picture.
Leo zag er weer prima uit in de deze film, kan je je voorstellen dat hij straks, over zo'n 30 jaar, een der hele grote meneren is van de internationale filmwereld? Zeg maar de Cary Grant van onze generatie? Heck, als ik er nu 's bij stil sta, in feite is hij dat allang. Wie had dat gedacht na Titanic... The babyface is the king of the world!
Heb me niet verveeld; is ook geen meesterwerk: een zeventje
donbruce
Een zeer goede film met goed acteerwerk, mooie effecten en wel een wazig verhaal lijkt het maar na 2x kijken snap je het een echter aanrader
eltorro
Zoals verwacht alweer een sterke film van Nolan.
De film kan niet het niveau ervaren van The Dark Knight, maar staat nog steeds verboven de meeste films. Nolan koos dit keer voor een thriller Sciencefiction met een vleugje actie. Het verhaal is aardig origineel en steekt meestal sterk in elkaar, al konden een paar kleine dingetjes beter uitgewerkt worden. De cast acteert op Leonardo DiCaprio sterk genoeg. Het kleine beetje actie dat in de film voorkomt is zo sterk, dat het niet moeilijk is om de rest van de standaard blockbusters dit jaar het veld uit te werken. 4*
Superieure, intelligente en complexe thriller die een origineel verhaal koppelt aan visueel overdonderende aktiescenes. De cast is eersteklas, met vooral Di Caprio erg goed in de hoofdrol. Dankzij de geweldige montage en het prachtige camerawerk een lust voor het oog; dit alles ondersteund door de sublieme score van Hans Zimmer. Lang, dat wel, maar de film verveelt nergens en dendert van de eerste tot de laatste seconde heerlijk door. Ook op emotioneel vlak een intense ervaring. Wat is die Nolan goed bezig, ongelooflijk.
Nolan´s minste.
En wederom weer een van zijn meest succesvolle, financieel gezien.
Onterecht want deze 'Dreamscape' op steroïden zuigt aan alle kanten. Van de kitseriche score tot het belachelijke liefdesplotje. Verder een en al degelijkheid, ook qua acteerwerk. Gelukkig doet Gordon Levitt mee want DiCaprio´s trucjes kunnen gaan vervelen. Het gebrek aan enige diepgang bij de andre characters en het ontbreken van spanning helpen ook niet mee.
Wat echter wel onvermijdelijk moet gaan storen is het plot. Niet zozeer vanwege de complexiteit, maar vooral vanwege de hoge hoeveelheid hiaten. De film moet drijven op een zogenaamd ingenieus verhaal, zoals Nolan eerder heeft bewezen, maar doet dat niet. Al doet de film door de vertelwijze een verwoede poging om intelligent over te komen, het is een simpel misdaadplot dat ingewikkeld verteld wordt en dat rammelt aan vele kanten. Iets wat bijna niet onopgemerkt kan blijven, gezien het feit dat de film zichzelf zo serieus neemt.
Slechts een handje onlogica:
Gelukkig maar dat Page op het laatste moment nog mee mag in het vliegtuig. Zo'n dromen-architect ben je natuurlijk ook alleen maar nodig tijdens de voorbereiding. En knap dat DiCaprio ineens weet hoe je uit Limbo's ontsnapt met een mes in de borst in een instortend gebouw, hetgeen volgens zijn eigen uitleg eerder in de film toch echt tot een ander resultaat zou moeten leiden. Fijn dat hij al snel zonder enige uitleg weer wakker werd. In principe vrij lachwekkend is dat Watanabe gelijk belt na de limbo, terwijl hij dan nog helemaal niet kan weten of de 'inception' heeft gewerkt. Maar goed, we kunnen alles vergeten, het was in totaliteit toch een droom immers? Makkelijk trucje. Wel lullig voor DiCaprio, want in zijn eigen dromen bestaat zoiets als een CSI-team schijnbaar niet. Want als je beschuldigd wordt van de moord op je vrouw die zelfmoord pleegt vanuit een ander gebouw ben je natuurlijk schuldig. Forensisch bewijsmateriaal is in de toekomst kennelijk onbelangrijk. Laat Peter R. het maar niet horen.
Of Nolan zichzelf nog serieus neemt moge duidelijk zijn. Geld en roem doet gekke dingen met mensen. Maar met dit flauwe product bewijst hij hopelijk niet definitief met de Batmanserie zijn genialiteit en vernieuwendheid te hebben verkwanseld door de commerciële knieval. Het eindshot van 'Inception' doet echter het ergste vermoeden.
Twee sterretjes.
Hoge verwachtingen maar gedeelte uitgekomen misschien na een herziening een andere mening maar dat denk ik niet.
De film kon me eigenlijk niet echt raken , niet dat het een slechte film is want ik vind 3.5* voor deze film nog erg ruim gemeten.
ExToR
Net gekeken en ben enorm verrast. Een ontzettend mooie film, met een prachtig uniek verhaal. Er wordt mooi gespeeld met het raadselachtige concept van dromen. Baseer hier een film op waarin blijkt dat jij in een droom een eigen wereld kan bouwen, of anders gezegd, dingen naar je hand kunt zetten en je hebt een publiek.
Zeer apart uitgekiemd verhaal, waarin over werkelijk elk klein detail is nagedacht. Het bouwen van een droom in een droom, waarin je een droom bouwt waar je tot slot als laatste redmiddel nog maar even een droom inzet, zal waarschijnlijk ook niet binnen 2 tellen uit de hoge hoed getoverd zijn. Het verhaal heeft mij (in tegenstelling tot verhalen die ik over deze film hoorde) echter niet echt weten te verwarren.
Mocht het al duidelijk zijn dat het verhaal mij wist te pakken, ook de special effects mochten er zijn. Normaal houd ik hier dus echt helemaal niet van, maar bij deze film pasten ze prima in het verhaal en zag het er schitterend uit.
Naast het verhaal en de special effects, waren ook de acteerprestaties niet mis. Had niet veel minder verwacht, Dicaprio is natuurlijk niet de minste en ook Ellen Page staat in mijn persoonlijke lijst der groten.
Al met al een zeer goede film, die hoog in mijn persoonlijke top 10 terecht is gekomen. Ondanks kleine puntjes van kritiek, die je eigenlijk altijd wel houd, kan er niet minder dan 5* voor geven.
p.s. Nu ik toch over deze film zat na te denken. Hoe is het eigenlijk mogelijk dat wanneer het busje over de rand van de brug rijdt, de eerste droomlaag dus loskomt van de zwaartekracht, maar in een diepere laag (tijdens de schietpartij bij de bank) de zwaartekracht wel intact blijft?? Een laag boven deze droom is toch gewichtsloos, dus zou het in de diepere laag toch ook zo moeten zijn?
LASTIG.
Christopher Nolan is zo'n regisseur die films weet te maken met leuke ideeën. Als dat ook nog eens de uitwerking helemaal super is, zoals bij The prestige, dan heb je een superfilm. Voor veel mensen schijnt Inception dat ook te zijn en gisteravond hoopte ik natuurlijk vooraf dat ik ook tot die groep zou gaan behoren. Helaas moet ik nu echter concluderen dat dit niet zo is en viel de film mij lichtjes tegen.
Is Inception dan zo'n slechte film? Nee zeker niet. Het idee is best goed en de opzet van de film op zich ook wel. Als je goed oplet is het allemaal wel te volgen. Er zit een hoop dialoog in en juist daarbij moet je goed opletten om het hele concept enigszins goed te kunnen begrijpen. Ik vond het geheel wat minder boeiend dan gehoopt, misschien ook omdat ik gehoopt had dat er meer van die sterke stadsontploffende scènes in zouden zitten. Dat moment is wel erg mooi, al kende ik die scène ook al uit de trailer. Verder valt het op visueel vlak enigszins tegen.
Het acteerwerk is verder wel redelijk tot goed. Ellen Page is degelijk en Di Caprio doet het naar behoren, al heb ik hem wel eens beter gezien. Het beste vind ik dan nog Cilian Murphy, een acteur die nu ook eens in een echte kaskraker de kans krijgt om zijn kunnen te laten zien en dat erg goed doet. Hopelijk zien anderen dat ook en krijgt hij de kans om in meer van dit soort grote films te gaan spelen, want ik vind het een erg goed acteur.
Uiteindelijk is het geheel nog best vermakelijk en verveelt de film ondanks zijn speelduur eigenlijk nooit. Helaas wist de film mij verder totaal niet te raken, mede door het feit dat de personages mij niet zo heel veel deden. Ook miste ik de humor in de film. Toch scoort de film dan nog wel makkelijk een voldoende, vanwege het vermaak en het interessante verhaal, waar echter mijns inziens op een andere manier nog wel veel meer uit te halen moet zijn. Maar goed dromen mag toch of niet?
otherfool
Nolan heeft schijnbaar zo'n beetje al zijn projecten samengebundeld in Inception, een intelligente mix van The Matrix en Eternal Sunshine dat net niet te ingewikkeld is om een groot gedeelte van het publiek af te stoten.
De materie wordt prima uitgelegd in de 1e helft van de film en de 2e is dermate indrukwekkend en meeslepend dat het gros aan slimme jochies dat gaten in het script wilde slaan hun voornemen vergeten en zich verliezen in het animerende verhaal, dat romantiek en actie mixt met filosofische overdenkingen en ouderwetse heist.
Voeg toe; een uitstekende cast (Watanabe en Murphy blinken uit), een dreigende score van Zimmer en een paar adembenemende technische hoogstandjes (die allen perfect passen in het verhaal) en we hebben hier zowaar te doen met een moderne klassieker.
Weinig op aan te merken, al is het net als met The Dark Knight net, net niet genoeg voor mij om er m'n hele ziel en zaligheid in te storten.
Toch 4 ruime sterren, qua blockbuster de topper van 2010.
royandrea
mooie special effecten maar daar is dan ook meteen alles mee gezegd.
de film is het begin moeilijk te begrijpen, heb hem toch maar met moeite afgekeken.
de manier waarop hun in de dromen treden had voor mij wat meer aandacht mogen krijgen, bij de matrix was hier veel meer aandacht aanbesteed.
had er meer van verwacht.
misterwhite
Mijn 2de kijkbeurt viel toch wat tegen!
In de bioscoop was ik aangenaam verrast van wat ik zag, best wel een intressant concept maar toch niet de uitwerking zoals het moet. Bij de 2de kijkbeurt kreeg ik zelfs een gevoel van verveling. Nolan is een regisseur die mij al verrast heeft met 'Memento & The Prestige'. Met die 2 films deed hij het erg goed met de uitwerking dus nu vraag ik mij af waarom hij deze niet zo leuk maakt. Met dit concept kun je veel leukere dingen doen dan het te doen laten lijken op een actiefilm. Maar toch zijn sommige scénes wel leuk gedaan en dan vond ik zeker de scénes in het hotel met dat zwaartekracht gedoe wel tof en ook de scéne dat Cobb zijn nieuwe architect laat kennis maken met wat zij doen.
De spanning is er bij de 2de kijkbeurt jammer genoeg niet meer te vinden. En ook duurde het percies langer dat het gedaan was. Het enige wat mij nu wel in de smaak viel was de muziek van de film. Toch wel een leuke sountrack van Zimmer.
Ik ga de film verlagen tot 2.5*. Ik had toch wat meer verwacht van de grote kaskraker 'Inception'. Jammer!
judgepaddy
Subtiele humor? Je moest ook zo lachen om dat moeilijk kijkende hoofd van DiCaprio.
Haha, grappig hoor.En nog waar ook: Waarom niet gewoon de kids naar Parijs?
Enfin, gisteren gekeken omdat ik wel eens wou zien waarom hij op IMDb zo hoog staat.
Eerlijk gezegd:Beats me!
Een verhaal die zichzelf veel te serieus neemt, en waarbij men zo zijn best heeft gedaan om het in de lengte en in de breedte zo ingewikkeld te maken dat ik al geen zin meer in de plot had.
Dit komt met name ook door de in mijn ogen saaie zoutloze sfeer die over de hele film hangt. Zelfs de perfect uitgevoerde special effects maken mij niet warm of koud omdat ze in mijn optiek, hoewel technisch perfect, niet echt creatief of verrassend waren.
Bij de muziek had je af en toe wel aardige orkestrale soundscapes,maar als het tijdens de actie momenten opzwelde werd het IMO ook weer vrij standaard actie orkest muzak.
Ik heb ook het idee dat de acteurs het allemaal veel te serieus namen waardoor het acteren saai, somber en zonder magie op mij overkwam.
Nu heb ik mij tijdens de film best wel een beetje vermaakt hoor. Ik zat toch te kijken dus ik heb me verdiept in die "puzzel", en heb zo goed en zo kwaad als dat ging geprobeerd de plot, en subplots te volgen, maar door de bovengenoemde punten vond ik dat niet echt een aantrekkelijke opgave.
Erbe
Daar bedoel ik mee te zeggen dat:Het een goed verhaal zal hebben iets
wat de meeste moderne films op het moment missen,het draait hier niet
alleen maar om de actie en special effects,en het is een film dat als
je uit de bioscoop loopt niet naar een minuut al weer uit je hoofd is.
omdat het zo'n slappe film was.INCEPTION zal niet teleurstellen geloof me maar.
Nou, het heeft me WEL zwaar teleurgesteld...Ik vond het een beetje een slap aftreksel van de MATRIX. Ik was er al helemaal voor gaan zitten want normaliter is een film met Dicaprio (bijna) altijd een mooie/spannende film. Heb mn Dolby 5.1 lekker stevig laten klinken en dat maakt het nog een beetje lekker kijken/luisteren maar voor de rest vond ik het maar een matige film.
mrwhite
Morpheus : "The Matrix is a system, Neo. That system is our enemy. But when you're inside, you look around, what do you see?"
Ieder jaar komt er één film uit die altijd boven de rest uitsteekt bij het grote publiek in 2008 was dat "The Dark Knight" in 2009 "Avatar" dit jaar wellicht "Inception".
Maar waar ik het van de vorige 2 films nog kon begrijpen de ene door het jammerlijk overlijden van Heath Ledger de andere door het visuele pracht maar bij deze vind ik het toch een raadsel. De film is gewoon veel te langdradig en ongeloofwaardig.
Er zijn natuurlijk veel films in deze genre ongeloofwaardig te noemen maar je kan je publiek er toch van overtuigen tijdens de film dat het werkelijk kan en daar slaagt deze film wat mij betrekt niet in.
Laten we het nu even hebben over Joseph Gordon-Levitt die volgens mij ofwel een grote Keanu Reeves fan is of solliciteert om Neo te spellen in één of andere reboot van "The Matrix" vandaar ook mijn quote van Morpheus. Het kan natuurlijk ook zijn dat de heer Nolan eigenlijk Reeves wilde voor die rol maar op een njet kon rekenen en dan maar vroeg aan Levitt om hem na te bootsen. Hoe dan ook ik hekelde me er enorm aan.
Over de special effects in de film kan je natuurlijk niet klagen die zien er bij momenten echt heel mooi uit maar daarmee red je je film niet natuurlijk.
2* en hopelijk kunnen we volgend jaar zeggen dat de nummer 1 bij het grote publiek wel de moeite waard is.
DVD-T
Een vermakelijke film, al zie ik er nog niet het briljante van in. Nolan heeft aan mij bewezen een kundig filmmaker te zijn, maar in Inception verslikt hij zich nogal. Wel een herziening waard, ik weet niet precies wat ik van de film moet denken. Aan de ene kant is het erg goed, maar aan de andere kant faalt de film op een aantal punten die mij niet over de streep kunnen trekken.
Er is veel werk in de plot gaan zitten. Best een origineel en leuk concept. De dromen in de dromen in de dromen zijn goed uitgewerkt. Qua verhaal dus best in orde. Al te moeilijk vond ik het echter niet. Het gaat gewoon wat snel allemaal en het is erg compact. Het is dus een kwestie van goed opletten. Doordat het zo vol zit, heb je trouwens ook geen moment van rust in de film. De hele film wordt er informatie gegeven. Veel waar je wat aan hebt, maar ook ontzettend veel waar je totaal niets mee kunt. De film is daardoor te onevenwichtig. Goede momenten wisselen elkaar af met ook veel mindere momenten.
Vooral met de personages zit het niet goed. De enige karakters die enige diepgang mee krijgen zijn Cobb en het personage van Murphy. De rest is zo plat als een dubbeltje en biedt niet echt een meerwaarde. Vooral het eerste uur is lastig door te komen, omdat er nagenoeg niets gebeurt. De voorbereidingen die worden getroffen zijn best interessant, maar het verhaal van Cobb en zijn vrouw draaft te ver door. Het tweede uur waar ze de droom naar binnen gaan is gelukkig een klein beetje beter. Er komt gelukkig wat meer actie. Niet allen actie om de actie maar ook in het spel van de acteurs. Vooral de karakters buiten Cobb om krijgen wat te doen, al weten ze gewoon niet altijd even goed te overtuigen doordat ze weinig diepgang of verhaal hebben meegekregen. De actie ziet er niet meer dan degelijk uit. Nolan heeft na Batman Begins en The Dark Knight nog steeds niet goed het actie genre onder de knie. Daardoor komt het allemaal erg houterig en rommelig over. De slechte montage helpt daarin ook niet echt mee.
Toch is de tweede helft nog steeds erg onevenwichtig. Het verhaal wordt op den duur erg oninteressant, en doet je weer verlangen naar de actie die voldoende aanwezig is. Het einde maakt wel weer erg veel goed, al is het een hoop interessant doenerij. Ook een rare combinatie. Een kruising tussen een onafhankelijke film en een blockbuster. In beiden maar half geslaagd, maar toch net bovengemiddeld. Acteerwerk van DiCaprio is schitterend om te zien, en ook Murphy doet het meer dan prima. De rest van de acteurs had ik meer van verwacht, en dan vooral van Levitt. Dat is de acteurs niet aan te rekenen, en ligt het gewoon aan het scenario. Er zitten genoeg acteurs in van een kaliber en waar ze het in deze film mee moeten doen is gewoon niet goed genoeg voor hun kunnen. Toch maken ze er nog het beste van.
Filmtechnisch zit het met de effecten erg goed, alles ziet er erg realistisch uit. De constant aanwezige muziek van Zimmer was weer een genot om aan te horen. Sound design had veel meer in zich dan dat het nu is geworden. Ook de editing laat te wensen over. Het camerawerk is strak, maar in de actie scènes niet goed.
Al met al een vermakelijke film al zie ik nog niet het meesterwerk erin wat velen wel zien. Gewoon een goed verhaal met een af en toe wat magere uitwerking.
Zandkuiken
Typisch zo'n prent waarbij, als je een beetje pech hebt, de persoon achter je in de bioscoop naargelang de film vordert steeds luider gaat zuchten... Om het laatste half uur over te schakelen op van die schampere lachjes.
The kick...
Persoonlijk ging ik wel een heel eind mee in het verhaal van Inception en het basisidee is erg origineel. Verder knap gemaakt, met stijlvolle decors en kledij.
En toch blijf ik Christopher Nolan zo'n steriele filmmaker vinden. Hij beschikt best over de nodige flair, maar is vooral een oerdegelijk vakman. Niet iemand die mij kan omverblazen. Inception is mijn zevende Nolan, en of 'ie ooit eens boven de 3,5* uitkomt? Ik begin het te betwijfelen.
"Ongelooflijke azijnzeiker!!" Fair enough, want ik heb zeker genoten. Ook de acteurs zijn prima. Vooral Hardy en Watanabe lopen over van het charisma. Leo - want zo noem ik 'm, Leo - is altijd een genot om bezig te zien. Hier kwam ie voor mij nu ook wel weer niet zó memorabel voor de dag. Zijn akelig intense vertolking eerder dit jaar in Shutter Island deed me meer. Zelfde geldt eigenlijk voor Gordon-Levitt en Page - 2 personal darlings. Zeer dégelijk allemaal, maar het liet me wat onverschillig.
Niettemin een sterke blockbuster die aan een razend tempo voorbijraast. Daardoor lijkt - en hou u nu klaar voor een schimmige term - de "sfeer" er wel een beetje uit gezogen. Toch ruim 3,5*.
Mescaline
Inception heeft een cast om u tegen te zeggen, Leonardo DiCaprio, Joseph Gordon-Levitt en Ellen Page in 1 film!
En natuurlijk Christopher Nolan als regisseur die met Following een film maakte om nooit te vergeten.
Toch viel Inception een beetje tegen, de film zat zeker goed in elkaar en ook over de uitwerking en special effects hoor je mij niet klagen.
Maar toch vond ik het jammer dat de film een beetje te ver ging in sommige zaken, de eerste 90 minuten was de film erg spannend maar daarna werd het een beetje teveel van het zelfde.
Het hele idee van een droom in een droom vond ik vernieuwend om te zien maar toen eenmaal de derde en vooral vierde droom kwamen vond ik het een beetje te ver gaan.
De film kon ik goed volgen en daar lag het zeker niet aan, maar de film diept het plot in mijn ogen net iets te ver uit.
Kortom: zeker een aanrader om eens te kijken, de spontaniteit van zowel de cast als de regisseur spat er duidelijk van af, alleen jammer genoeg wordt het plot een beetje te ver uitgerekt waar door het voor mij persoonlijk niet in de buurt komt van een meesterwerk.
houbi
Participeren in een droom in een droom in een droom enz…
Op zijn minst een zeer intrigerend gegeven.
Een trip doorheen het mysterieuze onderbewustzijn.
Nolan’s Inception bevat talrijke adembenemende visuals.
Bij momenten zelfs verbluffend.
Waarom dan slechts 2 sterren?
Een thriller waar je ook mag bij nadenken.
Prima denk je dan, maar na de -tigste ontploffing had ik er wel genoeg van... en toen moesten er nog talrijke ontploffingen en schietpartijen volgen.
Voor de talrijke liefhebbers van dergelijk akieschouwspel is deze film een gegarandeerde “All Time Favourite”
Zeer spectaculair, maar… helaas niet mijn ding.
Tonypulp
Ha, toch wel grappig. Telkens als iemand begon over Inception zou ik het lacherig afdoen en zeggen dat ik me liever niet waag aan nog zo'n pretentieus Nolan vehikel. Moet je één keer raden wat ik zojuist heb bekeken...inderdaad
Verrassend. Hoewel het precies in de lijn van mijn verwachting ligt, is het me toch beter bevallen dan verwacht. De reeds opgenoemde minpunten zal ik ook kunnen beamen maar het blijkt grotendeels een aardige blockbuster te zijn die je iets meer 'inhoud' probeert aan te smeren. Voor mij is dat een minpuntje, de aanpak wordt wat omslachtig en meer interessanter 'gemaakt' dan 'te zijn'. In basis is Inception echter interessant en redelijk meeslepend.
Hoofden. Er lopen wel wat aardige namen rond. Van one-face-DiCaprio tot doorgaans niet-zo-tough-Gordon-Levitt. Wat dat betreft heeft DiCaprio niet voor de spiegel hoeven oefenen op expressie want die lijn kan hij vanaf Shutter Island wel doorzetten. Levitt voelt wat onwennig in zo'n rol maar hoeft uiteindelijk ook niet zoveel te presteren; evenals de rest van de cast. Een overbodig lichaam genaamd Ellen Page en nog wat meer straight forward bijrolletjes zullen het beeld passeren. Het zal allemaal geen hoge ogen gooien. Waar je uiteindelijk mee zit opgescheept, zijn een boel gezichten waar je 0,0 waarde aan hecht.
Overbodig. Met z'n 148minuten aan speelduur weet het zichzelf lang uit te rekken tot op het punt waar je het wel gezien hebt. Fragmentarisch gevuld met wat actie sequences, die niet allemaal even impressive zijn maar je wel bezig weten te houden. Het semi-intelligente geneuzel weet gek genoeg wel leuk over te komen, vooral dankzij het (voor mij) interessante onderwerp omtrent dromen. Waar het de plank voor 't grootste deel misslaat is de storyline m.b.t z'n vrouw en kinderen. Totaal oninteressant, verwerpelijk en op z'n minst irritant neergezet. Naast het feit dat het op zichzelf al een aanfluiting is, neemt het ook nog eens te veel tijd in beslag, jammer Nolan!
Boem. Na een wat matig begin waarin de droom instort (leuk idee, slap uitgevoerd) weet het zich later wat te herpakken met enkele fraaie trucjes. De straten van Parijs (natuurlijk) en het no-grafity gedeelte maken een goede indruk. Helaas zijn dit soort momenten écht trucjes om nog even te laten merken dat wat je ziet niet 'echt' is en zal het nooit een doorlopende (continue) factor vormen terwijl ik dat bij een droom in film-vorm echt een must vind. Wat dat betreft kon Nolan er veel meer mee doen, hij houdt het toch wat te braaf.
Stijl. Cinematografisch is het op de speelse momenten na helemaal niet zo interessant. Hij speelt het safe en dus toegankelijk. Daar sluit de soundtrack eigenlijk compleet bij aan. Geen moment echt opgekeken van een sterke ondersteuning o.i.d, het is voorspelbaar bombastisch. Aan de andere kant kun je zeggen dat dat wel past, dat is natuurlijk ook zo; maar dan vind ik het nog niet leuk. Kan onmogelijk zeggen dat ik wat anders had verwacht en slecht is het allerminst, alleen durft Nolan te weinig en dat vind ik op z'n minst jammerlijk.
Negatief. Nu heb ik het best veel gehad over de mindere kanten van Nolan's Inception maar ik zou liegen als ik zeg dat ik het niet tof vond. De actie is soms best leuk en ook het concept is uitermate gaaf, plus een speelduur van zo'n 2 1/2 uur die toch redelijk lekker voorbij dendert, zorgen ervoor dat Inception nog voor een goed deel weg weet te komen met z'n flaws. Het is absoluut niet de blockbuster topper van dit jaar, noch een film die behoort tot de absolute top. Ik zie ook wel waarom het grootste gedeelte van het publiek dit zo sterk vindt, het bevat eigenlijk van alles wel wat....al zie ik dat als absoluut minpunt en de grootste boosdoener.
GHR
Gezien de hoge waarderingen heb ik deze ook maar eens gekocht. Helaas viel deze film mij zwaar tegen. Na een kwartier zat ik mij al af te vragen of dit nu wel de film was waar ik op gehoopt had. Nog een kwartier verder zat ik te overwegen om hem uit te zetten. Hollandse koopmansgeest, per slot van rekening toch € 15 voor betaald, deed mij besluiten om toch maar verder te kijken. Terwijl ik al knikkebollend een half uur verder was heb ik de film dan toch maar uit zijn lijden verlost.
Kortom echt geweldig vond ik het allemaal niet. Ik had ging enkele binding met de personen in deze film en vond het dan ook allemaal vrij oppervlakkig. Gemiste kans, aangezien er vanwege het concept van de film meer in had kunnen zitten. Ik denk dat David Lynch met dit concept meer had kunnen doen i.t.t. Nolan met deze film.
Wat de waardering aangaat kan ik niet meer dan een 0.5 toekennen. Films die ik niet afkijk, of waar ik bij in slaap val, verdienen naar mijn mening niet beter.
Musicer
Inception is zonder twijfel een goede film. Maar verdient hij echt wel zoveel lof als hij krijgt?
Ik neig naar "nee".
Visueel valt er niet meteen iets negatiefs te zeggen. Ik ben geen fan van de afbrokkelende stad in limbo (mogelijk omdat ik de film op DVD gezien heb en het op blu-ray of in de bioscoop scherper beeld is), maar het Japans huis, de Parijse straat, de freight train,... Alles ziet er goed uit.
Het verhaal is iets anders. Het is zeker een goed gevonden origineel idee en de uitwerking zit wel goed, maar qua script had het allemaal wat creatiever gemogen. Het resultaat is dat je een sterk verhaal hebt met een weinig tot de verbeelding sprekende droomwereld, doorspekt met typische one-liners en een niet-meer-dan-oké actiescène in de sneeuw.
Bij The Dark Knight was het al duidelijk dat Nolan geen topper is als het op grote actiescènes aankomt en helaas is er geen positieve evolutie op te merken in Inception. Te wild, onnauwkeurige standpunten,... Als hij dan toch dergelijke films wil maken, moet hij er toch een beetje aan gaan werken.
De one-liners en vele dialogen met uitleg over extraction en inception zijn mogelijk een manier om de film voor een zo groot mogelijk publiek te houden, maar vooral in het begin komt de film nogal pretentieus over. Laat de kijker zelf wat ontdekken en kauw ze niet alles voor, dat was de film zeker ten goede gekomen.
Ten slotte had de droomwereld wat... wel, wat dromeriger mogen zijn. Het enige niveau waar een beetje creativiteit bij kwam qua omgeving was limbo.
Qua acteerwerk zit het wel goed; DiCaprio is niet je typische action guy en persoonlijk vind ik hem beter passen in een rustigere rol zoals in Shutter Island, maar bij de emotionele scènes is het helemaal raak. Dat laastste geldt eveneens voor Marion Cotillard, die met haar beperkte tijd toch een sterke prestatie weet neer te zetten. Je gaat echt meeleven met Mal en niet iedere actrice zou dit voor mekaar weten te krijgen.
De rest van de cast is ook goed, maar krijgen niet genoeg diepgang in hun rollen om echt benoemswaardig te zijn. Ellen Page is goed, maar Ariadne is een beetje te vlak. Joseph Gordon-Levitt is oké, maar Arthur is ééndimensionaal. Vele mensen noemen hem dé ontdekking van deze film, maar er is geen enkele scène (zelfs de rommelige 360° scène in het hotel niet) waarin hij uitblinkt. Nee, dan eerder Tom Hardy. Het personage kent nauwelijks diepgang, maar in zijn geval is dat minder nodig en hij brengt de humor op zo'n charmante wijze dat je daar ook wel naast kan kijken.
Het einde was voorspelbaar, maar eigenlijk wel precies wat je als kijker wilt. Samen met Hans Zimmer's sterke score vormen de laatste minuten (één van de) hoogtepunt(en) van de film. Het einde is de eerste keer misschien moeilijk slikken, maar na een tijdje snap je dat dit de beste oplossing was.
Sterke film die de tweede keer dat je 'm ziet beter is, maar niet het topstuk waar het naar gemaakt wordt. Daarvoor is het te éénlijnig en uitleggend.
Een goeie 4*.
P.S.: niet kritiek op de film, maar met zo'n film verwacht je op DVD toch wel meer dan een paar behind-the-scenes stukjes van in totaal zo'n 11 minuten. Je mag het mysterie rond Inception wel wat ophouden, maar een audio commentary had toch niet misstaan.
eddyeddy
Een film met een interessant thema, die ik zeker nog een keer ga bekijken.
De verschillende droomwerelden een thema die fascinerend is en de uitwerking daarvan in deze film dito.
brabusRUS
Een hype die daadwerkelijk terecht is!
Voordat ik de film ging kijken, was ik een ik beetje sceptisch, omdat ik Memento niet denderend vond. Gelukkig is deze film totaal anders en in mijn ogen een meesterwerk.
Een film over dromen is altijd vaag. We weten er niet veel over en dat is misschien de rede waarom ik deze film erg fascinerend vond. De film begint al erg goed. Het nodigt je uit om verder te kijken. Verder wordt er in het eerste uur vooral uitgelegd hoe alles in elkaar zit - erg interessant.
Tweede uur is de uitwerking van de best wel ingewikkelde plan. Ik zit overigens nog steeds met vragen, maar volgens mij kun je sommige situaties zelf invullen en er is dus geen antwoord op.
Leanardo speelt weer eens de dief. Hij speelt deze rol perfect. Niks om aan te merken. Verder vond ik iedereen erg goed presteren, zelfs Ellen Page! Vooral Joseph Gordon-Levitt en Tom Hardy vond ik geweldig.
De special effects waren in de film zeer goed. De slome-motions, de eerste droom met Ellen Page, ga zo maar door.
Ik ga deze zeker nog een keer gezien, om hem helemaal te begrijpen. Een geweldige beleving in de wereld van de dromen! Kortom: super!

Wereldberoemde sciencefictionfilm 'Inception' van Christopher Nolan is vanavond op televisie

Wereldberoemde scifi-thriller 'Inception' van Christopher Nolan binnenkort te streamen op HBO Max

De tien best beoordeelde films van de jarige Leonardo DiCaprio (49)

Vijf Oscar-winnende films die op Netflix te vinden zijn

The Shawshank Redemption