• 9.379.042 stemmen

Genre: Thriller / Sciencefiction

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Christopher Nolan

Met onder meer: Leonardo DiCaprio, Ken Watanabe en Joseph Gordon-Levitt

IMDb beoordeling: 8,8 (2.782.715)

Gesproken taal: Engels, Japans en Frans

Releasedatum: 22 juli 2010

Plot Inception

"Your mind is the scene of the crime."

Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) is een meesterdief, gespecialiseerd in het “stelen” van waardevolle geheimen in de droomstaat van een mens, wanneer de geest het kwetsbaarst is. Cobb is hierdoor een gewilde speler in de verraderlijke nieuwe wereld van bedrijfsspionage, maar dit heeft hem tegelijkertijd ook tot een internationale vluchteling gemaakt, wat hem alles kan kosten wat hij ooit lief had. Nu krijgen Cobb en zijn team van specialisten een nieuwe taak aangeboden. Een 'laatste' taak die ervoor kan zorgen dat Cobb zijn oude leven weer terugkrijgt. Deze taak is niet het stelen van een idee, maar het plaatsen van een idee. Als ze slagen, dan kan het de perfecte misdaad zijn. Maar er is ook een levensgevaarlijke vijand, iemand die altijd Cobb's volgende zet lijkt te voorspellen...

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Met het herzien van een aantal films van Nolan kan m'n favoriete film van deze regisseur niet ontbreken natuurlijk. Ook was het alweer een tijdje geleden dat ik Inception had gezien, ik zag het dan ook als een mooie test om te zien of het nog steeds in m'n top drie allertijden zou staan.

Het leuke en mooie aan deze film is dat het niet uitmaakt hoe vaak je kijkt, elke keer vallen andere zaken weer op. Hoe meer je er over leest en hoe meer verschillende verklaringen je kijkt, hoe meer het op gaat vallen dat Nolan ontzettend gedetailleerd te werk gaat.
Hoe mooi is het dat er, ruim tien jaar na dato, nog steeds gediscussieerd wordt over de slotscène. Alhoewel het naar mijn mening vaststaat dat Cobb zich gewoon in de realiteit bevindt omdat hij z'n trouwring (zijn persoonlijke totem in plaats van de tol) draagt, zegt het wel wat.
Zo zit de film boordevol puzzels, ook voor de kijker, zodat geen enkele kijkbeurt tevergeefs hoeft te zijn.

De soundtrack is een integraal onderdeel van de film en helpt om de spanning en emotie van de scènes te versterken. Zimmer levert een geweldige soundtrack af die de film absoluut naar een hoger niveau tilt.

Het camerawerk in deze film is vooral zo goed omdat verschillende camerahoeken en -technieken aangeven of je in de droomwereld of realiteit zit. Zo zijn de camerabeelden in de droomwereld vaak vloeiender en lijkt de zwaartekracht minder sterk, terwijl in de realiteit de camera stabieler is en de zwaartekracht normaal lijkt. Dus ook dit draagt bij aan de visuele pracht en de complexiteit van het plot.

Wederom werd ik tijdens het kijken weer bevestigd dat dit de beste film is die Nolan ooit gemaakt heeft en deze terecht in m'n persoonlijke top drie staat. Ik kan geen negatief punt bedenken en kan nu al uitzien naar de volgende kijkbeurt.
5* stonden en blijven staan.

avatar van SparkyStation

SparkyStation

Ik vond deze film erg lijken op The Matrix. Vooral omdat een simpel verhaal wordt gebracht als een ingewikkelde.

Net als in The Matrix is de ingewikkeldheid niet meer dat ruis/bijzaak.

In dit geval gaat het ,uiteindelijk, om niet veel meer dan een gozer die rouwt om de dood van zijn vrouw.

Als dat de rode lijn was van deze film had het tenminste inhoud gehad. Nu kijk je 2,5 uur naar niks.

Hoe dom The Matrix dan ook wezen mag het was en is nog steeds een hele kijkervaring. Dat kan ik van deze film niet zeggen....

avatar van Shadowed

Shadowed

Inception blijft voor mij altijd de magnum opus van Nolan, al zijn de gemiddeldes het daarover niet met me eens. Ik heb deze film altijd geweldig gevonden, zelfs bij de ondertussen derde of vierde herziening. Erg moeilijk is het concept nergens (ik had de film tijdens de eerste kijkbeurt al helemaal door), maar toch blijf je altijd wel iets nieuws ontdekken bij een herziening. Visueel met enkele stijlvolle hoogtepunten ook erg geslaagd, ik hoef de iconische momenten die ik specifiek bedoel niet eens meer te benoemen. Links en rechts zitten er wat mankementen tussen. Ik vond die ijsbasis wat minder geslaagd bijvoorbeeld, maar gelukkig vertelt Nolan zijn verhaal dusdanig vlot dat dit nauwelijks geldige kritiek is. Uiteraard is de film vergezocht, maar dat mag ook met een sciencefictionfilm. Ik denk eerlijk gezegd niet dat Nolan dit ooit nog zal overtreffen.

avatar van Vidi well

Vidi well

Inception kan gerust een moderne klassieker genoemd worden. En terecht, want de film is prachtig gemaakt, kent spectaculaire actie en heeft een geweldige soundtrack.

Veel van Nolans films hebben vaak als zwakte dat ze enorm om plot draaien: in veel scenes moet er weer iets uitgelegd worden, omdat de universums die hij creëert (Interstellar, Tenet) zich vaak niet aan alledaagse regels houden. Dat schept interessante werelden, maar ook een beperking: de film moet keer op keer uitleggen wat er nu weer gaat gebeuren en daardoor lijken veel scenes meer om expositie te draaien.
En Nolan is daar niet subtiel in: keer op keer leggen de karakters elkaar uit waarom dingen gaan zoals ze gaan, en dat werkt wel, maar het is een vrij grove manier van vertellen die me af en toe tegenstaat. Het maakte me heel bewust van het feit dat de film mij als kijker aan het uitleggen is hoe de wereld van Inception werkt en wat er staat te gebeuren.

Maar los van dit mankement is Inception een achtbaanrit die mij geen moment verveelt. Ik heb bij Nolan vaker het idee dat hij het verhaal ziet als hefboom voor de meest spectaculaire actie en in dat opzicht levert hij topamusement. De schietpartijen in de sneeuw deden me niet veel maar de hal scene is fantastisch. Hoe die scene speelt met de wetten van zwaartekracht is geweldig om te zien.

Het emotionele aspect is tot slot een mooie toevoeging. Dicaprio overtuigt als verbitterde man die de dood van zijn vrouw niet kan verwerken en de onderbewuste problemen die hij met zich mee neemt zijn voelbaar en geloofwaardig. Hoewel het slechts een beperkt deel inneemt van de totale film, is het genoeg om deze spektakel actiefilm een klein, maar warm hart mee te geven.

avatar van 84TZ

84TZ

In 2010 in de bios gezien met mijn broer en daarna nog een aantal keer. Hij blijft in één woord GEWELDIG!

Één van de beste films - qua originaliteit, verhaallijn, sfeer en cinematografie - die ik gezien heb ik dit genre. Gewoonweg briljant!

Visueel ook een genot om naar te kijken! Kijkt ook gemakkelijk weg, want ik zat er helemaal "in" (the dream)

En: last but not least: de fantastische muziek en soundtrack van componist Hans Zimmer!

Bij De Avond van de Filmmuziek werd dit ook gespeeld en volgend jaar februari ga ik met mijn broer naar Hans Zimmer live in Ziggo Dome; zin in!

avatar van Movie_Hvdm

Movie_Hvdm

Ik heb deze film inmiddels minstens tien keer gezien, elke keer weer krijg ik kippenvel van het pot aan het einde. Wat een fantastische film blijft dit. Het concept is geniaal bedacht: criminelen die via dromen diefstal plegen, of zelfs een idee proberen te implanteren om zo iemands koers te beïnvloeden. Christopher Nolan heeft dit op werkelijk meesterlijke wijze uitgewerkt.

Christopher Nolan staat er bovendien om bekend dat hij in zijn films veel speelt met het concept van tijd. Dat doet hij op een uitzonderlijk sterke manier en maakt hem wat mij betreft tot een echte kunstenaar van filmografie.

Daarnaast is het acteerwerk van het allerhoogste niveau. Leonardo, Joseph, Ken, en Tom zetten stuk voor stuk fantastische prestaties neer. Hoewel ik een groot fan ben Cillian Murphy, vond ik zijn acteerwerk iets minder sterk dan dat van de bovengenoemde acteurs - wat overigens niet betekent dat hij slecht speelde.

En laten we vooral niet vergeten dat Hans Zimmer een enorme bijdrage heeft geleverd aan deze film. Zijn muziek is en blijft prachtig en weet in veel scenes sterke emoties los te maken, precies zoals bedoeld. Het nummer Time blijft een absoluut meesterwerk.

Ik kan deze film niet anders dan vijf sterren geven. Ik denk dat veel mensen het met mij eens zullen zijn dat dit pure topcinema is.