• 9.378.898 stemmen

Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith (2005)

Sciencefiction / Fantasy | 140 minuten

Genre: Sciencefiction / Fantasy

Geregisseerd door: George Lucas

Met onder meer: Hayden Christensen, Ewan McGregor en Natalie Portman

Releasedatum: 19 mei 2005

Plot Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith

"The saga is complete."

De Clone Wars razen naar hun hoogtepunt als Kanselier Palpatine wordt ontvoerd door General Grievous, een inmiddels bekende Jedi-doder. Anakin Skywalker en Obi-Wan Kenobi strijden als broers in dit gevecht om hem te redden en ze gaan een laatste confrontatie aan met de leider van de seperatisten, Count Dooku. Maar als de Jedi Council eindelijk een manier heeft gevonden om de Clone Wars tot een einde te brengen en de vrede in het melkwegstelsel te herstellen, houden ze er geen rekening mee dat Anakin zich langzaam tegen de Jedi Council keert als hij een keuze moet maken tussen Obi-Wan en zijn heimelijke vrouw Padmé, die hij in een visioen heeft zien sterven. De mysterieuze Sith Lord Darth Sidious slaat voor een laatste keer hard toe en alle gebeurtenissen leiden naar de eerste Star Wars film uit 1977 als George Lucas het laatste hoofdstuk in zijn verhaal afsluit.

Anakin Skywalker / Darth Vader

Obi-Wan Kenobi

Padmé Amidala

Chancellor Palpatine / Darth Sidious

Senator Bail Organa

Yoda (stemrol)

avatar van Lord Vader

Lord Vader

AHWA vind Nathalie Portman met kale kop niet aantrekkelijk.

IK WEL!

oelalalalala......

zeer hitsig hoor, op een perverse bdsm-achtige wijze!

avatar van olivier

olivier

Tja, iemand die na 'dit' darth vader nog steeds de beste slechterik aller tijden vindt, moet inderdaad wel een neiging tot het perverte hebben

avatar van Poisonthewell

Poisonthewell

Kom net terug van de voorpremiere. Yes! De glorie is wat mij betreft hersteld. Hetzelfde magische gevoel als bij de originele trilogie komt niet helemaal terug, maar verder heb ik niks dan lovende woorden voor deze laatste Star Wars film. Toch maar 5*

avatar van kittyklitty

kittyklitty

(W)aardige afsluiter van de cyclus... meer niet.

Het is nu allemaal wel duidelijk hoe de verhoudingen zitten maar persoonlijk vind ik dat ze bepaalde dingen beter hadden uitwerken...

Het gevecht tussen Yoda en Palpatine is ronduit lachwekkend en het gevecht tussen Anakin en Obi-Wan is niet bevredigend genoeg.

Het blijft allemaal redelijk kalm en het "grootse" wat er op het scherm tevoorschijn zou komen heb ik gemist.

Jammer...

het is duidelijk deel drie van de zes... bepaalde dingen werden gewoon afgeraffeld.

Het terloops vertellen tegen een onderhoudsmonteur dat de geheugens van de protocolrobots gewist moet worden (3PO en R2), het omturnen van een verbrande anakin naar Darth Vader is ronduit afgeraffeld om nog maar niet te spreken van de mogelijkheid om te communiceren met Qui-Gon. "Obi-Wan blijf even ik moet je wat vertellen... Qui-Gon is onsterfelijk en je moet leren communiceren met hem" nou Yoda dat had beter gekund. En oh ja.... Yoda meldt terloops ff dat ie in ballingschap gaat leven omdat ie gefaald heeft... het wordt gemeld omdat het moet maar dat het nu duidelijk uit gewerkt wordt... NEE

avatar van stinissen

Film is gewoon een video-clip van ruim twee uur en mist enige vorm van diepgang.

Voor mijn persoonlijk vind ik van de drie laatste episodes Star Wars: Episode I - The Phantom Menace de beste.

avatar van ChielB

ChielB

Ik vond em ook wat warrig soms. Snelle switches tussen diverse locaties/situaties.

Nou ben ik niet echt geheel op de hoogte van alle verhaallijnen (van de oude 3 delen) en stoorde me de 'afraffelingen' ook zeker niet.

Al met al gewoon genoten van veel visueel spektakel, prima film dus!

avatar van julescomes

julescomes

Net terug van de voorpremiere.

In één woord geweldig. Het kroonstuk kan ik het helaas niet noemen omdat de concurrentie met 5 en 6 te groot is. Toch kan ik zeggen dat Lucas deel 1 en 2 ruim heeft overtroffen. Karakter, Actie, Verhaallijn, Tragedie en Star Wars in één film. Kon slechts een aantal kleine opbouwende minpuntjes vinden. Acteerwerk was veel meer dan verwacht. McGregor doet zijn werk goed, Palpetine en Hayden nog meer. Er is in dienst van deel 4, 5 en 6 gefilmd. Bijna perfecte aansluiting. De stem van Darth Vader en zijn houterige bewegen waren om van te smullen zolang als het duurde. Ik was met een aantal mensen die de rest van de films niet gezien hadden. De echte fans zullen met deze film tranend afscheid nemen van een prachtig verhaal over good vs. evil. Fuck LOTR. Fuck Frodo. Nobody beats Yoda en de gevallen Engel, Darth Vader. Ik hoop op vervolgen en misschien in de verre toekomst remakes van 4, 5 en 6. Ik ben niet eens een superfan maar gefascineerd door dit uniek stukje filmkunst. Eerst blockbuster die uiteindelijk toch alles waarmaakte.

Petje af Lucas.

avatar van Jay-P

Jay-P

Ook net trug van de premiere.. En het heeft me zeker heel erg goed geammuseerd! Ik vond de beelden erg mooi. Om maar wat te noemen: Het lavaland op de achtergrond, de mooie uitgestrekte landschappen van de steden...

De gevechten waren iets minder dan ik had verwacht, vooral die van Yoda en The EMperor had veel beter gekund, maar de sfeer in de zaal, en af en toe het geklap bij mooie scenes vond ik zo goed dat het de film ook beter maakte

Deze film is gewoon een film waarbij het in de bios zien ervan een MUST is, en het liefst de voorpremiere.. Een waardige afsluiting van de Saga is het zeker!

avatar van John Doe

John Doe

Zelf heb ik nog geen enkele Star Wars film gezien (ik weet nog dat ik niet kon blijven zitten bij Star Wars IV toen ik 7 was door de saaie woestijn scenes). Door een vriend ben ik meegevraagd voor de voorpremiere en wat krijg ik te zien, een geweldige blockbuster waar ik de zaken tot een redelijk niveau wel serieus kan nemen. Erg knap werk is eraan verricht. Fantasie wordt op het hoogste niveau geserveerd aan de kijker. Mooi geluid/muziek, ijzer sterk verhaal (dan doel ik ook op de uitwerking van de goed/kwaad-strijd die al veel eerder was bedacht in essentie), visueel fenomenaal; kortom, in deze film zijn zeer veel belangrijke ingrediënten op sterke wijze geïntegreerd. Waarschijnlijk zal ik dit nog de beste vinden van alle Star Wars films die ik eventueel in de toekomst zal zien, want dit bevatte volgens mij de hele essentie én is visueel het mooiste deel. George Lucas heeft nu dus voor het eerst aan mij z'n waarde bewezen. Dik 4* van een niet-fan

avatar van Jordy

Jordy

Een film met dezelfde verhouding weergaloze space opera/corny acteren en dialogen als deel 4 en 5. De eerste scenes tussen Padme en Anakin waren inderdaad slecht, later gaf hun relatie de film voor mij zowaar wat emotionele diepte.

Mijn favoriete scene: Palpatine, die na eerst figuurlijk de jedi's via de weg van de democratie heeft uitgeschakeld, Yoda LETTERLIJK met de stoelen van de democratie om z'n oren smijt. Zo waren er wel meer scenes die eigenlijk veel te goed waren voor een Star Wars film. Weergaloze openingsscene bijvoorbeeld (las ergens een mooie vergelijking met de opening van Touch of Evil). Ook de eerste prequel waar alles niet plastic maar "echt" aanvoelt, goede les geleerd van de LOTR-films: maak de boel wat smeriger, en het ziet er allemaal een stuk geloofwaardiger uit.

En damn, wat was de film duister. Vergelijk de kinderfilm Phantom Menace eens met het uitroeien van een complete groep jonge Padawans door Anakin.

Mensen die na deze film nóg durven te beweren dat de oude trilogie zoveel beter is zijn sentimentele dertigers die door een veel te roze bril naar de oude delen kijken.

een 4+, na Empire de beste Star Wars

avatar van soboer

soboer

Jammer maar helaas. Ik ben er weer ingetrapt. Net als bij The Attack of the Clones waren de eerste reviews lovend en had ik goede hoop, maar The Revenge of the Sith was niet bevredigend genoeg voor mij. De beste van de eerste drie delen, nou nee ik zou eerder zeggen de minst slechte van de drie.
Er zaten geen verrassingen in de RotS en dat had het verhaal misschien goed gedaan. Heel de mystery rond de siths boeide mij wel krijgen we eindelijk iets meer over de siths te weten dialoog tussen Palpatine en Anikan, blijft het alleen maar bij deze scene. Zo zou ik graag weten wie is de grondlegger van de Darkside. Heeft Palpatine zijn leraar vermoordt?General Grievous kon mij ook niet echt bekoren. Ik vraag me echt af of hij ontworpen is voor een PG 13-publiek. In de oude delen had je nog echt een angstig gevoel als Lord Vader of the Emperor met iemand sprak. Hier miste ik deze sfeer helaas.

avatar van De GeuS

De GeuS

Wij gaan er zaterdag ook heen. Ik ben nog niet eens zo'n Star Wars fan, maar mijn verwachtingen zijn que verhaal en acteerwerk niet al te hoog. Het visuele is al zeker de moeite waard en alles wat daar bij komt is mooi meegenomen....

avatar van silent bob

silent bob

Goeie film, zit iets meer humor in. deze is zeker beter dan deel 1 en 2.

avatar van BobdH

BobdH

Nu heb ik eigenlijk ook haast niets met Star Wars, maar de sfeer die in deze film heerste had toch wel zeker wat. Verschilt enorm van Episodes I en II, alles krijgt veel meer lading mee, wat in de eerdere delen totaal mistte. Goed, nog steeds veel en veel te veel CGI, sommige dingen hadden echt veel beter gekunt, maar die tweede helft... het 'worden van Darth Vader'... tja, op de een of andere manier kreeg ik er toch een apart gevoel bij... positief

avatar van Darth Dennis

Darth Dennis

Wat een waanzinnige topfilm
Mijn jarenlange wachten is gisteravond dan eindelijk beloond!
Weet niet of hij het red bij The Empire Strikes Back,maar is wel een superdeel!!!!
Er zit ook een goede dosis humor in!
R2D2
Yoda

Ik ga binnenkort opzeker nog een keer, en misschien nog wel een paar keer ook....trek me verder weinig aan van de kritiek van alles en iedereen hier, en op andere fora en in de media, ik heb een eigen mening over deze film, en die veranderd echt niet door al het commentaar!

Ik ga de komende weken zeker nog wel een (paar) keer naar deze film toe

Het enige echte minpuntje wat ik wel lachwekkend dom vond is dat Padmé bijna 2 peuters (ze waren mij net iets te groot voor een standaard baby) op de wereld zet, terwijl ze absoluut geen zwangers-schap buikje had!

En de scenen waarin the Emperor Darth Vader verteld dat Padme dood is en dat Darth Vader vervolgens een luid en jammerend NOOOOOOOOOOOOOOO uitbrult had voor mij ook niet echt gehoeven!

Voor de rest is deze Haagse Gek alleen maar lovend en positief!!!

Star Wars!!!!

avatar van Teskuh17

Teskuh17

Disk schreef:

Oef, zijn dat geen spoilers?

:/ best wel ja! niet leuk als je spoilers wil vermijden te lezen ..

avatar van predator

predator

• 1954 stemmen

Wat een waardige afsluiting is dit van een legendarische reeks!!!!

Ik vond de relatie tussen Padmé en Analkin juist wel goed neergezet, omdat de relatie heel tuttig is (zoals de normale mensenrelaties ook zijn) en niet goddelijk of bovennatuurlijk is gemaakt. Een "gewone" relatie, die in vredestijd zo in Desperate Housewives zou passen, maar nu die getekend wordt door een oorlog, iets wat voor heel wat mensen heel herkenbaar is. Wat dat betreft is de Revenge of the Sith misschien wel meer een oorlogsfilm dan een sf-film.

Fantastische scenes (order 66, beginscene, R2D2, Yoda, General Grievous met 4 lasersabels, eindgevecht op Mustafar) en allemaal links naar deel IV (het rebellenschip!!!), waardoor ik vanavond weer meteen ga kijken naar de oude delen!!!!!

avatar van Ericinho

Ericinho

Ben het helemaal met Stinissen eens (niet over de Phantom Menace overigens ). Beslist niet beter dan

Starwars en TESB, lichtjaren ver. Het komt in de buurt van ROTJ, maar alleen omdat de laatste 'werd verpest' door die care bears.

Wel de best van de drie nieuwe Starwars films, maar de voorgaande twee delen waren dan ook bepaald geen hoogvliegers.

En ach, dat Jordy de mensen die het niet met hem eens zijn, een roze bril verwijt... wie heeft er dan die gekleurde bril op.

avatar van as

as

Dit vind ik dan wel weer schattig: van Aint it cool news.

Hey folks, Harry here... Well - in the next 7-9 hours many of you will be getting your first look at the final episode of the Prequel Trilogy of STAR WARS. Some will love and some will hate... Some will be ecstatic, some will be filled with disappointment. Luckily - I've seen the film a few times now and with the exception of a handful of minor nitpicks - I absolutely love the film. Took my nephew to see it last night. He's a month shy of five. He was totally down with the film, excited by just about everything... but at the point where a certain evil bastard tells a dittohead to double their search efforts for a certain character... My nephew looked at me and his mother and with tears in his eyes he said, "Where'd all the good guys go?" During the key "turning" of the character in question - he was slackjawwed. To him - he had NO IDEA that that character would ever be anything other than a hero - and it shook him to the core. After the film - he had TONS of questions about it all - and we had tons of answers. In front of the theater picking him up - he had an imaginary light saber, making whooshing sounds and chopping through legions of bad guys.

Zijn een paar van jullie ook met jullie lightsabers gegaan?

avatar van geuz

geuz

• 2058 stemmen

Gisteravond gezien. Wat mij opviel was dat het publiek nou eens niet bestond uit popcorngooiende lightsaberdragende fans. En de vibe was prima. Wat een fantastische opener. Met je snufferd in een machtige Spacebattle!

Obi Wan is duidelijk in het begin van de film de grappenmaker. Ikzelf vond dit storend om bij elke vorm van actie commentaar te horen van ome Obi. Hayden speelde nu wat overtuigender dan in Attack of the Clones alhoewel hij wel erg makkelijk naar de Darkside ging. Nathalie Portman is een fijne actrice, maar faalt echt in deze episode. Geen spattende emoties, slechts een GTST gehalte. Jammer. Christopher Lee had ook geen rol van betekenis, behalve dat ie zich in slechts 2 minuten zich liet afslachten maar hij blijft een brute verschijning. Grievous vond ik iets minder maar de actie integendeel. De lightsaberactie was prima geslaagd maar de battle tussen obi en Vader was iets te lang. En die NNNNNOOOOOOOOOO van Vador mocht er uit hoor! tjeeezzus....

De Emperor steelt de show en terecht! Alleen sluipt er een foutje in de film(?) In Return of the Jedi vraagt Luke of Leia nog iets van haar moeder kon herrrineren. Dit kon Leia inderdaad, maar heeft ze het nou over Padmé of over haar Adoptiemoeder? Toch heb ik sterk de indruk dat Luke wel degelijk vroeg om "hun"moeder. En hoe kan je dus je moeder nog bekend voorkomen als ze sterft vlak na de geboorte? De force? wie zal het zeggen.

Wat Lucas echt had moeten laten: De Tarzankrijsende Wookies, Flying R2 (ook al storend in EP2), en dat Obi Wan weer een ontmoeting kon hebben met Qui-Con. En toch weer dat smoelwerk van Jar-Jar in beeld he? Jammer dat hij niet in die kist lag.

Wat Lucas niet moest laten (en daarvoor echt geslaagd is!): De battle of Kassyyyk, de keizer, Captain Antilles (slechts 30 seconden), Owen en Beru, en die prachtige klassieke muren binnenin het schip van Bail Organa. Jammer toch dat C3PO weinig in te brengen had. En natuurlijk het aansluiten van de helm van Vader. Je kon een speld horen vallen in de bios. Fantastisch. Ondanks de vele kritische puntjes (en er zullen er veel komen) is dit de beste van de drie (persoonlijke mening). De aansluiting is redelijk op zijn plaats. Ga hem zeker nog een paar keer zien!

Goed nieuws uiteraard dat de gehele starwarsserie in 3D uit zal komen in 2007. Uiteraard zal dit weer een andere kijk worden op de films.

Geniet van die 3e! uit van hier

avatar van bambam1979

bambam1979

Ieder zijn mening.

De mijne is dat ik het een geweldige film vind die mooi aansluit op de rest.

Ik zal misschien nog wel kritiek krijgen maar ik hoop echt dat er ooit nog remakes gemaakt worden van de oude trilogy.

Van mij krijgt deze 5 *

avatar van JoeHallenbeck

JoeHallenbeck

bambam1979 schreef:

Ieder zijn mening.

Alleen als Hulk Hogan de rol van Obi Wan krijgt, anders hoeft het van mij niet echt.

"May the Force be with you, brother!"

avatar van olivier

olivier

bambam1979 schreef:

Ieder zijn mening.

De mijne is dat ik het een geweldige film vind die mooi aansluit op de rest.

Van mij krijgt deze 5 *

Een REMAKE?! Waarom in godsnaam remakes van oude klassiekers gaan maken? Vooral wanneer blijkt dat lucas een zekere seniliteit tegemoet is aan het gaan!

avatar van AHWA

AHWA

JoeHallenbeck schreef:

"May the Force be with you, brother!"

avatar van mrdig

mrdig

Gisteren gezien in Pathe Groningen. Veel die-hard starwars fan liepen er rond met als topper een levensechte Darth Vader, die trouwens moeite had om zijn stoeltje te vinden. Maar ja wat wil je ook met zo'n masker op.

Dan de film, weergaloos. Veel beter dan 1 en 2 en vergelijken met de oude delen vind ik moeilijk. Ik vind dat je beide 'trilogieën' het beste apart kunt beoordelen.
Een voorpremiere is natuurlijk altijd wel leuk, gejoel bij de opening, gejoel bij Darth Vader, applaus aan het eind, massaal lachen om de grappen van R2D2 en Yoda ( die scene dat Yoda met een vingerknip 2 wachters uitschakelde vond ik wel met meest hilarisch).
De openingsscene was fantastisch, daarna wordt het iets minder. Vooral de scenes tussen Anakin en Padme waren in het begin soms tenenkrommend ('I love you so Much Anakin', 'No Padme, I love you so much') en matig geacteerd. Maar gelukkig in SW vinden er nooit echt hele diepgaande discussies plaats en is de actie nooit lang weg. De gevechten Obi-Wan - Lord Grievous, Yoda - Palpatine en Anakin - Obi-wan zijn alledrie geweldig.
Hierboven noemt iemand dat de film af en toe snel wordt afgeraffeld, daar ben ik het wel mee eens. Anakin die vol twijfel besluit om zich aan te sluiten bij de Dark side en 1 scene later een groep kinderen uitmoordt, Obi-Wan die even snel tegen Padme zegt: Anakin is de vader he?, ja duuh ze wonen praktisch samen, ze zijn altijd bij elkaar en ze loopt met een dikke buik rond, sowieso vreemd dat de zwangerschap van Padme door niemand anders dan Anakin en Padme besproken werd. Bovendien verbazend dat ze niet wisten dat het een tweeling zou worden, doen ze daar niet aan echoscopie oid? Daarnaast lijkt ze de namen Luke en Leia uit haar grote duim te zuigen. Ooohh, dat is Luke en oooh dat is Leia en dan gaat ze dood. . En zo zijn er nog wel wat mierenneukertjes te vinden zoals: Als Obi-Wan Anakin beschouwde als zijn broer waarom laat hij hem dan als een verschrompeld half levend lijk op een vulkanische rots liggen. Maak hem dan af zodat hij niet meer hoeft te lijden en begraaf hem keurig of neem hem mee zou ik dan zeggen.
Dan het hoogtepunt met Darth Vader, helemaal geweldig en het grote noooooo vond ik helemaal geweldig. Precies zoals het had gemoeten. Verder mooi simultaan in beeld gebracht de geboorte van Luke en Leia ging gepaard met de geboorte van Darth Vader welke weer gepaard ging met het sterven van Padme en Anakin.

Kortom, al met al heb ik geweldig genoten en ik wil hem beslist nog een keer zien in de bios. 4.5 *

avatar van its my life

its my life

Effe een leukje nieuwtje over deze film:

Een stel starwars freaks waren bij een bioscoop gaan slapen.

Twee weken later kregen ze te horen als hij in een andere biscoop draaide:

avatar van mafkeeskat

mafkeeskat

dit is de beste van de laatste drie,en sluit perfect aan deel 4. de special effects zijn super mooi.

dit is zeker een film waar je 2 uur en 20 min. naar blijft kijken zonder te denken wanneer is ie af gelopen. ik vond het juist jammer dat ie was afgelopen.

en daarom een 8,8

avatar van Phil Leotardo

Phil Leotardo

As many of you already know, leaks from the recent Celebration III convention (some from George Lucas himself) have indicated that Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith will be released on DVD before the end of the year, and also that a new DVD box set of the entire Star Wars saga is in the works, possibly with a new bonus disc containing deleted scenes from the original trilogy films. We can't speak for the box set, but it's looking very much like Episode III will be available on DVD by November. The Rebel Scum fan site has posted scans of a sales flyer touting a Burger King "Destiny Watches" promotion set to kick off on November 7th. According to text on the flyer, the promotion is timed "to celebrate the complete Star Wars saga with the DVD release of Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith." Could the DVD release be tentatively set for Tuesday, November 8th? Possibly. In any case, you can reasonably expect the DVD to hit store shelves in the September to mid-November time frame, so as to make the most of the holiday shopping season.

Lucas Promises a 'Sith' Christhmith

George Lucas has indicated that he expects the Star Wars: Episode III -- Revenge of the Sith DVD to be released at Christmas time this year. Lucas made the comment in an interview with MTV.com, which reported that the DVD will offer five or six deleted scenes. Rick McCallum, a producer of the three sequels, told the website: "They were great scenes, but they just had nothing to do with getting straight and cutting to the chase of the story. They were more plot-orientated and more setting up of Coruscant, more setting up of the war and kind of understanding where all the politics were."

avatar van feanaro surion

feanaro surion

Geweldige film, moeilijk te vergelijken met deel IV V en VI maar zeker even goed.

Wat me wel opviel was dat Hayden Christensen in de ene scene heel goed speelde en in de scene daarna(allebij met Padme) veel minder. Een ander minpunt is dat het eind wel erg snel klaar is. Alsof George Lucas bang was de tijd te nemen om het verhaal af te ronden. Iets wat eerder als minpunt word genoemd(het NOOO schreeuwen van Darth Vader) vond ik juist geweldig. Alles ziet er geweldig uit en van de eerste tot de laatste minuut word je meegesleept in dit avontuur. En ook de spanning is terug! In episode I en II zat ook veel spectakel, maar daar werd het nooit echt spannend, hier wel. Zoals het geweldige gevecht tussen Obi-Wan en General Grievous. En dan de verandering van Anakin in Darth Vader, en Padmé's dood, prachtig. Gewoon een hele goede film die qua niveau zonder moeite kan aansluiten op de andere films, en die misschien zelfs beter is(maar daarvoor moet ik hem vaker zien, wat ik ook zeker zal doen).

Voorlopig 4.5 ster!

avatar van Mythics

Mythics

Echt geweldig. Ben zelf geheel Star Wars Fan en dit deel was geweldig. Tuurlijk waren er minpunten, als de cory dialogen tussen Anakin en Padmè. Heb er erg van genoten!

*****

BTW: weet er iemand of de delen IV, V, VI nog een keer verfilmd worden? Er waren geruchten over....