• 9.374.517 stemmen

Gesproken taal: Duits, Engels en Frans

Releasedatum: 15 november 1962

• meJane Bekijk via meJane

Plot The Longest Day

"This is the day that changed the world... when history held its breath."

Het is 19 mei 1944 en men is bezig met de voorbereiding voor D-Day. De Engelsen trainen hard voor het begin van de bevrijding. Uit allerlei landen sluiten soldaten zich aan bij de Engelsen om op 6 juni 1944 op de stranden van Normandië te landen...

Col. Thompson

Maj. Gen. Dr. Hans Speidel

Pvt. John Steele

avatar van CarverS

CarverS

Geromantiseerde WOII film. Met name John Wayne speelt hier mij iets te amerikaans maar past wel uit die tijd waarin de film is opgenomen. Blijft een klassieker en heb deze film meer dan ....... zoveel keer gezien, verveelt eigenlijk nooit.

avatar van MNV2

MNV2

Bart Simpson schreef:

Waarom zou je zo'n film opnemen, als hij voor €3,- nieuw in verpakking te koop is bij de eplaza ?

Bij Bart Smit ligt hij overigens ook aan die prijs.

avatar van OliverDogg

OliverDogg

MNV2 schreef:

Bij Bart Smit ligt hij overigens ook aan die prijs.

In sommige museas in Normandië ligt hij er toch voor 30 eurotjes

Dk2008

Hier wordt alles massaal gedumpt en over een jaar of twee, nergens meer in de winkel te krijgen.

avatar van JDSsmetje

JDSsmetje

The Longest Day is een klassieker en zal waarschijnlijk nog heel lang makkelijk te verkrijgen zijn.

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

JDSsmetje schreef:

Dick2008 schreef:

Jawel, maar dan op Blu-ray (met NL subs): € 14,49 inkl.porto..

(actie-prijs bij aankoop 2 discs).

Review van deze transfer: 'Leather jackets shine, yet you can almost smell them.'.

avatar van TheThirdMark

TheThirdMark

Tevens 5* waard. Een film die je laat gruwelen op het ene moment en laat lachen het andere.

avatar van movie fan

movie fan

geweldige klassieker , een film die je moet gezien hebben , verveeld geen enkel moment . alleen spijtig dat ik deze film in zwartwit op dvd heb , hij was overlaatst wel op tv in kleur . en vondt hem toen beter , weet iemand of ze deze film in kleur op dvd verkopen , ergens in nederland of belgie ?

avatar van totti999

totti999

Een klassieker is dit zeker, maar naarmate de tijd vordert, is dit wel steeds lastiger om te zien. Het zwaar geromantiseerde verhaal van deze dag en de cowboy-uitstraling van sommige acteurs kunnen echt niet meer.

Maar in het juiste perspectief geplaatst, toch wel 3.5

movie fan schreef:

Ik vind het ook knap vervelend dat hij niet in kleur te krijgen is. Heb hem in ieder geval in Nederland nog nooit gezien, alleen op video. Heb hem wel in zwartwit versie op dvd. Maar valt niet mee als je hem ieder jaar in kleur hebt gezien. Hoop echt dat de kleurversie nog eens op dvd verschijnt, tot die tijd dan maar de tv-kopie.

avatar van Kr!kke

Kr!kke

Dick2008 schreef:

ik vind dit ook vreemd, ik wou hem ook aanschaffen maar zoals jullie zeggen vind ik enkel de zwart-wit versie...

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

Momenteel kijk ik de Blu-ray, uiteraard in zwart/wit, zoals de originele release. Nog geen moment nadeel van zwart/wit vastgesteld, integendeel, dat zou alleen maar afleiden (en inkleuren blijft nep). Je moet de acteurs goed herkennen om te weten, wie en wat ze vertegenwoordigen.

Vrij storend blijken nu de vele fake-opnames, waarbij acteurs voor een filmdoek staan met achtergrondbeelden, of waarbij vliegtuigen in de lucht gekloond zijn. Ook valt nu op veel momenten de studio-acoustiek op voor zg. buitenopnames, veel meer, dan dat ik verwacht had. Jammer, ik ben geen fan van soundstage opnames.

Toch is het gedetailleerde beeld overweldigend. Zwart/wit doet totaal niet onder aan kleur. Op de kolven van de geweren kun je de houtnerven nog zien, en verschil tussen leder en nepleer bijvoorbeeld, alhowel de extra's op de 2e disc staan ,die ik nog belijken moet.

Het geluid op de Blu-ray disc heeft veel meer dynamiek en bevat veel meer details tov de DVD transfer. Door die dynamiek is geluid soms veel te hard, maar soms ook te zacht, wannneer volume op 't niveau van de stemmen word afgeregeld. Je moet deze film niet kijken met iemand, die niets met oorlogsfilms heeft. Kanongebulder is ook echt kanongebulder.

Met DVD lijken geluid en beeld trager te zijn, de Blu-ray is in beide disciplines sneller en lijkt daardoor echter en maakt je veel meer deelgenoot van het gebeuren. Had nu weer dat gevoel, toen ik de film voor 't eerst in de bios zag. Toch halen de nu zeer vele zichtbare fake-beelden de spanning uit de film. Soms ontbreken op de achtergrond tussen 2 takes personages....

De NL vertaling is trouwens niet altijd correct.

Toch nog steeds een IMDB 8/10 voor de film (ondanks dat de Duiters wat knullig worden neergezet) en een 9/10 voor de de Blu-ray release.

Driello

Kan iemand me nog een keer uitleggen waarom deze film zo hoog scoort? Een flink geromantiseerde, gedateerde film met dramatisch theatrale sterfgevallen. Dat is toch wat mij bijblijft.

Misschien is het dan beter dat jij even uitlegt waarom je zoiets nog 2.5* geeft

avatar van JDSsmetje

JDSsmetje

Driello schreef:

Positieve rescenties met degelijke argumenten genoeg. Je moet ze alleen maar lezen.

avatar van Tomson_

Tomson_

De vorige keer dat ik deze film zag viel het me allemaal wat tegen. Ik gaf hem 3.0 sterren. Na hem nogmaals herzien te hebben, kan ik er nog steeds niet meer van maken. Sterker nog, er gaat nog een halfje af.

Ten eerste: de veelheid aan kolonels, generaals en commandanten maakt het moeilijk om iedereen uit elkaar te houden. Ze komen allemaal een minuutje in beeld om een heldhaftige uitspraak te doen, of in het geval van de duitsers, boos door de telefoon te schreeuwen. Mooiste voorbeeld is wel generaal Bradley. Komt in totaal 10 seconden in beeld en heeft niet eens tekst! Waarom moet ie dan zo nodig in de film? Aangezien elk personage maar zo weinig in beeld komt is het onmogelijk om met hen mee te leven, en wordt het nooit echt spannend.

Ten tweede ligt de heroiek er een beetje dik op. Al die stoere en vastberaden blikken en one-liners....het had wel wat minder gemogen.

De strijd om Omaha beach leek in deze film ook niet al te bloederig. Na 5 minuten stormen ze met honderden tegelijk het binnenland in.

Natuurlijk zijn er ook wel positieve dingen. Zo wordt D-Day van beide kanten bezien, zowel van de geallieerden als de Duitser, wat een goed inzicht geeft in wat er die dag is gebeurd.
De duitsers spreken allemaal Duits. Dit levert echter geen pluspunten op, dit is eigenlijk gewoon een vereiste.

Al met al kom ik niet hoger uit dan een 2.5

Onderhond schreef:

Misschien is het dan beter dat jij even uitlegt waarom je zoiets nog 2.5* geeft

Ah....inkoppertje: het biedt, al met al wel lekker kijkvermaak. Het is gewoon een film waar je lekker naar kunt kijken na een dag werken. Niet te veel nadenken, het is gewoon een leuke avonturenfilm. Net als pirates of the carribian. Niet brilliant,maar het kijkt gewoon lekker weg.

Dus: 2,5* voor het kijkvermaak.

Beste oorlogsfilm alle tijden; Zoals velen hebben aangegeven Duitsers spreken Duits enz enz.

Iedere filmliefhebber heeft de film op z'n minst zo'n 4 keer gezien en kan hem dus op zijn werk? navertellen.

Kortom een 5!

avatar van clockwork72

clockwork72

Na ongeveer 7 jaar geleden weer eens gezien en het is nog altijd een echte klassieker in het oorlogsgenre. Ze hebben voor die tijd een hele goede oorlogsfilm gemaakt die vandaag de dag word gezien als een van de beste Wereldoorlog II films. Het gevecht bij het strand van ohama beach is zeker heel goed uitgewerkt en schetst een heel goed beeld van hoe het allemaal ging tijdens WO2. De film word ook op geen enkel moment saai. Een film van drie uur die lijkt alsof er net een klein uurtje om is bewijst The Longest Day. Een echte mijlpaal in het genre. Een terechte vier sterren.

avatar van Bart Simpson

Bart Simpson

Het is Omaha Beach, geen Ohama Beach

avatar van clockwork72

clockwork72

oja, typfout.

avatar van NWAM

NWAM

Een echte klassieke oorlogsfilm.

Goede speciaal effects voor die tijd. Ze hebben de voorbereideingen van D-Day goed in beeld gebracht, vanuit beide oogpunen. Gelukkig dat de duitsers ook echt Duits spreken. D-Day zelf is wel wat minder. Heel erg geromtiseerd. De gruwlijkheid van die stranden op rennen word naar mijn mening niet goed geneog in beeld gebracht.

4 sterren voor deze oorlogsklassieker

avatar van canciser

canciser

Groots opgezette film met bijzonder mooie helicopterscenes boven de stranden van Normandië, het zag er allemaal behoorlijk realistisch uit. Ook zat er een kleine dosis humor in die ik wel kan waarderen. 4*

avatar van Popeye Doyle

Popeye Doyle

NWAM schreef:

Een echte klassieke oorlogsfilm.

D-Day zelf is wel wat minder. Heel erg geromtiseerd. De gruwelijkheid van die stranden op rennen wordt naar mijn mening niet goed genoeg in beeld gebracht. Dat neemt niet weg dat ik deze film nog altijd met plezier een keer opzet in mijn meivakantie.

4 sterren voor deze oorlogsklassieker

Ik begrijp je standpunt. Maar pas op dat de landing niet te veel vergeleken wordt met die uit Saving Private Ryan. Er zit namelijk een tijd van 36 jaar tussen het maken van de films. Dus zijn de special effects e.d. bij de landing van Ryan natuurlijk gruwelijker (misschien wel beter).

Driello

In SPR vielen de slachtoffers ook wat realistischer. Dat had toch in TLD ook best wat meer aandacht aan kunnen worden besteed? (om maar een detail te noemen waar ik vind dat er wat beter had kunnen geacteerd / regiseerd). Of vielen de mensen in 1962 nou eenmaal wat raar (modegrilletje)?

Dk2008

De mensen waren in 1962 gewoon anders. Op geweld op tv bijvoorbeeld was geloof ik wel veel censuur. Eerlijk gezegd vind ik SPR soms behoorlijk schokkend terwijl iemand anders er gewoon smakelijk bij eet.

avatar van Bart Simpson

Bart Simpson

Driello schreef:

Wat jij nu zegt is gewoon onzin. The Longest Day gaat over de gehele Operation Overlord en niet alleen een deel. De film duurt al ontzettend lang + de kosten waren enorm. Er hebben duizenden mensen aan deze film geholpen en ook zijn er meer regisseurs dan bij SPR. Dat zegt al genoeg. Daarnaast gaat het hier niet alleen om de Amerikanen en Duitsers op Omaha Beach en later nog een gevecht in een dorp, nee deze film is veel uitgebreider. Het is toch logisch dat ze niet alles in details uit gaan werken? Je moet het zo zien:

* SPR had bijvoorbeeld een budget van 10 miljoen dollar. Wat had de film SPR nodig?

- Een verrassend, goed, spectaculair begin wat de kijker aanspreekt om de film verder te kijken.

- Een heel erg klein verhaal en een aantal kleine gevechten en een groot gevecht.

* The Longest Day had bijvoorbeeld een budget van 15 miljoen dollar. Wat moest er allemaal gebeuren?

- Een goede uitwerking van wat er allemaal precies gebeurde tijdens D-Day en voorafgaand aan D-Day.

- Van alle kanten goed uitgewerkt verhaal, alle partijen worden bij de film betrokken: Duitsers, Fransen, Britten, Amerikanen en zelfs de Canadezen.

- Veel gevechten op verschillende locaties over een enorm groot gebied.

- Enorm veel voertuigen, vliegtuigen, personen, regisseurs.

Etc. etc..

Bij TLD gaat het dus niet om een spectaculair slagveld nee..

avatar van The Oceanic Six

Je noemt nu een hele lijst op, maar user Driello heeft het niet over die zaken. Hij heeft het over het acteerwerk. Het valt mij ook altijd op bij herzieningen dat ze in de WO II films in de jaren 60 allemaal wat ''te gemaakt'' schieten, doodgaan en vallen. Geen schande, techniek en acteerwerk evolueert ook, maar het valt me wel eens op. Voor een totaal verhaal over operatie Overlord is deze film de beste, voor de best mogelijke weergave van de strandlandingen moet je SPR kiezen.

avatar van Tomson_

Tomson_

Ben het met Ajax&Litmanen eens. De techniek is tegenwoordig zo veel verder dan in 1962. Daarom is het ook geen schande dat de landingen van SPR als realistischer worden gezien.

Het vergelijken van de budgetten mag je wel iets voorzichtiger doen Bart Simpson. Er bestaat namelijk zoiets als inflatie. TLD had voor die tijd echt een gigantisch budget!

Dk2008

Goed, maar je krijgt dan ook wel de gehele operatie van geallieerden te zien en niet alleen die van de Amerikanen.