Genre: Oorlog
Met onder meer: John Wayne, Robert Mitchum en Henry Fonda
Gesproken taal: Duits, Engels en Frans
Releasedatum: 15 november 1962
Plot The Longest Day
"This is the day that changed the world... when history held its breath."
Het is 19 mei 1944 en men is bezig met de voorbereiding voor D-Day. De Engelsen trainen hard voor het begin van de bevrijding. Uit allerlei landen sluiten soldaten zich aan bij de Engelsen om op 6 juni 1944 op de stranden van Normandië te landen...
Col. Thompson
Flying Officer David Campbell
Maj. Gen. Dr. Hans Speidel
Pvt. John Steele
neo
dit is echt zo'n filmklassieker.de film is grootst opgezet,vandaar dat er twee regisseurs nodig waren.de film zit technisch goed in elkaar en is goed gemonteerd.de cast is werkelijk fantastisch!!ik heb nog nooit zoveel sterren in een film gezien.om er maar een paar te noemen:john wayne,richard burton,robert mitchum,sean connery,henry fonda,robert wagner,curt jurgens en george seagal.het was volgens mij ook de eerste film waarin iedereen zijn eigen taal spreekt,dus eindelijk geen ergenis meer daarvan.4.5 sterren
IamBernie
1 van mijn favoriete oorlogsfilms !
Ik kijk 'm zowat elk jaar weer op bevrijdingsdag. Volgens mij was het elk jaar SBS6 die 'm draaide.
jeroentje125
Erg goede film, gister maar weer eens gekeken. Ik had 'm nog nooit helemaal gezien. Maar nu wel. Erg goed. 4,5*
(verwijderd)
duitsers spreken alweeer vloeiend engels, zonde
Tonyvdb
Duitsers spreken Duits in deze film. Volgens heb je deze film niet gezien, zonde
Queto Yurlunyur
Volgens IMDb bestaat er ook een versie waarin alle personages Engels spreken.
Thegunner
Best bekeken zwart/wit film allertijde gewoon een Super fantastische film.
Ding Dong Ding Dong
Vooral die Schotten vind ik top.
Queto Yurlunyur
De ingekleurde versie wordt nog zo nu en dan op tv uitgezonden (de reden dat ik altijd geweigerd heb te kijken), maar de film zelf is in zwart-wit.
rzasa
Het moet gezegd dat ze bij het inkleuren keurig binnen de lijntjes zijn gebleven.
Da Jando
Deze film keek ik toen ik een jaar of 11 was bijna elke week wel
Vanaf ze frankrijk binnenvallen natuurlijk
Dat ik hier nog niet op gestemd had zeg! Niet dat ie nou ze heel bijzonder was, maar het is toch één van de voorlopers op vele
oorlogsfilms over de tweede Wereld Oorlog. 3*
Quido
geweldige film, deze film geeft de gebeurtenissen goed weer. 4.5*
Zachery Glass
De favoriet van mijn grootvader. Ieder jaar opnieuw bekeken (zelfs dit jaar!) met deskundige commentaar van m'n opa.
GerwinF
Geweldige film! Wanneer komt hier eens een fatsoenlijke release van op dvd!?
Quido
Volgens mij is ie er al. Ik heb hier een originele zwart-wit versie op dvd ( 2 discs) met een docu over de film, trailers etc. Ik heb er €6,99 voor betaald bij Bart Smit, maar toen ik er later binnenstapte kostte hij opeens €29,99 (en hij is echt precies hetzelfde).
GerwinF
En een kleurenversie? (zoals uitgezonden op tv)
speedy23
Deze film brengt een zo getrouw mogelijk relaas van de gebeurtenissen op D-Day, gezien door de ogen van de verschillende naties die deelnamen aan deze beslissende fase van Wereldoorlog Twee. Men hangt een beeld op over de voorbereidingen in Groot-Brittannië en van de fouten die de Duitsers begingen. Ze waren er immers van overtuigd dat de geallieerden niet bij slecht weer zouden aanvallen en dat de invasie in het Nauw van Calais zou gebeuren. We zien ook hoe de Duitse inlichtingendienst de BBC-boodschappen kenden, die de Franse weerstand van de komende invasie moest verwittigen. Daarna wordt de aandacht naar het directe oorlogsgeweld verlegd. Zo bv. de sequentie die de moordende daling van de parachutisten weergeeft te Sainte-Mère-l'Eglise; het twaalf uur lange gevecht op Omaha Beach, waar de geallieerden enorme verliezen leden en de inname van het versterkte casino van Ouistereville, waar de Franse bevrijdingstroepen zich onderscheidden...
BoordAppel
En wat leren van deze film?
- Als je geraakt wordt door een kogel bloed je niet
- Met een gebroken enkel kan je gemakkelijk lopen
- De MG 42's op Omaha beach stonden er voor de sier en er diende slechts af en toe mee geschoten te worden
- Met behulp van granaten en mortieren kan je vliegen
- Soldaten kennen geen angst
- De ideale groepsformatie is zo dicht mogelijk bij elkaar blijven
- Elk wapen maakt hetzelfde geluid
Dit leek voor mij eerst een goede film te gaan worden. Het deel voor de actie vond ik erg goed en het is ook wel eens leuk dat vanuit de Duitsers naar de oorlog gekeken wordt. Gelukkig spraken ze ook gewoon Duits en geen Engels met accent.
Als dan eindelijk D-Day aanbreekt wordt de film minder. De actie is erg onoverzichtelijk en niet spannend, soms ziet er zelfs knullig uit. Ook was het en beetje een overkill aan actiescene's wat vooral komt omdat geen personage wordt uitgediept. De comic-relief rol van Connery vond ik vrij nutteloos, het leek zo wel of de oorlog een spelletje was.
In Saving Private Ryan zit volgens mij een ode aan deze film: op een gegeven moment zie je Omaha beach als het overwonnen is, er rijden dan allerlei voertuigen overheen. Dit zat zo ongeveer excact hetzelfde in SPR.
3* vooral door het eerste deel.
Trouwens niet zo raar dat de Amerikanen zoveel moeite hadden om Omaha te veroveren
Factual errors: Most of the Americans armed with Thompson submachine guns are wearing M1 rifle clip ammo belts instead of Thompson magazine belts.
armitage
Ik kan me hier voor een groot deel in vinden. Ik had eigenlijk een betere film verwacht. Door het grote aantal personen en groepen die gevolgd worden ontbrak het mij totaal aan identificatie met wie dan ook. Je kijkt als een beschouwer naar de beschrijving van de invasie, voor een groot deel emotieloos. Als documentaire geslaagd, als film vind ik het een stuk minder. Bovendien is, zoals door mijn voorgaande auteur ook al gesteld, de actie vaak haast schematisch weergegeven.
Wat ik wel wist te waarderen is dat er nogal wat soldaten getoond worden die gewoon doodsbang zijn voor de invasie, terwijl anderen willen vechten voor god en vaderland. Daar staan echter wat stereotype ijzervreters tegenover die aan deze ervaring weer afbreuk doen (zoals het al aangehaalde gebroken enkel verhaal). Als met al voor mij een gemengd oordel voor een wisselvallige film, 3.5***
Belachelijk dat ie weer ingekleurd werd uitgezonden. Ze moesten het verbieden.
BoordAppel
Het is idd jammer dat ze de film niet in de originele versie uitzenden, maar veel maakt dat toch niet uit?
speedy23
Qua sfeer is het een enorm verschil hoor. De originele versie komt ook beter en waarheidsgetrouwer over...
Borky
Een topper! Prima film en een echte klassieker. Mooi om naar te kijken, er rekening mee houdend dat ie al 40 jaar (!) oud is. Wat ik vooral goed vind is dat D-day van zowel de geallieerde als de Duitse kant wordt belicht.
Nadelen:
-soms wat lastig te volgen als je niet meer weet wie nu wie is: welke Duiter heeft welke functie of welke geallieerde luitenant hoort nu bij welk regiment in welke regio in Normandië.
-een wat abrupt einde, dat had naar mijn idee mooier afgewerkt kunnen worden.
Voor mij 4 sterren.
eerdekes
Eén van de klassiekers onder de oorlogfilms. 4.5*
De klassieker onder de oorlogsfilms
Alluwel saving private ryan ook best te pruimen is :d

Lion of the Desert
Biografie / Drama, 1980