Genre: Oorlog
Met onder meer: John Wayne, Robert Mitchum en Henry Fonda
Gesproken taal: Duits, Engels en Frans
Releasedatum: 15 november 1962
Plot The Longest Day
"This is the day that changed the world... when history held its breath."
Het is 19 mei 1944 en men is bezig met de voorbereiding voor D-Day. De Engelsen trainen hard voor het begin van de bevrijding. Uit allerlei landen sluiten soldaten zich aan bij de Engelsen om op 6 juni 1944 op de stranden van Normandië te landen...
Col. Thompson
Flying Officer David Campbell
Maj. Gen. Dr. Hans Speidel
Pvt. John Steele
Blood Duster
"Die Invasion hatt begonnen, es sind 5000 Schiffe da; aber Pluskat jetzt bleiben sie mal auf 'em Teppich"....
Deze film stikt van de legendarische dialogen, en zeer gedetailleerde verhaal lijnen. Technisch gezien is deze film natuurlijk allang achterhaald (1962), maar blijft zeker boeien!!!!!
*4,5*
S04Mauro
Geweldige film, vaak gezien. het was destijds de eerste film die ik op dvd kocht. Toen vond ik het een tegenvaller dat hij in zwart-wit was, maar nu zie ik daar alleen maar voordeel in.
Mooi is trouwens dat moment als de geallieerden de wal bestoken, dat die Fransman met z'n vlag begint te zwaaien
rondh
of 10 x
(ik ga nog een stapje verder met de grap)
Dan ga ik maar niet zeggen hoeveel x ik hem heb gezien. Het is in ieder geval niet 5, 6 of 10 keer. En minder trouwens ook niet. Ik weet niet eens meer hoeveel.
Wel een aardige film dus
OT_Stijn
Wat mij betreft de beste D-day die op het witte doek is verschenen. Het zwart/wit geeft (nu) een extra karakter aan de film. Ik denk niet dat dat in '62 hun bedoeling moet geweest zijn.
Ook leuk was dat er eerder een globaal verhaal wordt verteld, en niet - zoals in bijna alle andere oorlogsfilms - één soldaat zijn belevingen in beeld worden gebracht.
maurickcollege
Goede oorlogsfilm ondaks dat ie vrij oud is.
Goede acteerprestaties, ik geef ****
Razorcut
Vond deze film (zeker wat de productie betreft) behoorlijk geniaal én maniakaal. Zeer interessant en tof dat getracht wordt een zo volledig mogelijk beeld te geven van de gebeurtenissen, en dat zo objectief mogelijk vanuit alle gezichthoeken. De vele grootse vechtscènes zijn werkelijk zeer imposant en overweldigend.
Inderdaad misschien iets te weinig angst en te veel heroïsme bij de soldaten. En de Engelse regisseur heeft mijns inziens te veel humor willen steken in zijn personages. Maar algemeen genomen een zeer boeiende film. 4.5*
=michael=
Ik denk dat het best wel mee valt met de humor in de film!
Leuke momenten en opmerkingen...
Verder zitten er best spannende stukken in de film.
en ja de film is uit een tijd dat alleen de geallieerden kunnen winnen!!!
ewalk
Ik denk dat het best wel mee valt met de humor in de film!
Leuke momenten en opmerkingen...
Verder zitten er best spannende stukken in de film.
en ja de film is uit een tijd dat alleen de geallieerden kunnen winnen!!!
hm, hadden ze niet gewonnen dan?
=michael=
hm, hadden ze niet gewonnen dan?
Dat kan je denk ik zelf wel invullen
Larien
Ik ga hier ook maar niet verkondigen hoeveel keer ik deze film gezien heb. Zwart-wit versie, videocasette, kleur, dvd... het hele resem dus ...
Weinig oorlogfilms die hieraan kunnen tippen!
Materny
Enkele maanden terug weer eens na 6 jaar gezien.
De film moet het puur en alleen hebben van de zuivere Wo2 sfeer.Want zodra je deze verglijkt met de huidige Wo2 toppers op gebied van actie valt the longest day natuurlijk in het niets.
Desondanks is de voorbereiding van D-day wel sterk, en vertoont zowel cast als crew hun kwaliteiten.
Razorcut
Die vgl met recentere Wo2 films op actiegebied vond ik juist zéér goed meevallen. Meerdere scènes vond ik zeer goed geregisseerd qua actie, en sowieso is de schaal gigantisch. Bvb scène rond brug en waterloop die evolueert in een scène met honderden figuranten, mét bijhorende spectaculaire en realistische ontploffingen; en sowieso de landing natuurlijk.
darkjaap
het WOII genre spreekt me niet echt aan
maar de longest day behoort toch in mn eigen wall of fame thuis:)
4,5 *
Baklap
Erg goed... lekker traag ... een must see voor WO2 volgers en een ieder die een goede "oude" film kan waarderen.. zo worden ze letterlijk niet meer gemaakt... 4,5
crtxz10
ik heb hem nog nooit gezien, maar vanavond ga ik hem kijken.
zo te zien is hij de moeite waard! heeft iemand nog tips waar ik op kan letten??
ik heb hem nog nooit gezien, maar vanavond ga ik hem kijken.
Leuk zijn ook wel alle bekende koppen die je kan zien. John Wayne heeft dan wel één van de hoofdrollen, toch zijn er nog meer bekende namen in kleinere rollen: Paul Anka, Bourvil, Sean Connery, Gert Fröbe (Goldfinger), Henry Fonda, Curd Jürgens (The spy who loved me), Sal Mineo (Rebel without a cause), Robert Mitchum (Cape Fear), Rod Steiger (In the heat of the night), ...
crtxz10
haha ja klopt. achja ik zal het wel zien vanavond.
alvast bedankt..
De Mees
de reclame van de film is in kleur!
Zelf heb ik de z/w versie op dvd, is de film ook in kleur op dvd?
eM!nence
En alweer op tv. Dat gebeurt echt vaak
Ik ga em wel nog een keertje kijken dan. Volges mij wordt dat dan de 7e keer ofzo. Maar het is gewoon een hele goede film!
Geweldige oorlogsfilm met een geweldige cast aan acteurs. De film is al heel oud maar blijft nog altijd een genot om naar te kijken.
Wat ook geweldig is dat in deze film de Duitsers (waren ook duitse acteurs) ook echt Duits praten waardoor de film nog meer tot zijn verbeelding spreekt.
Dit is echt de klassieker onder de oorlogsfilms. Steven Spielberg heeft 36 jaar later nog een soort remake gemaakt met de film "Saving Private Ryan", maar deze film gaat tenminste 100% over de oorlog in Normandië i.p.v. die van Spielberg.
Dit is gewoon een heerlijke film die ook nog een ruim 3 uur duurt.
BeenC
Hele leuke film, echt een klassieker. Soms wat Monty Python trekjes. Weet ik gelijk waar zij hun inspiratie vandaan haalden;)
Je volgt niet één soldaat maar je ziet het in een keer bij elkaar. Dat is leuk. Ik geef hem dus een 4,5
lucdecoster
De muziek vind ik ook zeer goed en natuurlijk John Wayne met zijn komisch speelgoedje: "klik klik".
Dk2008
Voor mij is dit de beste oorlogsfilm aller tijden. Alleen het begin gaat wat langzaam maar daarna vliegt de tijd. Spannend en mooi gefilmd, vooral die scene dat ze het casino gaan bestormen in dat havenstadje. Als het niet te bloederig hoeft een echte aanrader.
Dk2008
Correctie ik vind het gewoon de beste film. Vanaf ongeveer 1974 vele malen gezien, bijna ieder jaar wel en altijd in kleur.

Lion of the Desert
Biografie / Drama, 1980