Genre: Mystery / Thriller
Gesproken taal: Engels en Duits
Releasedatum: 18 februari 2010
Bekijk via Netflix
Plot Shutter Island
"Some places never let you go."
De film speelt zich af in 1954. U.S. Marshall Chuck Aule (Mark Ruffalo) en zijn nieuwe partner Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio) gaan op zoek naar een moordenares, die ontsnapt is uit TBS-kliniek 'Ashecliffe Hospital' voor langgestraften op Shutter Island, een eiland voor de kust van Massachusetts. Aangenomen wordt dat ze zich daar nog verborgen houdt. Een web van intriges en misleiding zorgt er al snel voor de nodige problemen. Zo krijgt Daniels van de plaatselijke doktoren geen toegang tot de archieven van het hospitaal, die hem de broodnodige informatie zouden kunnen verschaffen. Een plotseling opstekende orkaan verbreekt de verbinding met het vasteland, waardoor ze nu op zichzelf zijn aangewezen. Diverse langgestraften maken van de verwarring gebruik, om uit de kliniek te ontsnappen.
Teddy Daniels
George Noyce
Deputy Warden McPherson
Warden
andijvie
Schitterende film, alles klopt en past bij elkaar.
Acteerwerk, verhaal, locatie, etc ... t is gewoon allemaal prachtig.
Ik was geboeid, nieuwsgierig, gespannen en vermaakt tot het eind.
Zeker en dan ook heel zeker ... het kijken dik waard.
p.s. Teun25 heeft v.w.b. het einde helemaal gelijk, scherp opgemerkt !
Ceeda7
Tjah scherp opgemerkt... Het verbaast me dat zo weinig mensen wisten waar die zin op sloeg. Is toch de essentie en de zogezegde climax van de film?
Miron
Tot nu toe nog steeds de beste film van het jaar imo.
Leo is een baas van de bovenste plank.
Bartt88
Ja, dat wel, maar een einde zoals de meeste mensen het in eerste instantie zien is toch ook aannemelijk?
Ceeda7
Aannemelijk wel, maar niet echt de opzet van de regisseur me dunkt.
chevy93
Mijn interpretatie van het einde: Leo looopt z'n leven nog een keer na, komt tot de conclussie (of speelt het) dat hij idd gek geworden is en dat de rest dus gelijk heeft, maar als hij later met z'n psych op de trap zit, is hij weer de special agent, met als gevolg dat hij wordt behandeld aan z'n zenuwstam.
Verbeter me als ik fout zit, want misschien wordt het dan duidelijker
Hij ziet eindelijk zijn daden in en komt tot de conclusie dat hij zo niet verder kan leven. Hij zegt immers ook: Het is beter te sterven als monster dan te leven als "held". Of iets dergelijks. M.a.w. hij kan niet leven met de gedachte dat hij zijn vrouw heeft vermoord.
Beide theorieën zijn verre van waterdicht, maar persoonlijk vind ik bovenstaande theorie toch het beste bij het verhaal aansluiten.
Filmkonyn
Heb het einde nog een keer bekeken... en zie nu inderdaad wat jullie bedoelen. Nu klinkt mijn versie ook "minder goed" dan degene die jullie aandragen. Dat was idd iets wat de film wel iets extra's brengt en wat de film ook een ander gevoel geeft op het einde... Nu "begrijp" je zijn actie ook beter idd.
Dus bedankt allemaal voor de uitleg
Dus een halfje omhoog.
Ik heb het net in ieder geval (ook) even gedaan.
Captain Pervert
Even zoeken op gebruikersnaam en Teun25 inkloppen. Met die interpretatie ga ik mee.
Zeer entertainende film, boeiend van begin tot eind, al zat ik wel te wachten op de "twist within a twist". Die kwam niet, maar dat neemt niet weg dat ik ruim 2 uur aan geniale sfeerschepping heb gezien, van de sets tot en met het briljant gekozen kleurfilter in het beeld, omlijst met ijzersterk acteerwerk.
Wel vond ik dat aan het begin de dreigende muziek te dik werd aangezet. Dat was een beetje over the top. Daarnaast zagen sommige dingen er nep uit met als dieptepunt de autorit met die hoofdbewaker in de jeep. Wat het nog erger maakte, was dat het gesprek totaal nergens over ging.
Zeer puike entertainment dit.
4,5 sterren. Staat nu al in mijn top 3 voor 2010.
bertito
Een van de beste films die ik afgelopen tijd heb gezien. Vooral het verhaal wist mij uitermate te boeien. Heerlijk mysterieus, dramatisch
en spannend. Gelukkig zag ik de 180 graden draai in het verhaal niet aankomen. Fijn om zo verrast te worden. De acteurs zijn ook allemaal geweldig, evenals de enscenering. Nu Leonardo wat ouder wordt vind ik hem steeds beter acteren, er zit veel drive in hem. Ik ga deze film zeker vaker zien.
Jesse93
Wat vond je er zo saai aan dan? Je wilt toch weten wat er is gebeurt?
hansbreda
Vond het niet veel. DiCaprio kan deze film helemaal niet dragen. Totaal ongeloofwaardig. Het blijft toch nog een jochie.
chevy93
Je blijft aan de gang met verhogen en verlagen, chevy.
Ondanks het aardige verhaal en de goede acteerprestaties van Leonardo DiCaprio en Ben Kingsley vond ik de film langdradig. Deze film had makkelijk verfilmd kunnen worden in circa 100 minuten i.p.v. ruim 2 uur.
planet_of_death
Niet met je eens. Ik denk dat 100 minuten te kort is om het mystery uit te bouwen.
Zandkuiken
Martin Scorsese
M'n verwachtingen voor Shutter Island lagen bijzonder hoog: de film zag er erg sfeervol en mysterieus uit, Leonardo DiCaprio vertolkt de hoofdrol en Scorsese staat achter de camera. Vuurwerk? Vuurwerk!
Vooral het eerste deel van deze prent is uitstekend. Het eiland wemelt van de dreiging, DiCaprio speelt de pannen van het dak en visueel worden er heel knappe dingen gedaan (die scène waarin zijn vrouw uiteindelijk in vlammen opgaat!). Shutter Island is een fantastische, spookachtige locatie en ik vond het heerlijk om in die sfeer te worden ondergedompeld.
Jammer genoeg is het tweede deel, waarbij alle registers worden opengetrokken, een klein beetje minder. Dat eerste anderhalf uur was voor mij dan ook zo sterk, dat daar nog moeilijk overheen te komen was. Tegen dat de climax er kwam, was mijn interesse al aan het zakken en het laatste half uur is wat te "uitleggerig".
Niettemin één van Marty's beste wat mij betreft, met een fenomenale DiCaprio in misschien wel zijn allerbeste rol. Ook de rest van de cast overtuigt en dus kom ik uit op 4*. Topfilm.
Sfeervolle en onderhoudende film, maar wel wat overschat.
Uiteindelijk werd de film niet helemaal wat ik hoopte. Toch jammer, want het 1e uur vond ik echt heel goed. De hele aankomst op Shutter Island en het begin van het onderzoek vond ik erg boeiend. Maar waar ik hoopte dat het allemaal spannender en grootser zou worden, daar gebeurde dat voor mij juist niet. Ik vond de film in het middendeel nogal inzakken naar een normale thriller met een speurneus die de standaard zoekactie's doet. Pas op het einde vond ik de film weer een stuk beter.
Helaas verwachtte ik al een rare plotwending omdat dit goed bij dit soort films past. Ik geloofde ook al niet meer dat Teddy Daniels gelijk had met zijn verhaal van de hersenoperaties. Zoiets zou je al wel sneller dan te zien krijgen in de film en niet helemaal op het einde. Nu bleek Daniels dus zelf de patient te zijn. Op zich aardig verzonnen, maar zulke twisten heb ik al vaker in thrillers gezien. Neemt niet weg dat ik er wel mee kon leven. Van mij had dit verhaal nog wel wat dieper mogen gaan en heftiger mogen aflopen.
Heel positief aan de film vind ik wel het acteerwerk. Van Kingsley tot DiCaprio; allemaal overtuigen ze. Ik vind vooral dat DiCaprio echt een geweldig goede acteur is. Bijna in al zijn rollen weet hij te overtuigen en te schitteren. Hij heeft een soort uitstraling en charisma dat zijn rollen erg realistisch maakt.
Verder zag de film er gewoon goed uit. Shutter Island zelf zag er wel groots en imposant uit. Dit aangevuld met goede geluidseffecten (zoals oa de storm) maakte de film toch wel een sfeervol geheel.
Geen topfilm. Wel een aanrader.
Manoah007
Wat een goede film. Ik wist niet goed wat ik moest verwachten, maar ik ben aangenaam verrast.
Deze film is niet de eerste in zijn soort. Er zijn andere films met een soorgelijk verhaal. Alleen zijn die niet zo goed verfilmd. Sorcese is een ware meester en heeft een briljante film neergezet.
De locatie is geweldig. De acteurs nog beter. De gehele film wordt je steeds op het verkeerde been gezet. Net als je denkt dat je het verhaal doorhebt, komt er weer iets anders naar voren. De film is niet huiveringwekkend, wel spannend. Door het verhaal zit je op het puntje aan op stoel.
Hoe meer het verhaal ontwikkeld hoe spannender het zal worden. Het einde is min of meer... Nou ja, laten we zeggen dat mensen hier nog jaren over kunnen discussieren.
Een geweldige film en een zekere aanrader!
Een welverdiende 4.5
maikelmovieking
gave film.....ik hou echt van die psychische films...de hele tijd op het verkeerde been gebracht..4 sterretjes van mij
Filmkonyn
Hij heeft idd een half * erbij gekregen... niet omdat jij dat zo graag wil, maar ivm het einde, wat achteraf gezien (en na 2e kijk) toch wel een bepaalde twist aan de film mee geeft...
Captain Pervert
Geweldig trouwens hoe de film zo spannend is zonder gebruik te maken van allerlei cheap ass schrik effecten.
Timecop
Aan het begin vond ik dat de bombastische muziek te dik werd aangezet. Sommige dingen zagen er behoorlijk nep uit met als dieptepunt de autorit met die hoofdbewaker in de jeep, leek wel een ouwe hitchcock film en dat in 2010. Verder prima filmpje.
lagaiske
Geweldige film.
Ik begrijp het einde volledig maar heb enkel nog een probleem met het feit dat ik nu niet echt zeker ben of ze nu echt met die boot toegekomen zijn?
Filmkriebel
Dat was echt. In het begin zie je DiCaprio kotsen. Dat is de drug die de arts hem had gegeven dat in effect treedt. In feite maakt de boot deel uit van de hele mise en scène georganiseerd vanuit de gevangenis, maar je kan er van uitgaan dat ze gewoon in een brede boog om het eiland zijn gevaren.

Psychologische thriller 'Shutter Island' met Leonardo DiCaprio vrijdag op televisie

Psychologische thriller 'Shutter Island' met Leonardo DiCaprio komt binnenkort weer naar Netflix

Psychologische thriller 'Shutter Island' met Leonardo DiCaprio wordt vanavond uitgezonden op televisie

De langverwachte 'Shutter Island'-prequelserie 'Ashecliffe': hoe staat het daar eigenlijk mee?

The Green Mile
Fantasy / Drama, 1999