• 9.380.221 stemmen

Mystery / Thriller | 138 minuten

Genre: Mystery / Thriller

Geregisseerd door: Martin Scorsese

Met onder meer: Leonardo DiCaprio, Mark Ruffalo en Ben Kingsley

IMDb beoordeling: 8,2 (1.620.999)

Gesproken taal: Engels en Duits

Releasedatum: 18 februari 2010

Plot Shutter Island

"Some places never let you go."

De film speelt zich af in 1954. U.S. Marshall Chuck Aule (Mark Ruffalo) en zijn nieuwe partner Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio) gaan op zoek naar een moordenares, die ontsnapt is uit TBS-kliniek 'Ashecliffe Hospital' voor langgestraften op Shutter Island, een eiland voor de kust van Massachusetts. Aangenomen wordt dat ze zich daar nog verborgen houdt. Een web van intriges en misleiding zorgt er al snel voor de nodige problemen. Zo krijgt Daniels van de plaatselijke doktoren geen toegang tot de archieven van het hospitaal, die hem de broodnodige informatie zouden kunnen verschaffen. Een plotseling opstekende orkaan verbreekt de verbinding met het vasteland, waardoor ze nu op zichzelf zijn aangewezen. Diverse langgestraften maken van de verwarring gebruik, om uit de kliniek te ontsnappen.

Chuck Aule

Dr. John Cawley

Dolores Chanal

Rachel Solando

Dr. Jeremiah Naehring

Deputy Warden McPherson

avatar van Knisper

Knisper

Niet geheel overtuigend. Het grootste pluspunt van de film is natuurlijk de sfeer. Die wordt goed aangezet door de dik aangezette muziek en de font van de optiteling. En eigenlijk blijft dat continu het speerpunt. Want sfeervol is het wel, maar echt enerverend wordt het nooit.

Helaas gaat alles goed fout wanneer de clou volledig op tafel komt te liggen. Inspiratieloos en weinig prikkelend gebracht en verder natuurlijk ook niet het meest origineel. Wat we dan krijgen is een beetje van het niveau Scooby Doo. Ook daar werd aan het eind van de aflevering minutenlang uitgelegd hoe de vork precies in de steel zit. Dat is niet nodig. Met als dieptepunt de flashback van de moord op zijn vrouw en het vinden van zijn dode kinderen. Filmtechnisch is die flashback gewoon compleet overbodig en het haalt de pit en het mysterieuze karakter uit de film.

Uiteindelijk dus niet helemaal waar ik op gehoopt had. Wellicht had een wat meer eigenzinnig productieteam hier wat meer van kunnen maken.

louisvf schreef:
en de boot als een fout kan gezien worden.
Het is helemaal geen fout. De enige reden die jij geeft is dat het onrealistisch is. Het is dus wel realistisch dat er 2 dagen lang een heel rollenspel opgezet wordt voor iemand die uiteindelijk niet meer te redden viel?

louisvf

Nee, we gaan niet terug beginnen . Denk dat er wel een groep mensen zijn die begrijpen dat ik het als een fout kan aanzien, maar genoeg hierover, sorry dat ik er op terug ben gekomen !

Wat bedoel je met niet te redden viel? Want het is duidelijk dat hij wel gered is

avatar van Jesse93

Jesse93

Conclusie: Louis ziet het als een fout en de rest is het daar niet over eens.

Oke dan

louisvf schreef:

Er wordt uiteindelijk lobotomie uitgevoerd op hem. Zij het in dit geval vrijwillig.

louisvf

Ja dus hij is toch gered, want hij doet het vrijwillig! Dus waarom zou jij zeggen dat hij niet te redden viel? (en daarom onrealistisch zou zijn klopt dus niet)!

chevy93

Als jij lobotomie redden vindt...
De bedoeling van het hele rollenspel was dat hij het zich weer zou herinneren en dat doet hij dus niet..

chevy93 schreef:
Als jij lobotomie redden vindt...

Heb je het dan nog niet door?
Hij wil juist sterven als een gelukkig iemand in de plaats van te moeten voort leven met zo'n herinneringen... dus hij is weldegelijk gered en hij herrinnert het zich wel allemaal, daarom juist dat hij gewillig wil sterven...! Volgens mij heb je het dus nog altijd door ! Het is anders echt wel heel simpel hoor!

avatar van planet_of_death

planet_of_death

We hebben daar 20 pagina's over gediscusseerd met onze vriend Joostus. Ga er nou niet weer over beginnen.

louisvf

Ja maar hij heeft het na 20 pagina's nog niet door dus dan moet ik dit wel doen.

avatar van Darker than L

Darker than L

louisvf schreef:

Nouja je moet helemaal niets en ik moet zeggen dat ik sommige van jouw opmerkingen persoonlijk nogal rot (insinuerend) over vind komen.

louisvf schreef:

Heb je het dan nog niet door?
Ik snap het einde wel... Maar de hele bedoeling van het rollenspel was om hem in te laten zien dat hij zijn vrouw heeft vermoord. Dat hij lobotomie op zichzelf wil laten uitvoeren, hadden ze nooit voorzien. Waarom anders een heel rollenspel opzetten met hetzelfde resultaat (lobotomie)?

avatar van MrMitch

MrMitch

Top film! met een glans rol voor di caprio..

Einde vond ik zelf erg sterk!

Hopen dat ik met deze 4 de rating omhoog haal, wat deze film ook zeker verdient!

Darker than L schreef:

Je mag dat denken maar is totaal niet zo/mijn bedoeling.

(dat van die 20 p was dan ook maar omdat planet_of_death dit zei dus zou niet weten waarom dat rot zou overkomen)

Zal het hier dan ook bij laten.

louisvf

En nee ze hadden dit niet voorzien, ze hadden dit ook niet door! (buiten Ruffalo dan). Oke, kan zijn dat je het snapt hoor, maar gewoon omdat je zei dat hij niet gered is en hij het zich niet herinnert (wat hij dus wel doet) lijkt het alsof je het niet doorhebt en dacht ik dus ook van niet! (denk niet onbegrijpelijk dat ik dit dacht omwille van wat je zei).

Nuja we zullen er maar over ophouden want blijkbaar doe ik hier toch niets goeds...

chevy93

Je intentie is goed, alleen je brengt het een beetje bazig.
Hij herinnert het zich op dat moment wel, maar na de lobotomie uiteraard niet meer. Ten minste, hij kan fysiek in ieder geval niet meer uiten dat hij het niet weet (niemand weet wat er in een persoon omgaat na lobotomie)

louisvf

Ja sorry dan als het zo overkwam... Maar wij kennen elkaar ondertussen wel al en je weet inderdaad wel best dat ik het goed bedoel!

Knisper schreef:

Ik ben het hier niet mee eens. In die laatste flashback word het verhaal bevestigd wat de dokters proberen te vertellen. In die laatste flashback word alles precies duidelijk. En zonder dit zou je 2 theorien aan kunnen gaan.. namelijk dat de dokters hem gek hebben gemaakt en de andere theorie dat hij echt gek is. Dit kan niet door die laatste flashback. Dus ik vind die zeker belangrijk. Daarnaast vond ik het ook een hele grijpende/indrukwekkende scene.. maar dat is mijn mening

louisvf schreef:
Je kan volgens mij ook niet ontkennen dat dit voorspelbaar was, het einde eigenlijk te simpel was voor onze meester Scorsese

Ik zie jou en meerdere mensen dit vaak zeggen. Maar ik vind het toch apart. Je ziet zoveel mensen die nog twijfelen welke theorie klopt. En niet voor niks. De regiseur heeft heel veel argumenten gegeven om het verhaal ingewikkeld te maken en de kijker te 'mind fucken'. Neem bijvoorbeeld de scene in de grot.. die was voor de theorie dat de film voorspelbaar is en hij aan het eind zelf gek blijkt te zijn erg verwarrend, moet denk ik toch wel worden toegegeven. Onderandere die scene geeft een heleboel argumenten dat hij wél gek word gemaakt.
Uiteraard weet denk ik iedereen wel van mij dat mijn mening is er uiteindelijk maar 1 theorie klopt, en dat is dat hij al gek was. Maar desalniettemin begrijp ik de twijfel bij veel mensen, want die is terecht.. Want zo simpel in elkaar gezet standaard einde vind ik het dus niet.

Het was een simpel in elkaar gezet scooby doo einde geweest als de hele 'mind fuck' en theorie van 'de dokters maken hem gek' niet aan bod kwam.. Dat is althans mijn mening dan

avatar van wsnbm

wsnbm

Geweldige film, lang geleden dat ik weer geboeid heb zitten kijken, een film van meer dan 2 uur die je vasthoudt dat is altijd goed.

Het moment dat hij liet blijken dat ie nog steeds gek was, ging er een gevoel door me buik van . . . owwwnee he!!

Maarja oftie nou speelt dattie gek is of het echt is, is eigenlijk niet interessant, dat wij er zo over aan het discussieren zijn daar is het de filmmakker om te doen geweest, super de puper ! !

joostus schreef:
[Onderandere die scene geeft een heleboel argumenten dat hij wél gek word gemaakt.

Het boek zinspeelt daar nog meer op. Dat veroorzaakt bij mij de grootste twijfels.

Naomi Watts schreef:

Ja begrijp ik, maar onderandere aan dat haar naam (van vrouw in grot) een anagram was voor de naam van zijn vrouw en dat teddy voorafgaand aan die scene denkt te zien dat chuck daar beneden op de stenen ligt.. Daarnaast had ze aan begin van de scene geen schoenen aan.. wat klopt omdat rachel salondo ontsnapt zou zijn op blote voeten, maar daarna aan eind van de scene heeft ze wel schoenen aan...Daaruit kan je wel leiden dat die scene verbeelding is en in het hoofd van teddy omgaat.

Naomi Watts

Ik heb de film gisteren herzien, en als ik het bronmateriaal van lehane buiten beschouwing laat, moet ik toegeven dat ik ook niet meer kan zeggen dan dat je theorie toch de meest plausibele is.

louisvf

Ja, ik zei nog tegen mijn vriend (en hij tegen mij) dat als het zo zou eindigen het veel te simpel zou zijn, daarom dacht ik ook dat het niet zo zou eindigen (omwille van Scorsese en de reacties hier) maar dit gebeurde uiteindelijk wel! Je kan volgens mij echt niet zeggen dat dit vernieuwend was. Ik had dan ook totaal geen wouw-effect op het einde. Had namelijk veel liever gehad dat er werkelijk een complot was, dit had veel leuker en sterker geweest dan weer een ganse film een dikke mind-fuck (zoals jij het ook noemt ) en dan uiteindelijk een opgezet spel of iets dat zich in iemand z'n hoofd afspeelt! Denk dat vele zo'n verhaal wel al eens eerder hebben gezien/gehoord/gelezen...! Ik zeg nu ook niet dat ik het na 5 minuten al gezegd/door had en dat ik de film helemaal slecht vond. De eerste 70 minuten heb ik me wel vermaakt, vooral het eiland, de flashbacks, een deel van het onderzoek en de dromen waren zeer mooi. Maar het einde had nu eenmaal (voormij toch) gans de film verpest. Ik was echt aan het zeggen: komaan, komaan, please laat daar nu gvd iets zijn (in die toren) . (Wat mijn vriend trouwens opmerkte was dat 1 bewaker daar ook veel te weinig was en je kon ook helemaal niet gemakkelijk bij de toren graken, alsof het totaal niet de bedoeling was ook. Zo hadden we ook al een slecht voorgevoel) Ik wil de film helemaal niet afbreken maar meer als een 2.5 voor de cast, muziek, cameravoering en enkele scenes kan ik nu eenmaal niet geven. Mensen die hier zeggen dat dit een totaal vernieuwende film was hebben volgens mij dan gewoon nog net niet zoveel films gezien. (en dat is niet rot bedoeld).

Trouwens, een vraagje: Die vrouw op de koer doet teken naar hem van "sssssttt". Bedoelde ze hiermee dat hij moet zwijgen en het moet aanvaarden inplaats van onderzoekertje te spelen? Of had dit geen enkele betekenis en was het puur om de film een beetje griezelig te maken en sfeer te scheppen? Zo ja dan is dit jammer... Als ze bedoeld wat ik denk en hem dus eigenlijk wil helpen is dit nog wel mooi/leuk gedaan

@ louisvf hierboven.

eigenlijk moet je nu na het schrijven van je post nog een keer mijn bericht lezen van 19:12... Ik wil niet zeggen dat dit een heel origineel einde is. Maar door de mind fuck dat je eerst kan denken dat hij daar komt om een patient te zoeken - daarna kan denken dat hij gek gemaakt word - en uiteindelijk blijkt dat hij zelf gek is.. Daardoor vind ik het geen simpel voorspelbaar scooby doo einde. Tot aan de uitleg van het plot in de vuurtoren waren er genoeg argumenten voor een andere theorie, en zou die theorie ook overheersend zijn.. Dus zo standaard scooby doo voorspelbaar cliche vind ik het niet.

Maarja jouw mening mag zijn van wel

Over je vraag.. Ik heb daarover geen specifieke theorie. Ik denk dat dat stukje mee helpt aan het schetsen van een psychopatisch eiland. Dan komt hij net aan en moet de kijker het idee hebben dat hij op een eiland komt vol pshychopatische gevangen die gek in hun hoofd zijn.. En als je dan zo'n oud lelijk eng vrouwtje ziet glimlachen naar hem enz.. Dan helpt dat daar zeker aan.

Naomi Watts

Ben ik met je eens louis. Scorsese kiest wel een beetje voor the easy way out. Ik had ook iets van, er moet meer achter zitten, dit is gewoon te makkelijk. Maar zonder de genialiteit van Lehane, weet Scorsese het alleen maar minder te maken. Al is dit een punt dat ik hem kan vergeven aangezien de sfeer top notch is.

louisvf

@ Joostus: dat is waar, maar het zou leuk zijn moest het zijn wat ik dacht (ivm die enge vrouw), maar oke dat is dan misschien ook wel weer wat vergezocht (trouwens ivm scooby do ik zei dat niet eh , omdat je dit blijft vermelden )! En ja oke er zijn genoeg argumenten waardoor het verhaal alle kanten opgaat en dat is juist het jammere dat het dan zo verpest word door het dan toch maar simpel en niet vernieuwend te houden.
Maarja, jouw mening mag ook

@ Naomi Watts: Ja, maar jij hebt waarschijnlijk wel iets voor dit genre film of heb ik dit mis?, alhoewel de sfeer zeker niet slecht was vond ik dit niet bepaald een meerwaarde geven aan de film! Voormij waren de sfeervolste scenes dan ook de flashbacks en de dromen... Nuja het eiland zag er natuurlijk ook wel goed uit en werd prachtig in beeld gebracht! Maar deze zaken zijn voormij nu gewoon net niet genoeg om deze film een waardige score toe te dienen. Maar kan wel perfect begrijpen dat jij en anderen het om deze reden wel doen... Maar ik kan deze film nu eenmaal (in vergelijking met andere films of helemaal niet in vergelijking met andere films) geen hogere score toedienen. Joostus zegt het trouwens zelf, deze film had zoveel potentiël om er echt iets speciaals van te maken, misschien zelfs nog wat kritiek op de vreselijke praktijken van de Nazi's en de Sovjets in de tijd... Nuja ik denk dat nu wel zowat alles is gezegd geweest (voormij toch) ! (Het enige wat ik ook nog zie is dat hij niet met de boot kon toegekomen zijn omwille van het feit dat hij daar al 2 jaar zit en het naar mijn mening geen droom is. Anderen zeggen dan (nadat ik heb aangetoont dat het geen droom is (want dit zeiden ze eerst )dat het ook opgezet is en dat hij dus op de boot is gezet geweest, maar dit zou eigenlijk ook niet kunnen, is niet voor de hand liggend en eigenlijk niet verantwoord. Nuja ik ben blijkbaar de enige die daar zo over denkt dus zal dat dan ook maar voor mezelf houden Leuk dat je toegeeft dat het einde beter had gekunt Naomi! Als dit zo had geweest had ik hem waarschijnlijk zeker een 3.5 à 4 kunnen geven . Dus je ziet, zo negatief ben ik hier nu ook weer niet over he...! Alhoewel ik echt serieus baalde en me voorgenomen heb nooit meer een psychologische thriller te gaan bekijken in de bioscoop, ookal is hij van de meester Scorsese ...

Er zijn trouwens mensen dat deze film een 0,5 geven, wat in mijn ogen dan eigenlijk helemaal niet kan! Een 1 zou zoizo moeten voor de cameravoering, een 0,5 voor de muziek, een 0,5 voor het acteerwerk (alhoewel ik meer had verwacht van Kingsley) en een 0,5 alleen al voor de flashbacks. Kan dan ook wel begrijpen dat mensen er nog iets aan toevoegen voor de sfeer en misschien omdat het genre je aanspreekt! Maar een 0,5 kan dus echt niet en een 5 vind ik ook wel overdreven omdat ik dit persoonlijk alleen geef aan films die ik al lang ken en me al lang bijblijven, die ik maar even goed blijf vinden of iets wat zo'n enorme indruk op me had (na eerste, 2de en/of 3de kijkbeurt).
Nuja gelukkig is er nog zoiets als een meningsverschil zeker?! En in dat geval kan ik er dan ook weer niets op zeggen natuurlijk !

louisvf schreef:

Ik heb hier zeker een zwak voor. Ik vind sfeer en andere audiovisuele factoren toch wel één van de belangrijkste elementen in de film. Ook een plot waar realiteit en surrealiteit door elkaar heenlopen vind ik geweldig (waar verdrongen feiten uit de realiteit, de surrealiteit binnen glippen), met een zekere twist op het eind (ook al was deze hier wat doorzichtig) vind ik een groot pluspunt. Dat zijn eigenlijk de films die hoog in mijn favorietenlijstjes terecht komen.

Ik vond de sfeer hier echt subliem, al is dit natuurlijk een element wat echt puur gevoelsmatig is.
Leuk dat je toegeeft dat het einde beter had gekunt Naomi!

Thanks. Objectief probeer ik wel te zijn bij films die ik helemaal geweldig vind. Bij mij heeft het einde alleen geen invloed op mijn hele ervaring.

avatar van missl

missl

De sfeer is goed en komt goed over. mooi gebruik van licht en geluid. dat viel me bij deze film erg op.

dicaprio begint een van mijn favoriete acteurs te worden, hij speelt meestal in goede films en doet dit zeer overtuigend. ook de bijrollen doen het goed.

het verhaal; het leuke eraan is dat je telkens op een ander been wordt gezet. dan denk je dat je weet hoe het zal lopen en dan is het iets heel anders.

spannende momenten, een film waar je wat bij na moet denken.

deze is goed voor een tweede kijkbeurt in de nabije toekomst.