Genre: Drama / Horror
Speelduur: 108 minuten / 104 minuten (Cut "Catholic Version")
Denemarken / Duitsland / Frankrijk / Zweden / Italië / Polen
Geregisseerd door: Lars von Trier
Met onder meer: Willem Dafoe, Charlotte Gainsbourg en Storm Acheche Sahlstrøm
Releasedatum: 29 oktober 2009
Bekijk via CineMember
Plot Antichrist
"When nature turns evil, true terror awaits."
Terwijl een echtpaar de liefde bedrijft, valt hun kind uit het raam en sterft. De vrouw raakt in een diepe depressie. Haar man, zelf therapeut, wijst de medische behandeling die ze krijgt af en wil haar genezen met rationele praatsessies. De vrouw heeft een diepe maar onbestemde angst die verband lijkt te houden met het woud waar ze eerder aan een historisch onderzoek naar religieus gefundeerd geweld tegen vrouwen werkte. Om haar met die angst te confronteren reist het paar af naar het woud dat de Bijbelse naam Eden draagt.
Derekbou
Vanaf deze week is hij in ieder geval te koop in het Verenigd Koninkrijk. Heb net de Engelse blu-ray gekeken en de schitterende cinematografie komt zo nog beter tot zijn recht. Helaas zitten er geen Engels ondertitels bij. Vreemd genoeg wel Italiaanse en Deense.
Gafaroff
In mijn ogen is de film gemaakt om te verbazen. Hoewel de verhaallijn en vooral dan de religieuze kant van het verhaal erg interessant is. Vind ik het toch best een slechte film. Ik denk dat de regiesseur zich veel bezig hield met de schokkende scenes, dat hij zelf afdwaalde van het verhaal. Ik was in ieder geval niet onder de indruk. Wel jammer, had me erg verheugd op een goede verhaal...
Kom op zeg, zitten max twee of drie schokkende scenes in. Hoe kan je nu stellen dat hij zich daaraan vertild heeft?
Goldenskull
Volgens mij was je juist wel onder de indruk, gezien je die paar schokkende scènes kennelijk een afdwaling van het verhaal vond..
JigSaw_Doll
Dus, iemand een idee wanneer de belgische/nederlandse release is?
$pecial
Ja, ik zou ook graag willen weten wanneer ik deze op bluray kan aanschaffen ! Kan het nergens vinden, alleen een import versie..
FatMike
- 1976 stemmen
Een prachtige film van von Trier!
Meesterlijke beelden en erg mooie muziek en een cast,
Dafoe en Gainsbourg, die het geweldig goed doet!
Antichrist is in mijn ogen een prachtig DRAMA, maar wordt verkocht en door veel mensen bekeken als horror.
Op de Engelse DVD-hoes staat een bebloede schaar en deed mij denken aan de Amerikaanse hoes van A L'Interieur.
Maar Antichrist staat mijlen ver van torture/porn en hak-en slachtfilms. De gruwelijkheid van de gebeurtenissen die Dafoe en Gainsbourg meemaken, hoe visueel ook, sleept de film niet het horrorcircuit in. De film heeft eerder alle ingrediënten om een psychologische thriller te zijn, maar von Trier weet hier op zijn manier een draai aan te geven.
Antichrist gaat vooral om de donkere kant van de mens, de omgang van personen met een ingrijpende gebeurtenis en de instincten die daarbij boven komen. Hoe diep een mens kan gaan.
Von Trier heeft het zelf,naar eigen zeggen, de laatste jaren niet makkelijk gehad en zie hier de uitkomst.
Een dikke 4,5 ster!
rokkenjager
Vaak mooi geschoten (vaak helaas ook te clean), maar het deed me verder geen zier. Ik kreeg absoluut geen emotionele binding met de personages en hun emoties. De symboliek kon ik niet plaatsen en bovendien had ik na afloop ook niet de behoefte om na te pluizen wat Von Trier nu eigenlijk beoogde. Een aantal shockerende grafische scenes zal ik wel onthouden. 2,5*-je dan maar.
De ode aan Tarkovsky vind ik helemaal onbegrijpelijk (en ook de users die dat onderstrepen). Het staat allemaal mijlenver van Tarkovsky's filmfilosofie af (zo had Tarkovsky een hekel aan symboliek omdat symboliek een eenduidige interpretatie/betekenis geeft aan cinema).
Geheel mee eens. Vooral de ode aan Tarkovsky vind ik te belachelijk voor woorden.
Ik had eigenlijk nooit de behoefte om iets van Von Trier te zien, toch was ik wel nieuwsgierig om te weten wie die controversiële vent nou is. Nou ik kan je zeggen, na deze film heb ik totaal geen zin meer om z'n cinema door te te nemen. Damn, wat een saaie bedoening was dit zeg! De interessante scènes zijn dan ook op een hand te tellen. 1* ster voor de briljante openingssequentie.
FatMike
- 1976 stemmen
Hier een link naar de review aangaande de Franse blu-ray-disc
met daar bij een paar foto's van o.a. de Tarkovsky scenes:
Nakkie13
Ik heb deze dus al een half jaar op mn lappie staan maar om een of
andere reden nog steeds niet gekeken.
DjFrankie
Net gekeken maar na 35 minuten uitgezet, voor mij te langdradig en veel te langzaam, eerste 35 minuten konden me dus totaal niet boeien. Niet aan mij besteed dus.
Hier een link naar de review aangaande de Franse blu-ray-disc
met daar bij een paar foto's van o.a. de Tarkovsky scenes:
Ziet er goed uit; alleen ik kan niet meer wachten op de NL versie! Wanneer komt deze in godsnaam, kan het helemaal nergens vinden
yordee
Vanmiddag aan begonnen, in slaap gevallen. Vandaar nu pas mijn beoordeling. Dat ik in slaap ben gevallen zegt denk ik genoeg. Nu ga ik eten, want ik heb honger.
LinkVink
Diepzinning......
Je was moe?
PS. Eet smakkelijk, lekker stukje wild?
Nakkie13
Pff, net dus ( eindelijk ).
Wat zal ik zeggen, de meest intense film die ik ooit gezien heb. En dat kwam niet alleen door die paar grafische scene's.
Je voelt de gehele film een constante druk op je.
Geniaal geacteerd door Willem Dafoe en Charlotte Gainsbourg.
Nog genialere cinematography, nog nooit zo iets unieks gezien.
De gehele symboliek ( die er duidelijk in zit ) ontgaat me over het algemeen, en die ga ik zo eens ergens terug lezen.
De scenes waar een hoop mensen problemen mee hebben vind ik cruciaal voor het plot, de boodschap zou anders lang niet de impact hebben die het nu heeft. Wat ik er uit haal is vooral lust.
Maar, moet echt letterlijk bij komen, wat een ervaring.
Ik zal deze film waarschijnlijk nooit meer kijken.
$pecial
Mooi zo Nakkie dat je hem hebt gekeken! Wat een geweldige film he. Nu ben ik aan de beurt met a Clockwork Orange
Nakkie13
Had je net al een bericht gestuurd
Tering wat een film...
maxcomthrilla
Lars von Trier is nog een onbeschreven blad voor mij. Ik zag tot dusver alleen The Idiots van hem. Overigens kan ik wel genoeg titels uit zijn oeuvre opsommen, maar tot nog toe heb ik hem nooit echt prioriteit verleend. Vooraf was ik wat bang dat Antichrist louter die film zou zijn van de genitale verminkingen, gelukkig bleek ik hier ongelijk in te hebben. Het is ook niet zo dat Lars von Trier behaagziek voor de dag komt maar hij gebruikt zijn middelen zo optimaal mogelijk zonder alleen maar te willen shockeren.
De binnenkomer is werkelijk geniaal. Nogal luguber om een val van een kind uit een raam prachtig te noemen, maar hier is dat wel degelijk het geval. Von Trier laat de val vanuit alle hoeken en standen zien terwijl de muziek superieur loopt te zijn.
De rest van de film stelt ook zeker niet teleur. De bosscenes ogen allesbehalve grauw, een woord dat je aan een rouwverwerkend koppel zou matchen. Tussen de reëele bosscenes worden soms korte droomscenes geprojecteerd onder begeleiding van een subliem sounddesign dat piept en knarst van de ongemakkelijkheid.
Ik heb nauwelijks gelet op diepere betekenissen van deze film, daarvoor was er ook genoeg om van te genieten. Charlotte Gainsbourg acteert voortreffelijk, net zoals Willem Dafoe. De eindscene is bijna minstens zo geweldig als de openingsscene. Een briljante dramafilm op een geheel eigen manier! 4,5*
hessel
Wat een pulp! Ongelooflijk! Ik krijg het gevoel dat von Trier een beetje David Lynch nadoet, maar het nodig heeft om gruwelijk ranzige scene's toe te voegen om toch enigzins indruk te maken met zijn film. Voor mij is deze film te ranzig voor woorden en je moet een zieke geest hebben om dit te waarderen. Het enige prachtige aan de film is de openingsscene, hier teer je eventjes op verder gedurende de eerste helft van de film. Maar zo gauw als de impact van de eerste scene weg ebt in de tweede heflt is het een kotsmisselijkmakende film. 1* en alleen maar voor de eerste scene. ( die trouwens vreselijk gejat is uit de film, the Fall, die in exact dezelfde stijl begint! ) Sjonge jonge, inderdaad een DRAMA!
lykathea
Pardon?
erik1677
hmmmm misschien heb ik dan maar een zieke geest, maar vond dit een voortreffelijke film.
Vind het eigenlijk achteraf meer een gezinsdrama dan een horrorfilm.
Deze film is gewoon een stoot in je maag, en hij doet tenminste wat met je.
eindelijk weer eens een film waarover gepraat word
Nakkie13
Vind het eigenlijk achteraf meer een gezinsdrama dan een horrorfilm.
Deze film is gewoon een stoot in je maag, en hij doet tenminste wat met je.
eindelijk weer eens een film waarover gepraat word
Precies.
Dit is geen Horror, in de meest gangmakende zin van het woord.
Vond dit verreweg de meest indrukwekkende film van het jaar.
Saw bijvoorbeeld ( behalve deel 1 ) dat zijn nog eens onnozele, geweldadige film zonder verdere waarde.
Dit was een meesterwerk.
$pecial
Dit is een meesterwerk ja, dat kun je wel zeggen.
Maar een horror is het in mijn ogen toch wel hoor. Anders dan anders, maar het heeft toch iets ongemakkelijks en het sfeertje is beangstigend. Drama/horror prima genre betiteling.
Niet dat ik met trillende armen en benen het heb zitten kijken
Nakkie13
Dit is een meesterwerk ja, dat kun je wel zeggen.
Niet dat ik met trillende armen en benen het heb zitten kijken
Het is zeker een Horror, maar niet zoals de meeste mensen hem verwachten.
$pecial
Klopt, ik had niet goed gelezen hoe jij het had gezegd.
(' Het is geen horror in de meest gangmakende zin vh woord.' )
Nakkie13
Klopt, ik had niet goed gelezen hoe jij het had gezegd.
(' Het is geen horror in de meest gangmakende zin vh woord.' )
Jup.
Zoals ik al gezegd had. Ik vond dit de meest indrukwekkendste film die ik ooit gezien heb.
Lees: Ik zeg niet de beste, want daar ben ik nog steeds met mezelf over aan het nadenken, maar wel indrukwekkendste.
$pecial
Ik weet ook nog niet precies wat ik er nu echt van vind. Indrukwekkend,dat zeker weten! En visueel helemaal geweldig.
Ik wacht totdat 'ie op bluray uitkomt maar ik hoor er maar niets over.. (wil wel graag de NL-versie hebben, geen import) zodra ik hem heb is het tijd voor herziening.

'Perfectly Imperfect' met Yolanthe Cabau nu te streamen op Prime Video

Sciencefictionfilm 'Prometheus' van Ridley Scott komt binnenkort naar Netflix